ODLUKA
O SNABDEVANJU GRADA VODOM

("Sl. list grada Beograda", br. 15/85, 28/85, 25/I/88, 13/90, 15/91, 17/91 - ispr., 23/92, 9/93, 25/93, 31/93, 4/94, 20/94, 2/95, 6/99 i 11/2005)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se opšti uslovi za proizvodnju i isporuku vode na teritoriji grada Beograda.

Proizvodnja i isporuka vode je komunalna delatnost individualne komunalne potrošnje od posebnog društvenog interesa.

Opšte uslove i način isporuke iz seoskih vodovoda na teritoriji iz stava 1. ovog člana uređuje svojim propisom skupština opštine na čijoj se teritoriji taj vodovod nalazi, osim u onim slučajevima kada Preduzeće iz člana 3. ove odluke preuzme seoski vodovod.

Član 1a

Pod proizvodnjom i isporukom vode smatra se proizvodnja, prerada, prečišćavanje i isporuka vode preko javnog vodovoda korisnicima za piće i druge potrebe.

Član 2

Pod javnim vodovodom podrazumeva se vodovod koji služi za snabdevanje grada vodom.

Javni vodovod u smislu odredaba ove odluke obuhvata: kaptažna postrojenja, instalacije za prečišćavanje vode, crpne stanice, rezervoare, vodovodne tunele, vodovodne mreže sa armaturom i vodovodnim priključcima sa vodomerima i armaturom vodomera.

Član 3

Proizvodnju i isporuku vode iz javnog vodovoda i održavanje javnog vodovoda obavlja javno komunalno preduzeće koje je osnovano za obavljanje te komunalne delatnosti ili kome su ti poslovi povereni (u daljem tekstu: Preduzeće).

Preduzeće je dužno da trajno i nesmetano pruža komunalnu uslugu korisnicima tako da proizvodi i isporučuje dovoljne količine higijenski ispravne vode i obezbedi pritisak vode na mestu spoja vodovodnog priključka sa uličnom vodovodnom mrežom prema uslovima predviđenim u projektu vodovodnog priključka.

Član 4

O planiranim lokalnim prekidima u snabdevanju vodom izazvanim potrebom održavanja i rekonstrukcije pojedinih delova javnog vodovoda, preduzeća dužna su da obaveste potrošače preko sredstava javnog informisanja i to najkasnije na tri dana pre nameravanog prekida.

U slučaju iznenadnog kvara na javnom vodovodu, preduzeća mogu i bez prethodnog obaveštenja da isključe iz snabdevanja vodom pojedine korisnike vode, ali su dužna da odmah po isključenju obaveste korisnike o razlozima, kao i o vremenu trajanja isključenja preko sredstava javnog informisanja.

Preduzeća dužna su da izvođenje radova iz st. 1. i 2. ovog člana organizuju tako da prekid u snabdevanju vodom traje vremenski što kraće.

Ako prekid u snabdevanju vodom nije moguće otkloniti u roku od 24 časa, preduzeća su dužna da na drugi način korisnicima vode isporuče najnužnije količine vode.

Član 5

Ako se usled više sile (suša, zemljotres, prekid u snabdevanju pogonskom energijom i sl.) proizvodnja vode smanji u toj meri da svi korisnici ne mogu da budu zadovoljeni u potrebnim količinama vodom, preduzeća su dužna da snabdevanje vodom vrše po redu prvenstva u skladu sa posebnim propisima o redu prvenstva u zadovoljavanju potreba za vodom u vanrednim okolnostima.

Član 6

U slučaju da dođe do smanjenog kapaciteta vode ili do nestašica vode prouzrokovane njenim korišćenjem u poljoprivredne svrhe (zalivanje povrća, voća i sl.) preduzeća su dužna da privremeno ograniče ili zabrane isporuke vode tim korisnicima.

Član 6a

Po završetku radova koji se preduzimaju u cilju otklanjanja kvarova i spajanja, odnosno održavanja vodovodnog priključka, Preduzeće je dužno da javnu površinu odmah dovede u ispravno stanje.

