Uslovi upotrebe konzervanasa i antioksidanasa u namirnicama
A. Sorbati, benzoati i r-hidroksibenzoati
Napomene:
1. Količine svih dole navedenih supstanci izražene su kao slobodna kiselina.
2. Skraćenice korišćene u donjoj tabeli imaju sledeće značenje:
- Sk + Bk: Sk i Bk upotrebljene pojedinačno ili u kombinaciji
- Sk + PHB: Sk i PHB upotrebljene pojedinačno ili u kombinaciji
- Sk + Bk + PHB: Sk, Bk i PHB upotrebljene pojedinačno ili u kombinaciji.
3. Maksimalna dozvoljena količina odnosi se na namirnicu pripremljenu za konzumiranje prema uputstvu za upotrebu.
E broj | Naziv aditiva | Skraćenica |
E 200 | Sorbinska kiselina | Sk |
E 210 | Benzojeva kiselina | Bk (1) |
E 214 | Etil-p-hidroksibenzoat | PHB |
(1) Benzojeva kiselina može biti prisutna u pojedinim fermentisanim proizvodima kao rezultat fermentativnog procesa izvedenog prema principima dobre proizvođačke prakse |
Namirnica | Maksimalna količina (mg/kg ili mg/l) | |||||
Sk | Bk | PHB | Sk+Bk | Sk+PHB | Sk+Bk+PHB | |
Aromatizovana pića na bazi vina (uključujući aromatizovana vina i aromatizovane koktele od proizvoda od vina) | 200 |
|
|
|
|
|
Osvežavajuća bezalkoholna pića | 300 | 150 |
| 250 Sk +150 Bk |
|
|
Tečni koncentrati čaja i tečni koncentrati voćnih i biljnih infuza |
|
|
| 600 |
|
|
Sok od grožđa, nefermentisan, za obrednu upotrebu |
|
|
| 2000 |
|
|
Vina; vina bez alkohola; voćna vina (uključujući i voćna vina bez alkohola), Made wine; fermentisan sok jabuke i kruške (cider i perry) (uključujući i cider i perry bez alkohola) | 200 |
|
|
|
|
|
Soad...Saft ili sodet... Saft | 500 | 200 |
|
|
|
|
Bezalkoholno pivo u buretu |
| 200 |
|
|
|
|
Medovina | 200 |
|
|
|
|
|
Alkoholna pića sa manje od 15 vol % alkohola | 200 | 200 |
| 400 |
|
|
Nadev za raviole i slične proizvode | 1000 |
|
|
|
|
|
Džemovi, želei, marmelade sa smanjenom energetskom vrednošću, slični proizvodi sa smanjenom energetskom vrednošću ili bez dodatog šećera i drugi namazi na bazi voća |
| 500 |
| 1000 |
|
|
Kandirano, kristalizirano i glazirano voće i povrće |
|
|
| 1000 |
|
|
Sušeno voće | 1000 |
|
|
|
|
|
Frugtgod i Rote Grutze | 1000 | 500 |
|
|
|
|
Proizvodi od voća i povrća uključujući i umake na bazi voća, isključujući pire, mus, kompot, salate i slične proizvode, u konzervi ili flaširani | 1000 |
|
|
|
|
|
Povrće u sirćetu, slanom rastvoru ili ulju (isključujući i masline) |
|
|
| 2000 |
|
|
Testo od krompira i prethodno pržen narezan krompir | 2000 |
|
|
|
|
|
Gnocchi | 1000 |
|
|
|
|
|
Polenta | 200 |
|
|
|
|
|
Masline i proizvodi na bazi maslina | 1000 | 500 |
| 1000 |
|
|
Gelovi za oblaganje proizvoda od mesa (sušenih, salamurenih, dimljenih ili toplotno obrađenih); |
|
|
| 1000 |
|
|
Površinska obrada sušenih proizvoda od mesa |
|
|
|
|
| quantum satis |
Riblje polutrajne konzerve uključujući i proizvode od riblje ikre |
|
|
| 2000 |
|
|
Usoljena, sušena riba |
|
|
| 200 |
|
|
Kuvani morski račići |
|
|
| 2000 |
|
|
Kuvani Crangon crangon i Crangon vulgaris |
|
|
| 6000 |
|
|
Pakovan sir u listićima | 1000 |
|
|
|
|
|
Sir bez zrenja | 1000 |
|
|
|
|
|
Topljeni sir | 2000 |
|
|
|
|
|
Naslagani sir i sir sa dodatim namirnicama | 1000 |
|
|
|
|
|
Toplotno neobrađeni mlečni deserti |
|
|
| 300 |
|
|
Usireno mleko | 1000 |
|
|
|
|
|
Tečni proizvodi od jaja (belance, žumance ili cela jaja) |
|
|
| 5000 |
|
|
Dehidrirani, koncentrisani, zamrznuti i duboko zamrznuti proizvodi od jaja | 1000 |
|
|
|
|
|
Pakovan narezan hleb i raženi hleb | 2000 |
|
|
|
|
|
Delimično ispečeno, pakovano fino pecivo i hleb sa smanjenom energetskom vrednošću namenjeni za prodaju krajnjem korisniku | 2000 |
|
|
|
|
|
Fini pekarski proizvodi sa vodenom aktivnošću iznad 0,65 | 2000 |
|
|
|
|
|
Snek proizvodi na bazi žita, krompira i prelivenog jezgrastog voća |
|
|
|
| 1000 (najviše 300 PHB) |
|
Proizvodi od žita za paniranje | 2000 |
|
|
|
|
|
Konditorski proizvodi izuzev čokolade |
|
|
|
|
| 1500 (najviše 300 PHB) |
Žvakaća guma |
|
|
| 1500 |
|
|
Prelivi (sirupi za palačinke, aromatizovani sirupi za mlečne napitke i sladoled; slični proizvodi) | 1000 |
|
|
|
|
|
Emulgovane masti (izuzev maslaca) sa sadržajem masti iznad 60 % | 1000 |
|
|
|
|
|
Emulgovane masti sa sadržajem masti ispod 60 % | 2000 |
|
|
|
|
|
Emulgovani umaci sa sadržajem masti iznad 60 % | 1000 | 500 |
| 1000 |
|
|
Emulgovani umaci sa sadržajem masti ispod 60 % | 2000 | 1000 |
| 2000 |
|
|
Neemulgovani umaci |
|
|
| 1000 |
|
|
Pripremljene salate |
|
|
| 1500 |
|
|
Senf |
|
|
| 1000 |
|
|
Začini i mešavine začina |
|
|
| 1000 |
|
|
Tečne supe i čorbe (izuzev u konzervama) | 500 |
|
|
|
|
|
Aspik | 1000 | 500 |
|
|
|
|
Tečni dijetetski suplementi |
|
|
|
|
| 2000 |
Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu |
|
|
| 1500 |
|
|
Mehu i Makeutettu ... Mehu | 500 | 200 |
|
|
|
|
Zamene za meso, ribu, rakove, glavonošce i sir na bazi proteina | 2000 |
|
|
|
|
|
Dulce de membrillo |
| 1000 |
|
|
|
|
Marmelada |
|
|
| 1500 |
|
|
Ostkaka | 2000 |
|
|
|
|
|
Pasha | 1000 |
|
|
|
|
|
Semmelknodelteig | 2000 |
|
|
|
|
|
Sir i siru slične namirnice (samo za površinsku upotrebu) | quantum satis |
|
|
|
|
|
Kuvana crvena cvekla | 2000 |
|
|
|
|
|
Omotači na bazi kolagena sa aktivnošću vode većom od 0,6 | quantum satis |
|
|
|
|
|
Repovi jastoga, kuvani i upakovani; marinirani kuvani mekušci | 2000 |
|
|
|
|
|
Arome |
|
|
| 1500 |
|
|
B. Sumpor-dioksid i sulfiti
E broj | Naziv aditiva |
E 220 | Sumpor-dioksid |
E 221 | Natrijum-sulfit |
E 222 | Natrijum-hidrogensulfit |
E 223 | Natrijum-metabisulfit |
E 224 | Kalijum-metabisulfit |
E 226 | Kalcijum-sulfit |
E 227 | Kalcijum-hidrogensulfit |
E 228 | Kalijum-hidrogensulfit |
Napomene:
1. Maksimalne količine izražene su kao SO2 u mg/kg ili mg/l i odnose se na ukupan sadržaj gore navedenih aditiva upotrebljenih pojedinačno ili u kombinaciji.
