ODLUKA
O UTVRĐIVANJU KAMATNE STOPE KOJU NARODNA BANKA SRBIJE PLAĆA NA DEVIZNA SREDSTVA CENTRALNOG REGISTRA, DEPOA I KLIRINGA HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 46/2005)

1. Narodna banka Srbije obračunava i plaća kamatu na devizna sredstva koja se vode na novčanom računu Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti a.d., Beograd (u daljem tekstu: Centralni registar) otvorenom kod Narodne banke Srbije u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata.

2. Kamatu iz tačke 1. ove odluke Narodna banka Srbije plaća u devizama, po kamatnoj stopi u visini 50 % od vodeće važeće referentne kamatne stope za evro (EUR).

Kamata iz stava 1. ove tačke obračunava se jednom mesečno, za prethodni mesec, najkasnije pet dana posle isteka meseca, a osnovica za obračun kamate je iznos sredstava na kraju svakog radnog dana.

Kamatu obračunatu na način iz stava 2. ove tačke Narodna banka Srbije plaća u roku od osam dana posle isteka meseca za koji je obračunata, a u slučaju da je dan dospeća kamate neradni dan - plaćanje se vrši prvog narednog radnog dana.

3. Međusobna prava i obaveze koji proističu iz ove odluke Narodna banka Srbije i Centralni registar regulisaće ugovorom o otvaranju i vođenju računa iz tačke 1. te odluke.

4. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".