UREDBA
O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA SISTEMATSKU KONTROLU PLODNOSTI OBRADIVOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

("Sl. glasnik RS", br. 38/2005)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja sredstava za sistematsku kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta od I do V katastarske klase na teritoriji Republike Srbije van teritorija autonomnih pokrajina (u daljem tekstu: sistematska kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta).

Troškovi sistematske kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta iznose 1.200 dinara po uzorku.

Član 2

Sistematska kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta obuhvata: uzimanje uzoraka, agrohemijsku analizu zemljišta (pH, CaCO3, K2O, P2O5, ukupan N i humus), preporuku za upotrebu mineralnih i organskih đubriva i druge mere za poboljšanje hemijskih i bioloških svojstava zemljišta.

Sistematska kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta vrši se od strane poljoprivredne stručne službe (u daljem tekstu: služba) koja je ovlašćena od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 3

Sistematsku kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta službi ne plaćaju fizička lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/2004 i 139/2004) koja su vlasnici, odnosno korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta od I do V katastarske klase i koja podnesu zahtev službi.

Član 4

Za vršenje sistematske kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta Ministarstvo prenosi službi sredstva u iznosu iz člana 1. stav 2. ove uredbe.

Zahtev za vršenje sistematske kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta služba podnosi Ministarstvu.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana služba podnosi:

1) program sistematske kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta koji sadrži opšte karakteristike područja na kome se vrši sistematska kontrola plodnosti zemljišta;

2) spisak fizičkih lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava sa brojem poljoprivrednog gazdinstva i jedinstvenim matičnim brojem;

3) podatke o nazivu katastarske opštine i podatke o broju katastarske parcele na kojoj se sprovodi sistematska kontrola plodnosti;

4) podatak o broju uzetih uzoraka zemljišta;

5) potvrdu o izvršenoj agrohemijskoj analizi zemljišta (pH, CaCO3, K2O, P2O5, ukupan N i humus), sa preporukama za upotrebu mineralnih i organskih đubriva i merama za poboljšanje hemijskih i bioloških svojstava zemljišta.

Član 5

Sprovođenje ove uredbe nadziraće Ministarstvo.

Član 6

Novčanom kaznom od 200.000 do 800.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - služba ako vrši sistematsku kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta suprotno odredbama ove uredbe.

Novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu - službi.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".