STATUT
REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ZAPOSLENIH

("Sl. glasnik RS", br. 89/2003 i 44/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond) osnovan je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 52/96, 46/98, 29/2001 i 80/2002), radi ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i obezbeđivanja sredstava za ostvarivanje ovih prava i nastavlja sa radom u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 34/2003 - u daljem tekstu: Zakon).

Pokrajinski fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Pokrajinski fond), kao organizaciona jedinica Fonda, osnovan je Zakonom o utvrđivanju određenih nadležnosti autonomne pokrajine ("Službeni glasnik RS", broj 6/2002) i nastavlja sa radom u skladu sa Zakonom.

Član 2

Ovim statutom bliže se uređuju delokrug, organizacija i način poslovanja Fonda, organi Fonda, delokrug i način njihovog rada, korišćenje sredstava Fonda, zastupanje i predstavljanje Fonda i druga pitanja od značaja za rad Fonda, u skladu sa Zakonom.

Član 3

Fond je pravno lice sa statusom organizacije za obavezno socijalno osiguranje sa pravima i obavezama utvrđenim Zakonom i ovim statutom i upisuje se u sudski registar.

Fond je nosilac svih prava, obaveza i odgovornosti u pravnom prometu u odnosu na sredstva kojima raspolaže.

Sedište Fonda je u Beogradu, Dr Aleksandra Kostića broj 9.

Sedište Pokrajinskog fonda je u Novom Sadu, Žitni trg broj 3.

Član 4

Rad Fonda je javan.

Javnost rada obezbeđuje se na način utvrđen ovim statutom.

Član 5

Fond ima pečat i štambilj.

Član 6

Pečat Fonda ima oblik kruga, prečnika 32 mm. Pečat Fonda sadrži tekst: Republika Srbija - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, a u sredini pečata je grb Republike Srbije.

Tekst pečata Fonda ispisuje se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Pečat Fonda koji se koristi u organizacionim jedinicama Fonda, pored teksta iz stava 1. ovog člana, sadrži naziv i sedište organizacione jedinice.

Član 7

Štambilj Fonda je pravougaonog oblika dimenzija 60 x 30 mm i sadrži naziv i sedište Fonda i rubrike za upis: datum prijema, broj pod kojim će se akt zavesti i broj priloga uz akt.

Štambilj Fonda koji se koristi u organizacionim jedinicama Fonda, pored teksta iz stava 1. ovog člana, sadrži i naziv i sedište organizacione jedinice.

Tekst štambilja ispisuje se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Član 8

Na području organizacione jedinice na kome je, u skladu sa zakonom, u službenoj upotrebi i jezik nacionalnih manjina, tekst pečata i štambilja pored teksta iz čl. 6. i 7. ovog statuta sadrži i tekst ispisan na njihovom jeziku i pismu.

II DELOKRUG RADA

Član 9

U Fondu se obavljaju poslovi utvrđeni zakonom i ovim statutom.

Član 10

U Fondu se obezbeđuje sprovođenje penzijskog i invalidskog osiguranja i stvaraju organizacioni, materijalni i drugi uslovi za funkcionisanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, za redovno ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

U Fondu se prati i analizira sistem penzijskog i invalidskog osiguranja i daju inicijative za unapređenje i razvoj sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

III ORGANI FONDA

Član 11

Organi Fonda su: Upravni odbor Fonda, Nadzorni odbor Fonda i direktor Fonda.

1. Upravni odbor Fonda

Član 12

Upravni odbor Fonda vodi poslovnu politiku Fonda radi obezbeđivanja sredstava za funkcionisanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

Upravni odbor Fonda pored poslova utvrđenih Zakonom, obavlja i sledeće poslove:

1) usvaja izveštaj o poslovanju Fonda;

2) odlučuje o ulaganju sredstava Fonda, pod uslovom da su izmirene obaveze za namene određene zakonom, radi ostvarivanja dobiti;

3) odlučuje o poveravanju upravnih, analitičkih, finansijskih, administrativnih, tehničkih i drugih poslova drugim fondovima, odnosno organizacijama, kao i o obavljanju tih poslova za druge fondove, odnosno organizacije;

4) donosi poslovnik o svom radu;

5) predlaže akt o utvrđivanju profesionalnih bolesti, telesnih oštećenja i poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem;

6) obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom, statutom i drugim opštim aktima Fonda.

