UREDBA
O STAVLJANJU POD KONTROLU KORIŠĆENJA I PROMETA DIVLJE FLORE I FAUNE

("Sl. glasnik RS", br. 31/2005 i 45/2005 - ispr.)

Član 1

Ovom uredbom određuju se divlje vrste flore, faune i gljiva (u daljem tekstu: zaštićene vrste) čije se sakupljanje iz prirodnih staništa, korišćenje i promet stavlja pod kontrolu i određuje visina naknade za njihovo korišćenje.

Član 2

Za zaštićene vrste, u smislu ove uredbe, određuju se:

1) divlje vrste koje pripadaju osetljivim ili retkim vrstama kojima ne preti opasnost od izumiranja;

2) divlje vrste koje nisu ugrožene, ali se lako mogu zameniti, sa ugroženim divljim vrstama usled sličnog izgleda, i

3) vrste čiji je odgovarajući način zaštite propisan potvrđenim međunarodnim ugovorom.

Zaštićene vrste stavljene pod kontrolu sakupljanja, korišćenja i prometa su divlje vrste flore i gljiva navedene u Prilogu 1. i divlje vrste faune navedene u Prilogu 2, koji su odštampani uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Član 3

Sakupljanje, korišćenje i promet zaštićenih vrsta stavlja se pod kontrolu radi obezbeđivanja njihovog održivog korišćenja sprečavanjem sakupljanja tih vrsta iz prirodnih staništa u količinama i na način kojim bi se ugrozio njihov opstanak u budućnosti, struktura i stabilnost životnih zajednica.

Član 4

Kontrola sakupljanja, korišćenja i prometa zaštićenih vrsta, u smislu ove uredbe, obuhvata:

1) mere zaštite i uslove sakupljanja, ograničenja i zabrane sakupljanja, korišćenja i prometa zaštićenih vrsta;

2) praćenje stanja populacija zaštićenih vrsta u prirodnim staništima (u daljem tekstu: monitoring zaštićenih vrsta), radi procene količina pojedinih zaštićenih vrsta čije se sakupljanje može odobriti u sezoni sakupljanja iz prirodnih staništa;

3) ispunjenost uslova i način izdavanja dozvole za sakupljanje, korišćenje i promet zaštićenih vrsta;

4) evidentiranje podataka o izdatim dozvolama, o zaštićenim vrstama i količinama koje su na osnovu dozvole sakupljene, iskorišćene i stavljene u promet; o zaštićenim vrstama koje se gaje (plantažiranje i drugi oblici gajenja), o kapacitetima uzgajališta i o izrečenim kaznama za postupanje suprotno ovoj uredbi.

Član 5

Sakupljanje zaštićenih vrsta radi korišćenja i stavljanja u promet može se vršiti pod uslovima i na način propisan ovom uredbom i u količini koja je odobrena.

Zabranjeno je sakupljanje zaštićenih vrsta izvan perioda propisanih ovom uredbom i korišćenje tehničkih sredstava koja mogu oštetiti ili uništiti primerke vrste, odnosno njeno stanište.

Sakupljanje zaštićenih vrsta radi korišćenja odnosno stavljanja u promet na zemljištu ili šumi koja je u privatnom vlasništvu može se vršiti samo ako to odobri vlasnik tog zemljišta ili šume.

Sakupljanje zaštićenih vrsta radi korišćenja odnosno stavljanja u promet na šumskom zemljištu ili šumi koja je u državnom vlasništvu vrši se u skladu sa ovom uredbom i propisima o šumama.

Sakupljanje određenih količina zaštićenih vrsta u naučnoistraživačke i edukativne svrhe može se vršiti na područjima i u periodima u kojima je ovom uredbom propisana zabrana sakupljanja.

Sakupljanje određenih količina zaštićenih vrsta u naučnoistraživačke i edukativne svrhe organizacije odnosno institucije koje se bave tom delatnošću mogu vršiti na osnovu dozvole ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Dozvola iz stava 6. ovog člana sadrži: naziv pravnog lica; naziv naučnoistraživačkog projekta; podatke o osobama koje će vršiti sakupljanje; naziv vrste i količinu koja se može sakupiti; područje i period u kojem će se sakupljanje izvršiti; način i uslove sakupljanja; rok za dostavljanje podataka o vrstama i količinama koje su sakupljene i druge potrebne podatke.

Član 6

Sakupljanje zaštićenih vrsta radi korišćenja odnosno stavljanja u promet ne može se vršiti na području zaštićenog prirodnog dobra, osim ako propisima o režimu zaštite prirodnog dobra nije drukčije određeno.

U slučaju da propisom o zaštiti određenog prirodnog dobra na području tog dobra ili delu područja nije zabranjeno sakupljanje zaštićenih vrsta radi korišćenja odnosno stavljanja u promet, Ministarstvo će izdati dozvolu organizaciji koja upravlja zaštićenim prirodnim dobrom odnosno staraocu, u skladu sa zakonom, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom i aktom o zaštiti tog prirodnog dobra.

Član 7

Sakupljanje matičnog legla odnosno zasada iz prirodnih staništa radi zasnivanja uzgajališta pravna i fizička lica i preduzetnici koji gaje zaštićene vrste na uzgajalištima (plantaže, rasadnici i drugi oblici uzgajališta), mogu vršiti na osnovu dozvole Ministarstva.

Dozvola iz stava 1. ovog člana sadrži: naziv pravnog odnosno fizičkog lica ili preduzetnika; vrstu i količinu koja se može sakupiti u zavisnosti od kapaciteta uzgajališta; područje sakupljanja; način i uslove sakupljanja; rok za dostavljanje podataka o vrstama i količinama koje su sakupljene i druge potrebne podatke.

Uz zahtev za izdavanje dozvole iz stava 1. ovog člana podnosi se i dokaz o izvršenoj uplati naknade.

Član 8

Pravno lice odnosno preduzetnik koji se bavi sakupljanjem zaštićenih vrsta radi njihovog korišćenja i stavljanja u promet odnosno otkupom sakupljenih vrsta (u daljem tekstu: sakupljanje zaštićenih vrsta u komercijalne svrhe), dužan je da organizuje stručnu obuku ili drugi oblik rada sa sakupljačima zaštićenih vrsta, da svake godine izvrši proveru znanja sakupljača i da sakupljačima izda potvrdu o stručnoj osposobljenosti sa rokom važenja za sakupljačku sezonu.

