ODLUKA
O POSTUPKU KONTROLE OBAVLJANJA MENJAČKIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2005)

1. Ovom odlukom propisuje se postupak kontrole obavljanja menjačkih poslova koju Narodna banka Srbije vrši kod banaka i ovlašćenih menjača, izdavanje naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, kao i preduzimanje mera prema bankama i ovlašćenim menjačima.

Pod kontrolom u smislu stava 1. ove tačke podrazumeva se kontrola kojom se utvrđuje da li se menjački poslovi obavljaju u skladu sa zakonom kojim je uređeno devizno poslovanje, propisima donetim na osnovu tog zakona i zaključenim ugovorom o obavljanju menjačkih poslova.

2. Pojmovi "banka", "ovlašćeni menjač", "ovlašćenje" i "menjačko mesto", u smislu ove odluke, imaju značenja utvrđena odlukom Narodne banke Srbije kojom se propisuju uslovi i način obavljanja menjačkih poslova.

Pojmovi "rezident" i "nerezident", u smislu ove odluke, imaju značenja utvrđena zakonom kojim je uređeno devizno poslovanje.

3. Kontrolu obavljanja menjačkih poslova kod ovlašćenog menjača vrše ovlašćeni radnici Narodne banke Srbije koji za to poseduju službenu legitimaciju (u daljem tekstu: ovlašćeni radnik), koju stavljaju na uvid ovlašćenom menjaču.

Pri obavljanju kontrole iz stava 1. ove tačke ovlašćeni radnik ima pravo uvida u poslovne knjige i drugu dokumentaciju ovlašćenog menjača, kao i rezidenata i nerezidenata koji su sa ovlašćenim menjačem povezani imovinskim, upravljačkim i poslovnim odnosima.

4. Kontrola obavljanja menjačkih poslova vrši se:

- posredno - kontrolom podataka, izveštaja i druge dokumentacije koje su banke i ovlašćeni menjači dužni da dostavljaju Narodnoj banci Srbije, odnosno kojima Narodna banka Srbije raspolaže;

- neposredno - kontrolom obavljanja menjačkih poslova na samom menjačkom mestu, kao i uvidom u poslovne knjige i drugu dokumentaciju.

Banka, odnosno ovlašćeni menjač dužan je da u postupku kontrole radnicima Narodne banke Srbije koji vrše kontrolu omogući uvid u menjačko poslovanje, da im stavi na raspolaganje tražene podatke i dostavi potrebnu dokumentaciju.

Odgovorno lice kod ovlašćenog menjača dužno je da, na zahtev ovlašćenog radnika, odmah sačini pismeno izjašnjenje o utvrđenoj nepravilnosti.

5. Ako u vršenju kontrole posumnja da su efektivni strani novac, čekovi i gotovina u dinarima upotrebljeni ili su namenjeni za izvršenje krivičnog dela ili prekršaja ili su nastali izvršenjem krivičnog dela ili prekršaja, ovlašćeni radnik će ih privremeno oduzeti i o oduzetim sredstvima izdati potvrdu.

Sredstva iz stava 1. ove tačke ovlašćeni radnik će odmah ili narednog dana deponovati na namenski račun ministarstva nadležnog za poslove finansija koji se vodi kod Narodne banke Srbije, odnosno uplatiti na namenski račun tog ministarstva koji se vodi kod organa nadležnog za poslove javnih plaćanja. Istovremeno, Narodna banka Srbije će nadležnim organima podneti krivičnu prijavu, odnosno podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

6. Ako ovlašćeni menjač ovlašćenom radniku ne omogući da vrši kontrolu, uključujući i privremeno oduzimanje efektivnog stranog novca, čekova i gotovine u dinarima iz tačke 5. ove odluke, Narodna banka Srbije doneće rešenje kojim će tom menjaču izreći meru privremenog obustavljanja obavljanja menjačkih poslova - u periodu do 30 radnih dana, i to tako što će na tom menjačkom mestu vidno istaknuti rešenje o privremenoj obustavi obavljanja menjačkih poslova.