2. Sadržaj SO2 ispod 10 mg/kg ili 10 mg/l ne smatra se kao prisustvo gore navedenih aditiva.
Namirnica | Maksimalna količina u mg/kg ili mg/l izražena kao SO2 |
Burger meat sa najmanje 4% povrća i/ili žita | 450 |
Breakfast sausages | 450 |
Longaniza fresca i butifarra fresca | 450 |
Sušena usoljena riba roda Gadidae | 200 |
Suvi keksi (keks, keks sa maslacem, slani keks, kreker) | 50 |
Skrobovi (izuzev skrobova za dijetetske namirnice za odojčad i malu decu) | 50 |
Sago | 30 |
Poliran ječam | 30 |
Dehidriran krompir | 400 |
Snek proizvodi na bazi žita i krompira | 50 |
Oguljen krompir | 50 |
Prerađen krompir (uključujući zamrznut i duboko zamrznut) | 100 |
Krompirovo testo | 100 |
Sušeno belo povrće | 400 |
Prerađeno belo povrće (uključujući zamrznuto i duboko zamrznuto) | 50 |
Sušen đumbir | 150 |
Sušen paradajz | 200 |
Pulpa rena | 800 |
Pulpa belog luka, crnog luka i šalotke | 300 |
Povrće i voće u sirćetu, ulju ili slanom rastvoru (izuzev maslina i zlatnih feferona u slanom rastvoru) | 100 |
Zlatne feferone u slanom rastvoru | 500 |
Prerađene pečurke (uključujući zamrznute pečurke) | 50 |
Sušene pečurke | 100 |
Sušeno voće: | |
Sušen kokosov orah | 50 |
Kandirano, kristalizirano ili glazirano voće, povrće i kora angelike i limuna | 100 |
Džemovi, želei, marmelade (izuzev ekstra džema i ekstra želea) i drugi slični voćni namazi uključujući i proizvode sa smanjenom energetskom vrednošću | 50 |
Džemovi, želei i marmelade napravljeni od voća konzervisanog sulfitima | 100 |
Nadevi na bazi voća za pitu | 100 |
Mešavine začina na bazi soka od limuna | 200 |
Koncentrovan sok od grožđa za pravljenje vina u domaćinstvu | 2000 |
Mostarda di fruta | 100 |
Želirajući voćni ekstrakt, tečni pektin, namenjen za prodaju krajnjem korisniku | 800 |
Flaširane trešnje sa belom pulpom, rehidrirano sušeno voće i liči | 100 |
Narezan flaširan limun | 250 |
Šećeri, izuzev glukoznog sirupa, nedehidriranog ili dehidriranog | 10 |
Glukozni sirup, nedehidriran ili dehidriran | 20 |
Šećerni sirup i melasa | 70 |
Drugi šećeri | 40 |
Prelivi (sirupi za palačinke, aromatizovani sirupi za mlečne napitke i sladoled; slični proizvodi) | 40 |
Voćni sok od narandže, grejpfruta, jabuke i ananasa za automate | 50 |
Voćni sok od limuna i limete | 350 |
Koncentrati na bazi voćnog soka koji sadrže najmanje 2,5 % ječma (ječmene vode) | 350 |
Drugi koncentrati na bazi voćnog soka ili usitnjenog voća; Capile groselha | 250 |
Osvežavajuća bezalkoholna pića sa voćnim sokom | 20 (samo preneseno iz koncentrata) |
Osvežavajuća bezalkoholna pića koja sadrže najmanje 235 g/l glukoznog sirupa | 50 |
Nefermentisan sok od grožđa za obrednu upotrebu | 70 |
Konditorski proizvodi na bazi glukoznog sirupa | 50 (samo preneseno iz glukoznog sirupa) |
Pivo, uključujući nisko alkoholno i bezalkoholno pivo | 20 |
Pivo sa drugom fermentacijom u buretu | 50 |
Vino | Pro memoria u skladu sa propisom o kvalitetu vina |
Vino bez alkohola | 200 |
Made wine | 260 |
Fermentisan sok jabuke i kruške (cider i perry), voćno vino, penušavo voćno vino (uključujući i proizvode bez alkohola) | 200 |
Medovina | 200 |
Fermentisano sirće | 170 |
Senf, izuzev Dijon senfa | 250 |
Dijon senf | 500 |
Želatin | 50 |
Zamene za meso, ribu i rakove na bazi proteina | 200 |
Marinirano jezgrasto voće | 50 |
Slatki kukuruz u vakuumskom pakovanju | 100 |
Destilovana alkoholna pića sa celim kruškama | 50 |
(1) U jestivim delovima.