Član 13

Upravni odbor Fonda pokreće inicijativu za imenovanje članova Upravnog odbora Fonda, najkasnije tri meseca pre isteka njihovog mandata.

Član 14

Članu Upravnog odbora Fonda prestaje mandat i pre isteka vremena za koje je imenovan, gubitkom svojstva osiguranika, poslodavca, odnosno korisnika prava, ostavkom, odnosno razrešenjem.

U slučaju prestanka mandata članu Upravnog odbora Fonda pre isteka vremena za koje je imenovan, imenuje se novi član čiji mandat traje onoliko vremena koliko bi trajao mandat člana na čije mesto se imenuje.

Član 15

Predsednik Upravnog odbora Fonda:

1) predstavlja Upravni odbor Fonda;

2) saziva sednice Upravnog odbora Fonda, predlaže dnevni red i predsedava tim sednicama;

3) pokreće raspravu o određenim pitanjima iz delokruga Upravnog odbora Fonda;

4) potpisuje akta koja donosi Upravni odbor Fonda;

5) obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i ovim statutom.

Član 16

Predsednik Upravnog odbora Fonda ima zamenika.

Zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda pomaže predsedniku Upravnog odbora Fonda u radu, vrši u dogovoru sa njim poslove iz delokruga predsednika i zamenjuje ga za vreme njegove sprečenosti.

Član 17

Upravni odbor Fonda radi kada sednici prisustvuje dve trećine od ukupnog broja članova Upravnog odbora Fonda.

Upravni odbor Fonda donosi odluke većinom glasova ukupnog broja članova Upravnog odbora Fonda.

2. Nadzorni odbor Fonda

Član 18

Nadzorni odbor Fonda obavlja poslove utvrđene Zakonom.

Član 19

Nadzorni odbor Fonda pokreće inicijativu za imenovanje članova Nadzornog odbora Fonda, najkasnije tri meseca pre isteka njihovog mandata.

Član 20

Članu Nadzornog odbora Fonda, prestaje mandat i pre isteka vremena na koje je imenovan gubitkom svojstva osiguranika, poslodavca, odnosno korisnika prava, ostavkom, odnosno razrešenjem.

U slučaju prestanka mandata članu Nadzornog odbora Fonda pre isteka vremena za koje je imenovan, imenuje se novi član čiji mandat traje onoliko vremena koliko bi trajao mandat člana na čije mesto se imenuje.

Član 21

Nadzorni odbor Fonda radi kada sednici prisustvuje dve trećine od ukupnog broja članova Nadzornog odbora Fonda.

Nadzorni odbor Fonda donosi odluke većinom glasova ukupnog broja članova Nadzornog odbora

Član 22

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora Fonda imaju pravo na mesečnu naknadu za radno angažovanje na sednicama Upravnog, odnosno Nadzornog odbora Fonda.

Visinu naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje Upravni odbor Fonda svojom odlukom.

3. Direktor fonda

Član 23

Direktor Fonda pored poslova utvrđenih Zakonom, obavlja i sledeće poslove:

1) vrši naredbodavne funkcije za izvršenje finansijskog plana Fonda;

2) donosi rešenja u drugom stepenu o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja i u postupku revizije;

3) predlaže opšta akta koja donosi Upravni odbor Fonda;

4) sprovodi odluke i druga opšta akta koja donose Upravni i Nadzorni odbor Fonda;

5) donosi opšta akta u skladu sa zakonom i ovim statutom;

6) odlučuje o privremenom plasmanu slobodnih sredstava u skladu sa zakonom;

7) donosi rešenje o usklađivanju vrednosti opšteg boda, rešenje o usklađivanju penzija i novčanih naknada iz penzijskog i invalidskog osiguranja, rešenje o određivanju osnovica osiguranja na koje se obračunava i plaća doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za lica uključena u obavezno osiguranje, rešenje o prethodnom usklađivanju penzija za određene kategorije osiguranika, rešenje o visini naknade pogrebnih troškova;

8) koordinira rad direkcije Fonda i Pokrajinskog fonda;

9) vrši i druge poslove u skladu sa zakonom, ovim statutom i aktima Upravnog odbora Fonda.

Član 24

Direktor Pokrajinskog fonda pored poslova utvrđenih Zakonom obavlja i sledeće poslove:

1) donosi rešenja u drugom stepenu o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja;

2) vrši prijem, postavljenja i odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u Pokrajinskom fondu u skladu sa Zakonom i opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u Fondu;

3) predlaže izmenu opštih akata Fonda direktoru Fonda;

4) vrši i druge poslove u skladu sa zakonom, ovim statutom, aktima Upravnog odbora Fonda i direktora Fonda.

