| E 900 DIMETILPOLISILOKSAN | |
| Sinonimi | Polidimetilsiloksan, silikonska tečnost, silikonsko ulje, dimetilsilikon |
| Definicija | Mešavina potpuno metilovanih linearnih siloksanskih polimera koji se sastoje iz nizova jedinica (CH3)2SiO koji se završavaju jedinicama (CH3)3SiO |
| Hemijsko ime | Siloksani i silikoni, dimetil |
| Hemijska formula | (CH3)3Si-[O-Si(CH3)2]n-O-Si(CH3)3 |
| Određivanje | 37,3% - 38,5% ukupnog silikona |
| Osobine | Bezbojna, bistra, viskozna tečnost |
| Identifikacija |
|
| A. Specifična težina (25 oC) | 0,964 - 0,977 |
| B. Indeks refrakcije | 1,400 - 1,405 |
| V. IR spektri | Karakteristični za jedinjenje |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 0,5% (150oC, 4 h) |
| Viskozitet | Najmanje 1,00 • 10-4m2s-1na 25oC |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| Živa | Najviše 1 mg/kg |
| E 901 PČELINJI VOSAK | |
| Sinonimi | Beo vosak, žuti vosak |
| Definicija | Žuti pčelinji vosak se dobija topljenjem zidova saća koje proizvode pčele Apis mellifera L., toplom vodom i uklanjanjem stranih materija. Beli vosak se dobija beljenjem žutog voska |
| EINECS | 232-383-7 |
| Osobine | Žućkastobeli (beli vosak) ili žućkasti do sivobraon (žuti vosak) komadi ili ploče, sitnozrnastog i nekristalnog preloma, prijatnog mirisa na med |
| Identifikacija |
|
| A. Temperatura topljenja | 62oC - 65oC |
| B. Specifična težina (25oC) | Oko 0,96 |
| V. Rastvorljivost | Nerastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u alkoholu, vrlo lako rastvorljiv u hloroformu i etru |
| Čistoća |
|
| Kiselinski broj | 17 - 24 |
| Saponifikacioni broj | 87 - 104 |
| Peroksidni broj | Najviše 5 |
| Glicerol i drugi polioli | Najviše 0,5% (kao glicerol) |
| Cerezin, parafini i ostali voskovi | Odsutni |
| Masti, japanski vosak, smola i sapuni | Odsutni |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| Živa | Najviše 1 mg/kg |
| E 902 KANDELILA VOSAK | |
| Sinonimi |
|
| Definicija | Prečišćen vosak dobijen iz listova kandelile, Euphorbia antisyphilitica |
| EINECS | 232-347-0 |
| Osobine | Tvrd, žućkastobraon vosak, neprovidan do poluprovidan |
| Identifikacija |
|
| A. Temperatura topljenja | 68,5oC - 72,5oC |
| B. Specifična težina (25oC) | Oko 0,983 |
| V. Rastvorljivost | Nerastvorljiv u vodi, umereno rastvorljiv u hloroformu i toluenu |
| Čistoća |
|
| Kiselinski broj | 12 - 22 |
| Saponifikacioni broj | 43 - 65 |
| Glicerol i drugi polioli | Najviše 0,5% (kao glicerol) |
| Cerezin, parafini i ostali voskovi | Odsutni |
| Masti, japanski vosak, smola i sapuni | Odsutni |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| Živa | Najviše 1 mg/kg |
| E 903 KARNAUBA VOSAK | |
| Definicija | Prečišćen vosak dobijen iz pupoljaka listova brazilske voštane palme, Copernicia cereferia |
| EINECS | 232-399-4 |
| Osobine | Svetlobraon do bledožut prašak ili ljuspice ili tvrdi, krti, komadi smolastog preloma |
| Identifikacija |
|
| A. Temperatura topljenja | 82oC - 86oC |
| B. Specifična težina (25oC) | Oko 0,997 |
| V. Rastvorljivost | Nerastvorljiv u vodi, delimično rastvorljiv u ključalom etanolu, umereno rastvorljiv u hloroformu i dietiletru |
| Čistoća |
|
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,25% |
| Kiselinski broj | 2 - 7 |
| Estarski broj | 71 - 88 |
| Neosapunjive materije | 50 - 55 |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| Živa | Najviše 1 mg/kg |
| 904 ŠELAK | |
| Sinonimi | Beljeni šelak, beli šelak |
| Definicija | Prečišćen i izbeljen lak, smolasti sekret insekata Laccifer (Tachardia) lacca Kerr (Fam. Coccidae) |
| EINECS | 232-549-9 |
| Osobine | Izbeljeni šelak: beličasta, amorfna zrnasta smola |
|
| Izbeljeni šelak bez voska: svetložuta, amorfna zrnasta smola |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Nerastvorljiv u vodi, lako (iako vrlo sporo) rastvorljiv u alkoholu, teško rastvorljiv u acetonu |
| B. Kiselinski broj | 60 - 89 |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 6,0% (40oC, 15 h, iznad silika gela) |
| Smola | Odsutna |
| Vosak | Izbeljeni šelak: najviše 5,5% |
|
| Izbeljeni šelak bez voska: najviše 0,2% |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| E 905 MIKROKRISTALAN VOSAK | |
| Sinonimi | Petroleum vosak |
| Definicija | Rafinisana mešavina čvrstih, zasićenih ugljovodonika, uglavnom razgranatih parafina dobijenih iz nafte |
| Osobine | Beo do boje ćilibara, proziran vosak, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Nerastvorljiv u vodi, vrlo teško rastvorljiv u etanolu |
| B. Indeks refrakcije | 1,434 - 1,448 |
| Čistoća |
|
| Molekulska masa | Najmanje 500 |
| Viskozitet na 100oC | Najmanje 1,1 10-5m2s-1 |
| Ostatak posle žarenja | Najviše 0,1% |
| Ugljenični broj na 5% tačke destilacije | Najviše 5% molekula sa ugljeničnim brojem manjim od 25 |
| Boja | Pozitivno ispitivanje |
| Sumpor | Najviše 0,4% |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 3 mg/kg |
| Policiklični aromatični ugljovodonici dobijeni ekstrakcijom sa dimetilsulfoksidom | UV apsorbancija: |
| E 907 HIDROGENIZOVAN POLI-1-DECEN | |
| Sinonimi | Hidrogenizovan polidec-1-en |
|
| Hidrogenizovan poli-alfa-olefin |
| Definicija |
|
| Hemijska formula | C10nH20n+2, n = 3-6 |
| Molekulska masa | 560 (prosečno) |
| Određivanje | Najmanje 98,5% hidrogenizovanog poli-1-decena sa sledećom distribucijom oligomera: |
|
| C30 : 13-37% |
|
| C40 : 35-70% |
|
| C50 : 9-25% |
|
| C60 : 1-7% |
| Osobine | Bezbojna, viskozna tečnost, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Nerastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu, rastvorljiv u toluenu |
| B. Sagorevanje | Sagoreva svetlim plamenom karakterističnog mirisa sličnog parafinu |
| Čistoća |
|
| Viskozitet | 5,7 x 10-6 - 6,1 x 10-6 m2s-1 (100 oC) |
| Supstance sa karbonskim brojem manjim od 30 | Najviše 1,5% |
| Supstance koje lako karbonizuju | Posle 10 min mućkanja u epruveti u vodenom kupatilu boja 5 g uzorka u sumpornoj kiselini nije tamnija od svetle boje slame. |
| Nikl | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg |
| E 912 ESTRI MONTANSKE KISELINE | |
