KODEKS ETIKE
ZA STEČAJNE UPRAVNIKE

("Sl. glasnik RS", br. 43/2005)

Predmet

1. Ovim kodeksom propisuju se pravila ponašanja po kojima stečajni upravnici postupaju u obavljanju poslova stečajnog upravnika.

Osnovna načela postupanja

2. Stečajni upravnik obavlja svoje poslove u skladu sa načelima koja se odnose na:

1) stručno i savesno obavljanje poslova u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečajni postupak, ovim kodeksom i drugim propisima, nacionalnim standardima za upravljanje stečajnom masom i visokim etičkim standardima u sprovođenju stečajnog postupka, sa ciljem efikasnog i ravnomernog kolektivnog namirenja poverilaca;

2) objektivno postupanje u sprovođenju stečajnog postupka bez predrasuda, ličnih interesa ili pristrasnih stavova;

3) blagovremeno ispunjavanje zakonskih obaveza.

Profesionalna odgovornost

3. Imenovanjem od strane stečajnog veća stečajni upravnik preuzima obavezu da poslove iz svoje nadležnosti obavlja savesno i na najbolji mogući način.

Stečajni upravnik ne može da prihvata poslove koje nije u mogućnosti da izvrši blagovremeno, odnosno samostalno, zbog drugih već preuzetih obaveza ili zbog nedovoljne stručnosti.

Stečajni upravnik koji je bio angažovan u ranijim sudskim ili upravnim postupcima (kao advokat, veštak i dr.) u kojima se kao stranka pojavljivao stečajni dužnik, ne može vršiti uticaj niti štititi interese ili odnose koji narušavaju ili umanjuju vrednost njegove profesionalne odluke.

Stečajni upravnik ne može da se bavi poslovima ili profesijama koje mogu da ga kompromituju u obavljanju poslova u stečajnom postupku ili koje mogu da ugroze njegov lični i profesionalni integritet.

Stečajni upravnik ne može savetovati ili podsticati drugo lice da vrši radnje u vezi sa stečajnim postupcima za koje stečajni upravnik zna ili bi mogao da zna da su nezakonite ili nepoštene.

Stečajni upravnik svoje profesionalne obaveze izvršava efikasno i blagovremeno i ne može da preduzima bilo kakve radnje kojima bi se njegovo postupanje odlagalo, osim ako za to odlaganje ne postoje opravdani razlozi.

Stečajni upravnik ne može lažno da se predstavlja niti može ma koju činjenicu predstavljati na način za koji se može opravdano pretpostaviti da će se negativno odraziti na druge stečajne upravnike ili na stečajni postupak.

Stečajni upravnik ne može lažno predstavljati svoje sposobnosti i kvalifikacije, sa ciljem imenovanja za stečajnog upravnika.

Nezavisnost u radu

4. Stečajni upravnik obavlja svoje poslove samostalno i stručno.

Stečajni upravnik mora da bude nezavisan u odnosu na druga lica koja bi mogla da utiču na odlučivanje ili rezultat njegovog rada u stečajnom postupku.

Pre prihvatanja imenovanja, stečajni upravnik je dužan da obavesti sud o postojanju poslovno-finansijskih veza sa stečajnim dužnikom ili drugim licima povezanim sa stečajnim dužnikom koje bi mogle da predstavljaju smetnju, odnosno da utiču na postupanje i odlučivanje stečajnog upravnika.

Stečajni upravnik ne može prihvatiti imenovanje ako on ili njegov bračni drug, kao i srodnici po krvi u pravoj liniji bez obzira na stepen ili u pobočnoj liniji do četvrtog stepena i srodnici po tazbini do drugog stepena srodstva, imaju učešće u kapitalu stečajnog dužnika.

Stečajni upravnik, kao i lica iz stava 4. ove tačke ne mogu steći vlasništvo nad kapitalom stečajnog dužnika u kome obavlja poslove stečajnog upravnika bez pismene saglasnosti skupštine poverilaca i stečajnog veća.

Poverljivost informacija

5. Stečajni upravnik je dužan da svim zainteresovanim licima u stečajnom postupku obezbedi pristup podacima odnosno informacijama pod jednakim uslovima, u skladu sa zakonom.

Stečajni upravnik je dužan da kao poslovnu tajnu čuva sve poverljive informacije koje se tiču stečajnog postupka, osim ako je obaveza pružanja ovih podataka propisana zakonom ili odobrena od strane lica na koje se takva poverljiva informacija odnosi.

Stečajni upravnik ne može u toku trajanja, kao ni po zaključenju stečajnog postupka, koristiti poverljive informacije do kojih je došao obavljajući dužnost stečajnog upravnika radi sticanja lične koristi ili koristi za treće lice.

Stečajni upravnik ne može pružati informacije niti postupati na način na koji bi jedno lice u postupku stavljao u povoljniji položaj od drugih lica, a naročito u vezi sa postupkom prodaje imovine stečajnog dužnika.