Potvrda iz stava 1. ovog člana sadrži ime i prezime sakupljača zaštićenih vrsta, jedinstveni matični broj građana, adresu stanovanja, navod da je sakupljač osposobljen za sakupljanje zaštićenih vrsta za potrebe korišćenja i prometa.

Fizičko lice može sakupljati zaštićene vrste u komercijalne svrhe pod uslovom da ima potvrdu iz stava 1. ovog člana.

Potvrdu iz stava 1. ovog člana sakupljač zaštićenih vrsta je dužan da ima sa sobom i da je na zahtev pokaže inspektoru zaštite životne sredine ili drugom ovlašćenom službenom licu.

Pravno lice odnosno preduzetnik iz stava 1. ovog člana dužan je da prilikom otkupa zaštićenih vrsta izda otkupni blok i da vodi podatke za svaki pojedinačni otkup i to: ime i prezime sakupljača, jedinstveni matični broj građana i adresu stanovanja; latinske nazive otkupljenih vrsta; količine otkupljenih vrsta za svaku otkupljenu vrstu; datum i mesto otkupa (otkupne stanice); otkupnu cenu za svaku otkupljenu vrstu; područje sakupljanja; potpis sakupljača; naziv pravnog ili fizičkog lica i potpis lica koje vrši otkup vrsta.

Član 9

Sakupljanje zaštićenih vrsta gljiva vrši se pod uslovom da se sakupljaju samo plodonosna tela (uvrtanjem) i u ambalažu koja omogućava ventilaciju radi rasejavanja spora.

Sakupljanje zaštićenih vrsta podzemnih gljiva (tartufi) može se vršiti samo uz pomoć najviše jednog obučenog psa i jednog psa u postupku obuke ili druge životinjske vrste, u periodu dana (od obdanice do sumraka). Iskopavanje gljiva se vrši samo na mestu nalaza odnosno nanjušivanja, a rupe nastale iskopavanjem se moraju ponovo nasuti iskopanom zemljom, uz obavezno zatrpavanje nađenih trulih i crvljivih primeraka.

Zabranjeno je:

1) pri sakupljanju oštetiti micelijum gljiva;

2) sakupljati plodonosna tela vrganja, mlečnice, prečnika ispod 4 cm;

3) sakupljati plodonosna tela lisičarke i mrke trube prečnika ispod 2 cm;

4) pri sakupljanju gljiva koristiti grabulje i slične alatke, razarati i oštećivati stanište;

5) sakupljati gljive u blizini prometnih saobraćajnica i na deponijama otpadnih materija;

6) stare primerke sa pojavama truljenja, plesnivosti i crvljivosti;

7) sakupljati više od dve trećine jedinki na mestu sakupljanja;

8) pri sakupljanju podzemnih gljiva oštećivati koren šumskog drveća.

Zabranjeno je koristiti ili staviti u promet:

1) zaštićene vrste vrganja i mlečnice, prečnika ispod 4 cm;

2) zaštićene vrste lisičarke i mrke trube prečnika ispod 2 cm;

3) stare primerke zaštićenih vrsta gljiva sa pojavama truljenja, plesnivosti i crvljivosti.

Pri sakupljanju zaštićenih vrsta lišajeva zabranjeno je oštetiti koru stabla sa koga se sakupljanje vrši.

Član 10

Sakupljanje zaštićenih vrsta flore, a u zavisnosti od toga koji se delovi odnosno razvojni oblici koriste, vrši se pod uslovom da se vrste sakupljaju u optimalnoj fazi vegetativnog razvoja za korišćenje, a kod vrsta od kojih se koriste podzemni organi, da se ostavi deo podzemnog organa u zemlji sa vegetativnim pupoljkom.

Zabranjeno je:

1) čupati ili oštetiti podzemni organ (koren, rizom i dr.) kod vrsta od kojih se koriste nadzemni organi, odnosno delovi;

2) lomiti stabla i grane drveća i žbunova kod sakupljanja ploda, cveta ili lista i nanošenje drugih vrsta štete zaštićenoj vrsti i njenom staništu;

3) sakupljanje u blizini prometnih saobraćajnica i na deponijama otpadnih materija;

4) sakupljati više od dve trećine jedinki na mestu sakupljanja.

Član 11

Sakupljanje zaštićenih vrsta puževa može se vršiti samo u periodu od 1. juna do 1. oktobra. U slučaju da se sakupljanje vrši za potrebe matičnog legla kod osnivanja farmi puževa, sakupljanje se izuzetno može vršiti u periodu od 1. maja do 1. oktobra.

Sakupljanje zaštićenih vrsta žaba može se vršiti samo u periodu od 1. juna do 1. septembra.

Sakupljanje zaštićene vrste poskoka može se vršiti svake treće godine i to samo u periodu od 15. maja do 1. avgusta.

Sakupljanje zaštićene vrste riba (moruna) može se vršiti samo u periodu od 1. juna tekuće do 31. marta naredne godine.

Član 12

Zabranjeno je sakupljati, koristiti i staviti u promet jedinke zaštićenih vrsta i to:

1) puževa čija je širina kućice manja od 3 cm;

2) žaba čija je težina manja od 50 gr i veća od 120 gr odnosno dužina manja od 9 cm i veća od 15 cm;

3) više od 50 jedinki poskoka na lokalitetu sakupljanja i čija je dužina manja od 50 cm;

4) mužjaka morune čija je dužina manja od 180 cm, a ženke čija je dužina manja od 210 cm.

Član 13

Ukupne količine zaštićenih vrsta koje se sakupljaju u komercijalne svrhe utvrđuju se na osnovu prethodno procenjenog stanja vrsta u prirodnim staništima svake godine.

Monitoring zaštićenih vrsta vrši organizacija za zaštitu prirode (u daljem tekstu: Zavod za zaštitu prirode Srbije) prema programu koji donosi uz prethodnu saglasnost Ministarstva.

Sakupljanje pojedinih zaštićenih vrsta zabraniće se aktom ministra nadležnog za poslove zaštite životne sredine, na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, na teritoriji Republike ili na određenom području za određeni period u slučaju kada se na osnovu utvrđenog stanja populacije vrste oceni da je došlo do smanjenja njene brojnosti u meri koja bi mogla da ugrozi vrstu odnosno do poremećaja strukture i stabilnosti životnih zajednica.

Član 14

Dozvolu za sakupljanje zaštićenih vrsta u komercijalne svrhe izdaje Ministarstvo po prethodno pribavljenom mišljenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Količine zaštićenih vrsta koje se sakupljaju u komercijalne svrhe, Ministarstvu predlaže Zavod za zaštitu prirode Srbije do 31. decembra tekuće za narednu godinu.