| Definicija | Montanske kiseline i/ili njihovi estri sa etilenglikolom i/ili 1,3-butandiolom i/ili glicerolom |
| Hemijsko ime | Estri montanske kiseline |
| Osobine | Skoro bele do žućkaste ljuspice, prašak, zrnca ili kuglice |
| Identifikacija |
|
| A. Specifična težina (20oC) | 0,98 -1,05 |
| B. Temperatura topljenja | Iznad 77oC |
| Čistoća |
|
| Kiselinski broj | Najviše 40 |
| Glicerol | Najviše 1% (gasnom hromatografijom) |
| Drugi polioli | Najviše 1% (gasnom hromatografijom) |
| Druge vrste voskova | Nisu detektabilni (diferential scanning kalorimetrijom i/ili IR spektroskopijom) |
| Arsen | Najviše 2 mg/kg |
| Hrom | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| E 914 OKSIDOVAN POLIETILENSKI VOSAK | |
| Definicija | Sintetski voskovi dobijeni topljenjem polietilenoksida pod pritiskom |
| Molekulska masa | 4 000 - 8 000 |
| Osobine | Skoro bele ljuspice, prašak, zrnca ili kuglice |
| Identifikacija |
|
| A. Specifična težina (20oC) | 0,92 - 1,05 |
| B. Temperatura topljenja | Iznad 95oC |
| Čistoća |
|
| Kiselinski broj | Najviše 70 |
| Viskozitet na 120oC | Najmanje 8,1 • 10-5m2s-1 |
| Druge vrste voskova | Nisu detektabilni (diferential scanning kalorimetrijom i/ili IR spektroskopijom) |
| Kiseonik | Najviše 9,5% |
| Hrom | Najviše 5 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| E 920 L-CISTEIN | |
| Definicija | L-cistein hidrohlorid ili hidrohlorid monohidrat. Ljudska kosa ne može da se koristi za dobijanje ove supstance. |
| EINECS | 200-157-7 (anhidrovan) |
| Hemijska formula | C3H7NO2S • HCl • nH2O (n = 0 ili 1) |
| Molekulska masa | 157,62 (bezvodni) |
| Određivanje | 98,0% - 101,5% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo prašak ili bezbojni kristali |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Lako rastvorljiv u vodi i u etanolu |
| B. Temperatura topljenja | oko 175oC |
| V. Specifična rotacija (20oC) | Između 5,0o i 8,0o |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | 8,0% - 12,0% |
|
| Najviše 2,0% bezvodni oblik |
| Ostatak posle žarenja | Najviše 0,1% |
| Amonijum jon | Najviše 200 mg/kg |
| Arsen | Najviše 1,5 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| E 927b KARBAMID | |
| Sinonimi | Urea |
| Definicija |
|
| EINECS | 200-315-5 |
| Hemijska formula | CH4N2O |
| Molekulska masa | 60,06 |
| Određivanje | Najmanje 99,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Bezbojni do beli prizmatičan, kristalan prašak, bezbojni kristali ili male, bele tablete |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Vrlo lako rastvorljiv u vodi, umereno rastvorljiv u etanolu |
| B. Taloženje azotnom kiselinom | Formira se beo kristalan talog |
| V. Bojena reakcija sa baznim rastvorom Cu(III)-sulfata TP | Nastaje crvenkastoljubičasta boja |
| G. Temperatura topljenja | 132oC - 135oC |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 1,0% (105oC, 1 h) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,1% |
| Materije nerastvorljive u | Najviše 0,04% |
| Alkalitet | Ispitivanje pozitivno |
| Amonijum jon | Najviše 500 mg/kg |
| Biuret | Najviše 0,1% |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| E 938 ARGON | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Argon |
| EINECS | 231-147-0 |
| Hemijska formula | Ar |
| Molekulska masa | 40 |
| Određivanje | Najmanje 99,0% |
| Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 0,05% |
| Metan i drugi ugljovodonici | Najviše 100 ml/l (kao metan) |
| E 939 HELIJUM | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Helijum |
| EINECS | 231-168-5 |
| Hemijska formula | He |
| Molekulska masa | 4 |
| Određivanje | Najmanje 99,0% |
| Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 0,05% |
| Metan i drugi ugljovodonici | Najviše 100 ml/l (kao metan) |
| E 941 AZOT | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Azot |
| EINECS | 231-783-9 |
| Hemijska formula | N2 |
| Molekulska masa | 28 |
| Određivanje | Najmanje 99,0% |
| Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 0,05% |
| Metan i drugi ugljovodonici | Najviše 100 ml/l (kao metan) |
| Azot-dioksid i azot-oksid | Najviše 10 ml/l |
| Kiseonik | Najviše 1 % |
| E 942 AZOT(I)-OKSID | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Azot-oksid |
| EINECS | 233-032-0 |
| Hemijska formula | N2O |
| Molekulska masa | 44 |
| Određivanje | Najmanje 99,0% |
| Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, slatkastog mirisa |
| Identifikacija |
|
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 0,05% |
| Ugljen-monoksid | Najviše 30 ml/l |
| Azot-dioksid i azot-oksid | Najviše 10 ml/l |
| E 943a BUTAN | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | n-butan |
| Hemijska formula | CH3CH2CH2CH3 |
| Molekulska masa | 58,12 |
| Određivanje | Najmanje 96,0% |
| Osobine | Bezbojni gas ili tečnost blagog, karakterističnog mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Napon pare | 108,935 kPa na 20 oC |
| Čistoća |
|
| Metan | Najviše 0,15% v/v |
| Etan | Najviše 0,5% v/v |
| Propan | Najviše 1,5% v/v |
| Izobutan | Najviše 3,0% v/v |
| 1,3-butadien | Najviše 0,1% v/v |
| Vlaga | Najviše 0,005% |
| E 943b IZOBUTAN | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | 2-metil-propan |
| Hemijska formula | (CH3)2CHCH3 |
| Molekulska masa | 58,12 |
| Određivanje | Najmanje 94,0% |
| Osobine | Bezbojan gas ili tečnost blagog, karakterističnog mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Napon pare | 205,465 kPa na 20 oC |
| Čistoća |
|
| Metan | Najviše 0,15% v/v |
| Etan | Najviše 0,5% v/v |
| Propan | Najviše 2,0% v/v |
| n-butan | Najviše 4,0% v/v |
| 1,3-butadien | Najviše 0,1% v/v |
| Vlaga | Najviše 0,005% |
| E 944 PROPAN | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Propan |
| Hemijska formula | CH3CH2CH3 |
| Molekulska masa | 44,09 |
| Određivanje | Najmanje 95,0% |
| Osobine | Bezbojni gas ili tečnost blagog, karakterističnog mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Napon pare | 732,910 kPa na 20 oC |
| Čistoća |
|
| Metan | Najviše 0,15% v/v |