Sukob interesa

6. Stečajni upravnik je dužan da svoje poslove obavlja tako da njihovo obavljanje ne podredi privatnom interesu, niti među njima izazove sukob (u daljem tekstu: sukob interesa).

Sukob interesa postoji kada stečajni upravnik ima privatni interes koji utiče ili može uticati na obavljanje poslova stečajnog upravnika.

Ako dođe do sukoba interesa ili se posle imenovanja stečajnog upravnika utvrdi da takav sukob postoji, stečajni upravnik je dužan da podnese zahtev za svoje razrešenje.

Stečajni upravnik ne može ugovarati niti primati bilo koju vrstu naknade ili imati drugu korist za usluge koje obavlja kao stečajni upravnik, osim nagrade za rad i naknade troškova koje odobrava sud.

Stečajni upravnik ne može, sa ciljem obezbeđivanja svog profesionalnog angažovanja od strane trećih lica, isplaćivati ili nuditi, neposredno ili posredno, tim licima proviziju, nadoknadu ili drugu beneficiju.

Čuvanje i upravljanje imovinom stečajnog dužnika

7. Stečajni upravnik je dužan da imovinu koja mu je poverena čuva i da njome upravlja u skladu sa ovim kodeksom, nacionalnim standardima za upravljanje stečajnom masom, drugim propisima i pažnjom dobrog stručnjaka.

Stečajni upravnik je dužan da imovinu stečajnog dužnika čuva odvojeno od svoje imovine i da sredstva dobijena prodajom imovine stečajnog dužnika drži na posebnom računu.

Stečajni upravnik je dužan da preduzima sve neophodne mere radi očuvanja i zaštite sredstava ili imovine stečajnog dužnika.

Raspolaganje imovinom stečajnog dužnika

8. Stečajni upravnik ne može kupovati, neposredno ili posredno, imovinu stečajnog dužnika u postupku u kome je imenovan za stečajnog upravnika.

U postupku u kojem nije imenovan za stečajnog upravnika, stečajni upravnik može da kupuje imovinu stečajnog dužnika ako se ova imovina kupuje u zakonito sprovedenom postupku prodaje imovine javnim nadmetanjem, pod jednakim uslovima sa svim ostalim potencijalnim kupcima ili tokom redovnog poslovanja stečajnog dužnika.

Stečajni upravnik ne može u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika, neposredno ili posredno, tu imovinu da proda:

1) svojim zaposlenima ili licima koje je angažovao ili licima koja imaju druge lične i poslovne odnose sa stečajnim upravnikom;

2) drugim stečajnim upravnicima, kao ni zaposlenima kod drugih stečajnih upravnika;

3) licima povezanim sa stečajnim upravnikom, odnosno sa drugim stečajnim upravnicima, kao i sa drugim licima povezanim sa licima iz tač. 1) i 2) ovog stava, kada su mu ove okolnosti poznate.

Izuzetno, stečajni upravnik može da proda imovinu stečajnog dužnika i licima iz stava 3. ove tačke po prethodno dostavljenom obaveštenju o toj prodaji sudu, skupštini poverilaca i odboru poverilaca, odnosno najvećim poveriocima u slučaju nepostojanja skupštine poverilaca, pod uslovom da na to obaveštenje nije podnet blagovremeni prigovor od strane poverilaca i da nije uskraćena saglasnost suda, kao i da imovina stečajnog dužnika bude ponuđena javno, po istoj ceni i pod istim uslovima.

Kolegijalnost

9. Stečajni upravnik ne može da zbog lične koristi ustupi vođenje stečajnog postupka drugom stečajnom upravniku ili partneru, suvlasniku ili svom zaposlenom ili zaposlenom kod drugog stečajnog upravnika, kao ni licu angažovanom od strane stečajnog upravnika.

U slučaju predlaganja ustupanja vođenja stečajnog postupka drugom stečajnom upravniku, stečajni upravnik koji predlaže ustupanje stečajnog postupka ne može davati nikakva obećanja u ime drugog stečajnog upravnika niti može neistinito predstaviti kvalifikacije i stručnost tog stečajnog upravnika.

Stečajni upravnik ne može davati lažne ili netačne informacije o drugom stečajnom upravniku koji je kandidat za dobijanje istog posla.

Angažovana lica i zaposleni kod stečajnog upravnika

10. Stečajni upravnik je dužan da obezbedi da se aktivnosti koje sprovode njegovi zaposleni ili lica koje on angažuje putem ugovora, budu u skladu sa profesionalnim standardima koji se primenjuju na obavljanje poslova stečajnog upravnika.

Obaveštenje o radu stečajnog upravnika

11. Ako u obavljanju svojih poslova stečajni upravnik ne postupa u skladu sa ovim kodeksom, zainteresovano lice o tome obaveštava Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika.

Stupanje na snagu

12. Ovaj kodeks stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".