Član 24a

Upravni odbor Fonda donosi odluku o sprovođenju konkursa za imenovanje direktora Fonda, odnosno odluku o pokretanju inicijative za imenovanje direktora Pokrajinskog fonda, najkasnije tri meseca pre isteka njihovog mandata.

 

Član 25

Za direktora Fonda može biti imenovano lice koje ima pravni ili ekonomski fakultet i najmanje šest godina radnog iskustva.

Član 26

Za direktora Pokrajinskog fonda može biti imenovano lice koje ima pravni ili ekonomski fakultet i najmanje šest godina radnog iskustva.

Član 27

Direktor Fonda ima pravo i dužnost da prisustvuje sednicama Upravnog i Nadzornog odbora i učestvuje u njihovom radu.

Član 28

Direktor Fonda može biti razrešen dužnosti i pre vremena na koje je imenovan, ako funkciju direktora ne vrši u skladu sa zakonom, ovim statutom i opštima aktima Fonda, ako mu prestane radni odnos u skladu sa zakonom i ako sam podnese zahtev za razrešenje.

Član 29

Direktor Pokrajinskog fonda može biti razrešen dužnosti i pre vremena na koje je imenovan, ako funkciju direktora ne vrši u skladu sa zakonom, ovim statutom i opštim aktima Fonda, ako mu prestane radni odnos u skladu sa zakonom, ako sam podnese zahtev za razrešenje, kao i na obrazloženi predlog direktora Fonda.

Član 30

Upravni odbor Fonda razrešava dužnosti direktora Fonda uz prethodnu saglasnost Vlade Republike Srbije, a direktora Pokrajinskog fonda uz saglasnost nadležnog organa autonomne pokrajine.

Član 31

Direktor Fonda ima zamenika koji mu pomaže u radu, zamenjuje ga u slučaju sprečenosti i vrši druge poslove koje odredi direktor Fonda.

Direktor Fonda ima direktore sektora i savetnike čiji se broj utvrđuje opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u Fondu.

Bliži uslovi za postavljenje zamenika direktora Fonda, direktora sektora direkcije Fonda i savetnika direktora Fonda, direktora službe direkcije u Prištini, direktora sektora direkcije Pokrajinskog fonda, direktora Filijale za grad Beograd i direktora filijala utvrđuju se opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u Fondu.

Član 32

Direktor Fonda može generalnim, odnosno pojedinačnim punomoćjem svoje ovlašćenje za potpisivanje preneti na druga lica.

Direktor Fonda može određene poslove iz svoje nadležnosti preneti na rukovodeće i druge stručne radnike u Fondu.

Član 33

Direktor Pokrajinskog fonda može generalnim, odnosno pojedinačnim punomoćjem svoje ovlašćenje za potpisivanje preneti na druga lica.

Direktor Pokrajinskog fonda može određene poslove iz svoje nadležnosti preneti na rukovodeće i druge stručne radnike u Pokrajinskom fondu i filijalama za područje AP Vojvodine.

IV OSNOVNE ORGANIZACIJE FONDA

Član 34

Radi obezbeđenja neposrednog, efikasnog, racionalnog i zakonskog ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i obavljanja poslova sprovođenja osiguranja u Fondu se na funkcionalnom i teritorijalnom principu obrazuju organizacione jedinice i to: direkcija Fonda sa službom direkcije Fonda u Prištini, direkcija Pokrajinskog fonda, Filijala za grad Beograd, filijale, koje mogu imati svoje službe filijala i ispostave, čije se nadležnosti i sedišta određuju opštim aktom o organizaciji Fonda.

V SREDSTVA FONDA

Član 35

Sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje koriste se za namene predviđene programom rada i finansijskim planom Fonda u skladu sa zakonom i ovim statutom.

Član 36

Finansijsko poslovanje Fonda obuhvata izradu finansijskog plana Fonda, praćenje ostvarivanja prihoda i izvršavanje rashoda, vođenje knjigovodstva i evidencija o finansijskom poslovanju i sredstvima Fonda i izradu godišnjeg obračuna Fonda.

Član 37

Fond u skladu sa zakonom i statutom ima podračun konsolidovanog računa Trezora i podračune za posebne namene.