| Etan | Najviše 1,5% v/v |
| Izobutan | Najviše 2,0% v/v |
| n-butan | Najviše 1,0% v/v |
| 1,3-butadien | Najviše 0,1% v/v |
| Vlaga | Najviše 0,005% |
| E 948 KISEONIK | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Kiseonik |
| EINECS | 231-956-9 |
| Hemijska formula | O2 |
| Molekulska masa | 32 |
| Određivanje | Najmanje 99,0% |
| Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 0,05% |
| Metan i drugi ugljovodonici | Najviše 100 ml/l (kao metan) |
| E 949 VODONIK | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Vodonik |
| EINECS | 215-605-7 |
| Hemijska formula | H2 |
| Molekulska masa | 2 |
| Određivanje | Najmanje 99,9% |
| Osobine | Bezbojan, zapaljiv gas, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 0,005% v/v |
| Kiseonik | Najviše 0,001% v/v |
| Azot | Najviše 0,75% v/v |
| E 950 ACESULFAM K | |
| Sinonimi | Acesulfam-kalijum, acesulfam, kalijumova so 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oksatiazin-4-on-2,2-dioksida |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Kalijumova so 6-metil-1,2,3-oksatiazin-4(3H)-on-2,2-dioksida |
| EINECS | 259-715-3 |
| Hemijska formula | C4H4O4NSK |
| Molekulska masa | 201,24 |
| Određivanje | Najmanje 99,0 % u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo, kristalan prašak veoma slatkog ukusa, bez mirisa, oko 200 puta slađi od saharoze |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
| B. Spektrofotometrija | Maksimum na 227 ± 2 nm za 10 mg/1000 ml vodeni rastvor |
| V. Pozitivno ispitivanje za kalijum | (ispituje se ostatak dobijen žarenjem 2 g uzorka) |
| G. Precipitacioni test | Doda se nekoliko kapi 10% rastvora natrijum-kobaltnitrita u rastvor 0,2 g uzorka u 2 ml sirćetne kiseline i 2 ml vode. Formira se žut talog. |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 2 h) |
| Organske nečistoće | Manje od 20 mg/kg UV aktivnih komponenti |
| Fluorid | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg |
| 951 ASPARTAM | |
| Sinonimi | Aspartilfenilalaninmetilestar |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | N-L-a-aspartil-L-fenilalanin-1-metilestar |
| EINECS | 245-261-3 |
| Hemijska formula | C14H18O5N2 |
| Molekulska masa | 294,31 |
| Određivanje | 98,0% - 102,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo, kristalan prašak veoma slatkog ukusa, oko 200 puta slađi od saharoze, gotovo bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Slabo rastvorljiv u vodi i u etanolu |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 4,5% (105oC, 4 h) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,2% u odnosu na osušenu supstancu |
| pH | 4,5 - 6,0 (1/125 rastvor) |
| Transmisija | Najmanje 0,95 (ekvivalento apsorbanciji od najviše 0,022) za 1% rastvor u 2 M HCl, na 430 nm |
| Specifična rotacija (D, 20oC) | Od + 14,5o do + 16,5o određena u 4 g/100 ml rastvoru 15 M mravlje kiseline 30 min posle pripremanja rastvora |
| 5-benzil-3,6-diokso-2-piperazinsirćetna kiselina | Najviše 1,5% u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| E 952 CIKLAMSKA KISELINA I NJENE Na I Ca SOLI | |
| (I) CIKLAMSKA KISELINA | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Cikloheksilsulfaminska kiselina |
| EINECS | 202-898-1 |
| Hemijska formula | C6H13O3NS |
| Molekulska masa | 179,24 |
| Određivanje | 98,0% - 102,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo, kristalan prašak, oko 40 puta slađa od saharoze |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Rastvorljiva u vodi i u etanolu |
| B. Ispitivanje taloženja | Zakiseli se 2% rastvor hlorovodoničnom kiselinom, doda 1 ml oko 1M rastvora barijum-hlorida u vodi i filtrira ako se pojavi zamućenje ili talog. U bistar rastvor doda se 1 ml 10% rastvora natrijum-nitrita. Formira se beo talog. |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 1 h) |
| Cikloheksilamin | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Dicikloheksilamin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Anilin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| (II) NATRIJUM-CIKLAMAT | |
| Sinonimi | Ciklamat, natrijumova so ciklamske kiseline |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Natrijum-cikloheksilsulfamat |
| EINECS | 205-348-9 |
| Hemijska formula | C6H12O3NSNa • nH2O, n = 0 ili 2 |
| Molekulska masa | 201,22 (anhidrovan) |
|
| 237,22 (dihidrat) |
| Određivanje | 98,0% - 102,0% u odnosu na osušenu supstancu, dihidrat: najmanje 84,0% u odnosu na osušenu supstancu |
| Osobine | Beli, kristali ili kristalan prašak, bez mirisa, oko 30 puta slađi od saharoze |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 1 h), dihidrat: najviše 15,2% (105oC, 2 h) |
| Cikloheksilamin | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Dicikloheksilamin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Anilin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| (III) KALCIJUM-CIKLAMAT | |
| Sinonimi | Ciklamat, kalcijumova so ciklamske kiseline |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Kalcijum-cikloheksilsulfamat |
| EINECS | 205-349-4 |
| Hemijska formula | C12H24O6N2S2Ca • 2H2O |
| Molekulska masa | 432,57 |
| Određivanje | 98,0% - 102,0% u odnosu na osušenu supstancu |
| Osobine | Bezbojni kristali ili beo kristalan prašak, oko 30 puta slađi od saharoze |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 1 h), dihidrat: najviše 8,5% (105oC, 4 h) |
| Cikloheksilamin | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Dicikloheksilamin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Anilin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| E 953 IZOMALT | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Mešavina hidrogenizovanih mono- i disaharida čije su glavne komponente disaharidi: |
|
| 6-O-a-D-glukopiranozil-D-sorbitol (1,6-GPS) i |
|
| 1-O-a-D-glukopiranozil-D-manitol dihidrat (1,1-GPM) |
| Hemijska formula | 1,6-GPS: C12H24O11 |
|
| 1,1-GPM: C12H24O11 • 2H2O |
| Molekulska masa | 1,6-GPS: 344,32 |
|
| 1,1-GPM: 380,32 |