Dozvola za sakupljanje zaštićenih vrsta u komercijalne svrhe (u daljem tekstu: dozvola) izdaje se za zaštićene vrste u svežem odnosno sirovom stanju (neprerađene) do određene ukupne količine i važe do 1. marta naredne godine.

Procenjeni odnos količina zaštićenih vrsta odnosno njihovih delova i razvojnih oblika u svežem (neprerađenom) i suvom ili na drugi način prerađenom stanju dat je u Prilogu 3, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 15

Dozvola se izdaje pravnim licima i preduzetnicima koji se bave delatnošću sakupljanja u komercijalne svrhe, na osnovu objavljenog konkursa koji sprovodi komisija Ministarstva pod uslovom da im nije izrečena kazna za prekršaj propisana ovom uredbom.

Konkurs za izdavanje dozvola za tekuću godinu objavljuje se najkasnije do 1. marta te godine i sadrži vrste i količine koje se mogu sakupiti za potrebe korišćenja i prometa i druge potrebne podatke koji se unose u prijavu za konkurs:

1) podaci o podnosiocu zahteva;

2) podaci o zaštićenoj vrsti, sa obaveznim navođenjem latinskog naziva vrste koja će se sakupljati, stavljati u promet, odnosno koristiti;

3) podaci o količini - po vrstama koje će se sakupljati u svežem ili sirovom stanju (neprerađene), koristiti, odnosno stavljati u promet;

4) način organizovanja sakupljanja zaštićenih vrsta, lokalitetima sakupljanja, (sa naznakom opštine gde su lokaliteti sakupljanja i najbližih naselja), broju i razmeštaju otkupnih stanica;

5) podaci o objektima, postrojenjima i uređajima za skladištenje, preradu i promet, kao i stepenu prerade zaštićenih vrsta;

6) podaci o upisu delatnosti u odgovarajući registar (izvod iz odgovarajućeg registra o upisu delatnosti za sakupljanje šumskih i drugih proizvoda, otkup, promet i preradu).

Član 16

Dozvola iz člana 14. ove uredbe sadrži: naziv pravnog lica ili preduzetnika; vrstu i količinu koja se može sakupiti; način i uslove sakupljanja; podatke o otkupnim stanicama; rok za dostavljanje podataka o vrstama i količinama koje su sakupljene, iskorišćene i stavljene u promet i druge potrebne podatke.

Dozvola za promet zaštićenih vrsta glasi na podnosioca zahteva i ne može se preneti na drugo pravno lice.

Uz zahtev za izdavanje dozvole iz stava 1. ovog člana podnosi se i dokaz o izvršenoj uplati naknade.

Član 17

Za sakupljanje zaštićenih vrsta u komercijalne svrhe plaća se naknada u iznosu od 10% u odnosu na formirane cene zaštićenih vrsta na godišnjem nivou.

Cene zaštićenih vrsta Ministarstvo utvrđuje po prethodno pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za poslove trgovine, a pre objavljivanja konkursa iz člana 15. ove uredbe.

Član 18

Uz zahtev za izdavanje dozvole za sakupljanje zaštićenih vrsta iz čl. 5, 6, 7. i 14. ove uredbe podnosilac zahteva prilaže dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi.

Član 19

Odobrena količina sakupljenih zaštićenih vrsta koja nije iskorišćena odnosno stavljena u promet do isteka važenja dozvole može se iskoristiti odnosno staviti u promet, ako je ta količina prijavljena Ministarstvu.

Član 20

Ministarstvo evidentira podatke o podnetim prijavama na konkurs, izdatim dozvolama i druge podatke saglasno članu 4. tačka 4. ove uredbe.

Pravno lice odnosno preduzetnik koji je u skladu sa ovom uredbom dobio dozvolu za sakupljanje zaštićenih vrsta u komercijalne svrhe, dužan je da Ministarstvu i Zavodu za zaštitu prirode Srbije dostavlja podatke o: zaštićenim vrstama sakupljenim, iskorišćenim i stavljenim u promet do 31. januara tekuće godine za prethodnu godinu, na obrascima o sakupljanju zaštićenih vrsta, koji se daju za svaku vrstu i svaku otkupnu stanicu (obrazac OZV 1) i o njihovom korišćenju i stavljanju u promet (obrazac OZV 2), koji su odštampani uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Pravna i fizička lica i preduzetnici koji se bave gajenjem zaštićenih vrsta dostavljaju Ministarstvu podatke o uzgajalištu i to o: lokaciji, površini, vrsti koja se gaji i količini koja se odgaja godišnje, uz priloženo mišljenje Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Član 21

Novčanom kaznom od 30.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) sakuplja zaštićene vrste izvan perioda propisanih ovom uredbom i koristi tehnička sredstva koja mogu oštetiti ili uništiti primerke vrste odnosno njeno stanište (član 5. stav 2);

2) sakuplja matično leglo ili zasade bez propisane dozvole (član 7. stav 1);

3) sakuplja zaštićene vrste u komercijalne svrhe bez organizovane stručne obuke sakupljača ili drugog oblika rada sa sakupljačima (član 8. stav 1);

4) sakuplja zaštićene vrste protivno uslovima i na način propisan ovom uredbom (čl. 9, 10, 11. i 12);

5) sakuplja zaštićene vrste u komercijalne svrhe u količini koja dozvolom nije odobrena (član 14. stav 3);

6) ne dostavlja podatke o zaštićenim vrstama iz člana 20. stav 2. ove uredbe;

7) ne dostavlja podatke o uzgajalištu (član 20. stav 3).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. tač. 1), 2), 4) i 7) ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Član 22

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako sakuplja zaštićene vrste bez potvrde o stručnoj osposobljenosti (član 8. stav 3).

Član 23

Za prekršaj iz člana 21. stav 1. tačka 1) ove uredbe može se uz kaznu izreći i zaštitna mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili namenjeni za izvršenje prekršaja odnosno koji su nastali ili pribavljeni izvršenjem prekršaja.

Član 24

Konkurs iz člana 15. ove uredbe objaviće se za 2005. godinu narednog dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 25

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Naredba o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divljih biljnih i životinjskih vrsta ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 17/99).

Član 26

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

Divlje vrste flore zaštićene kontrolom sakupljanja, korišćenja i prometa

 

BILJKE (PLANTA)

 

Fam. Alliaceae

 

1.