V. Ostali konzervansi
E broj | Naziv aditiva | Namirnica | Maksimalna količina |
E 234 | Nizin (1) | Pudinzi od griza (krupica) i tapioke i slični proizvodi Zreo sir i topljeni sir Clotted cream Mascarpone | 3 mg/kg 12,5 mg/kg 10 mg/kg 10 mg/kg |
E 235 | Natamicin | Površinski tretman: - tvrdog, polutvrdog i polumekog sira | 1 mg/dm2 površine (bez prisustva na dubini od 5 mm)
|
E 239 | Heksametilentetramin | Sir Provolone | 25 mg/kg rezidualne količine izraženo kao formaldehid |
E 242 | Dimetildikarbonat | Osvežavajuća bezalkoholna pića Vino bez alkohola | 250 mg/l uneta količina, rezidue nisu |
E 248 | Borna kiselina | Kavijar (ikra jesetre) | 4 g/kg izraženo kao borna kiselina |
E 285 | Natrijum-teraborat (boraks) | ||
(1) Ova supstanca može da bude prirodno prisutna u nekim sirevima kao rezultat fermentativnog procesa |
E broj | Naziv aditiva | Namirnica | Indikativna | Rezidualna |
mg/kg | ||||
E 249 | Kalijum-nitrit (1) | Termički neobrađeni, salamureni, sušeni proizvodi od mesa | 150 (2) | 50 (3) |
E 250
| Natrijum-nitrit (1)
| Ostali salamureni proizvodi od mesa uključujući i konzerve | 150 (2) | 100 (3) |
Salamurena slanina |
| 175 (3) | ||
E 251
| Natrijum-nitrat (1)
| Salamureni proizvodi od mesa uključujući i konzerve | 300 | 250 (4) |
Foie gras, foioe gras entire, blocs de foie gras |
| 50 (4) | ||
Tvrdi, polutvrdi i polumeki sir |
| 50 (4) | ||
Salamurena haringa i papalina |
| 200 (5) | ||
(1) Sa oznakom 'za upotrebu u hrani', nitriti i nitrati mogu da se puštaju u promet samo kao homogena mešavina sa kuhinjskom solju ili zamena za kuhinjsku so. |
E broj | Naziv aditiva | Namirnica | Maksimalna količina |
E 280 E 281 | Propionska kiselina Natrijum-propionat | Pakovan narezan hleb i raženi hleb | 3000 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao propionska kiselina |
Hleb sa smanjenom energetskom vrednošću Delimično pečen, pakovan hleb | 2000 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao propionska kiselina | ||
Christmas pudding | 1000 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao propionska kiselina | ||
Pakovan polsebrod, boller i dansk flutes | 2000 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao propionska kiselina | ||
Sir i siru slični proizvodi (samo za površinsku upotrebu) | quantum satis | ||
E 1105
| Lizozim
| Sir sa zrenjem | quantum satis |
Vino | Pro memoria u skladu sa propisom o kvalitetu vina | ||
(1) Propionska kiselina i njene soli mogu da budu prisutne u nekim fermentisanim proizvodima kao rezultat fermentacionog procesa izvedenog prema principima dobre proizvođačke prakse. |
G. Ostali antioksidansi
E broj | Naziv aditiva | Namirnica | Maksimalna količina (mg/kg) |
E 310 E 312 E 320 E 321
| Propilgalat Dodecilgalat Butilhidroksianizol (BHA) Butilhidroksitoluen (BHT)
| Masti i ulja za profesionalnu proizvodnju termički tretiranih namirnica Ulja i masti za prženje, izuzev ulja iz komine masline Loj, riblje ulje, goveđa, živinska i ovčija mast | 200* (galati i BHA pojedinačno ili u kombinaciji) 100* (BHT) oba izražena na mast
|
Mešavine za kolače | 200 (galati i BHA pojedinačno ili u | ||
Dehidriran krompir | 25 (galati i BHA pojedinačno ili u | ||
Žvakaća guma | 400 (galati, BHT i BHA pojedinačno ili u kombinaciji) | ||
Etarska ulja | 1000 (galati i BHA pojedinačno ili u kombinaciji | ||
Ostale arome izuzev etarskih ulja | 100 (galati pojedinačno ili u kombinaciji) ili 200 (BHA) | ||
E 310 | Propilgalat | Etarska ulja | 1000 (galati i BHA pojedinačno ili u kombinaciji) |
Arome izuzev etarskih ulja | 100 (galati pojedinačno ili u kombinaciji) ili 200 (BHA) | ||
E 315 E 316 | Eritorbinska kiselina Natrijum-eritorbat | Salamureni i toplotno obrađeni proizvodi od mesa | 500 izraženo kao eritorbinska kiselina |
Polutrajni i trajni riblji proizvodi | 1500 izraženo kao eritorbinska kiselina
| ||
* Kada se koristi kombinacija galata, BHA i BHT pojedinačne količine moraju se proporcionalno smanjiti |
Uslovi upotrebe ostalih aditiva iz člana 32. ovog pravilnika koji nisu navedeni u tabelama
br. 2 i br. 4
Napomena:
Maksimalna količina odnosi se na namirnice pripremljene za upotrebu prema uputstvima proizvođača.