| Određivanje | Najmanje 98,0% hidrogenizovanih mono- i disaharida i najmanje 86,0% mešavine 1,6-GPS i 1,1-GPM određeno u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Bela, slabo higroskopna kristalna masa, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, vrlo slabo rastvorljiva u etanolu |
| B. Tankoslojna hromatografija | Ispituje se na sloju silika gela za hromatografiju (debljine oko 0,2 mm). Glavne mrlje na hromatogramu potiču od 1,6-GPS i 1,1-GPM. |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 7% (Karl Fischer-ova metoda) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,05% u odnosu na osušenu supstancu |
| D-manitol | Najviše 3% |
| D-sorbitol | Najviše 6% |
| Redukujući šećeri | Najviše 0,3% izraženo kao glukoza u odnosu na osušenu supstancu |
| Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| E 954 SAHARIN I NJEGOVE Na, K I Ca SOLI | |
| (I) SAHARIN | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | 1,2-benzizotiazol-3(2H)-on-1,1-dioksid 3-okso-2,3-dihidrobenzo(d)izotiazol-1,1-dioksid |
| EINECS | 201-321-0 |
| Hemijska formula | C7H5O3NS |
| Molekulska masa | 183,18 |
| Određivanje | 99,0% - 101,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beli kristali ili beo kristalan prašak, bez mirisa, ili slabog aromatičnog mirisa, slatkog ukusa i u veoma razblaženim rastvorima, oko 300-500 puta slađi od saharoze |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Teško rastvorljiv u vodi, rastvorljiv u alkalnim rastvorima, slabo rastvorljiv u etanolu |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 2 h) |
| Temperatura topljenja | 226oC - 230oC |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,2% u odnosu na osušenu supstancu |
| Benzojeva i salicilna kiselina | U 10 ml 1/20 rastvora zakiseljenog sa 5 kapi sirćetne kiseline dodaju se 3 kapi 1 M rastvora gvožđa(III)-hlorida u vodi. Ne nastaje talog niti ljubičasta boja. |
| o-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| r-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| r-sulfonamid benzojeve kiseline | Najviše 25 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Supstance koje lako karbonizuju | Odsutne |
| Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| (II) NATRIJUM-SAHARIN | |
| Sinonimi | Natrijumova so saharina |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Natrijum-o-benzosulfimid |
|
| Natrijumova so 1,2-benzizotiazolin-3-on-1,1-dioksida dihidrat |
| EINECS | 204-886-1 |
| Hemijska formula | C7H4O3NSNa • 2H2O |
| Molekulska masa | 241,19 |
| Određivanje | 99,0% - 101,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beli kristali ili beo kristalan eflorescentan prašak, bez mirisa, ili slabog mirisa, slatkog ukusa i u veoma razblaženim rastvorima, oko 300-500 puta slađi od saharoze |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Lako rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 15% (120 oC, 4 h) |
| Benzojeva i salicilna kiselina | U 10 ml 1/20 rastvora zakiseljenog sa 5 kapi sirćetne kiseline dodaju se 3 kapi 1 M rastvora gvožđe(III)-hlorida u vodi. Ne nastaje talog niti ljubičasta boja. |
| o-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| r-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| r-sulfonamid benzojeve kiseline | Najviše 25 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Supstance koje lako karbonizuju | Odsutne |
| Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| (III) KALCIJUM-SAHARIN | |
| Sinonimi | Kalcijumova so saharina |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Kalcijum-o-benzosulfimid |
|
| Kalcijumova so 1,2-benzizotiazolin-3-on-1,1-dioksida hidrat (2:7) |
| EINECS | 229-349-0 |
| Hemijska formula | C14H8O6N2S2Ca • 31/2H2O |
| Molekulska masa | 467,48 |
| Određivanje | Najmanje 95,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beli kristali ili beo kristalan prašak, bez mirisa, ili slabog mirisa, slatkog ukusa i u veoma razblaženim rastvorima, oko 300 - 500 puta slađi od saharoze |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Lako rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 13,5 % (120 oC, 4 h) |
| Benzojeva i salicilna kiselina | U 10 ml 1/20 rastvora zakiseljenog sa 5 kapi sirćetne kiseline dodaju se 3 kapi 1 M rastvora gvožđe(III)-hlorida u vodi. Ne nastaje talog niti ljubičasta boja. |
| o-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| r-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| r-sulfonamid benzojeve kiseline | Najviše 25 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Supstance koje lako karbonizuju | Odsutne |
| Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| (III) KALIJUM-SAHARIN | |
| Sinonimi | Kalijumova so saharina |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Kalijum-o-benzosulfimid |
|
| Kalijumova so 1,2-benzizotiazolin-3-on-1,1-dioksida monohidrat |
| Hemijska formula | C7H4O3NSK • H2O |
| Molekulska masa | 239,77 |
| Određivanje | Najmanje 99,0% - 101,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beli kristali ili beo kristalan prašak, bez mirisa, ili slabog mirisa, slatkog ukusa i u veoma razblaženim rastvorima, oko 300-500 puta slađi od saharoze |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Lako rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 8% (120oC, 4 h) |
| Benzojeva i salicilna kiselina | U 10 ml 1/20 rastvora zakiseljenog sa 5 kapi sirćetne kiseline dodaju se 3 kapi 1 M rastvora gvožđe(III)-hlorida u vodi. Ne nastaje talog niti ljubičasta boja. |
| o-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| r-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| r-sulfonamid benzojeve kiseline | Najviše 25 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Supstance koje lako karbonizuju | Odsutne |
| Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| E 955 SUKRALOZA |
|
| Sinonimi | 4,1',6'-trihlorgalaktosukroza |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | 1,6-dihlor-1,6-dideoksi-b-D-fruktofuranozil-4-hlor-4-deoksi-a-D-galaktopiranozid |
| EINECS | 259-952-2 |
| Hemijska formula | C12H19Cl3O8 |
| Molekulska masa | 397,64 |