SPAJANJE UNUTRAŠNJIH VODOVODNIH INSTALACIJA SA JAVNIM VODOVODOM

Član 7

Pod unutrašnjim vodovodnim instalacijama, u smislu odredaba ove odluke, podrazumevaju se cevovodi i uređaji od ventila zatvarača iza vodomera na vodovodnom priključku do individualnog vodomera, ako je ugrađen, i mesta izliva vode.

Član 7a

Za objekte koji imaju više vodomera, a neophodno je postavljanje hidrofora, isti se postavlja pre vodomera i smatra se delom unutrašnjih instalacija vodovodne mreže objekta.

Član 8

Svaka zgrada, odnosno unutrašnje vodovodne instalacije zgrade koja se nalazi u ulici ili graniči sa ulicom u kojoj je izgrađena ulična vodovodna i kanalizaciona mreža, moraju da se spoje sa tom mrežom u skladu sa tehničkim uslovima.

Izuzetno sa uličnom vodovodnom mrežom može da se spoji i zgrada u ulici u kojoj nije izgrađena ulična kanalizaciona mreža ako su ispunjeni uslovi za odvodnjavanje otpadnih voda na način koji je odredilo Preduzeće u saglasnosti sa organom nadležnim za poslove sanitarne inspekcije u skladu sa posebnim propisom.

Član 9

Spajanje zgrade sa uličnom vodovodnom i kanalizacionom mrežom mora da se izvrši u roku od 6 meseci računajući od dana kada su se stekli uslovi iz člana 8. stav 1. ove odluke. Zahtev za spajanje dužan je da podnese nosilac prava u pogledu upravljanja, korišćenja i raspolaganja zgradom, odnosno sopstvenik zgrada.

Ako nosilac prava u pogledu upravljanja, korišćenja i raspolaganja zgradom, odnosno sopstvenik zgrade ne podnese zahtev iz stava 1. ovog člana u propisanom roku, takav zahtev mogu da podnesu lica koja koriste zgradu.

Ukoliko se u ulici izgradi nova vodovodna mreža, neophodno je u roku od godinu dana izvršiti prebacivanje svih objekata na istu, a ukinuti objekte i instalacije stare vodovodne mreže.

Član 10

Unutrašnje vodovodne instalacije spajaju se sa javnim vodovodom, odnosno uličnom vodovodnom mrežom preko vodovodnog priključka.

Vodovodni priključak je cevni spoj od ulične vodovodne mreže do ventila zatvarača iza vodomera.

Vodovodni priključak može biti trajan i privremeni.

Član 10a

Saglasnost za izgradnju privremenog vodovodnog priključka daje Preduzeće na osnovu zahteva koji podnosi investitor objekta. Međusobni odnosi za korišćenje privremenog vodovodnog priključka uređuju se ugovorom.

Član 11

Svaka zgrada mora da ima sopstveni trajni vodovodni priključak.

Privremeni vodovodni priključak ne može se koristiti za trajno snabdevanje zgrade vodom.

Član 12

Vodovodni priključak se postavlja tako što se unutrašnje vodovodne instalacije neposredno priključuju na uličnu vodovodnu mrežu.

Izuzetno, ako ne postoji mogućnost da se unutrašnje vodovodne instalacije neposredno priključuju na uličnu vodovodnu mrežu.

Izuzetno, ako ne postoji mogućnost da se unutrašnje vodovodne instalacije neposredno priključe na uličnu vodovodnu mrežu, vodovodni priključak na uličnu vodovodnu mrežu može da se postavi preko susednog zemljišta.

Član 13

Prečnik vodovodnog priključka i veličinu i tip vodomera, kao i uslove za projektovanje skloništa za vodomer, u skladu sa tehničkim normativima određuju preduzeća.

Kod izgradnje ili rekonstrukcije stambene zgrade preduzeća su dužna da uslove iz stava 1. ovog člana određuju u skladu sa uslovima i tehničkim normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova koji se odnose na instalacije vodovoda.

Član 14

Uslove, odnosno tehničke podatke za vodovodni priključak, vodomer i sklonište za vodomer preduzeća izdaju investitoru na njegov zahtev.

Investitor je dužan da projekat uređaja i instalacije iz stava 1. ovog člana izradi prema dobijenim tehničkim podacima.

Preduzeća ocenjuju usaglašenost projekata iz stava 2. ovog člana sa izdatim tehničkim podacima i investitoru izdaju potvrdu o tome.