E broj | Naziv aditiva | Namirnica | Maksimalna količina |
E 297 | Fumarna kiselina | Vino | Pro memoria u skladu sa propisom o kvalitetu vina |
Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode | 2,5 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi šećera | 1 g/kg | ||
Dezerti tipa želea | 4 g/kg | ||
Instant praškovi za pića na bazi voća | 1 g/l | ||
Instant proizvodi za pripremu aromatizovanog čaja i biljnih infuza | 1 g/kg | ||
Žvakaće gume | 2 g/kg | ||
| U sledećim namirnicama navedene maksimalne količine fosforne kiseline i fosfata: E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 i E 452 mogu biti dodate pojedinačno ili u kombinaciji (izraženo kao P2O5) | ||
E 338 | Fosforna kiselina | Osvežavajuća bezalkoholna pića | 700 mg/l |
E 339 E 340 E 341 E 343 E 450 E 451 E 452 | Natrijum-fosfati: (i) Mononatrijum-fosfat Kalijum-fosfati: (i) Monokalijum-fosfat Kalcijum-fosfati: (i) Monokalcijum-fosfat Magnezijum-fosfati: (i) Monomagnezijum-fosfat Difosfati: (i) Dinatrijum-difosfat Trifosfati: (i) Pentanatrijum-trifosfat Polifosfati: (i) Natrijum-polifosfat | Sterilizovano i UHT mleko | 1 g/l |
Kandirano voće | 800 mg/kg | ||
Proizvodi od voća | 800 mg/kg | ||
Kondenzovano mleko sa manje od 28% suve materije | 1 g/kg | ||
Kondenzovano mleko sa više od 28% suve materije | 1,5 g/kg | ||
Mleko u prahu i obrano mleko u prahu | 2,5 g/kg | ||
Pasterizovana sterilizovana i UHT pavlaka | 5 g/kg | ||
Lupana pavlaka i zamene na bazi biljne masti | 5 g/kg | ||
Sir bez zrenja (osim Mozzarella) | 2 g/kg | ||
Topljeni sir i slični proizvodi | 20 g/kg | ||
Proizvodi od mesa | 5 g/kg | ||
Pića za sportiste (energetski napici) i pripremljene stone vode | 0,5 g/l | ||
Dijetetski suplementi | quantum satis | ||
Kuhinjska so i zamene za so | 10 g/kg | ||
Pića na bazi biljnih proteina | 20 g/l | ||
Praškaste zamene za mleko za tople napitke | 30 g/kg | ||
Praškaste zamene za mleko za tople napitke za automate | 50 g/kg | ||
Zaleđeni dezerti na bazi vode | 1 g/kg | ||
Dezerti | 3 g/kg | ||
Suve praškaste mešavine za dezerte | 7 g/kg | ||
Fini pekarski proizvodi | 20 g/kg | ||
Brašno | 2,5 g/kg | ||
Brašno sa dodatim sredstvima za dizanje testa | 20 g/kg | ||
Soda bread | 20 g/kg | ||
Tečni proizvodi od jaja (belance, žumance ili cela jaja) | 10 g/kg | ||
Umaci | 5 g/kg | ||
Supe, čorbe i dodaci jelima | 3 g/kg | ||
Instant čaj i instant biljni infuzi | 2 g/kg | ||
Žvakaće gume | quantum satis | ||
Sušene namirnice u prahu | 10 g/kg | ||
Pića na bazi mleka sa čokoladom i sladom | 2 g/l | ||
Alkoholna pića (izuzev vina i piva) | 1 g/l | ||
Žita za doručak | 5 g/kg | ||
Snek proizvodi | 5 g/kg | ||
Surimi | 1 g/kg | ||
Pašteta od ribe i rakova | 5 g/kg | ||
Prelivi (sirupi za palačinke, aromatizovani sirupi za mlečne napitke i sladoled; slični proizvodi) | 3 g/kg | ||
Dijetetske namirnice | 5 g/kg | ||
Glazure za meso i biljne proizvode | 4 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi šećera | 5 g/kg | ||
Šećerne glazure | 10 g/kg | ||
Testenine sa jajima | 2 g/kg | ||
Proizvodi od žita za paniranje | 12 g/kg | ||
Fileti neprerađene ribe, zamrznuti ili duboko zamrznuti | 5 g/kg | ||
Neprerađeni ili prerađeni rakovi i školjkaši, zamrznuti ili duboko zamrznuti | 5 g/kg | ||
Proizvodi od krompira (uključujući zamrznute, duboko zamrznute, rashlađene i osušene proizvode) i prethodno pržen zamrznut i duboko zamrznut krompir | 5 g/kg | ||
Masti za mazanje izuzev maslaca | 5 g/kg | ||
Maslac iz kisele pavlake | 2 g/kg | ||
Proizvodi od rakova u konzervi | 1 g/kg | ||
Emulzije na bazi vode u spreju za premaz sudova za pečenje | 30 g/kg | ||
Pića na bazi kafe za automate | 2 g/l | ||
Arome | 40 g/kg | ||
E 353 | Metavinska kiselina | Vino | u skladu sa propisom o kvalitetu vina |
Made wine | 100 mg/l | ||
E 355 | Adipinska kiselina | Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode | izraženo kao adipinska kiselina: 2 g/kg |
Suve praškaste mešavine za dezerte | 1 g/kg | ||
Dezerti tipa želea | 6 g/kg | ||
Dezerti sa voćnom aromom | 1 g/kg | ||
Praškovi za pripremu napitaka u domaćinstvu | 10 g/l | ||
E 363 | Ćilibarna kiselina | Dezerti | 6 g/kg |
Supe, čorbe i dodaci jelima | 5 g/kg | ||
Praškovi za pripremu napitaka u domaćinstvu | 3 g/l | ||
E 385 | Kalcijum-dinatrijum-etilendiaminteraacetat (kalcijum-dinatrijum-EDTA) | Emulgovani umaci | 75 mg/kg |
Leguminoze (u zrnu i u mahuni), pečurke i artičoke u konzervama i flaširane | 250 mg/kg | ||
Rakovi i mekušci u konzervama i flaširani | 75 mg/kg | ||
Ribe u konzervama i flaširane | 75 mg/kg | ||
Namazi na bazi masti sa sadržajem masti ispod 41 % izuzev namaza na bazi mleka | 100 mg/kg | ||
Zamrznuti i duboko zamrznuti rakovi | 75 mg/kg | ||
E 405 | Propan-1,2-doloalginat | Emulzije masti | 3 g/kg |
Fini pekarski proizvodi | 2 g/kg | ||
Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode | 5 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi šećera | 1,5 g/kg | ||
Zaleđeni dezerti na bazi vode | 3 g/kg | ||
Snek proizvodi na bazi žita i krompira | 3 g/kg | ||
Umaci | 8 g/kg | ||
Pivo | 100 mg/l | ||
Žvakaće gume | 5 g/kg | ||
Proizvodi od voća i povrća | 5 g/kg | ||
Osvežavajuća bezalkoholna pića | 300 mg/l | ||
Emulgovani likeri | 10 g/l | ||
Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu | 1,2 g/kg | ||
Dijetetski suplementi | 1 g/kg | ||
Fermentisan sok jabuke (izuzev cidre bouche) | 100 mg/l | ||
E 416 | Karaja guma | Snek proizvodi na bazi žita i krompira | 5 g/kg |
Prelivi za jezgrasto voće | 10 g/kg | ||
Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode | 5 g/kg | ||
Dezerti | 6 g/kg | ||
Emulgovani umaci | 10 g/kg | ||