Allium ursinum L.

Sremuš, Medveđi luk, Cremoš

Fam. Amaryllidaceae

 

2.

Galanthus nivalis L.

Visibaba, Babka, Visibaka

Fam. Apiaceae

 

3.

Angelica sylvestris L.

Šumska anđelika, Divlja anđelika, Šiviz

4.

Pimpinella saxifraga L.

Bedrinac, Bedrenica, Trava od pupka

5.

Sanicula europaea L.

Milogled, Petoprstica, Zdravčica

Fam. Apocynaceae

 

6.

Vinca minor L.

Zimzelen, Letenka, Vinčica

Fam. Araceae

 

7.

Arum maculatum L.

Kozlac

Fam. Araliaceae

 

8.

Hedera helix L.

Bršljan

Fam. Aristolochiaceae

 

9.

Aristolochia clematitis L.

Vučja jabuka, Vučja stopa, Kokotinja

10.

Asarum europaeum L.

Kopitnjak, Konjsko kopito, Kopitnik

Fam. Asteraceae

 

11.

Achillea clypeolata Sibth. & Sm.

Žuta hajdučica, Žuta mesečina

12.

Achillea crithmifolia Waldst. & Kit.

Hajdučka trava

13.

Achillea millefolium L.

Hajdučica, Stolist, Sporiš

14.

Arctium lappa L.

Čičak, Čičak zeleni, Lopuh

15.

Artemisia absinthium L.

Pelen, Osjenač

16.

Carlina acaulis L.

Vilino sito, Kraljevac, Belotrn

17.

Centaurea cyanus L.

Različak

18.

Cichorium intybus L.

Vodopija, Cikorija, Plavocvet

19.

Helichrysum arenarium (L.) Moench

Smilje

20.

Inula helenium L.

Oman, Omanika, Devesilje

21.

Petasites hybridus (L.) P. Gaertner, B. Meyer & Scherb.

Lopuh, repuh, repušina

22.

Solidago virgaurea L.

Zlatica, Poganska trava, Čelebi grana

23.

Tanacetum vulgare L.

Vratić, povratič

24.

Taraxacum officinale Weber

Maslačak

25.

Tussilago farfara L.

Podbel, Konjsko kopito, Belušina

Fam. Betulaceae

 

26.

Betula pendula Roth

Breza, Briza, Brez

Fam. Boraginaceae

 

27.

Borago officinalis (L.) DC.

Borač, boražina

28.

Pulmonaria officinalis L.

Plućnjak, Medunika, Velikdanak

29.

Symphytum officinale L.

Crni gavez, Gavez, Vrani gavez

Fam. Brassicaceae

 

30.

Alliaria petiolata (Bieb.) Cavara & Grande

Lukovac

31.

Capsella bursa- pastoris (L.) Medicus

Rusomača, Hoću-neću, Tarčužak

32.

Nasturtium officinalae R. Br.

Potočarka, Krstovnik

Fam. Caryophyllaceae

 

33.

Gypsophila paniculata L.

Šlajer, Bela sapunjača, Šušuljak

34.

Herniaria glabra L.

Sipanica, Jezerozlatka, Kilavica

35.

Herniaria hirsuta L.

Dlakava sipanica

36.

Herniaria incana Lam.

Siva sipanica

37.

Saponaria officinalis L.

Sapunjača, penušavka, Belonoga

Fam. Chenopodiaceae

 

38.

Chenopodium album L.

Pepeljuga, Loboda

Fam. Cornaceae

 

39.

Cornus mas L.

Dren, Drin, Drenjina

Fam. Corylaceae

 

40.

Corylus avellana L.

Leska, Lešnik, Liska

Fam. Crassulaceae

 

41.

Sedum acre L.

Žednjak, Jarić, Kopnež

Fam. Cupressaceae

 

42.

Juniperus communis L.

Kleka, Venja, Klekinja

43.

Juniperus communis L. ssp. nana Syme

Niska kleka, Klečica, Klek

Fam. Equisetaceae

 

44.

Equisetum arvense L.

Rastavić, Barska metlica, Vošće

Fam. Ericaceae

 

45.

Arctostaphylos uva- ursi (L.) Sprengel

Medveđe grožđe, Medveđe uvo

Fam. Fabaceae

 

46.

Anthyllis vulneraria L.

Ranjenica

47.

Astragalus glycyphyllos DC.

Koznac, kukica

48.

Galega officinalis L.

Ždraljevina, garingal

49.

Genista tinctoria L.

Žutilica, žutilovka

50.

Glycirrhiza glabra L.

Slatki koren, Konjeda, Slacić

51.

Melilotus officinalis (L.) Pallas

Kokotac, ždraljika

52.

Ononis spinosa L.

Zečji trn, Gladiš, Vučji trn

53.

Trifolium pratense L.

Crvena detelina

Fam. Fumariaceae

 

54.

Fumaria officinalis L.

Dimnjača

Fam. Gentianaceae

 

55.

Centaurium umbelatum Gilib

Kičica, Kitica, Trava od groznice

56.

Gentiana asclepiadea L.

Svećica, Sirištara, Balkanska trava

57.

Gentiana cruciata L.

Prostrel, Krstasta lincura, Prostreo

Fam. Geraniaceae

 

58.

Geranium robertianum L.

Živa trava, Pastirska iglica, Iglica

Fam. Hypericaceae

 

59.

Hypericum barbatum Jacq.

Trepljasti kantarion, Pljuskavica trepljasta

60.

Hypericum maculatum Crantz

Planinski kantarion

61.

Hypericum perforatum L.

Kantarion, Bogorodičina trava, Krvavac

62.

Hypericum rumelicum Boiss.

Rumelijski kantarion, Izdašljivica

Fam. Iridaceae

 

63.

Iris germanica L.

Plava perunika, Pitoma perunika, Sabljica

64.

Iris pseudoacorus L.

Barska perunika, Žuta perunika, Divlja perunika

Fam. Lamiaceae

 

65.

Calamintha nepeta (L.) Savi subsp. glandulosa (Req.) PW. Ball

Metvica, Gorska metvica

66.

Glechoma hederacea L.

Dobričica, Bržtan trava, Samobajka

67.

Glechoma hirsuta Waldst. & Kit.

Dlakava dobričica

68.

Lamium album L.

Bela mrtva kopriva

69.

Leonurus cardiaca L.

Srdačica, Kopriva od srca, Srčenica

70.

Lycopus europaeus L.

