PRAVILNIK
O NAČINU SPROVOĐENJA MERA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE BRUCELOZE GOVEDA, OVACA, KOZA, SVINJA I PASA

("Sl. glasnik RS", br. 36/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način sprovođenja mera za suzbijanje i iskorenjivanje bruceloze goveda, ovaca, koza, svinja i pasa.

Član 2

Obolelim od bruceloze smatraju se goveda, ovce, koze, svinje i psi kod kojih se dijagnostičkim ispitivanjima izvršenim u naučnim i specijalističkim veterinarskim institutima, odnosno na Fakultetu veterinarske medicine, iz sekreta, ekskreta, krvi, organa ili pobačenih fetusa izoluju uzročnici bruceloze (Brucella abortus, Brucella melitensis, Brucella suis, Brucella ovis i Brucella canis) ili se u krvnom serumu uzetom pod nadzorom veterinarskog inspektora potvrdnom metodom utvrdi prisustvo specifičnih antitela protiv brucela vrsta.

Kod zapata goveda, ovaca, koza i svinja, uz rezultate dijagnostičkih ispitivanja, na brucelozu moraju da ukazuju i anamnestički, epizootiološki i klinički podaci.

Član 3

Ako se kod goveda, ovaca, koza i svinja na osnovu kliničkih simptoma (pobačaj, orhitis i dr.) posumnja na brucelozu, veterinarski inspektor mora odmah narediti uzorkovanje krvi i dijagnostička ispitivanja.

Dijagnostička ispitivanja na brucelozu vrše se primenom brzih metoda (brza serumska aglutinacija ili fluoroscentna polarizacija) i potvrdnih seroloških metoda (ELISA test, spora serumska aglutinacija ili RVK), kao i izolacijom uzročnika.

Sumnjivim na brucelozu smatraju se goveda, ovce, koze i svinje kod kojih se primenom brzih metoda, a zatim, u slučaju pozitivnog nalaza i ELISA testom, utvrdi prisustvo antitela protiv brucela vrsta.

Član 4

Ako se kod ovaca i koza koje su boravile na zajedničkim ispašama sa ovcama, kozama i drugim vrstama životinja poreklom iz različitih dvorišta utvrdi bruceloza, sve životinje se smatraju sumnjivim i kod njih se moraju izvršiti dijagnostička ispitivanja.

Član 5

U dvorištu ili objektu u kojem se sumnja na brucelozu goveda, ovaca, koza i svinja preduzeće se mere propisane zakonom.

U dvorištu ili objektu iz stava 1. ovog člana, vršiće se, uz prisustvo veterinarskog inspektora, ponovno uzimanje parnih uzoraka krvi goveda, ovaca, koza i svinja, koji se dostavljaju na potvrdu dijagnoze naučnim i specijalističkim veterinarskim institutima odnosno Fakultetu veterinarske medicine.

Član 6

Dijagnostičkom ispitivanju podležu priplodna goveda, ovce, koze i svinje stariji od šest meseci, najmanje jednom godišnje.

U zavisnosti od epizootološke situacije ministar nadležan za poslove veterinarstva može utvrditi obim dijagnostičkog ispitivanja drugih prijemčivih vrsta i kategorija životinja.

Član 7

Dijagnostičko ispitivanje goveda, ovaca, koza i svinja obavezno je u sledećim slučajevima:

1) kod pobačaja (na uzorcima sekreta, ekskreta i pobačenih fetusa) i po isteku 15 dana od pobačaja na uzorcima krvnih seruma;

2) ako se utvrde klinički znaci bruceloze;

3) ako se prilikom klanja ili patološko-anatomskog pregleda ustanove promene karakteristične za brucelozu;

4) ako se utvrdi bruceloza kod ljudi koji su u neposrednom kontaktu sa životinjama.

Član 8

U dvorištu ili objektu u kojem je utvrđena bruceloza goveda, ovaca, koza ili svinja, u zavisnosti od raširenosti bolesti, posle sprovođenja zakonom propisanih mera na način utvrđen ovim pravilnikom, vršiće se i:

1) ubijanje obolelih životinja na human način i neškodljivo uklanjanje leševa;

2) klanje odnosno ubijanje na human način životinja kod kojih nije utvrđeno prisustvo antitela protiv brucela vrsta;

3) dijagnostičko ispitivanje na brucelozu svih prijemčivih životinja;

4) dijagnostičko ispitivanje svih prijemčivih životinja u dvorištima i objektima koje su epizootiološko-epidemiološki povezane sa tim žarištem;

5) kastracija svinja;

6) dezinfekcija zaraženog objekta i zaraženog dvorišta, kao i predmeta sa kojima je obolela životinja bila u kontaktu;

7) dezinfekcija i neškodljivo uklanjanje (zakopavanjem) prostirke, slame i gornjih slojeva zemlje gde je boravila obolela životinja;

8) pakovanje ili dezinfekcija i odlaganje stajnjaka iz zaraženih objekata na mesto do koga životinje ne mogu doći; dezinfekcija tečnog izmeta (osoke) obolelih životinja; zabrana korišćenja stajnjaka za đubrenje obradivih površina;

9) zabrana korišćenja pašnjaka.

Član 9

Ako se kod pasa primenom brzih metoda i sporog aglutinacionog testa sa 2-merkaptoetanolom ili izolacijom uzročnika utvrdi bruceloza (Brucella canis), obavezna je kastracija odnosno ovariohisterektomija i lečenje obolelih životinja.

Član 10

Posle sprovođenja mera za suzbijanje i iskorenjivanje bruceloze na način propisan ovim pravilnikom, objekat i druga mesta na kojima su boravila obolela goveda, ovce, koze, svinje i psi, kao i oprema, predmeti i transportna sredstva koji su bili u kontaktu sa obolelim životinjama moraju biti mehanički očišćeni i dezinfikovani od strane javne veterinarske službe odnosno ovlašćene veterinarske službe uz prisustvo veterinarskog inspektora.

Ponovno korišćenje pašnjaka na kojima su boravila obolela goveda, ovce i koze dozvoljeno je po isteku najmanje 60 dana od poslednjeg boravka obolelih životinja.

Član 11

Posle sprovođenja mera za suzbijanje i iskorenjivanje bruceloze u zaraženom dvorištu ili objektu na način propisan ovim pravilnikom, vrši se serološko ispitivanje krvi svih prijemčivih životinja u tom dvorištu odnosno objektu da bi se utvrdilo da li je bolest prestala.

Član 12

O sprovedenim merama koje su propisane ovim pravilnikom, ministarstvu nadležnom za poslove veterinarstva dostavljaju se podaci o: nazivu opštine, mestu, vlasniku ili držaocu životinja, vrsti i broju životinja koje su podvrgnute dijagnostičkom ispitivanju, oznakama životinja, rezultatima dijagnostičkih ispitivanja i vrsti dezinfekcionih sredstava koja su korišćena u zaraženom dvorištu ili objektu.

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o merama za suzbijanje i iskorenjivanje bruceloze goveda, ovaca, koza i svinja ("Službeni list SFRJ", broj 34/89).

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".