UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA O RASPODELI I KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA OČUVANJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE BILJNIH GENETIČKIH RESURSA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU ZA 2005. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 38/2005)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program o raspodeli i korišćenju sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu za 2005. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Vrste mera za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu (čuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu, koje obuhvata čuvanje uzoraka nacionalne i rezervne kolekcije u komorama, kontrolu i unapređenje kvaliteta uzoraka, održavanje baze podataka nacionalne kolekcije, proširenje nacionalne kolekcije novim uzorcima i umnožavanje uzoraka nacionalne kolekcije u semenu, kao i čuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, koje obuhvata čuvanje i održivo korišćenje kolekcija ratarskih kultura, kolekcionisanje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, čuvanje in - situ i prenošenje iz in - situ u ex - situ status biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, čuvanje i održivo korišćenje kolekcionih zasada voćnih vrsta i vinove loze, zasnivanje novih kolekcionih zasada, popis i vođenje nacionalne baze podataka za biljne genetičke resurse za hranu i poljoprivredu i identifikaciju, karakterizaciju i evaluaciju uzoraka) i obim sredstava za sprovođenje ovih mera utvrđeni su programom iz člana 1. ove uredbe i sprovode se u skladu sa tim programom.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
O RASPODELI I KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA OČUVANJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE BILJNIH GENETIČKIH RESURSA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU ZA 2005. GODINU

I

U 2005. godini izvršiće se sledeće mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu: čuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu i čuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu.

II

Mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu obaviće se po sledećim aktivnostima i u visini navedenih sredstava, a prema dinamici priliva sredstava obezbeđenih za te namene:

Red. br.

 

Vrste mera

Ukupno/din.

1

 

2

3

I.

 

Čuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu

 

1.

 

Čuvanje uzoraka nacionalne i rezervne kolekcije u komorama

500.000

2.

 

Kontrola i unapređenje kvaliteta uzoraka

800.000

3.

 

Održavanje baze podataka nacionalne kolekcije

200.000

4.

 

Proširenje nacionalne kolekcije novim uzorcima

1.000.000

5.

 

Umnožavanje uzoraka nacionalne kolekcije u semenu

1.000.000

 

 

Ukupno:

3.500.000

II.

 

Čuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu

 

1.

 

Čuvanje i održivo korišćenje kolekcija ratarskih kultura

2.000.000

2.

 

Kolekcionisanje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu

1.500.000

3.

 

Čuvanje in - situ i prenošenje iz in - situ u ex - situ status biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu

1.200.000

4.

 

Čuvanje i održivo korišćenje kolekcionih zasada voćnih vrsta i vinove loze

3.000.000

5.

 

Zasnivanje novih kolekcionih zasada

1.000.000

6.

 

Popis i vođenje nacionalne baze podataka za biljne genetičke resurse za hranu i poljoprivredu

1.500.000

7.

 

Identifikacija, karakterizacija i evaluacija uzoraka

1.800.000

 

 

Ukupno:

12.000.000

 

 

UKUPNO (I+II):

15.500.000

III

U 2005. godini u okviru očuvanja i održivog korišćenja biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu posebno će se finansirati projekti koji se odnose na biljne genetičke resurse za hranu i poljoprivredu, nacionalni program biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu kao i banku biljnih gena u iznosu od 6.500.000 dinara.