Gagamija, vučja noga

71.

Marrubium vulgare L.

Beli trljan, Totrljan, Macina trava

72.

Melissa officinalis L.

Matičnjak, Matočina, Pčelinjak

73.

Mentha pulegium L.

Metvica, Sitna nana, Poljačak

74.

Mentha spicata L.

Nana obična, Metvica

75.

Nepeta cataria L.

Gorka Metvica, Mačja metvica

76.

Nepeta nuda L.

Macina trava glatka

77.

Origanum vulgare L.

Origano, Vranilova trava, Vranilovka

78.

Salvia sclarea L.

Mečje uvo

79.

Satureja kitaibelii Wierzb.

Rtanjski čaj, Kitaibelov čubar

80.

Satureja montana L.

Vrijesak, Vresina, Konjski vresak

81.

Teucrium chamaedrys L.

Podubica, Dubočac, Zubatac

82.

Teucrium montanum L.

Trava iva, Dubačac mali, Dubčac

83.

Thymus sp.

Majčina dušica, Materina dušica, Dušička

Fam. Liliaceae

 

84.

Asparagus officinalis L.

Špargla, Vilina metla, Kuke

85.

Colchicum autumnale L.

Đurđevak, Đurđica, Đurđic

86.

Convallaria majalis L.

Đurđevak, Đurđica, Đurđic

87.

Ruscus aculeatus L.

Veprina, Kostrika, Šimširika

88.

Ruscus hypoglossum L.

Jezičasta kostrika, Veprina, Nepričac

89.

Veratrum album L.

Čemerika bela, Božičnjak, Gorska šemerika

90.

Veratrum nigrum L.

Crna čemerika, Kinavka

Fam. Loranthaceae

 

91.

Viscum album L.

Imela, Bela imela, Lepa

Fam. Lythraceae

 

92.

Lythrum salicaria L.

Vrbičica

Fam. Malvaceae

 

93.

Althaea officinalis L.

Beli slez, Pitomi slez, Slezovina

94.

Malva sylvestris L.

Crni slez, Guščja trava, Slezovača

Fam. Oenotheracae

 

95.

Epilobium angustifolium L.

Vrbovka, noćura

96.

Epilobium parviflorum Schreber

Vrbovka, noćura

Fam. Papaveraceae

 

97.

Chelidonium majus L.

Rosopas, Rusa, Zmijinje mleko

Fam. Papaveraceae

 

98.

Papaver rhoeas L.

Bulka, Turčinak

Fam. Plantaginaceae

 

99.

Plantago lanceolata L.

Muška bokvica, Bokvica duga, Žilovlak

100.

Plantago major L.

Ženska bokvica

101.

Plantago media L.

Srednja bokvica

Fam. Poaceae

 

102.

Agropyrum repens (L.) Beauv.

Pirevina

Fam. Polygalaceae

 

103.

Polygala vulgaris L.

Krstušac, krestušak

Fam. Polygonaceae

 

104.

Polygonum aviculare L.

Troskot, Dvornik, Podvornica

105.

Polygonum bistorta L.

Želudnjak

Fam. Polypodiaceae

 

106.

Athyrium filix- femina (L.) Roth

Ženska paprat, Papratka, Navala

107.

Dryopteris filix- mas (L.) Schott

Navala, Muška paprat, Bujatka

Fam. Primulaceae

 

108.

Primula elatior (L.) Hill

Jaglika, Jaglac, Jagorčevina

109.

Primula veris L.

Jaglika, Jagorčika, Krstasta jaglika

110.

Primula vulgaris Hudson

Jagorčevina, Jagorčina, Jagliče

Fam. Ranunculaceae

 

111.

Aconitum vulparia Reichenb.

Vučji koren, Otrovni žutac, Crvljivača

112.

Consolida regalis S. F. Gray

Žavornjak, Kokotić

113.

Helleborus odorus Waldst. & Kit.

Kukurek

114.

Hepatica nobilis Schreber

Krstati koprivnjak, Sasa jetrenjača, Jetrenka

Fam. Rhamnaceae

 

115.

Frangula alnus Miller

Krušina, Pasjakovina, Krkavina

Fam. Rosaceae

 

116.

Agrimonia eupatoria Ledeb.

Petrovac, Zmijina trava

117.

Alchemilla sp.

Virak, Virić, Verkuta

118.

Crataegus monogyna Jacq.

Beli glog, Glog, Četica

119.

Crataegus oxycantha L.

Crveni glog, Glogovina, Čobančica

120.

Crataegus pentagyna Waldst.& Kit. ex Willd.

Petostubičasti glog

121.

Fragaria vesca L.

Šumska jagoda, Jagoda, Mamica

122.

Geum urbanum L.

Zečja stopa, Blaženak, Zečja noga

123.

Potentilla anserina L.

Steža, Bezanica

124.

Potentilla erecta (L.) Räuschel

Srčenjak, Srčenjača, Trava od srdobolje

125.

Prunus spinosa L.

Trnjina

126.

Rosa canina L.

Divlja ruža, Šipak, Šipurak

127.

Rubus fruticosus L.

Kupina, Jagoda

128.

Rubus idaeus L.

Malina

Fam. Rubiaceae

 

129.

Galium odoratum (L.) Scop.

Lazarkinja, Broćanica, Mirisni broć

Fam. Rubiaceae

 

130.

Galium verum L.

Ivanjsko cveće, Ivanova trava, Živboža

131.

Rubia tinctorum L.

Broć, Veliki broć, Crvenac

Fam. Sambucaceae

 

132.

Sambucus nigra L.

Zova, Bazga, Ovzovina

Fam. Scrophularyaceae

 

133.

Digitalis ambigua Murray

Naprstak, Žuti naprstak, Čama

134.

Digitalis ferruginea L.

Besnik, Rđasti naprstak

135.

Digitalis laevigata Waldst. & Kit

Glatki naprstak, Besniče, Škrpčavac

136.

Digitalis lanata Ehrh.

Besniče, Vunasti naprstak, Pusničara

137.

Euphrasia sp.

Vidac

138.

Verbascum densiflorum Bertol.

Divizma, Babljak, Lopen

139.

Verbascum phlomoides L.

Krupnocvetna divizima

140.

Veronica officinalis L.

Razgon, Čestoslavica

Fam. Solanaceae

 

141.

Atropa bella- donna L.

Velebilje, Bun, Devesinje

142.

Hyoscyamus niger L.

Bunika, Bun, Trava od zuba

143.