| Određivanje | 98,0%-102,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo do beličast, kristalan prašak veoma slatkog ukusa, gotovo bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. pH 10% rastvora | 5,0-7,0 |
| B. Rastvorljivost | Dobro rastvorljiv u vodi, metanolu i u etanolu, slabo rastvorljiv u etilacetatu |
| V. IR spektar | Karakterističan za jedinjenje |
| G. Tankoslojna hromatografija | Glavna mrlja ispitivanog rastvora ima istu Rf vrednost kao glavna mrlja standardnog rastvora A dobijenog u ispitivanju za ostale hlorinovane disaharide. Ovaj standardni rastvor se dobija rastvaranjem 1,0 g referentnog standarda sukraloze u 10 ml metanola. |
| Đ. Specifična rotacija | Od + 84,0o do + 87,5o izračunata na bezvodnu suptancu (10% m/v vodeni rastvor) |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 2,0% (Karl Fischer-ova metoda) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,7% |
| Ostali hlorinovani disaharidi | Najviše 0,5% |
| Hlorinovani monosaharidi | Najviše 0,1% |
| Trifenilfosfin-oksid | Najviše 150 mg/kg |
| Metanol | Najviše 0,1% |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg |
| E 957 TAUMATIN | |
| Definicija | Dobija se vodenom ekstrakcijom (pH 2,5 - 4) arilusa prirodnih vrsta Thaumatococcus daniellii (Benth) i sastoji se uglavnom iz proteina taumatina I i taumatina II zajedno sa malim količinama biljnih sastojaka iz polaznog materijala. |
| EINECS | 258-822-2 |
| Hemijska formula | Polipeptid od 207 aminokiselina |
| Molekulska masa | Taumatin I : 22209 |
|
| Taumatin II: 22293 |
| Određivanje | Najmanje 16,0% azota u odnosu na osušenu supstancu, ekvivalentno najmanje 94,0% proteina (N x 5,8) |
| Osobine | Prašak krem-boje, veoma slatkog ukusa, oko 2 000 - 3 000 puta slađi od saharoze, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Vrlo lako rastvorljiv u vodi, nerastvorljiv u acetonu |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 9% (105oC, do konstantne mase) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 2 % u odnosu na osušenu supstancu |
| Ugljeni hidrati | Najviše 3 % u odnosu na osušenu supstancu |
| Aluminijum | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Ukupni aerobni mikroorganizmi | Najviše 1 000 CFU/g |
| E. coli | Odsutna u 1g |
| E 959 NEOHESPERIDIN DIHIDROHALKON | |
| Sinonimi | Neohesperidin DC |
|
| NHDC |
|
| Hesperetindihidrohalkon-4'-b-neohesperidozid |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | 2-O-a-L-ramnopiranozil-4'-b-D-glukopiranozil- hesperetin dihidrohalkon; dobijen katalitičkom hidrogenacijom neohesperidina |
| EINECS | 243-978-6 |
| Hemijska formula | C28H36O15 |
| Molekulska masa | 612,6 |
| Određivanje | Najmanje 96,0% u odnosu na osušenu supstancu |
| Osobine | Beličast kristalan prašak, karakterističnog veoma slatkog ukusa, oko 1 000 - 1 800 puta slađi od saharoze, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Lako rastvorljiv u vrućoj vodi, vrlo teško rastvorljiv u hladnoj vodi, gotovo nerastvorljiv u etru |
| B. Spektrofotometrija | Maksimum na 282 - 283 nm u rastvoru 2 mg/100 ml metanola |
| V. Neu-ov test | Rastvori se 10 mg u 1 ml metanola, doda 1 ml 1% metanolnog rastvora 2-aminoetildifenil-borata. |
|
| Nastaje jarka žuta boja. |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 11% (105oC, 3 h) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,2% u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Teški metali (Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| E 962 ASPARTAM-ACESULFAM SO | |
| Sinonimi | Aspartam-acesulfam, so aspartama i acesulfama |
| Definicija | Dobija se zagrevanjem rastvora aspartama i acesulfama K u približnom odnosu 2:1 (m/m) pri kiselom pH, a zatim kristalizacijom. Kalijum i vlaga se uklanjaju. Proizvod je stabilniji od aspartama. |
| Hemijsko ime | 6-metal-1,2,3-oksatiazin-4(3H)-on-2,2-dioksid so |
|
| L-fenilalanil-2-metil-L-a-asparaginske kiseline |
| Hemijska formula | C18H23O9N3S |
| Molekulska masa | 457,46 |
| Određivanje | 63,0%-66,0% aspartama (u odnosu na bezvodnu suptancu) i 34,0%-37,0% acesulfama (kiseli oblik u odnosu na bezvodnu supstancu) |
| Osobine | Beo, kristalan prašak veoma slatkog ukusa, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
| B. Transmisija | Najmanje 0,95 (ekvivalentno apsorbanciji od najviše 0,022) za 1% vodeni rastvor, na 430 nm |
| V. Specifična rotacija | Od + 14,5o do + 16,5o određen u koncentraciji od 6,2 g u 100 ml mravlje kiseline (15 N) 30 min nakon pripreme rastvora. Izračunata specifična rotacija se podeli sa 0,646 da se izvrši korekcija za sadržaj aspartama u aspartam-acesulfam soli. |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 0,5% (105 oC, 4 h) |
| 5-benzil-3,6-diokso-2-piperazinsirćetna kiselina | Najviše 0,5% |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg |
| E 965 (i) MALTITOL | |
| Sinonimi | D-maltitol, hidrogenizovana maltoza |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | a-D-glukopiranozil-1,4- D-glucitol |
| EINECS | 209-567-0 |
| Hemijska formula | C12H24O11 |
| Molekulska masa | 344,31 |
| Određivanje | Najmanje 98,0% D-maltitola u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo, kristalan prašak slatkog ukusa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, vrlo slabo rastvorljiv u etanolu |
| B. Temperatura topljenja | 148oC - 151oC |
| V. Specifična rotacija | od + 105,5 do + 108,5 (5% m/v rastvor) |
| Čistoća |
|
| Sadržaj vode | Najviše 1 % (Karl Fischer-ova metoda) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,1% u odnosu na osušenu supstancu |
| Redukujući šećeri | Najviše 0,1% izraženo kao glukoza u odnosu na osušenu supstancu |
| Hloridi | Najviše 50 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Sulfati | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
| E 965 (ii) MALTITOL SIRUP | |
| Sinonimi | Hidrogenizovani visoko maltozno-glukozni sirup |
|
| Hidrogenizovani glukozni sirup |
| EINECS | 270-337-8 |
| Definicija | Mešavina koja se sastoji uglavnom iz maltitola sa sorbitolom i hidrogenizovanim oligo- i polisaharidima. Proizvodi se katalitičkom hidrogenacijom glukoznih sirupa sa visokim sadržajem maltoze. Komercijalni proizvod se javlja kao sirup ili kao čvrsta supstanca |
