ODLUKA
O IZRADI IZMENA GENERALNOG PLANA BEOGRADA 2021.
(izmene GP 2005/1)

("Sl. list grada Beograda", br. 8/2005)

Član 1

Pristupa se izradi Izmena Generalnog plana Beograda 2021. (u daljem tekstu: Izmene Generalnog plana).

Član 2

Granicom Izmena Generalnog plana obuhvaćen je prostor u okviru granica Generalnog plana Beograda 2021. ("Službeni list grada Beograda", broj 27/2003).

Član 3

Izmenama Generalnog plana iz člana 1. ove odluke vršiće se:

- korekcije na koridoru Unutrašnjeg magistralnog poluprstena (UMP),

- definisanje trase koridora za laki šinski transport (LRT) i

- promena namena površina u Bloku 67.

Član 4

Izmena Generalnog plana predstavljaće planski i pravni osnov za izradu, planova detaljne regulacije, urbanističkih projekata i izdavanje izvoda iz plana.

Član 5

Za potrebe izrade Izmena Generalnog plana Beograda 2021. ne pristupa se izradi Strateške procene uticaja planiranih namena na životnu sredinu.

Član 6

Nacrt izmena Generalnog plana biće izložen na javni uvid. Podaci o načinu izlaganja Nacrta plana na javni uvid i trajanju javnog uvida oglasiće se u dnevnim sredstvima informisanja i u opštinskim glasilima.

Član 7

Za nosioca izrade Izmena Generalnog plana određuje se Javno urbanističko preduzeće "Urbanistički zavod Beograda", Beograd, Palmotićeva br. 30.

Član 8

Nosilac izrade Izmena Generalnog plana dužan je da nacrt plana izradi u roku od dva meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 9

Sredstva za izradu Izmena Generalnog plana obezbediće se iz Budžeta grada Beograda.

Član 10

Elaborat Izmena Generalnog plana iz čana 1. ove odluke izradiće se u tri primerka originala i po overi čuvati kod Skupštine grada Beograda kao donosioca plana, Urbanističkog zavoda Beograda i Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i 17 primeraka kopija, od kojih po jedna za potrebe Urbanističkog zavoda Beograda, Ministarstva za kapitalne investicije, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Republičkog geodetskog zavoda, a ostale za potrebe Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave, u analognom obliku i odgovarajući broj primeraka Izmena Generalnog plana u digitalnom obliku.

Član 11

Sastavni deo ove odluke je Program za izradu Izmena Generalnog plana Beograda 2021, koji je izradio JUP "Urbanistički zavod Beograda" marta 2005. godine, sa obrazloženjem za odlučivanje o nepristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Član 12

Obaveštenje o donošenju ove odluke o izradi Izmena Generalnog plana Beograda 2021, oglasiće se u sredstvima dnevnog informisanja i u informativnim glasilima skupština opština.

Član 13

Na prostoru koji je obuhvaćen granicom Izmena Generalnog plana (koridori UMP-a i LRT-a) ne mogu se izdavati odobrenja za izgradnju do donošenja Izmena Generalnog plana, ali ne duže od jedne godine od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".