Solanum dulcamara L.

Razvodnik, Razvodnjak, Pakvica

Fam. Tiliaceae

 

144.

Tilia cordata Miller

Sitnolisna lipa, Zimska lipa, Lipolist

145.

Tilia tomentosa Moench

Bela lipa, Srebrna lipa, Srebrnasta lipa

Fam. Urticaceae

 

146.

Urtica dioica L.

Kopriva, Žara, Žiža

Fam. Vacciniaceae

 

147.

Vaccinium myrtillus L.

Borovnica, Borovica, Brosnica

148.

Vaccinium uliginosum L.

Borovnica crnozrna, Barušnica, Veselika

Fam. Valerianaceae

 

149.

Valeriana officinalis L.

Odoljen, Odolen, Devesin

Fam. Verbenaceae

 

150.

Verbena officinalis L.

Ljutovnica, Konjušara, Vrbena

Fam. Violaceae

 

151.

Viola odorata L.

Mirisna ljubičica, Pitoma ljubičica, Ljubica

152.

Viola tricolor L.

Dan i noć, Poljska ljubica, Milovanka

 

LIŠAJEVI (LIHENES)

Fam. Usneaceae

 

1.

Usnea barbata (L.) Web. In Wigg

Šumska brada

2.

Evernia prunastri (L.) Ach

Hrastov lišaj

Fam. Parmeliaceae

 

3.

Cetraria islandica (L.) Ach

Islandski lišaj

GLJIVE (FUNGI)

Fam. Boletaceae

 

1.

Boletus aerreus Bull. Fr.

Crni vrganj

2.

Boletus aestivalis (Paulet) Fr.

Raspucani vrganj

3.

Boletus edulis Bull. Fr.

Letnji, jesenji vrganj

4.

Boletus pinophilus Pilat & Dermek

Borov vrganj

Fam. Cantharellaceae

 

5.

Cantharellus cibarius L. Fr.

Lisičarka

6.

Craterellus cornucopioides Pers.

Mrka truba

Fam. Rusulaceae

 

7.

Lactarius deliciosus (L.) S.F. Gray.

Rujnica

8.

Lactarius deterrimus Groger

Smrekina rujnica

9.

Lactarius salmonicolor Heim & Lecl.

Jelova rujnica

10.

Lactarius sanguifluus (Paul.) Fr.

 

11.

Lactarius semisanguifuus Heim & Lecl.

 

Marasmiae

 

12.

Marasmius oreades (Bolt. Fr.) Fr.

Supača

Tuberales

 

13.

Tuber magnatum

Beli tartuf

14.

Tuber aestivum

Crni letnji tartuf

15.

Tuber brumale

Crni zimski tartuf

 

Prilog 2

Divlje vrste faune zaštićene kontrolom sakupljanja, korišćenja i prometa

 

Fam. Acipenseridae

 

1.

Huso huso

Moruna

Fam. Viperidae

 

2.

Vipera ammodytes

Poskok

Fam. Ranidae

 

3.

Rana kl. esculenta

Zelena žaba

4.

Rana lessonae

Mala zelena žaba

5.

Rana ridibunda

Velika zelena žaba

Fam. Helicidae

 

6.

Helix aspersa

Baštenski puž

7.

Helix lucorum

Šumski puž, sivi puž

8.

Helix pomatia

Vinogradski puž

Fam. Hirudinidae

 

9.

Hirudo medicinalis

Medicinska pijavica

 

Prilog 3

Odnos količina zaštićenih vrsta u svežem i suvom, odnosno prerađenom stanju

 

 

   

Vrsta

 

Odnos količina u svežem (živom) i prerađenom stanju

 

 

biljke:

deo biljke u upotrebi

sveža kg

suva kg

 

 

1

2

3

4

1.

 

Achillea clypeolata Sibth. & Sm.

herba

3

1

2.

 

Achillea crithmifolia Waldst. & Kit.

flos

4.5

1

3.

 

Achillea crithmifolia Waldst. & Kit

herba

4

1

4.

 

Achillea millefolium L.

flos

4.5

1

5.

 

Achillea millefolium L.

herba

4

1

6.

 

Aconitum vulparia Reichenb.

tuber

3

1

7.

 

Agrimonia eupatoria Ledeb.

herba

3.5

1

8.

 

Agropyrum repens (L.) Beauv.

rhizoma

2.5

1

9.

 

Alchemilla sp.

herba

4

1

10.

 

Alliaria petiolata (Bieb.) Cavara & Grande

herba

7

1

11.

 

Allium ursinum L.

herba

4

1

12.

 

Althaea officinalis L.

folium

4

1

13.

 

Althaea officinalis L.

radix

3.5

1

14.

 

Angelica sylvestris L.

radix

4

1

15.

 

Anthyllis vulneraria L.

flos

5

1

16.

 

Arctium lappa L.

folium

4

1

17.

 

Arctium lappa L.

radix

4

1

18.

 

Arctostaphylos uva- ursi (L.) Sprengel

folium

3

1

19.

 

Aristolochia clematitis L.

radix

4

1

20.

 

Artemisia absinthium L.

herba

4

1

21.

 

Arum maculatum L.

radix

4

1

22.

 

Asarum europaeum L.

folium

3

1

23.

 

Asparagus officinalis L.

herba

3

1

24.

 

Astragalus glycyphyllos DC.

herba

4

1

25.

 

Athyrium filix- femina (L.) Roth

rhizoma

3

1

26.

 

Atropa bella- donna L.

folium

6

1

27.

 

Atropa bella- donna L.

radix

3

1

28.

 

Betula pendula Roth

folium

2.5

1

29.

 

Betula pendula Roth

gemma

3

1

30.

 

Borago officinalis (L.) DC.

semen

2

1

31.

 

Calamintha nepeta (L.) Savi subsp. glandulosa (Req.) PW. Ball

herba

3.5

1

32.

 

Capsella bursa- pastoris (L.) Medicus

herba

4

1

33.

 

Carlina acaulis L.

radix

3.5

1

34.

 

Centaurea cyanus L.

flos

5

1

35.

 

Centaurium umbelatum Gilib

herba

4

1

36.

 

Chelidonium majus L.

herba

4

1

37.

 

Chelidonium majus L.

radix

3

1

38.

 

Chenopodium album L.

radix

4

1

39.

 

Cichorium intybus L.

herba

4

1

40.

 

Cichorium intybus L.

radix

3.5

1

41.

 

Colchicum autumnale L.

semen

2.5

1

42.

