PRAVILNIK
O REGISTRACIJI KOLEKTIVNIH UGOVORA

("Sl. glasnik RS", br. 50/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se sadržina i postupak registracije opšteg kolektivnog ugovora i posebnog kolektivnog ugovora i njihovih izmena i dopuna (u daljem tekstu: kolektivni ugovor).

Izmenom kolektivnog ugovora, u smislu ovog pravilnika, smatra se i sporazum o produženju roka njegovog važenja.

Član 2

Zahtev za registraciju kolektivnog ugovora (u daljem tekstu: zahtev) podnosi jedan od učesnika u zaključivanju kolektivnog ugovora ministarstvu nadležnom za rad (u daljem tekstu: Ministarstvo), radi upisa u Registar kolektivnih ugovora (u daljem tekstu: Registar).

Uz zahtev podnosilac dostavlja četiri primerka kolektivnog ugovora.

Član 3

Ako zahtev nije dostavljen u skladu sa članom 2. ovog pravilnika ili ako kolektivni ugovor nisu zaključili zakonom utvrđeni učesnici u zaključivanju kolektivnog ugovora ili ako kolektivni ugovor sadrži nedostatke formalne prirode (nedostaje potpis ovlašćenog lica, pečat i sl.), Ministarstvo će zatražiti od podnosioca zahteva da, u roku od 15 dana, otkloni nedostatke.

Ako podnosilac zahteva ne otkloni nedostatke u roku iz stava 1. ovog člana, Ministarstvo će odbaciti zahtev.

Član 4

Ako Ministarstvo nađe da su pojedine odredbe kolektivnog ugovora suprotne zakonu obavestiće podnosioca zahteva da, u roku od 15 dana, otkloni nedostatke.

Podnosilac zahteva može da, u roku iz stava 1. ovog člana, otkloni nedostatke ili da povuče zahtev.

Ako podnosilac zahteva ne preduzme mere iz stava 2. ovog člana u ostavljenom roku, Ministarstvo će upisati kolektivni ugovor u Registar i preduzeće mere u skladu sa zakonom.

Član 5

Registar se vodi kao javna i elektronska baza podataka.

U Registar se upisuju sledeći podaci:

1) redni broj upisa;

2) naziv kolektivnog ugovora;

3) izmene i dopune kolektivnog ugovora;

4) naziv učesnika u zaključivanju kolektivnog ugovora;

5) nivo zaključivanja;

6) datum zaključivanja;

7) vreme za koje je kolektivni ugovor zaključen;

8) broj rešenja o upisu i datum rešenja o upisu;

9) o otkazu kolektivnog ugovora;

10) o proširenju destva, odnosno izuzimanju od primene kolektivnog ugovora.

Član 6

O izvršenom upisu u Registar donosi se rešenje.

Član 7

Po upisu u Registar, Ministarstvo na sve primerke kolektivnog ugovora upisuje datum i redni broj registracije i podatke overava potpisom lica ovlašćenog za vođenje Registra i pečatom Ministarstva.

Ministarstvo zadržava dva primerka registrovanog kolektivnog ugovora, jedan primerak registrovanog kolektivnog ugovora i rešenje o upisu dostavlja podnosiocu zahteva, a jedan primerak registrovanog kolektivnog ugovora dostavlja na objavljivanje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 8

Ministarstvo uz Registar, za svaki kolektivni ugovor, otvara dosije u koji ulaže jedan primerak registrovanog kolektivnog ugovora, odnosno primerak izmena i dopuna kolektivnog ugovora, kao i rešenje o upisu u Registar, zaključke, službene beleške i dr.

Član 9

Postupak registrovanja dostavljenih kolektivnih ugovora u skladu sa Pravilnikom o registraciji kolektivnih ugovora ("Službeni glasnik RS", broj 22/97) koji nije okončan do dana stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po odredbama ovog pravilnika.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o registraciji kolektivnih ugovora ("Službeni glasnik RS", broj 22/97).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".