Emulzioni likeri sa jajima | 10 g/l | ||
Dijetetski suplementi | quantum satis | ||
Žvakaće gume | 5 g/kg | ||
Arome | 50 g/kg | ||
E 420 E 421 E 953 E 965 E 966 E 967 | Sorbitol: (i) Sorbitol Manitol Izomalt Maltitol: (i) Maltitol Laktitol Ksilitol | Sve namirnice izuzev pića i namirnica navedenih u Tabeli 1
Zamrznuta i duboko zamrznuta neprerađena riba, rakovi, mekušci i glavonošci
Likeri
| quantum satis (za druge namene izuzev zaslađivanja)
|
E 425
| Konjak (6): | Sve namirnice izuzev želiranih konditorskih proizvoda i namirnica navedenih u Tabeli 1
| 10 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji
|
E 431 | Polioksietilen(40)stearat | Vino | Pro memoria u skladu sa propisom o kvalitetu vina |
E 432 E 433 E 434 E 435 E 436 | Polioksietilensorbitanmonolaurat (polisorbat 20) Polioksietilensorbitanmonooleat (polisorbat 80) Polioksietilensorbitanmonopalmitat (polisorbat 40) Polioksietilensorbitanmonostearat (polisorbat 60) Polioksietilensorbitantristearat (polisorbat 65) | Fini pekarski proizvodi | 3 g/kg |
Masne emulzije za pečenje | 10 g/kg | ||
Mleku i pavlaci slični proizvodi | 5 g/kg | ||
Zamrznuti dezerti na bazi vode | 1 g/kg | ||
Dezerti | 3 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi šećera | 1 g/kg | ||
Emulgovani umaci | 5 g/kg | ||
Supe i dodaci jelima | 1 g/kg | ||
Žvakaće gume | 5 g/kg | ||
Dijetetski suplementi | quantum satis | ||
Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu | 1 g/kg | ||
Arome izuzev tečnih aroma dima i aroma na bazi oleorezina začina (7) | 10 g/kg | ||
Namirnice kojima su dodate tečne arome dima i arome na bazi oleorezina začina | 1 g/kg | ||
E 442 | Amonijum-fosfatidi | Kakao i čokoladni proizvodi uključujući i nadeve i konditorski proizvodi na bazi ovih proizvoda | 10 g/kg |
E 444 | Saharozaacetatizobutirat | Osvežavajuća bezalkoholna mutna pića | 300 mg/l
|
E 445 | Glicerolski estri smole drveta | Osvežavajuća bezalkoholna mutna pića | 100 mg/l |
Površinski tretman citrusa | 50 mg/kg | ||
Mutna alkoholna pića | 100 mg/l | ||
Mutna alkoholna pića sa manje od 15 vol % alkohola | 100 mg/l | ||
E 459 | Beta-ciklodekstrin | Namirnice u obliku tableta i dražeja | quantum satis |
Enkapsulirane arome u: | 500 mg/l | ||
- Aromatizovanim snek proizvodima | 1 g/kg | ||
E 468 | Unakrsno vezana natrijum-karboksimetil celuloza | Čvrsti dijetetski suplementi | 30 g/kg |
E 473 E 474 | Estri saharoze i masnih kiselina Saharozogliceridi |
Tečna kafa u konzervi | pojedinačno ili u kombinaciji: 1 g/l |
Toplotno tretirani proizvodi od mesa | 5 g/kg (na mast) | ||
Masne emulzije za pečenje | 10 g/kg | ||
Fini pekarski proizvodi | 10 g/kg | ||
Praškaste zamene za mleko za tople napitke | 20 g/kg | ||
Zaleđeni dezerti na bazi vode | 5 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi šećara | 5 g/kg | ||
Dezerti | 5 g/kg | ||
Umaci | 10 g/l | ||
Supe, čorbe i dodaci jelima | 2 g/l | ||
Površinski tretman svežeg voća | quantum satis | ||
Bezalkohola pića sa anisom | 5 g/l | ||
Bezalkoholna pića sa kokosom i bademom | 5 g/l | ||
Alkoholna pića (izuzev vina i piva) | 5 g/l | ||
Praškovi za pripremu toplih napitaka | 10 g/l | ||
Pića na bazi mleka | 5 g/l | ||
Dijetetski suplementi | quantum satis | ||
Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu | 5 g/kg | ||
Žvakaće gume | 10 g/kg | ||
Zamene za pavlaku | 5 g/kg | ||
Sterilizovana pavlaka i sterilizovana pavlaka sa smanjenim sadržajem masti | 5 g/kg | ||
E 475 | Poliglicerolni estri masnih | Fini pekarski proizvodi | 10 g/kg |
Emulgovani likeri | 5 g/l | ||
Proizvodi od jaja | 1 g/kg | ||
Praškaste zamene za mleko za tople napitke | 0,5 g/kg | ||
Žvakaće gume | 5 g/kg | ||
Masne emulzije | 5 g/kg | ||
Mleku i pavlaci slični proizvodi | 5 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi šećera | 2 g/kg | ||
Dezerti | 2 g/kg | ||
Dijetetski suplementi | quantum satis | ||
Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu | 5 g/kg | ||
Žita za doručak u obliku pahuljica | 10 g/kg | ||
E 476 | Poliglicerolpoliricinoleat | Masni namazi sa sadržajem masti ispod 41 % izuzev masnih namaza na bazi mleka | 4 g/kg |
Konditorski proizvodi na bazi kakaoa uključujući i čokoladu | 5 g/kg | ||
E 477 | Propan-1,2-diolni estri masnih kiselina | Fini pekarski proizvodi | 5 g/kg |
Masne emulzije za pečenje | 10 g/kg | ||
Mleku i pavlaci slični proizvodi | 5 g/kg | ||
Praškaste zamene za mleko za tople napitke | 1 g/kg | ||
Zaleđeni dezerti na bazi vode | 3 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi šećera | 5 g/kg | ||
Dezerti | 5 g/kg | ||
Lupani dezertni prelivi izuzev pavlake | 30 g/kg | ||
Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu | 1 g/kg | ||
E 479b | Termički oksidovano sojino ulje u interakciji sa mono- i digliceridima masnih kiselina | Masne emulzije za prženje | 5 g/kg |
E 481 E 482 | Natrijum-stearoil-2-laktilat Kalcijum-stearoil-2-laktilat | Fini pekarski proizvodi | pojedinačno ili u kombinaciji: 5 g/kg |
Pirinač za brzo kuvanje | 4 g/kg | ||
Žita za doručak | 5 g/kg | ||
Emulzioni likeri | 8 g/l | ||
Alkoholna pića sa manje od 15 vol % alkohola | 8 g/l | ||
Snek proizvodi na bazi žita | 2 g/kg | ||
Žvakaće gume | 2 g/kg | ||
Masne emulzije | 10 g/kg | ||
Dezerti | 5 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi šećera | 5 g/kg | ||
Praškaste zamene za mleko za tople napitke | 3 g/kg | ||
Snek proizvodi na bazi žita i krompira | 5 g/kg | ||
Mleveni i usitnjeni proizvodi od mesa u konzervi | 4 g/kg | ||
Praškovi za pripremanje toplih napitaka | 2 g/kg | ||
Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu | 2 g/kg | ||
Hleb (izuzev navedenog u tabeli 2) | 3 g/kg | ||
