PRAVILNIK
O OSNOVAMA I MERILIMA ZA ODREĐIVANJE KONAČNE VISINE NAGRADE ZA RAD STEČAJNIH UPRAVNIKA I NAKNADE STVARNIH TROŠKOVA

("Sl. glasnik RS", br. 43/2005)

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju osnovi i merila za određivanje visine konačne nagrade za rad stečajnih upravnika (u daljem tekstu: nagrada) i naknade stvarnih troškova koje stečajni upravnik ima u obavljanju poslova (u daljem tekstu: naknada).

Način obračuna nagrade

Član 2

Nagrada se obračunava u odnosu na ukupne prihode koji su na raspolaganju stečajnom upravniku za raspodelu, bez obzira da li je imovina pod opterećenjem ili ne.

Nagrada obuhvata zaradu stečajnog upravnika i opšte troškove kancelarije stečajnog upravnika (zakup, komunalije, osiguranje i zarade administrativnog osoblja koje nije angažovano u konkretnom stečajnom postupku). Stečajni upravnik ne može imati odvojena potraživanja za troškove koji nisu direktno vezani za vođenje stečajnog postupka.

Obračun nagrade u slučaju bankrotstva

Član 3

U slučaju bankrotstva, nagrada se obračunava prema:

1) vrednosti stečajne mase raspoložive za namirenje poverilaca;

2) stepenu namirenja poverilaca;

3) složenosti stečajnog postupka.

Vrednost stečajne mase raspoložive za namirenje poverilaca

Član 4

Pod vrednošću stečajne mase raspoložive za namirenje poverilaca podrazumeva se imovina stečajnog dužnika koja preostane po namirenju svih troškova stečajnog postupka.

Visina nagrade utvrđuje se u zavisnosti od ukupne vrednosti stečajne mase iz stava 1. ovog člana, i to:

Redni broj

Vrednost stečajne mase raspoložive za namirenje poverilaca

Nagrada

1

2

3

1.

Do 1.000 evra

100%

2.

1.001 do 2.500 evra

1.000 evra uvećanih za 20% vrednosti preko 1.000 evra

3.

2.501 do 25.000 evra

1.300 evra uvećanih za 10% vrednosti preko 2.500 evra

4.

25.001 do 50.000 evra

3.550 evra uvećanih za 8% vrednosti preko 25.000 evra

5.

50.001 do 250.000 evra

5.550 evra uvećanih za 3% vrednosti preko 50.000 evra

6.

250.001 do 500.000 evra

11.550 evra uvećanih za 1,5% vrednosti preko 250.000 evra

7.

500.001 do 2,5 miliona evra

15.300 evra uvećanih za 1% vrednosti preko 500.000 evra

8.

Preko 2,5 miliona evra

35.300 evra uvećanih za 0,5% vrednosti preko 2,5 miliona evra

Isplata nagrade iz stava 2. ovog člana vrši se u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan isplate nagrade.

Stepen namirenja poverilaca

Član 5

Pod stepenom namirenja poverilaca podrazumeva se vrednost izražena u procentu koja se dobije kada se iznos ukupne stečajne mase raspoložive za namirenje poveriocima podeli sa iznosom ukupno utvrđenih potraživanja.

Kada stepen namirenja poverilaca iznosi 50% ili manje, nagrada se ne uvećava.

Kada je stepen namirenja poverilaca veći od 50% nagrada se uvećava za 2% od ukupnog iznosa namirenja i to za svakih sledećih 10% ostvarenih namirenja.

Složenost stečajnog postupka

Član 6

Prema složenosti stečajnog postupka, iznos nagrade utvrđen u članu 4. stav 2. ovog pravilnika može se dodatno uvećati u odnosu na vrednost stečajne mase raspoložive za namirenje poverilaca, i to:

1) za 10% ako je vrednost stečajne mase od 1.001 do 2.500 evra;

2) za 9% ako je vrednost stečajne mase od 2.501 do 25.000 evra;

3) za 8% ako je vrednost stečajne mase od 25.001 do 50.000 evra;

4) za 6% ako je vrednost stečajne mase od 50.001 do 250.000 evra;

5) za 4% ako je vrednost stečajne mase od 250.001 do 500.000 evra;

6) za 2% ako je vrednost stečajne mase od 500.001 do 2,5 miliona evra;

7) za 1% ako je vrednost stečajne mase preko 2,5 miliona evra.

Obračun nagrade kod namirenja razlučnih poverilaca

Član 7

U slučaju namirenja razlučnih poverilaca, nagrada se obračunava u skladu sa čl. 3. do 6. ovog pravilnika.

Deo nagrade koji se obračunava u odnosu na sredstva ostvarena prodajom založene imovine, odbija se od prihoda ostvarenog tom prodajom, zajedno sa ostalim troškovima prodaje te imovine, pre namirenja razlučnih poverilaca, a u skladu sa članom 111. stav 10. Zakona o stečajnom postupku.