| Određivanje | Najmanje 99,0% ukupnih hidrogenizovanih saharida u odnosu na bezvodnu supstancu i najmanje 50,0% maltitola u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Bezbojna bistra, viskozna tečnost ili bela kristalna masa, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
| B. Tankoslojna hromatografija | Odgovara ispitivanju |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 31% (Karl Fischer-ova metoda) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,1% u odnosu na osušenu supstancu |
| Redukujući šećeri | Najviše 0,3% (kao glukoza) |
| Hloridi | Najviše 50 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Sulfati | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg |
| E 966 LAKTITOL | |
| Sinonimi | Laktit, laktozitol, laktobiozit |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | 4-O-b-D-galaktopiranozil-D-glucitol |
| EINECS | 209-566-5 |
| Hemijska formula | C12H24O11 |
| Molekulska masa | 344,32 |
| Određivanje | Najmanje 95,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo, kristalan prašak slatkog ukusa, ili bezbojan rastvor. Kristalan oblik se javlja kao bezvodni, monohidrat i dihidrat |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiv u vodi |
| B. Specifična rotacija | od + 13o do + 16o izračunato u odnosu na bezvodnu supstancu (10% m/v vodeni rastvor) |
| Čistoća |
|
| Voda | Kristalan oblik: najviše 10,5% (Karl Fischer-ova metoda) |
| Ostali polioli | Najviše 2,5% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,1% u odnosu na osušenu supstancu |
| Redukujući šećeri | Najviše 0,2% izraženo kao glukoza u odnosu na osušenu supstancu |
| Hloridi | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Sulfati | Najviše 200 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
| E 967 KSILITOL | |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | D-ksilitol |
| EINECS | 201-788-0 |
| Hemijska formula | C5H12O5 |
| Molekulska masa | 152,15 |
| Određivanje | Najmanje 98,5 % kao ksilitol u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo, kristalan prašak veoma slatkog ukusa, gotovo bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
| B. Temperatura topljenja | 92oC - 96oC |
| V. pH | 5 - 7 (10% m/v rastvor) |
| Čistoća |
|
| Gubitak sušenjem | Najviše 0,5% određeno sušenjem 0,5 g uzorka u vakuumu iznad fosfor-pentoksida 4 h na 60oC |
| Ostali polioli | Najviše 1% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,1% u odnosu na osušenu supstancu |
| Redukujući šećeri | Najviše 0,2% izraženo kao glukoza u odnosu na osušenu supstancu |
| Hloridi | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Sulfati | Najviše 200 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 1 mg/kg |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
| E 999 KVILAJA EKSTRAKT | |
| Sinonimi | Ekstrakt sapunske kore, ekstrakt kvilaja kore, ekstrakt Panama kore, ekstrakt Kineske kore |
| Definicija | Dobija se vodenom ekstrakcijom Quillaia saponaria Molina ili drugih Quillaia vrsta, drveća iz familije Rosaceae. Sadrži triterpenoidne saponine koji se sastoje iz glikozida kvilajne kiseline. Prisutni su i šećeri glukoza, galaktoza, arabinoza, ksiloza i ramnoza kao i tanini, kalcijum-oksalat i druge supstance u maloj količini |
| Osobine | Svetlobraon prašak sa ružičastom nijansom. Javlja se i kao vodeni rastvor. |
| Identifikacija |
|
| A. pH 2,5% rastvora | 4,5 - 5,5 |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 6,0% (Karl Fischer-ova metoda) (samo praškast oblik) |
| Arsen | Najviše 2 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| Živa | Najviše 1 mg/kg |
| E 1103 INVERTAZA | |
| Definicija | Proizvod Saccharomyces cervisiae |
| Sistematsko ime | b-D-fruktofuranozid-fruktohidrolaza |
| Enzyme Commision No | EC 3.2.1.26 |
| EINECS | 232-615-7 |
| Čistoća |
|
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| Kadmijum | Najviše 0,5 mg/kg |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
| Ukupan broj mikroorganizama | Najviše 50 000 CFU/g |
| Salmonella spp. | Odsutne u 25 g |
| Koliformi | Najviše 30/g |
| E. coli | Odsutne u 25 g |
| E 1105 LIZOZIM | |
| Sinonimi | Lizizim-hidrohlorid |
|
| Muramidaza |
| Definicija | Lizozim je linearan polipeptid koji se sastoji iz 129 aminokiselina, a dobija se iz belanceta kokošijeg jajeta. Hidrolizuje b(1-4) veze između N-acetilmuraminske kiseline i N-acetilglukozamina u spoljašnjim membranama, uglavnom gram-pozitivnih bakterija. Obično je u prometu kao hidrohlorid |
| Enzyme Commision No | EC 3.2.1.17 |
| EINECS | 232-620-4 |
| Molekulska masa | oko 14 000 |
| Određivanje | Najmanje 95% u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo prašak, bez mirisa, slabo slatkog ukusa |
| Identifikacija |
|
| A. Izoelektrična tačka | 10,7 |
| B. pH 2% vodenog rastvora | 3,0 - 3,6 |
| V. Spektrofotometrija | Maksimum na 281 nm, minimum na 252 nm u vodenom rastvoru 25 mg/100 ml |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 6,0% (Karl Fischer-ova metoda) |
| Ostatak posle žarenja | Najviše 1,5% |
| Azot | 16,8% - 17,8% |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| Živa | Najviše 1 mg/kg |
| Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
| Ukupan broj bakterija | Najviše 50 000 CFU/g |
| Salmonella spp. | Odsutne u 25 g |
| Staphylococcus aureus | Odsutne u 1 g |
| E . coli | Odsutne u 1 g |
| E 1200 POLIDEKSTROZA | |
| Sinonimi | Modifikovana polidekstroza |
| Definicija | Različito povezani (najzastupljenije su 1,6-glikozidne veze) glukozni polimeri sa krajnjim sorbitolskim grupama i sa estarski vezanom limunskom ili fosfornom kiselinom. Dobijaju se topljenjem i kondenzacijom sastojaka i sastoje se uglavnom iz 90 delova glukoze, 10 delova sorbitola i 1 dela limunske kiseline ili 0,1 dela fosforne kiseline. Sadrži male količine slobodne glukoze, sorbitola, 1,6-anhidro-D-glukoze i limunske kiseline i može da bude neutralisana odnosno obezbojena bazom. Proizvod može da bude delimično hidrogenovan upotrebom Raney nikla kao katalizatora da se smanji rezidualna glukoza. Polidekstroza-N je neutralisana polidekstroza. |
