UREDBA
O PREMIJSKIM STOPAMA U OSIGURANJU OD AUTOODGOVORNOSTI

("Sl. list SRJ", br. 20/97 i "Sl. glasnik RS", br. 36/2005)

 

I OSNOVNA ODREDBA

Član 1

Ovom uredbom uređuju se premijske stope u osiguranju od autoodgovornosti, i to:

1) struktura premijskih stopa;

2) pravila za izračunavanje premijskih stopa, klasifikovanih prema grupama definisanim i obeleženim jednakim faktorima rizika;

3) uslovi za uvođenje novih ili smanjenja postojećih premijskih stopa;

4) uslovi za odstupanje od premijskih stopa osiguranja pojedinih vrsta ili grupa motornih vozila;

5) uslovi za izračunavanje viškova premija radi smanjenja premijskih stopa;

6) iznosi maksimalnih naknada, odnosno provizija koje se mogu plaćati za obavljanje poslova posredovanja i zastupanja u poslovima osiguranja od autoodgovornosti prema vrsti i obimu izvršenih usluga.

1. Struktura premijskih stopa

Član 2

Premija kod osiguranja od autoodgovornosti sastoji se od funkcionalne premije i režijskog dodatka.

Funkcionalna premija iz stava 1. ovog člana sastoji se od tehničke premije i doprinosa za preventivu.

Doprinos za preventivu, koji se koristi za sprovođenje mera radi sprečavanja i suzbijanja rizika koji ugrožavaju imovinu i lica, utvrđuje se u visini do 2% od tehničke premije.

Režijski dodatak, koji se koristi za pokriće troškova za sprovođenja osiguranja od autoodgovornosti, utvrđuje se u visini do 30% od tehničke premije.

2. Pravila za izračunavanje premijskih stopa klasifikovanih prema grupama koje se mogu definisati i obeležiti jednakim faktorima rizika

Član 3

Premijskim stopama kod osiguranja od autoodgovornosti mora se trajno obezbediti ispunjavanje ugovorenih obaveza osiguravača i solidan odnos premija i šteta.

Član 4

Premijske stope izračunavaju se kombinovanjem sličnih faktora rizika i obrazovanjem jasno odredivih grupa rizika sa zajedničkim karakteristikama (tarifne grupe opasnosti), čime se obezbeđuje njihova uporedivost sa premijskim stopama drugih osiguravača u zemlji.

Premijske stope kod osiguranja od autoodgovornosti su iste za sve rizike u okviru grupe rizika i izračunavaju se kao godišnje premije.

Član 5

Premijske stope se utvrđuju faktorima rizika koji su povezani sa osiguranim motornim i priključnim vozilima. Pod faktorima rizika podrazumevaju se tehničke karakteristike konstrukcije vozila, namena vozila, kao i obim i vrsta osiguranog rizika.

Faktori rizika povezani sa ličnošću osiguranika (lični faktor) mogu se koristiti tako što se uzima u obzir dužina perioda osiguranja bez šteta, broj i visinu šteta i mesto boravka osiguranika.

U zavisnosti od ponašanja rizika na određenom području, područje osiguranja se može deliti na zone rizika. Jedinica zone rizika je registarsko područje.

U obavljanju poslova koji se odnose na tarifu premija, Udruženje osiguravajućih organizacija Jugoslavije (u daljem tekstu: Udruženje) na jedinstven način utvrđuje sistem bonusa i zone rizika kao sastavni deo te tarife.

Član 6

Pri izračunavanju premijskih stopa tehničke premije adekvatno se procenjuje prošlo iskustvo, korišćenjem podataka iz godišnjeg obračuna za poslednje tri godine, očekivani razvoj šteta kao i zaštita oštećenih lica.

Član 7

Pri izračunavanju premijskih stopa tehničke premije može se ukalkulisati dobit do 3% od premije za svaku grupu rizika.

Član 8

Radi zaštite trećih oštećenih lica, tarifu premija sa jedinstvenim premijskim stopama tehničke premije za organizacije za osiguranje može da izradi Udruženje.

