ODLUKA
O SLUŽBENIM PUTOVANJIMA U INOSTRANSTVO

("Sl. list AP Vojvodine", br. 6/2005)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se službena putovanja u inostranstvo predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, zamenika starešine pokrajinskog organa uprave i lica koja imenuje odnosno postavlja Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: funkcioneri), kao i putovanja drugih lica koja u inostranstvo putuju za potrebe Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ova odluka primenjuje se i na službena putovanja u inostranstvo zaposlenih u pokrajinskim organima uprave, organizacijama i službama.

Član 2

Službenim putovanjem u inostranstvo, u smislu ove odluke, smatra se putovanje u stranu državu, iz jedne strane države u drugu stranu državu i iz jednog mesta u drugo mesto na teritoriji strane države u cilju izvršavanja zadataka iz nadležnosti Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Izvršno veće), pokrajinskih organa uprave, organizacija i službi.

Član 3

Službeno putovanje u inostranstvo funkcionera koje se obavlja u cilju izvršenja zadataka iz nadležnosti Izvršnog veća, odobrava Izvršno veće.

Radi izvršavanja zadataka iz svoje nadležnosti Izvršno veće može da odobri putovanje u inostranstvo i za druga lica ako, s obzirom na vrstu i prirodu zadataka i predviđene službene susrete, za to postoje opravdani razlozi.

Službeno putovanje u inostranstvo funkcionera, koje se obavlja u cilju izvršavanja zadataka iz nadležnosti pokrajinskih organa uprave, organizacija i službi, odobrava Komisija za kadrovska i administrativna pitanja Izvršnog veća.

Službeno putovanje u inostranstvo zaposlenih, koje se obavlja u cilju izvršenja zadataka iz nadležnosti pokrajinskog organa uprave, organizacije, odnosno službe odobrava starešina koji rukovodi pokrajinskim organom uprave, organizacijom, odnosno službom.

Član 4

Članovi Izvršnog veća podnose predlog platforme za razgovore i zahtev za odobrenje službenog putovanje u inostranstvo (u daljem tekstu: zahtev).

U zahtevu se navode:

• Imena i prezimena lica koja se upućuju na službeni put, a ako ta lica putuju kao članovi jedinstvene delegacije - određuju se šef i sekretar delegacije;

• Funkcije lica koja se upućuju na službeni put;

• Naziv države, mesta i institucije koje se posećuju tokom puta;

• Vreme putovanja (datum polaska i datum povratka);

• Cilj putovanja i planirani efekti;

• Ko snosi troškove putovanja;

• Iznos preostalih sredstava za ovu namenu, ukoliko troškove službenog putovanja snosi organ uprave, organizacija ili služba;

• Vrsta prevoza;

• Ukupan planirani trošak službenog putovanja (broj, iznos i procenat umanjenja akontacije deviznih dnevnica, troškovi izdavanja vize, troškovi prevoza).

Predlog platforme u zavisnosti od svrhe putovanja, priprema resorni pokrajinski sekretarijat u saradnji sa Sekretarijatom za regionalnu i međunarodnu saradnju Izvršnog veća.

Zahtev se podnosi najkasnije 10 dana pre polaska na službeno putovanje.

U izuzetno opravdanim slučajevima zahtev se može, po odobrenju predsednika Izvršnog veća, podneti i u kraćem roku, a najkasnije dan pre polaska na službeno putovanje.

Član 5

Izvršno veće prihvata platformu za razgovore i odobrava službeno putovanje u inostranstvo rešenjem, u skladu sa Poslovnikom Izvršnog veća.

Član 6

Naknada troškova za službena putovanja koja je odobrilo Izvršno veće isplaćuje se iz sredstava Izvršnog veća, a naknada troškova za službeno putovanje funkcionera koje je odobrila Komisija za administrativna i kadrovska pitanja, kao i naknada troškova za službena putovanja zaposlenih, isplaćuje se iz sredstava odgovarajućeg pokrajinskog organa uprave, organizacije, službe.

Član 7

Lica iz člana 3. stav 1, 2. i 3. ove odluke, kojima je odobreno službeno putovanje u inostranstvo, dostavljaju Izvršnom veću izveštaj o službenom putovanju u pisanom i elektronskom obliku u roku od 15 dana po povratku u zemlju.

Lica iz člana 3. stav 4. ove odluke kojima je odobreno službeno putovanje u inostranstvo dostavljaju izveštaj o službenom putovanju u inostranstvo starešini koji rukovodi pokrajinskim organom uprave, organizacijom odnosno službom i elektronskim putem Sekretarijatu za regionalnu i međunarodnu saradnju Izvršnog veća na adresu: (officeŽ-srim.vojvodina.sr.gov.yu).

Izveštaji iz stava 1. i 2. ovog člana sadrže podatke o razgovorima i službenim susretima radi kojih je službeno putovanje obavljeno i eventualne predloge mera koje treba preduzeti.

Član 8

Izveštaj sa službenog putovanja u inostranstvo dostavlja se Izvršnom veću radi informisanja.

Ukoliko Izveštaj sa službenog putovanja u inostranstvo sadrži predlog zaključka, podnosi se Izvršnom veću na razmatranje i usvajanje.

Sekretarijat Izvršnog veća dostavlja izveštaje iz stava 1. i 2. ovog člana elektronskim putem Sekretarijatu za regionalnu i međunarodnu saradnju Izvršnog veća na adresu iz člana 7. stav 2. ove odluke.

Evidenciju o odobrenim službenim putovanjima u inostranstvo i podnetim izveštajima sa službenog putovanja vodi Sekretarijat za regionalnu i međunarodnu saradnju Izvršnog veća.

Član 9

Dnevnice i naknade ostalih troškova vezane za službeno putovanje u inostranstvo utvrđuju se na način predviđen propisima za službena putovanja izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u saveznim organima, a u skladu sa propisima kojima se uređuje pitanje naknade troškova i drugih primanja izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".