 

Consolida regalis S. F. Gray

flos

5

1

43.

 

Convallaria majalis L.

herba

3

1

44.

 

Cornus mas L.

fructus

2.5

1

45.

 

Corylus avellana L.

folium

3

1

46.

 

Crataegus monogyna Jacq.

flos

5

1

47.

 

Crataegus monogyna Jacq.

fructus

2.5

1

48.

 

Crataegus monogyna Jacq.

summitas

3.5

1

49.

 

Crataegus oxycantha L.

flos

5

1

50.

 

Crataegus oxycantha L.

fructus

2.5

1

51.

 

Crataegus oxycantha L.

summitas

3.5

1

52.

 

Crataegus pentagyna Waldst. & Kit. ex Willd.

flos

5

1

53.

 

Crataegus pentagyna Waldst. & Kit. ex Willd.

fructus

2.5

1

54.

 

Crataegus pentagyna Waldst. & Kit. ex Willd.

summitas

3.5

1

55.

 

Digitalis ambigua Murray

folium

4

1

56.

 

Digitalis ferruginea L.

folium

4

1

57.

 

Digitalis laevigata Waldst. & Kit.

folium

4

1

58.

 

Digitalis lanata Ehrh.

folium

4

1

59.

 

Dryopteris filix- mas (L.) Schott

rhizoma

3

1

60.

 

Epilobium angustifolium L.

flos

6

1

61.

 

Epilobium angustifolium L.

folium

5

1

62.

 

Epilobium parviflorum Schreber

herba

4

1

63.

 

Equisetum arvense L.

herba

3.5

1

64.

 

Euphrasia sp.

Herba

3.5

1

65.

 

Fragaria vesca L.

folium

3.5

1

66.

 

Frangula alnus Miller

kortex

2.3

1

67.

 

Fumaria officinalis L.

herba

4

1

68.

 

Galanthus nivalis L.

bulbus

4

1

69.

 

Galega officinalis L.

herba

4

1

70.

 

Galium odoratum (L.) Scop.

herba

4

1

71.

 

Galium verum L.

herba

3.5

1

72.

 

Genista tinctoria L.

herba

4

1

73.

 

Gentiana asclepiadea L.

radix

3

1

74.

 

Gentiana cruciata L.

herba

4

1

75.

 

Gentiana cruciata L.

radix

3.2

1

76.

 

Geranium robertianum L.

herba

4

1

77.

 

Geum urbanum L.

radix

3.5

1

78.

 

Glechoma hederacea L.

herba

3

1

79.

 

Glechoma hirsuta Waldst. & Kit.

herba

3

1

80.

 

Glycirrhiza glabra L.

radix

3

1

81.

 

Gypsophila paniculata L.

radix

3

1

82.

 

Hedera helix L.

folium

3.5

1

83.

 

Helichrysum arenarium (L.) Moench

flos

4

1

84.

 

Helleborus odorus Waldst. & Kit.

radix

4

1

85.

 

Hepatica nobilis Schreber

herba

4

1

86.

 

Herniaria glabra L.

herba

3

1

87.

 

Herniaria hirsuta L.

herba

3

1

88.

 

Herniaria incana Lam.

herba

3

1

89.

 

Hyoscyamus niger L.

folium

4.5

1

90.

 

Hyoscyamus niger L.

semen

1.5

1

91.

 

Hypericum barbatum Jacq.

herba

3

1

92.

 

Hypericum maculatum Crantz

herba

3

1

93.

 

Hypericum perforatum L.

herba

3

1

94.

 

Hypericum rumelicum Boiss.

herba

3

1

95.

 

Inula helenium L.

radix

3.5

1

96.

 

Iris germanica L.

rhizoma

3

1

97.

 

Iris pseudoacorus L.

rhizoma

3

1

98.

 

Juniperus communis L.

fructus

1.5

1

99.

 

Juniperus communis L. ssp. nana Syme

fructus

1.5

1

100.

 

Lamium album L.

flos

5

1

101.

 

Leonurus cardiaca L.

herba

3.5

1

102.

 

Lycopus europaeus L.

herba

4

1

103.

 

Lythrum salicaria L.

herba

4

1

104.

 

Malva sylvestris L.

flos

5

1

105.

 

Malva sylvestris L.

folium

4

1

106.

 

Marrubium vulgare L.

herba

3.5

1

107.

 

Melilotus officinalis (L.) Pallas

herba

4

1

108.

 

Melissa officinalis L.

folium

4.5

1

109.

 

Melissa officinalis L.

herba

4

1

110.

 

Mentha pulegium L.

folium

5.5

1

111.

 

Mentha pulegium L.

herba

5

1

112.

 

Mentha spicata L.

folium

6

1

113.

 

Mentha spicata L.

herba

5

1

114.

 

Nasturtium officinalae R. Br.

herba

6

1

115.

 

Nepeta cataria L.

herba

4

1

116.

 

Nepeta nuda L.

herba

4

1

117.

 

Ononis spinosa L.

radix

3

1

118.

 

Origanum vulgare L.

herba

4

1

119.

 

Papaver rhoeas L.

flos

4

1

120.

 

Petasites hybridus (L.) P. Gaertner, B. Meyer & Scherb.

radix

4

1

121.

 

Plantago lanceolata L.

folium

4

1

122.

 

Plantago major L.

folium

4

1

123.

 

Plantago media L.

folium

4

1

124.

 

Polygala vulgaris L.

herba

4

1

125.

 

Polygonum aviculare L.

herba

4.5

1

126.

 

Polygonum bistorta L.

rhizoma

4

1

127.

 

Potentilla anserina L.

herba

4

1

128.

 

Potentilla erecta (L.) Räuschel

rhizoma

3

1

129.

 

Primula elatior (L.) Hill

flos

6

1

130.

 

Primula elatior (L.) Hill

radix

3

1

131.

 

Primula veris L.

flos

6

1

132.

 

Primula veris L.

radix

3

1

133.

 

Primula vulgaris Hudson

flos

6

1

134.

 

Primula vulgaris Hudson

radix

3

1

135.

 

Prunus spinosa L.

fructus

4

1

136.

 

Prunus spinosa L.

flos

4

1

137.

 

Pulmonaria officinalis L.

folium

4

1

138.

 

Robinia pseudo- acacia L.

flos

5

1

139.

 

Rosa canina L.

fructus

2.1

1

140.

 

Rubia tinctorum L.

radix

3

1

141.