Narodna banka Srbije daje prethodnu saglasnost na tarifu premije iz stava 1. ovog člana, kao i na njene izmene i dopune.

Član 9

Prilikom izrade tarife premija sa jedinstvenim premijskim stopama tehničke premije polazi se od modela, "reperno vozilo".

Pod repernim vozilom podrazumeva se izračunata ponderisana vrednost vozila koje je najučestalije u portfelju osiguranja i služi za utvrđivanje osnovne tehničke premije.

Osnovna tehnička premija je osnovica za obračun tehničke premije osiguranja za sva vozila, primenom premijskih stopa po tarifnim grupama opasnosti.

3. Uslovi za uvođenje novih ili promenu postojećih premijskih stopa

Član 10

U slučaju pojave novih oblika rizika u osiguranju od autoodgovornosti, utvrđuju se nove premijske stope na osnovu iskustvene metode i prosečne vrednosti "repernog" motornog vozila.

Promena postojećih premijskih stopa može se izvršiti u sledećim slučajevima:

1) promene učešća dobiti u odnosu na učešće koje je korišćeno kod izračunavanja prethodnih premijskih stopa osiguravača;

2) promene ukupnog broja i iznosa šteta kod osiguranja od autoodgovornosti;

3) promene stope režijskog dodatka osiguravača;

4) promene uslova za tarifiranje;

5) promene vrednosti "repernog" vozila za više od 10%.

4. Uslovi pod kojima se može odstupiti od premijskih stopa osiguranja pojedinih vrsta ili grupa vozila

Član 11

U slučajevima promene faktora rizika koji se odnose na vrstu, odnosno grupu vozila (povećanje, odnosno smanjenje rizika), može se odstupiti od utvrđenih premijskih stopa tehničke premije.

Član 12

Osiguravač može odstupiti od premijskih stopa tehničke premije i u slučajevima primene sistema "bonus-malus".

"Bonus" je popust u premiji za vozilo kod sledeće obnove osiguranja, jer osiguranik nije imao štete u prethodnom periodu osiguranja.

"Malus" je kazneni doplatak na premiju osiguranja kod sledeće obnove osiguranja zato što je osiguranik imao dve štete ili više šteta u proteklom periodu osiguranja.

5. Uslovi za izračunavanje viškova premija radi smanjenja premijskih stopa

Član 13

Ako je u poslovnoj godini prihod osiguravača kod osiguranja od autoodgovornosti, ne uzimajući u obzir aktivno i pasivno reosiguranje, veći od šteta (osiguravajuća dobit), osiguravač smanjuje premije na teret osiguravajuće dobiti.

Ako je ugovor o osiguranju prenesen na drugog osiguranika, novi osiguranik nema pravo na smanjenje premije na teret osiguravajuće dobiti u godini prenosa.

Član 14

Osiguravač čija dobit u poslovnoj godini ne prelazi 10% od ostvarene premije nije obavezan da smanjuje premiju.

Ako dobit prelazi 10% od ostvarene premije, osiguravač mora da smanji premiju u korist osiguranika, i to za ceo iznos dobiti od 10% do 20%, a za dve trećine iznosa dobiti preko 20%.

Osiguravač može odbiti iznos smanjenja premije od premije koja dospeva za naredni period osiguranja.

6. Iznosi maksimalnih naknada (provizija) koje se mogu plaćati za obavljanje poslova posredovanja i zastupanja u poslovima osiguranja od autoodgovornosti prema vrsti i obimu izvršenih usluga

Član 15

Provizija za obavljanje poslova posredovanja i zastupanja u poslovima osiguranja od autoodgovornosti isplaćuje se po zaključenom osiguranju najviše do 50% od režijskog dodatka iz člana 2. stav 4. ove uredbe, zavisno od vrste i obima izvršenih poslova.

II ZAVRŠNA ODREDBA

Član 16

Ova uredba stupa na snagu 60 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalni član Uredbe o dopuni Uredbe o premijskim stopama u osiguranju od autoodgovornosti

("Sl. glasnik RS", br. 36/2005)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".