| Određivanje | Najmanje 90,0 % polimera u odnosu na bezvodnu supstancu bez pepela |
| Osobine | Bela do žutobraon masa ili prašak. Rastvara se u vodi dajući bistar bezbojan do žućkast rastvor |
| Identifikacija |
|
| A. Pozitivna ispitivanja za šećer i za redukujući šećer |
|
| B. pH 10% rastvora | 2,5 - 7,0 (polidekstroza) |
|
| 5,0 - 6,0 (polidekstroza-N) |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 4,0% (Karl Fischer-ova metoda) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,3% (polidekstroza) |
|
| Najviše 2,0% (polidekstroza-N) |
| Nikl | Najviše 2 mg/kg za hidrogenovane polidekstroze |
| 1,6-anhidro-D-glukoza | Najviše 4% u odnosu na osušenu supstancu bez pepela |
| Glukoza i sorbitol | Najviše 6% zajedno u odnosu na osušenu supstancu bez pepela. Određuju se posebno. |
| Limit molekulske mase | Negativno ispitivanje za polimere molekulske mase veće od 22 000 |
| 5-hidroksimetilfurfural | Najviše 0,1% (polidekstroza) |
|
| Najviše 0,05% (polidekstroza-N) |
| Olovo | Najviše 0,5 mg/kg |
| E 1201 POLIVINILPIROLIDON | |
| Sinonimi | Povidon |
|
| PVP |
|
| Rastvorljivi polivinilpirolidon |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Polivinilpirolidon poli-[1-(2-okso-1-pirolidinil)-etilen] |
| Hemijska formula | (C6H9NO)n |
| Molekulska masa | Najmanje 25000 |
| Određivanje | 11,5% - 12,8% azota (N) u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo ili beličast prašak |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Umereno rastvorljiv u vodi i etanolu, nerastvorljiv u etru |
| B. pH 5% rastvora | 3,0 - 7,0 |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 5% (Karl Fischer-ova metoda) |
| Ukupan pepeo | Najviše 0,1% |
| Aldehidi | Najviše 500 mg/kg (kao acetaldehid) |
| Slobodan N-vinilpirolidon | Najviše 10 mg/kg |
| Hidrazin | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| E 1202 POLIVINILPOLIPIROLIDON | |
| Sinonimi | Krospovidon |
|
| Ukršteno povezan polividon |
|
| Nerastvorljivi polivinilpirolidon |
| Definicija | Nasumično unakrsno povezan poli-[1-(2-okso-1-pirolidinil)-etilen]. Proizvodi se polimerizacijom N-vinil-2-pirolidona u prisustvu kaustičnog katalizatora ili N,N'-divinil-imidazolidona. Zbog nerastvorljivosti u svim uobičajenim rastvaračima molekulska masa nije relevantna za analitičko određivanje. |
| Hemijsko ime | Polivinilpirolidon poli-[1-(2-okso-1-pirolidinil)-etilen] |
| Hemijska formula | (C6H9NO)n |
| Određivanje | 11,0%-12,8% azota (N) u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Beo higroskopan prašak slabog neodređenog mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Nerastvorljiv u vodi, etanolu i etru |
| B. pH 1% suspenzije u vodi | 5-8 |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 6% (Karl Fischer-ova metoda) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,4% |
| Supstance rastvorljive u vodi | Najviše 1% |
| Slobodan N-vinilpirolidon | Najviše 10 mg/kg |
| Slobodan N,N'-divinil-imidazolidon | Najviše 2 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| E 1404 OKSIDISAN SKROB | |
| Definicija | Skrob tretiran natrijum-hipohloritom |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Karboksilne grupe | Najviše 1,1% |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1410 MONOSKROBFOSFAT | |
| Definicija | Skrob esterifikovan orto-fosfornom kiselinom, natrijum- ili kalijum-orto-fosfatom ili natrijum-tripolifosfatom |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Rezidualni fosfat | Najviše 0,5% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
|
| Najviše 0,4% kao P (za ostale skrobove) |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1412 DISKROBFOSFAT | |
| Definicija | Skrob unakrsno povezan sa natrijum-trimetafosfatom ili fosfor-oksihloridom |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Rezidualni fosfat | Najviše 0,5% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
|
| Najviše 0,4% kao P (za ostale skrobove) |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1413 FOSFATIRAN DISKROBFOSFAT | |
| Definicija | Skrob koji je pretrpeo kombinovani tretman kao što je opisano za monoskrobfosfat i za diskrobfosfat |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Rezidualni fosfat | Najviše 0,5% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
|
| Najviše 0,4% kao P (za ostale skrobove) |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1414 ACETILOVAN DISKROBFOSFAT | |
| Definicija | Skrob unakrsno povezan sa natrijum-trimetafosfatom ili fosfor-oksihloridom i esterifikovan anhidridom sirćetne kiseline ili vinilacetatom |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Acetil grupe | Najviše 2,5% |
| Vinilacetat | Najviše 0,1 mg/kg |
| Rezidualni fosfat | Najviše 0,14% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
|
| Najviše 0,04% kao P (za ostale skrobove) |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1420 ACETILOVAN SKROB | |
| Sinonimi | Skrobacetat |
| Definicija | Skrob esterifikovan anhidridom sirćetne kiseline ili vinilacetatom |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Acetil grupe | Najviše 2,5% |
| Vinilacetat | Najviše 0,1 mg/kg |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1422 ACETILOVAN DISKROBADIPAT | |
| Definicija | Skrob unakrsno povezan sa anhidridom adipinske kiseline i esterifikovan anhidridom sirćetne kiseline |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Acetil grupe | Najviše 2,5% |
| Adipat grupe | Najviše 0,135% |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1440 HIDROKSIPROPILSKROB | |
| Definicija | Skrob eterifikovan propilen-oksidom |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Hidroksipropil grupe | Najviše 7,0% |
| Propilenhlorhidrin | Najviše 1 mg/kg |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1442 HIDROKSIPROPILDISKROBFOSFAT | |
| Definicija | Skrob unakrsno povezan sa natrijum-trimetafosfatom ili fosfor-oksihloridom i eterifikovan propilen-oksidom |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Hidroksipropil grupe | Najviše 7% |