Iznos sredstava koji predstavlja razliku između prihoda ostvarenog prodajom založene imovine i vrednosti punog namirenja razlučnog poverioca ne ulazi u vrednost stečajne mase raspoložive za namirenje poverilaca iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika.

Dodatna nagrada i umanjenje nagrade

Član 8

Odbor poverilaca ili razlučni poverioci, mogu da predlože stečajnom veću dodelu dodatne nagrade stečajnom upravniku u odnosu na nagradu utvrđenu u skladu sa čl. 3. do 7. ovog pravilnika.

Stečajno veće odobrava dodatnu nagradu, na zahtev stečajnog upravnika koji uz zahtev dostavlja predlog iz stava 1. ovog člana.

Odbor poverilaca je dužan da u roku od pet dana od dana uvida u zahtev stečajnog upravnika za isplatu nagrade, stečajnom veću podnese obrazložen zahtev za umanjenje nagrade.

Stečajno veće, na obrazloženi zahtev odbora poverilaca, može u roku od pet dana od dana prijema zahteva poverilaca umanjiti nagradu utvrđenu u skladu sa čl. 3. do 7. ovog pravilnika, ako na nesumnjiv način utvrdi da:

1) stečajni upravnik nije savesno obavljao svoju dužnost;

2) stečajni upravnik nije poštovao rokove stečajnog postupka;

3) postoje drugi značajni razlozi za umanjenje.

Naknada

Član 9

Naknada obuhvata: putne troškove, telefonske račune, kancelarijski materijal, troškove za stručno i tehničko osoblje iz kancelarije stečajnog upravnika i troškove stručnih lica ili drugih lica koje je stečajni upravnik angažovao u konkretnom stečajnom postupku.

Kada je za stečajnog upravnika imenovana specijalizovana institucija, u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečajni postupak, stvarni troškovi stečajnog upravnika obuhvataju i stvarne troškove lica koja u ime i za račun te institucije kao stečajnog upravnika obavljaju poslove.

Naknada i nagrada u postupku reorganizacije

Član 10

U postupku reorganizacije kada je podnosilac plana reorganizacije stečajni upravnik, naknada i nagrada za rad stečajnog upravnika utvrđuje se planom reorganizacije, srazmerno obimu i složenosti poslova stečajnog upravnika u tom postupku.

Visina nagrade u postupku reorganizacije ne može biti manja od nagrade koja bi stečajnom upravniku pripala u postupku bankrotstva, ali može biti veća od visine te nagrade najviše za iznos od 50% nagrade koja bi stečajnom upravniku pripala u postupku bankrotstva.

Nagrada iz stava 1. ovog člana isplaćuje se u dva dela, i to:

1) 75% nagrade odmah po usvajanju plana reorganizacije;

2) 25% tokom izvršenja plana reorganizacije, srazmerno obimu posla stečajnog upravnika.

Ako je plan reorganizacije podnet od strane drugih ovlašćenih lica, nagrada i naknada stečajnom upravniku obračunava se i isplaćuje u skladu sa čl. 3. do 6. ovog pravilnika.

Ako plan reorganizacije iz stava 4. ovog člana ne predviđa prodaju imovine stečajnog dužnika, obračun nagrade stečajnog upravnika izvršiće se na osnovu vrednosti utvrđene planom reorganizacije.

U slučaju da plan reorganizacije nije usvojen, ili da je usled nepostupanja po usvojenom planu reorganizacije doneta odluka o nastavku stečajnog postupka bankrotstvom, nagrada za rad stečajnog upravnika obračunava se na način propisan za obračun nagrade u postupku bankrotstva. Nagrada isplaćena po usvajanju plana reorganizacije odbiće se od konačno obračunate nagrade u postupku bankrotstva.

Ako je stečajni upravnik podnosilac plana reorganizacije, on ima pravo da zahteva naknadu troškova koje je imao usled pripreme za podnošenje plana reorganizacije.

Nagrada i naknada u slučaju promene stečajnog upravnika

Član 11

Visina nagrade i naknade za rad stečajnog upravnika koji je razrešen, određuje se u skladu sa odobrenim završnim izveštajem stečajnog upravnika a prema proceni obima posla koji je obavio razrešeni stečajni upravnik u odnosu na ukupni obim posla koji je potreban za okončanje stečajnog postupka, uz umanjenje srazmerno vremenu koje je potrebno novoimenovanom stečajnom upravniku za upoznavanje sa detaljima prethodno vođenog postupka.

Nagrada i naknada za rad privremenog stečajnog upravnika

Član 12

Nagrada i naknada za rad privremenog stečajnog upravnika određuje se na način na koji se određuje nagrada i naknada u slučaju promene stečajnog upravnika iz člana 11. ovog pravilnika.

Nagrada i naknada za rad privremenog stečajnog upravnika isplaćuje se iz avansa koji je položio podnosilac predloga za pokretanje stečajnog postupka.

Stupanje na snagu

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".