Član 15

Vodovodni priključak izvode i vodomer ugrađuju preduzeća na zahtev investitora. Uz ovaj zahtev investitor je dužan da podnese odgovarajuću tehničku dokumentaciju.

Preduzeća su dužna da najdocnije u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva iz stava 1. ovog člana postave vodovodni priključak i ugrade vodomer.

Troškovi izvođenja vodovodnog priključka i nabavke i ugrađivanja vodomera sa armaturom snosi investitor.

Pre predaje na upotrebu završenog objekta vlasniku, odnosno korisniku, investitor je dužan da Preduzeću kao i preduzeću koje vrši naplatu komunalnih usluga dostavi podatke o korisnoj površini izgrađenog prostora po vlasnicima, odnosno korisnicima poslovnog prostora.

Član 16

U stambenim zgradama kao i poslovnim prostorijama, korisnik stana odnosno poslovne prostorije može o svom trošku da ugrađuje individualne vodomere za merenje potrošene vode i vodomere tople vode.

Ugradnja vodomera iz stava 1. ovog člana vrši se preko stručne organizacije, uz prethodno pribavljenu saglasnost Preduzeća.

Organ upravljanja zgradom je dužan da o ugradnji individualnih vodomera obavesti preduzeće koje vrši naplatu komunalnih usluga.

Korisnici poslovnog prostora u stambenim zgradama i tržnim centrima koji se snabdevaju vodom sa zajedničkog vodomera mogu podneti zahtev preduzeću za izgradnju individualnog vodomera uz podnošenje odgovarajuće tehničke dokumentacije.

Preduzeće će odobriti ugradnju individualnog vodomera ukoliko oceni da postoje tehnički uslovi za njegovu ugradnju i to o trošku podnosioca zahteva.

Individualni vodomer služi za merenje potrošnje vode jednog potrošača, s tim što je korisnik individualnog vodomera dužan da plaća i deo potrošene vode sa zajedničkog glavnog vodomera, odnosno razliku između zbira potrošene količine vode preko svih individualnih vodomera i pročitanog stanja sa glavnog vodomera.

Ovlašćuje se Preduzeće da utvrdi tehničke uslove za ugradnju individualnih vodomera.

Član 17

Vodovodni priključak postavlja se radi trajnog ili privremenog snabdevanja korisnika vodom.

Priključenje unutrašnjih vodovodnih instalacija na javni vodovod radi trajnog snabdevanja vodom korisnika zgrade, vrši se pošto je izdato odobrenje za upotrebu zgrade.

Priključak na uličnu vodovodnu mrežu radi privremenog snabdevanja vodom korisnika može se odobriti radi izgradnje odnosno rekonstrukcije objekata, izgradnje i uređenja novih zelenih površina za organizovanje i održavanje većih sportskih kulturnih i drugih sličnih manifestacija i u drugim slučajevima.

Član 18

Korisnici trajnog i privremenog vodovodnog priključka dužni su da Preduzeću pismenim putem prijave korišćenje vode.

U poslovnoj zgradi sa više korisnika na istom vodovodnom priključku, svaki korisnik je dužan da pored pismene prijave korišćenja vodom Preduzeću dostavi i podatke o površinama prostorija koje koristi.

Korisnik trajnog i privremenog vodovodnog priključka dužan je da preduzeću odjavi korišćenje vode, po isteku roka na koji je odobren privremeni priključak, po prestanku potrebe za korišćenjem vode ili usled promene vlasnika, odnosno korisnika.

Ukoliko ne postupi saglasno stavu 3. ovog člana, korisnik vode i dalje snosi troškove iz stava 2. ovog člana i eventualne štete nastale do isključenja priključka ili prijave novog korisnika.

Preduzeće nakon prijema pismene odjave korišćenja vode, dužno je da skine vodomer, s tim da prethodno izvrši njegovo očitavanje i evidentiranje stanja brojila u prisustvu korisnika.