Mostarda di fruta | 2 g/kg | ||
E 483 | Steariltartarat | Pekarski proizvodi (izuzev navedenog u tabeli 2) | 4 g/kg |
Dezerti | 5 g/kg | ||
E 491 E 492 E 493 E 494 E 495 | Sorbitanmonostearat Sorbitantristearat Sorbitanmonolaurat Sorbitanmonooleat Sorbitanmonopalmitat |
Fini pekarski proizvodi | pojedinačno ili u kombinaciji: 10 g/kg |
Nadevi i prelivi za fine pekarske proizvode | 5 g/kg | ||
Žele marmelada | 25 g/kg (1) | ||
Masne emulzije | 10 g/kg | ||
Mleku i pavlaci slični proizvodi | 5 g/kg | ||
Praškaste zamene za mleko za tople napitke | 5 g/kg | ||
Tečni koncentrati čaja i tečni voćni i biljni infuzi | 0,5 g/kg | ||
Zaleđeni dezerti na bazi vode | 0,5 g/kg | ||
Dezerti | 5 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi šećera | 5 g/kg | ||
Konditorski proizvodi na bazi kakaoa uključujući i čokoladu | 10 g/kg (2) | ||
Emulgovani umaci | 5 g/kg | ||
Dijetetski suplementi | quantum satis | ||
Pekarski kvasac | quantum satis | ||
Žvakaće gume | 5 g/kg | ||
Dijetetske namirnice za posebnu medicinsku namenu isključujući namirnice za odojčad i malu decu | 5 g/kg | ||
Vino | Pro memoria samo za E 491 u skladu sa propisom o kvalitetu vina | ||
E 512 | Kalaj(II)-hlorid | Beli asparagus u konzervi ili flaširan | 25 mg/kg kao Sn |
E 520 | Aluminijum-sulfat |
| pojedinačno ili u kombinaciji kao Al: |
Belance jajeta | 30 mg/kg | ||
Kandirano, kristalizirano i glazirano voće i povrće | 200 mg/kg | ||
E 541 | Natrijum-aluminijum-fosfat, | Fini pekarski proizvodi (samo scones i vazdušasta peciva) | 1 g/kg kao Al |
E 535 | Natrijum-heksacijanoferat(II) | Kuhinjska so i zamene za so | 20 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji kao bezvodni K4Fe(CN)6 |
E 551 | Silicijum-dioksid | Arome | 50 g/kg |
E 551 E 552 E 553a
E 553b | Silicijum-dioksid Kalcijum-silikat (i) Magnezijum-silikat (ii) Magnezijum-trisilikat (3) Talk (3) | Sušene sprašene namirnice (uključujući šećere) Kuhinjska so i zamene za so | 10 g/kg |
Dijetetski suplementi | quantum satis | ||
E 554 | Natrijum-aluminijum-silikat | Tvrdi, polutvrdi i topljeni sir u listićima ili strugan Tvrdom, polutvrdom i topljenom siru slični proizvodi u listićima ili strugani | 10 g/kg |
Žvakaće gume | quantum satis (4) | ||
Začini | 30 g/kg | ||
Konditorski proizvodi izuzev čokolade (samo površinski tretman) | quantum satis | ||
Proizvodi za podmazivanje plehova | 30 g/kg | ||
E 579 | Gvožđe(II)-glukonat | Masline potamnele oksidacijom | 150 mg/kg kao Fe |
E 620 | Glutaminska kiselina | Sve namirnice izuzev namirnica navedenih u Tabeli 1 | 10 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji kao glutaminska kiselina |
Začini i začinske mešavine | quantum satis | ||
E 626 | Guanilna kiselina | Sve namirnice izuzev onih navedenih u Tabeli 1 | 500 mg/kg |
Začini i začinske mešavine | quantum satis | ||
E 650 | Cink-acetat | Žvakaće gume | 1000 mg/kg |
E 900 | Dimetilpolisiloksan | Džemovi, želei i marmelade i slični voćni namazi uključujući i proizvode sa smanjenom energetskom vrednošću | 10 mg/kg |
Supe, čorbe i dodaci jelima | 10 mg/kg | ||
| |||
| |||
Osvežavajuća bezalkoholna pića | 10 mg/l | ||
| |||
Voće i povrće u konzervama i teglama | 10 mg/kg | ||
Žvakaće gume | 100 mg/kg | ||
Sod...Saft | 10 mg/l | ||
Proizvodi od žita za paniranje | 10 mg/kg | ||
Fermentisan sok jabuke izuzev cidre bouche | 10 mg/l | ||
Vino | Pro memoria u skladu sa propisom o kvalitetu vina | ||
Arome | 10 mg/kg | ||
E 901 | Pčelinji vosak, beo i žut | Samo kao sredstvo za glaziranje za: | quantum satis |
E 903 | Karnauba vosak | Samo kao sredstvo za glaziranje za: - Konditorske proizvode uključujući i čokoladu - Male, fine pekarske proizvode prelivene čokoladom |
500 mg/kg 1200 mg/kg 200 mg/kg |
E 905 | Mikrokristalan vosak | Samo za površinski tretman za: | quantum satis |
E 912 | Estri montanske kiseline |
Sveži plodovi citrusa, sveže dinje, mango, papaja, avokado i ananas (samo površinski tretman)
| quantum satis |
E 927b | Karbamid | Žvakaće gume bez dodatog šećera | 30 g/kg |
E 950 | Acesulfam K | Žvakaća guma sa dodatim šećerom
| 800 mg/kg E 950 |
Osvežavajuća bezalkoholna pića | 0,5 mg/kg (samo kao pojačivač arome) | ||
Dezerti mlečni i bezmlečni | 5 mg/kg (samo kao pojačivač arome) | ||
E 959 | Neohesperidin DC | Žvakaća guma sa dodatim šećerom | 150 mg/kg (samo kao pojačivač arome) (5) |
Masni namazi izuzev namaza na bazi mleka | 5 mg/kg (samo kao pojačivač arome) | ||
Proizvodi od mesa | 5 mg/kg (samo kao pojačivač arome) | ||
E 999 | Kvilaja ekstrakt | Bezalkoholna pića | 200 mg/l računato kao bezvodni ekstrakt |
E 1201 E 1202 | Polivinilpirolidon Polivinilpolipirolidon | Dijetetski suplementi u obliku tableta i dražeja
| quantum satis
|
E 1505 | Trietilcitrat | Belance u prahu | quantum satis |
E 1518 | Gliceriltriacetat (triacetin) | Žvakaće gume | quantum satis |
E 943a | Butan | Biljno ulje u spreju za posuđe (samo za profesionalnu upotrebu) Emulzioni sprejevi na bazi vode | quantum satis |
E 907 | Hidrogenizovan poli-1-decen | Kao sredstvo za glaziranje za: |
|
E 1505 | Trietilcitrat | Arome | 3 g/kg |
E 1519 | Benzil alkohol | Arome za: | 100 mg/l 250 mg/kg iz svih izvora |
(1) Samo E 493
(2) Samo E 492
(3) Ne sme da sadrži azbest
(4) Samo E 553b
(5) Ukoliko se E 950, E 951, E 957 i E 959 koriste u kombinaciji u žvakaćoj gumi, maksimalna količina svakog aditiva smanjuje se proporcionalno
(6) Ne smeju se koristiti u proizvodnji dehidriranih proizvoda koji se rehidriraju prilikom ingestije
(7) Oleorezini začina predstavljaju smesu isparljivih ulja i smolastog materijala koja se dobija ekstrakcijom začina i uparavanjem rastvarača.