| Propilenhlorhidrin | Najviše 1 mg/kg |
| Rezidualni fosfat | Najviše 0,14% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
|
| Najviše 0,04% kao P (za ostale skrobove) |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1450 SKROB-NATRIJUM-OKTENILSUKCINAT | |
| Sinonimi | SSOS |
| Definicija | Skrob esterifikovan anhidridom oktenilćilibarne kiseline |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Oktenilsukcinil grupe | Najviše 3,0% |
| Rezidui oktenilćilibarne | Najviše 0,3% |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1451 ACETILOVAN OKSIDISAN SKROB | |
| Definicija | Skrob tretiran natrijum-hipohloritom i esterifikovan anhidridom sirćetne kiseline |
| Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
| Identifikacija |
|
| A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
| B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
| Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
| Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
|
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
| Acetil grupe | Najviše 2,5% |
| Karboksilne grupe | Najviše 1,3% |
| Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
|
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
| Arsen | Najviše 1 mg/kg |
| Olovo | Najviše 2 mg/kg |
| Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
| E 1505 TRIETILCITRAT | |
| Sinonimi | Etilcitrat |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Trietil-2-hidroksipropan-1,2,3-trikarboksilat |
| EINECS | 201-070-7 |
| Hemijska formula | C12H20O7 |
| Molekulska masa | 276,29 |
| Određivanje | Najmanje 99,0% |
| Osobine | Gotovo bezbojna, uljasta tečnost, bez mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Specifična težina | 1,135 - 1,139 |
| B. Indeks refrakcije | 1,439 - 1,441 |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 0,25 % (Karl Fischer-ova metoda) |
| Kiselost | Najviše 0,02 % (kao sirćetna kiselina) |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| E 1517 GLICERILIDIACETAT (DIACETIN) | |
| Sinonimi | Diacetin |
| Definicija | Sastoji se uglavnom od mešavine 1,2- i 1,3- diacetata glicerola i malih količina mono- i triestara |
| Hemijsko ime | Glicerildiacetat; |
|
| 1,2,3-propantrioldiacetat |
| Hemijska formula | C7H12O5 |
| Molekulska masa | 176,17 |
| Određivanje | Najmanje 94,0% |
| Osobine | Bistra, bezbojna, uljasta tečnost, slabog mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, meša se sa etanolom |
| B. Pozitivna ispitivanja za glicerol i za acetat |
|
| V. Specifična težina | 1,175-1,195 |
| G. Temperatura ključanja | 259-261 oC |
| Čistoća |
|
| Ukupan pepeo | Najviše 0,02 % |
| Kiselost | Najviše 0,4 % (kao sirćetna kiselina) |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| E 1518 GLICERILTRIACETAT | |
| Sinonimi | Triacetin |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Gliceriltriacetat |
| EINECS | 203-051-9 |
| Hemijska formula | C9H14O6 |
| Molekulska masa | 218,21 |
| Određivanje | Najmanje 98,0 % |
| Osobine | Bezbojna, uljasta tečnost, slabog mirisa na mast |
| Identifikacija |
|
| A. Pozitivna ispitivanja za acetat i za glicerol |
|
| B. Specifična težina | 1,154 - 1,158 na 25 oC |
| V. Indeks refrakcije | 1,429 - 1,431 na 25 oC |
| G. Temperatura ključanja | 258 oC - 270 oC |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 0,2 % (Karl Fischer-ova metoda) |
| Kiselost | Najviše 0,02 % (kao limunska kiselina) |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| E 1519 BENZIL ALKOHOL | |
| Sinonimi | Fenilkarbinol |
|
| Fenilmetil alkohol |
|
| Benzenmetanol |
|
| Alfa-hidroksitoluen |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | Benzil alkohol; fenilmetanol |
| Hemijska formula | C7H8O |
| Molekulska masa | 108,14 |
| Određivanje | Najmanje 98,0% |
| Osobine | Bistra, bezbojna tečnost, slabog aromatičnog mirisa |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, etanolu i etru |
| B. Indeks refrakcije (20 oC, D) | 1,538-1,541 |
| V. Specifična težina (25 oC) | 1,042-1,047 |
| G. Pozitivno ispitivanje za perokside |
|
| Čistoća |
|
| Temperatura destilacije | Najmanje 95% v/v destiliše na 202-208 oC |
| Kiselinski broj | Najviše 0,5% |
| Aldehidi | Najviše 0,2% (kao benzaldehid) |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| E 1520 PROPAN-1,2-DIOL | |
| Sinonimi | Propilenglikol |
| Definicija |
|
| Hemijsko ime | 1,2-dihidroksipropan |
| EINECS | 200-338-0 |
| Hemijska formula | C3H8O2 |
| Molekulska masa | 76,10 |
| Određivanje | Najmanje 99,5 % u odnosu na bezvodnu supstancu |
| Osobine | Bezbojna, bistra, higroskopna, viskozna tečnost |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Umereno rastvorljiv u vodi, etanolu i acetonu |
| B. Specifična težina | 1,035 - 1,040 (20 oC) |
| V. Indeks refrakcije | 1,431 - 1,433 (20 oC) |
| Čistoća |
|
| Voda | Najviše 1,0 % (Karl Fischer-ova metoda) |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,07 % |
| Temperatura destilacije | 99 % v/v destiliše na 185 oC - 189 oC |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
| POLIETILENGLIKOL 6000 | |
| Sinonimi | PEG 6000 |
|
| Makrogol 6000 |
| Definicija | Mešavina polimera opšte formule: H-(OCH2-CH)n-OH molekulske mase oko 6000 |
| Hemijska formula | (C2H4O)n • H2O (n = oko 140, što odgovara molekulskoj masi oko 6000) |
| Molekulska masa | 5600 - 7000 |
| Određivanje | 90,0 % - 110,0 % |
| Osobine | Bela ili skoro bela masa voskastog izgleda, ili izgleda sličnog parafinu |
| Identifikacija |
|
| A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiva u vodi i metilenhloridu, gotovo nerastvorljiva u alkoholu, etru, masnim i mineralnim uljima |
| B. Temperatura topljenja | 55 oC - 61 oC |
| Čistoća |
|
| Viskozitet | 0,220 - 0,275 kgm-1s-1 na 20 oC |
| Hidroksilni broj | 16 - 22 |
| Etilen-oksid | Najviše 0,2 mg/kg |
| Sulfatni ostatak | Najviše 0,2 % |
| Arsen | Najviše 3 mg/kg |
| Olovo | Najviše 5 mg/kg |
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.