Član 19

Zabranjeno je:

1. Samovoljno postavljanje vodovodnog priključka od strane neovlašćenog lica i bez odgovarajuće tehničke dokumentacije;

2. povezivanje unutrašnjih vodovodnih instalacija spojenih sa javnim vodovodom sa vodovodnim instalacijama i uređajima koji dobijaju vodu iz individualnog izvorišta;

3. ugrađivanje odvodne cevi na vodovodnom priključku ispred vodomera;

4. priključivanje unutrašnjih vodovodnih instalacija na javni vodovod preko unutrašnjih vodovodnih instalacija susedne ili druge zgrade, kao i omogućavanje takvog priključenja;

5. koristiti vodu iz javnog vodovoda, protivno odredbi člana 6. (zalivanje povrća, voća i sl.).

ODRŽAVANJE VODOVODNOG PRIKLJUČKA

Član 20

Vodovodni priključak sa vodomerom na ovom priključku o svom trošku održavaju preduzeća.

Preduzeća su dužna da korisnike vode, osim u slučaju neodložnih radova, unapred obaveste o nameravanim radovima na održavanju vodovodnog priključka.

Individualne vodomere o svom trošku održava korisnik stana, odnosno poslovne prostorije. U slučaju kvara vodomera, korisnik je dužan da o tome izvesti organ upravljanja zgradom.

Član 21

Korisnik vode može da zatvori ventil zatvarač iza vodomera samo ako to zahteva opravka unutrašnjih vodovodnih instalacija. Izuzetno, u cilju sprečavanja eventualne štete korisnik vode može u slučaju kvara na vodomeru ili na ventilu zatvarača iza vodomera da zatvori i ventil zatvarač ispred vodomera, s tim što je dužan da najkasnije u roku od 24 časa o tome obavesti Preduzeće.

Član 22

Sklonište za vodomer mora da se održava tako da je uvek čisto, suvo i da je vodomer zaštićen od mraza, oštećenja i krađe.

O održavanju skloništa za vodomer staraju se vlasnici zgrade, odnosno stanova, a u stambenoj zgradi u društvenoj ili državnoj svojini preduzeće kome je povereno održavanje tih zgrada.

Član 23

Ako usled neodržavanja skloništa za vodomer na način propisan u članu 22. stav 1. ove odluke dođe do oštećenja ili krađe vodomera, troškovi opravke, odnosno nabavke i ugrađivanja novog vodomera padaju na teret lica, odnosno preduzeća iz člana 22. stav 2. ove odluke.

Član 24

Korisnici vode dužni su da dopuste pristup u zgradu ili na drugu nepokretnost radnicima Preduzeća, ovlašćenim za čitanje vodomera i održavanje vodovodnog priključka, kao i za kontrolu ispravnosti hidroforskih postrojenja, uređaja za centralno grejanje i drugih uređaja čija bi neispravnost mogla da nanese štetu javnom vodovodu.

KORIŠĆENJE VODE U JAVNE SVRHE

Član 25

Pod korišćenjem vode u javne svrhe, u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva se korišćenje vode za gašenje požara pranje i polivanje ulica, zalivanje javnih zelenih površina, održavanje i izgradnja gradskih saobraćajnica, kao i za javne česme i fontane, javne sanitarne objekte, javne otvorene i zatvorene kupališne bazene, gradska groblja i sl.

Uslovi korišćenja i način plaćanja vode utrošene u javne svrhe, osim za gašenje požara, određuju se ugovorom koji preduzeća zaključuju sa komunalnim ili drugim organizacijama udruženog rada, odnosno investitorom.

Član 26

Preduzeća su dužna da na zahtev skupštine opštine ili od nje ovlašćenog organa postave javnu česmu ako za to ima tehničkih uslova.

Voda sa javne česme može da se koristi samo za piće i higijenske potrebe domaćinstva.

Troškove postavljanja, održavanja i utroška vode sa javne česme snosi preduzeće kome se poveri njeno održavanje, odnosno opština ukoliko se česma ne preda drugom licu na održavanje.