Lista dozvoljenih nosača i nosača rastvarača
Napomena:
Ova lista ne uključuje:
1) namirnice;
2) supstance iz člana 4. ovog pravilnika;
3) supstance koje imaju primarno svojstvo kiselina ili regulatora kiselosti (npr. limunska kiselina, amonijum-hidroksid).
E broj | Naziv | Ograničena upotreba |
E 170 | Kalcijum-karbonati |
|
E 322 | Lecitini | Boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće |
E 331 | Natrijum-citrati | |
E 432 | Polioksietilensorbitanmonolaurat (polisorbat 20) | Sredstva protiv stvaranja pene, boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće |
E 440 | Pektini |
|
E 442 | Amonijum-fosfatidi | Antioksidansi |
E 459 | Beta-ciklodekstrin | 1 g/kg |
E 460 | Celuloze (mikrokristalna i praškasta) |
|
E 468 | Unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza | Zaslađivači |
E 469 | Enzimski hidrolizovana karboksimetilceluloza |
|
E 470a | Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina | Sredstva za glaziranje za voće |
E 470b | Magnezijumove soli masnih kiselina | Boje i liposolubilni antioksidansi |
E 471 | Mono- i digliceridi masnih kiselina | Boje, liposolubilni antioksidansi i sredstva za glaziranje za voće |
E 472a | Estri sirćetne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina | Boje i liposolubilni antioksidansi |
E 491 | Sorbitanmonostearat | Boje, sredstva protiv stvaranja pene i sredstva za glaziranje za voće |
E 501 | Kalijum-karbonati |
|
E 551 | Silicijum-dioksid | Emulgatori i boje, najviše 5 % |
E 553b | Talk | Boje, najviše 5 % |
E 555 | Kalijum-aluminijum-silikat | Boje E 171 i E 172 najviše 90% u odnosu na pigment |
E 570 | Masne kiseline | Sredstva za glaziranje za voće |
E 577 | Kalijum-glukonat |
|
E 900 | Dimetilpolisiloksan | Sredstva za glaziranje za voće |
E 901 | Pčelinji vosak | Boje |
E 953 | Izomalt (izomaltitol) |
|
E 1201 | Polivinilpirolidon | Zaslađivači |
E 1404 | Oksidisan skrob |
|
E 1505 | Trietilcitrat |
|
E 1520 | Propan-1,2-diol (propilenglikol) | Boje, emulgatori, antioksidansi i enzimi (najviše 1 g/kg u hrani) |
| Polietilenglikol 6000 | Zaslađivači |
Aditivi dozvoljeni u dijetetskim namirnicama za odojčad i malu decu
Napomene:
1. Dijetetske namirnice za odojčad i malu decu mogu da sadrže aditive E 414, E 551, E 421, E 301 i E 1450 kao prenesene aditive koji potiču iz preparata hranljivih sastojaka korišćenih u proizvodnji ovih namirnica.
Preparati hranljivih sastojaka koji se koriste u proizvodnji dijetetskih namirnica za odojčad i malu decu mogu da sadrže najviše:
- 150 g/kg aditiva E 414 (akacija guma). Prenesena količina aditiva E 414 u krajnjem proizvodu u obliku pripremljenom za konzumiranje ne sme biti veća od 10 mg/kg;
- 10 g/kg aditiva E 551 (silicijum-dioksid);
- 1000 delova aditiva E 421 (manitol) na 1 deo vitamina B12. Manitol u krajnjem proizvodu može da potiče samo iz preparata vitamina B12 u kome se koristi kao nosač;
- quantum satis aditiva E 301 (natrijum-askorbat) samo u spoljašnjim oblogama preparata hranljivih sastojaka koji sadrže polinezasićene masne kiseline. Prenesena količina aditiva E 301 u krajnjem proizvodu u obliku pripremljenom za konzumiranje ne sme biti veća od 75 mg/kg;
- quantum satis aditiva E 1450 (skrob-natrijum-oktenilsukcinat) u preparatima vitamina i polinezasićenih masnih kiselina. Prenesena količina aditiva E 1450 u krajnjem proizvodu u obliku pripremljenom za konzumiranje ne sme biti veća od 100 mg/kg iz vitaminskih preparata i 1000 mg/kg iz preparata polinezasićenih masnih kiselina.
2. Maksimalne količine aditiva navedene u Tabeli br. 7 odnose se na namirnice u obliku pripremljenom za konzumiranje prema uputstvu proizvođača.
A. Aditivi dozvoljeni za "infant formulae"
Napomene:
1. U proizvodnji acidofilnih (zakišeljenih) mleka mogu se koristiti nepatogene kulture koje proizvode mlečnu kiselinu.
2. Ukoliko su u namirnicu dodata dva ili više sledećih aditiva: E 322, E 471, E 472c i E 473, maksimalna količina za svaki od njih se smanjuje u relativnom odnosu u kome su prisutni ostali navedeni aditivi.
E broj | Naziv aditiva | Maksimalna količina |
E 270 | Mlečna kiselina (samo L-oblik) | quantum satis |
E 306 | Ekstrakt bogat tokoferolima | 10 mg/l pojedinačno ili u kombinaciji |
E 322 | Lecitini | 1 g/l |
E 471 | Mono- i digliceridi masnih kiselina | 4 g/l |
E 304(i) | samo (i) L-askorbilpalmitat | 10 mg/l |
E 331 | Natrijum citrati: | 2 g/l pojedinačno ili u kombinaciji i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u infant formulama |
E 339 | Natrijum-fosfati: | 1 g/l pojedinačno ili u kombinaciji kao P2O5 i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u infant formulama |
E 412 | Guar guma | 1 g/l u tečnim proizvodima koji sadrže delimično hidrolizovane proteine i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u infant formulama |
E 472c | Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina | 7,5 g/l ukoliko je preparat u prometu u obliku praška |
E 473 | Estri saharoze i masnih kiselina | 120 mg/l u proizvodima koji sadrže hidrolizovane proteine, peptide ili aminokiseline |
B. Aditivi dozvoljeni za "follow-on formulae"
Napomene:
1. U proizvodnji acidofilnih (zakišeljenih) mleka mogu se koristiti nepatogene kulture koje proizvode mlečnu kiselinu.
2. Ukoliko su u namirnicu dodata dva ili više sledećih aditiva: E 322, E 471, E472c i E 473, maksimalna količina za svaki od njih se smanjuje u relativnom odnosu u kome su prisutni drugi navedeni aditivi.