Ovlašćeni menjač je dužan da odmah, a najkasnije narednog radnog dana od dana donošenja rešenja o privremenoj obustavi obavljanja menjačkih poslova, svu efektivu koja se nalazi na kontrolisanom menjačkom mestu preda Narodnoj banci Srbije, odnosno banci s kojom ima zaključen ugovor, a dinare uplati na svoj tekući račun, te da dokaz o izvršenju ovih radnji dostavi organizacionoj jedinici Narodne banke Srbije nadležnoj za kontrolu menjačkih poslova.

Ovlašćeni menjač Narodne banke Srbije je dužan da odmah, a najkasnije narednog radnog dana od dana predaje efektive i uplate dinara na tekući račun iz stava 2. ove tačke, sve identifikacione kartice za rad na kontrolisanom menjačkom mestu neposrednom dostavom preda najbližoj organizacionoj jedinici Narodne banke Srbije.

Ako ovlašćeni menjač ne postupi na način iz st. 2. i 3. ove tačke, Narodna banka Srbije će mu oduzeti ovlašćenje za kontrolisano menjačko mesto.

7. O izvršenoj kontroli iz tačke 4. ove odluke sastavlja se zapisnik, čiji se jedan primerak dostavlja banci, odnosno ovlašćenom menjaču. Banka, odnosno ovlašćeni menjač može staviti primedbe na taj zapisnik u roku od pet radnih dana od dana prijema tog zapisnika.

Narodna banka Srbije proverava primedbe date na zapisnik o kontroli i ako utvrdi da su one delimično ili u celosti osnovane - sačinjava dopunu tog zapisnika, i to najkasnije u roku od pet radnih dana od dana prijema tih primedaba.

Banka, odnosno ovlašćeni menjač može staviti primedbe na dopunu zapisnika o kontroli - u roku od tri radna dana od dana prijema te dopune.

8. Ako banka, odnosno ovlašćeni menjač primedbe na zapisnik o kontroli ne dostavi u ostavljenom roku ili dostavljenim primedbama osnovano ne ospori nalaz iz tog zapisnika - guverner Narodne banke Srbije ili lice koje on ovlasti doneće rešenje kojim će naložiti da se utvrđene nepravilnosti otklone odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od dana dostavljanja ovog rešenja.

9. Banka, odnosno ovlašćeni menjač dužan je da o izvršenju naloga iz rešenja iz tačke 8. ove odluke pismeno obavesti Narodnu banku Srbije, i to najkasnije narednog dana od isteka roka za izvršenje rešenja.

Narodna banka Srbije proverava izvršenje naloga iz rešenja iz stava 1. ove tačke - o čemu sastavlja službenu belešku. Ako proverom utvrdi da su izvršeni svi nalozi iz ovog rešenja, Narodna banka Srbije doneće zaključak o obustavi izvršenja tih naloga. U suprotnom, Narodna banka Srbije doneće rešenje o oduzimanju ovlašćenja ovlašćenom menjaču za kontrolisano menjačko mesto ili za sva menjačka mesta, a prema banci će primeniti mere predviđene zakonom kojim se uređuju banke i druge finansijske organizacije.

10. Narodna banka Srbije može doneti rešenje o oduzimanju ovlašćenja za kontrolisano menjačko mesto ili za sva menjačka mesta - ovlašćenom menjaču kod koga su više puta tokom dve godine utvrđene iste nepravilnosti.

Narodna banka Srbije oduzeće ovlašćenom menjaču ovlašćenje i u slučaju:

- da je to ovlašćenje dato na osnovu neistinitih podataka;

- da prestane da ispunjava uslove predviđene tačkom 12. Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova;

- da ovlašćeni menjač ne počne da radi u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora s bankom, odnosno s Narodnom bankom Srbije;

- da se protiv vlasnika, odnosno osnivača privrednog subjekta, nakon dobijanja ovlašćenja, povede krivični postupak ili ga nadležni organ osudi za krivično delo.

11. Banka može vršiti kontrolu obavljanja menjačkih poslova kod ovlašćenog menjača s kojim je zaključila ugovor o obavljanju menjačkih poslova, u skladu sa odredbama tog ugovora.

12. Postupci kontrole započeti do dana stupanja na snagu ove odluke okončaće se prema odredbama te odluke.

13. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".