Na podračun direkcije Fonda prenose se sredstva sa uplatnih računa na koje se uplaćuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje sa teritorije Republike bez autonomnih pokrajina, sa teritorije AP Kosova i Metohije i sa podračuna Pokrajinskog fonda.

Radi evidencije o ostvarenim sredstvima na podračun Pokrajinskog fonda prenose se sredstva sa uplatnih računa na koje se uplaćuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje sa teritorije AP Vojvodine.

Sa podračuna direkcije Fonda na podračune Pokrajinskog fonda, službe direkcije Fonda u Prištini i filijala Fonda prenose se sredstva za sprovođenje penzijskog i invalidskog osiguranja na njihovom području.

Radi ostvarivanja prava osiguranika i korisnika u filijalama i službama filijala, mogu se otvoriti akreditivi na koje se prenose sredstva sa podračuna Pokrajinskog Fonda, službe direkcije Fonda u Prištini, odnosno filijale.

Opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u Fondu uređuje se koje filijale mogu otvoriti podračun, odnosno akreditiv.

Direktor Fonda ovlašćuje direktora Pokrajinskog fonda i rukovodeće radnike u službi direkcije Fonda u Prištini, Filijali za grad Beograd i filijalama da raspolažu sredstvima na podračunu i da učestvuju u platnom prometu.

Direktor Pokrajinskog fonda svoje ovlašćenje iz stava 7. ovog člana može preneti na rukovodeće radnike u direkciji Pokrajinskog fonda i filijalama na teritoriji AP Vojvodine.

Član 38

Prihodi ostvareni od imovine kojom Fond raspolaže, od novčanih sredstava ostvarenih prodajom društvenog i državnog kapitala kojim raspolažu preduzeća i prihodi od kamate na finansijska ulaganja i od prometa ili prodaje hartija od vrednosti, koriste se za namene utvrđene finansijskim planom Fonda i zakonom.

VI OSTVARIVANJE I ZAŠTITA PRAVA

Član 39

O pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, utvrđivanju svojstva osiguranika i penzijskog staža u prvom stepenu rešava filijala na čijem je području osiguranik bio poslednji put zaposlen.

Filijala na čijem je području osiguranik bio poslednji put zaposlen, nadležna je i kada se prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju po međunarodnim ugovorima sa bivšim republikama SFRJ.

Ako je od prestanka zaposlenja do pokretanja postupka proteklo 12 meseci, o pravu rešava filijala na čijem području lice koje podnosi zahtev za pokretanje postupka ima prebivalište.

Član 40

Rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvom stepenu donosi direktor Filijale za grad Beograd i direktor filijale. Direktor filijale može da ovlasti za potpisivanje rešenja drugo lice u filijali.

Član 41

Kada u postupku za ostvarivanje prava nastane sukob nadležnosti između filijala, taj sukob rešava direktor Fonda, odnosno direktor Pokrajinskog fonda.

Član 42

Rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja u drugom stepenu donosi direktor Fonda, odnosno direktor Pokrajinskog fonda ili lice koje oni ovlaste.

Rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja po međunarodnim ugovorima, izuzev međunarodnih ugovora sa bivšim republikama SFRJ, u prvom stepenu donosi direktor sektora direkcije Fonda, odnosno direktor sektora direkcije Pokrajinskog fonda koji ta ovlašćenja mogu preneti na drugo lice.

Nadležnost utvrđena u st. 1. i 2. ovog člana odnosi se i na reviziju prvostepenih rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 43

O izvršenom usklađivanju penzija i drugih novčanih naknada po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju korisniku se posebno ne donosi rešenje, već se daje pismeno obaveštenje na čeku kojim se vrši isplata usklađene penzije, odnosno novčane naknade.

Rešenje o usklađivanju penzija donosi se na zahtev korisnika prava, odnosno po službenoj dužnosti.

VII JAVNOST RADA

Član 44

Javnost rada Fonda ostvaruje se javnošću rada Upravnog odbora Fonda, Nadzornog odbora Fonda, podnošenjem izveštaja o poslovanju Fonda, objavljivanjem opštih i drugih akata.

Fond može imati svoje glasilo, ili zajedničko glasilo sa drugim fondovima ili drugim ustanovama.

Član 45

Statut i opšta akta Fonda za sprovođenje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, objavljuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 46

Danom stupanja na snagu ovog statuta, prestaje da važi Statut Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih ("Službeni glasnik RS", br. 34/97 i 27/2002).

Član 47

Ovaj statut, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.