3. Ukoliko su u namirnicu dodata dva ili više sledećih aditiva: E 407, E 410 i E 412, maksimalna količina za svaki od njih se smanjuje u relativnom odnosu u kome su prisutni drugi navedeni aditivi.
E broj | Naziv aditiva | Maksimalna količina |
E 270 | Mlečna kiselina (samo L-oblik) | quantum satis |
E 330 | Limunska kiselina | quantum satis |
E 306 | Ekstrakt bogat tokoferolima | 10 mg/l pojedinačno ili u kombinaciji |
E 338 | Fosforna kiselina | U saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u follow-on formulama |
E 440 | Pektini: | 5 g/l samo u zakišeljenim follow-on formulama |
E 322 | Lecitini | 1 g/l |
E 471 | Mono- i digliceridi masnih kiselina | 4 g/l |
E 407 | Karagenan | 0,3 g/l |
E 410 | Guma iz semena rogača (karuba guma) | 1 g/l |
E 412 | Guar guma | 1 g/l |
E 304(i) | samo (i) L-askorbilpalmitat | 10 mg/l |
E 331 | Natrijum citrati: | 2 g/l pojedinačno ili u kombinaciji i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u follow-on formulama |
E 339 | Natrijum-fosfati: | 1 g/l pojedinačno ili u kombinaciji kao P2O5 i u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u follow-on formulama |
E 472c | Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina | 7,5 g/l ukoliko je preparat u prometu u obliku praška |
E 473 | Estri saharoze i masnih kiselina | 120 mg/l u proizvodima koji sadrže hidrolizovane proteine, peptide ili aminokiseline |
V. Aditivi dozvoljeni u hrani za odojčad i malu decu
E broj | Naziv aditiva | Namirnica | Maksimalna količina |
E 170 | Kalcijum-karbonat | Hrana za odojčad i malu decu | quantum satis (samo za podešavanje pH) |
E 500 | Natrijum-karbonati: | Hrana za odojčad i malu decu | quantum satis (samo kao sredstvo za dizanje testa) |
E 300 | L-Askorbinska kiselina | Napici na bazi voća i povrća, voćni sokovi i hrana za bebe | 0,3 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao askorbinska kiselina |
Namirnice na bazi žita koje sadrže masti uključujući keks i dvopek | 0,2 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao askorbinska kiselina | ||
E 304 (i) | samo (i) L-askorbilpalmitat | Namirnice na bazi žita koje sadrže masti uključujući keks i dvopek i hranu za bebe | 0,1 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji |
E 338 | Fosforna kiselina | Hrana za odojčad i malu decu | 1 g/kg kao P2O5 (samo za podešavanje pH) |
E 339 | Natrijum-fosfati: | Žita | 1 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji kao P2O5 |
E 322 | Lecitini | Keks i dvopek, namirnice na bazi žita i hrana za bebe | 10 g/kg |
E 471 | Mono- i digliceridi masnih kiselina | Keks i dvopek, hrana na bazi žita i hrana za bebe | 5 g/kg pojedinačno ili u |
E 400 | Alginska kiselina | Dezerti | 0,5 g/kg pojedinačno ili u |
E 410 | Guma iz semena rogača (Karuba guma) | Hrana za odojčad i malu decu | 10 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji |
Namirnice na bazi žita sa smanjenim sadržajem glutena | 20 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji | ||
E 551 | Silicijum-dioksid | Sušena žita | 2 g/kg |
E 334 | L(+)-Vinska kiselina (*) | Keks i dvopek | 5 g/kg kao rezidualna količina |
E 1404 | Oksidisan skrob | Hrana za odojčad i malu decu | 50 g/kg |
E 333 | Kalcijum-citrati: (1) | Proizvodi sa niskim sadržajem šećera na bazi voća | Quantum satis |
E 341 | samo (iii) trikalcijum-fosfat (1) | Dezerti na bazi voća | 1 g/kg kao P2O5 |
(*) Samo L (+) oblik.
(1) Za ove aditive ne važi napomena u Tabeli 7.G.
G. Aditivi dozvoljeni u dijetetskim namirnicama za posebne medicinske namene za odojčad i malu decu
Napomena:
Tabele od 7.A. do 7.V. su primenljive.
E broj | Naziv aditiva | Maksimalna količina | Posebni uslovi |
E 401 | Natrijum-alginat | 1 g/l | Od 4 meseca nadalje u posebnim proizvodima sa prilagođenim sastavom za metaboličke poremećaje i za hranjenje kroz cevčicu (nazogastrično, nazojejunalno i dr.) |
E 405 | Propan-1,2-diolalginat | 200 mg/l | Od 12 meseci nadalje u proizvodima namenjenim za korišćenje u specijalnim dijetama namenjenim maloj deci sa intolerancijom na kravlje mleko ili sa urođenim greškama metabolizma |
E 410 | Guma iz semena rogača | 10 g/l | Od rođenja nadalje u proizvodima za smanjenje gastro-ezofagealnog refluksa |
E 412 | Guar guma | 10 g/l | Od rođenja nadalje u prizvodima u tečnim formulama koji sadrže hidrolizovane proteine, peptide ili aminokiseline u saglasnosti sa posebnim propisom kojim se propisuje sadržaj nutrimenata u tim formulama |
E 415 | Ksantan guma | 1,2 g/l | Od rođenja nadalje u proizvodima na bazi aminokiselina ili peptida namenjene pacijentima koji imaju problema sa oštećenjima gastro-intestinalnog trakta, smanjenom apsorpcijom proteina ili urođenim greškama u metabolizmu |
E 440 | Pektini: | 10 g/l | Od rođenja nadalje u proizvodima koji se koriste u slučajevima gastrointestinalnih poremećaja |
E 466 | Karboksimetilceluloza (natrijumkarboksimetilceluloza) | 10 g/l ili kg | Od rođenja nadalje u proizvodima za dijetetsko regulisanje metaboličkih poremećaja |
E 471 | Mono- i digliceridi masnih kiselina | 5 g/l | Od rođenja nadalje u proizvodima namenjenim za korišćenje u specijalnim dijetama, naročito u dijetama sa smanjenim sadržajem proteina |
E 471c | Estri limunske kiseline i mono-diglicerida masnih kiselina | 7,5 g/l ukoliko je preparat u prometu u obliku praška | Od rođenja nadalje |
E 1450 | Skrob-natrijum-oktenilsukcinat | 20 g/l | U infant formulama i follow-on formulama |
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.