PRAVILNIK
O POSEBNIM POSTUPCIMA U PROMETU ROBE SA AUTONOMNOM POKRAJINOM KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 40/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju posebni postupci i način vođenja evidencije za robu koja se upućuje na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: APKM) ili se dopremaju sa teritorije APKM radi privremenog unošenja, odnosno privremenog iznošenja, kao i radi pasivnog, odnosno aktivnog oplemenjivanja.

Član 2

Za robu koja se upućuje na teritoriju APKM, radi privremenog iznošenja, Posebnom odeljenju Poreske uprave na teritoriji Republike Srbije van APKM (u daljem tekstu: POPU) podnosi se zahtev uz koji se prilaže otpremnica ili račun.

Po podnetom zahtevu ovlašćeno lice u POPU popunjava Obrazac Evidencioni list (u daljem tekstu: Obrazac EL), na način koji je propisan Pravilnikom o izgledu, sadržini i načinu popunjavanja Obračunskog lista za PDV i Evidencionog lista i načinu i postupku naplate PDV i drugih troškova iz bankarske garancije ("Službeni glasnik RS", br. 19/2005 i 38/2005 - u daljem tekstu: Pravilnik).

POPU vodi evidenciju popunjenih i overenih Obrazaca EL.

Član 3

Za robu koja se upućuje na teritoriju APKM, radi pasivnog oplemenjivanja, POPU na teritoriji Republike Srbije van APKM, podnosi se zahtev uz koji se prilaže ugovor, normativ i otpremnica ili račun.

Po podnetom zahtevu ovlašćeno lice u POPU popunjava Obrazac EL, na način koji je propisan Pravilnikom.

POPU vodi evidenciju popunjenih i overenih Obrazaca EL.

Za gotov proizvod koji se vraća sa pasivnog oplemenjivanja na teritoriju Republike Srbije van APKM, domaće poreklo dokazuje se potvrdom nadležne organizacione jedinice Poreske uprave, odnosno Uprave za javna plaćanja.

Član 4

Za robu koja se doprema sa teritorije APKM, radi privremenog unošenja, nadležnom POPU podnosi se zahtev uz koji se prilaže otpremnica ili račun.

Po podnetom zahtevu ovlašćeno lice u POPU popunjava Obrazac Obračunski list za PDV (u daljem tekstu: Obrazac OLPDV), na način koji je propisan Pravilnikom.

POPU vodi evidenciju popunjenih i overenih Obrazaca OLPDV.

Član 5

Za robu koja se doprema sa teritorije APKM, radi aktivnog oplemenjivanja, nadležnom POPU podnosi se zahtev uz koji se prilaže ugovor, normativ i otpremnica ili račun.

Po podnetom zahtevu ovlašćeno lice u POPU popunjava Obrazac OLPDV, na način koji je propisan Pravilnikom.

POPU vodi evidenciju popunjenih i overenih Obrazaca OLPDV.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".