 

Rubus fruticosus L.

folium

4.5

1

142.

 

Rubus idaeus L.

folium

4.5

1

143.

 

Ruscus aculeatus L.

rhizoma

4

1

144.

 

Ruscus hypoglossum L.

rhizoma

4

1

145.

 

Salvia sclarea L.

folium

4

1

146.

 

Sambucus nigra L.

flos

6

1

147.

 

Sambucus nigra L.

fructus

4

1

148.

 

Sanicula europaea L.

herba

4

1

149.

 

Sanicula europaea L.

radix

3

1

150.

 

Saponaria officinalis L.

radix

3

1

151.

 

Satureja kitaibelii Wierzb.

herba

3

1

152.

 

Satureja montana L.

herba

3

1

153.

 

Sedum acre L.

herba

5

1

154.

 

Sideritis montana L.

herba

3

1

155.

 

Solanum dulcamara L.

herba

3

1

156.

 

Solidago virgaurea L.

herba

4

1

157.

 

Symphytum officinale L.

radix

3.5

1

158.

 

Tanacetum vulgare L.

herba

4

1

159.

 

Taraxacum officinale Weber

radix

4

1

160.

 

Taraxacum officinale Weber

folium

4

1

161.

 

Teucrium chamaedrys L.

herba

3

1

162.

 

Teucrium montanum L.

herba

3

1

163.

 

Thymus sp.

herba

3

1

164.

 

Tilia cordata Miller

flos

3

1

165.

 

Tilia tomentosa Moench

flos

3

1

166.

 

Trifolium pratense L.

herba

4

1

167.

 

Tussilago farfara L.

folium

4

1

168.

 

Tussilago farfara L.

folium

5

1

169.

 

Urtica dioica L.

folium

5

1

170.

 

Urtica dioica L.

radix

3

1

171.

 

Vaccinium myrtillus L.

folium

3.5

1

172.

 

Vaccinium myrtillus L.

fructus

6.5

1

173.

 

Vaccinium uliginosum L.

folium

3.5

1

174.

 

Vaccinium uliginosum L.

fructus

6.5

1

175.

 

Valeriana officinalis L.

radix

3.5

1

176.

 

Veratrum album L.

rhizoma

3.5

1

177.

 

Veratrum nigrum L.

rhizoma

3.5

1

178.

 

Verbascum densiflorum Bertol.

Flos

7

1

179.

 

Verbascum phlomoides L.

flos

7

1

180.

 

Verbena officinalis L.

herba

3.5

1

181.

 

Veronica officinalis L.

herba

3.5

1

182.

 

Vinca minor L.

folium

3.5

1

183.

 

Vinca minor L.

herba

3

1

184.

 

Viola odorata L.

flos

5.5

1

185.

 

Viola odorata L.

folium

5

1

186.

 

Viola odorata L.

radix

5

1

187.

 

Viola tricolor L.

herba

5

1

188.

 

Viscum album L.

herba

3

1


Lišajevi:

1.

 

Usnea barbata (L.) Web. In Wigg.

herba

2

1

2.

 

Evernia prunastri (L.) Ach

herba

2

1

3.

 

Cetraria islandica (L.) Ach

herba

2

1


Gljive:

1.

 

Boletus aerreus Bull. Fr.

 

10

1

2.

 

Boletus aestivalis (Paulet) Fr.

 

10

1

3.

 

Boletus edulis Bull. Fr.

 

10

1

4.

 

Boletus pinophilus Pilat & Dermek

 

10

1

5.

 

Cantharellus cibarius L. Fr.

 

10

1

6.

 

Craterellus cornucopioides Pers.

 

10

1

7.

 

Lactarius deliciosus (L.) S.F. Gray.

 

10

1

8.

 

Lactarius deterrimus Groger

 

10

1

9.

 

Lactarius salmonicolor Heim & Lecl.

 

10

1

10.

 

Lactarius sanguifluus (Paul.) Fr.

 

10

1

11.

 

Lactarius semisanguifuus Heim & Lecl.

 

10

1

12.

 

Marasmius oreades (Bolt. Fr.) Fr.

 

10

1

13.

 

Tuber magnatum

 

1

0

14.

 

Tuber aestivum

 

1

0

15.

 

Tuber brumale

 

1

0


Žabe

 

način prerade

žive kg

milanez kg

jogi kg

žive kg

žablji bataci kg

1.

Rana kl. esculenta

1,8

1

1

1,6

1

2.

Rana lessonae

1,8

1

1

1,6

1

3.

Rana ridibunda

1,8

1

1

1,6

1

Puževi

živi kg

meso bez kućice
jedno kuvanje, kg

živi kg

meso bez kućice
dva kuvanja, kg

1.

Helix aspersa

2,6

1

3,8

1

2.

Helix lucorum

2,6

1

3,8

1

3.

Helix pomatia

2,6

1

3,8

1

 

Obrazac OZV 1

 

Naziv i adresa firme:

__________________________

Datum podnošenja Izveštaja:

__________________________

 

__________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naziv otkupne stanice, sa podacima o lokaciji (opština, mesto)

 

Broj dozvole

 

Red. br.

VRSTA
(sa podatkom šta se sakuplja - koren, rizom, list, cvet, plod, dr.)

Period sakupljanja

Mesto sakupljanja - lokacija

Ime i prezime
sakupljača, mesto prebivališta

Primljeno/ datum kg, sveže, suvo

Isporučeno kg/datum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Potpis ovlašćenog lica:

M. P.

______________________

 

Obrazac OZV 2

 

Naziv i adresa firme:

__________________________

Datum podnošenja Izveštaja:

__________________________

 

__________________________

 

 

 

 

 

 

 

Objekt za skladištenje (magacin, hladnjača, dr.), odnosno promet - naziv, adresa
(naznačiti da li objekat služi istovremeno i za skladištenje i za promet, tj. prodaju trećim licima)

 

 

VRSTA

Prijem

Isporuka

Kupac

Red. br.

 

sveža
kg/datum

suva, prerađ. (oblik)
kg/datum

sveže, suvo
kg

datum

Naziv firme

br. dostavn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Potpis ovlašćenog lica:

M. P.

______________________

 

 

 

 

 

Proizvodni objekt, postrojenja i uređaji (naziv, kapacitet, lokacija-adresa)

 

Red.
br.

VRSTA

Primljeno

Prerađeno

sveža, suva - kg

datum

proizvod (tržišni naziv) - kg

datum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Potpis ovlašćenog lica:

M. P.

______________________