PRAVILNIK
O NAČINU PRIVATIZACIJE RADIO, ODNOSNO TELEVIZIJSKIH STANICA LOKALNIH I REGIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. glasnik RS", br. 51/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način privatizacije radio, odnosno televizijskih stanica lokalnih i regionalnih zajednica čiji su osnivači jedna ili više skupština opština ili skupština grada.

Član 2

Privatizacija radio, odnosno televizijskih stanica iz člana 1. ovog pravilnika vrši se na način kojim se obezbeđuje kontinuitet u proizvodnji i emitovanju programa.

Kontinuitet u proizvodnji i emitovanju programa iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se u periodu koji ne može biti kraći od pet godina od dana zaključivanja ugovora o prodaji kapitala, u skladu sa dozvolom za emitovanje programa dobijenoj na javnom konkursu koji se sprovodi prema Zakonu o radiodifuziji.

Obezbeđivanje kontinuiteta u proizvodnji i emitovanju programa ne odnosi se na radio, odnosno televizijske stanice koje na javnom konkursu za izdavanje dozvola za emitovanje programa budu odbijene.

Član 3

Privatizacija radio, odnosno televizijskih stanica iz člana 1. ovog pravilnika vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje privatizacija, odnosno prodajom kapitala tih radio i televizijskih stanica putem javnog tendera ili putem javne aukcije.

Član 4

Ako se postupak privatizacije u radio, odnosno televizijskim stanicama iz člana 1. ovog pravilnika sprovodi prodajom kapitala javnom aukcijom, kapital za prenos akcija zaposlenima bez naknade iznosi 30% kapitala koji se privatizuje, odnosno ako se privatizacija sprovodi prodajom kapitala javnim tenderom kapital za prenos akcija zaposlenima bez naknade iznosi 15% kapitala koji se privatizuje.

Član 5

Prodaja kapitala radio, odnosno televizijskih stanica iz člana 1. ovog pravilnika vrši se svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima, osim licima iz člana 42. Zakona o radiodifuziji.

Učesnik na tenderu, odnosno aukciji u postupku privatizacije radio, odnosno televizijskih stanica iz člana 1. ovog pravilnika prilaže mišljenje Republičke radiodifuzne agencije o tome da nema smetnji da to lice bude kupac u smislu člana 42. i čl. 98-103. Zakona o radiodifuziji.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu privatizacije radio i/ili televizijskih stanica lokalnih i regionalnih zajednica ("Službeni glasnik RS", broj 95/2004).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".