POSEBNI SLUČAJEVI ISKLJUČENJA VODE

Član 27

Preduzeća su dužna da unutrašnje vodovodne instalacije isključe iz snabdevanja vodom u sledećim slučajevima:

1. ako je stanje unutrašnjih vodovodnih instalacija i vodovodnog skloništa takvo da ugrožava higijensku ispravnost vode u javnom vodovodu;

2. ako je vodovodni priključak samovoljno postavljen od strane neovlašćenog lica i bez odgovarajuće tehničke dokumentacije;

3. ako su unutrašnje vodovodne instalacije priključene na javni vodovod preko unutrašnjih vodovodnih instalacija druge zgrade, odnosno nepokretnosti;

4. ako je zabranjeno korišćenje unutrašnjih instalacija kanalizacije;

5. ako korisnik ne plati naknadu za isporučenu vodu dva meseca uzastopno;

6. ako korisnik vode nakon pravosnažnog rešenja komunalne inspekcije ne izvrši pražnjenje septičke jame, odnosno na drugi način ne obustavi izlivanje fekalnih i otpadnih voda na javnu površinu.

Troškove isključenja i ponovnog priključenja unutrašnjih vodovodnih instalacija u slučaju iz stava 1. ovog člana snosi nosilac prava u pogledu upravljanja, korišćenja i raspolaganja zgradom odnosno sopstvenik zgrade koji je dužan da se stara o održavanju tih instalacija ili lice koje je samovoljno postavilo vodovodni priključak.

ODJAVA KORIŠĆENJA VODE

Član 28

Korišćenje vode iz javnog vodovoda može da se odjavi trajno ili privremeno.

Korišćenje vode može da se odjavi trajno samo za zgrade koje su predviđene za rušenje iz kojih su stanari i drugi korisnici iseljeni.

Korišćenje vode može da se odjavi privremeno kada je zgrada ili druga nepokretnost privremeno prestala da se koristi.

Korišćenje vode odjavljuje nosilac prava u pogledu upravljanja, korišćenja i raspolaganja zgradom, odnosno sopstvenik zgrade ili druge nepokretnosti, odnosno korisnik. Korišćenje vode se odjavljuje pismeno.

Preduzeće će po dobijanju odjave, u prisustvu korisnika izvršiti čitanje i evidentiranje stanja utrošene vode na vodomeru.

Troškove odjave korišćenja vode, kao i troškove ponovnog priključenja unutrašnjih vodovodnih instalacija na uličnu vodovodnu mrežu, snosi podnosilac zahteva.

PLAĆANJE VODE

Član 28a

Sredstva za proizvodnju i isporuku vode obezbeđuju se iz cene te usluge.

Član 29

Količina isporučene vode iz javnog vodovoda utvrđuje se vodomerom na vodovodnom priključku i plaća po kubnom metru. Cenu kubnog metra vode određuju preduzeća u skladu sa zakonom.

Preduzeća mogu da za vodu isporučenu u javne svrhe ugovore i drugačiji način utvrđivanja, odnosno plaćanja isporučene vode.

Član 30

Organ upravljanja zgradom koji se stara o održavanju unutrašnjih vodovodnih instalacija dužan je da omogući čitanje vodomera na vodovodnom priključku. Ako ovo čitanje nije omogućeno radnik Preduzeća ovlašćen za čitanje vodomera dužan je da ostavi pismeno obaveštenje o danu i času naknadnog čitanja vodomera. U slučaju da ni naknadno čitanje vodomera ne bude mogućno, količina isporučene vode obračunaće se po prosečnoj dnevnoj potrošnji za isti period u protekloj godini, odnosno u periodu po izvršenoj zameni vodomera.

Korisnici koji imaju ugrađene vodomere za merenje potrošene vode i vodomere tople vode dužni su da omoguće organu upravljanja zgradom uvid u ispravnost vodomera i registrovanu potrošnju vode.

Član 31

Naknadu za isporučenu vodu plaća korisnik vode u roku koji je naznačen na računu. U istom roku na sporne iznose može se uložiti reklamacija.

Kao korisnik vode u smislu stava 1. ovog člana smatra se fizičko i pravno lice koje koristi zgradu ili drugu nepokretnost spojenu na javni vodovod u svojstvu nosioca prava u pogledu upravljanja korišćenja i raspolaganja zgradom, odnosno sopstvenik zgrade, nosilac stanarskog prava ili zakupac kao i organizacija koja koristi vodu u javne svrhe.

Član 32

Korisnik vode može da zahteva da se ispita ispravnost vodomera na vodovodnom priključku. Zahtev se podnosi pismeno Preduzeću.

Preduzeće je dužno da u roku od 10 dana od prijema zahteva iz stava 1. ovog člana vodomer dostavi na ispitivanje nadležnom organu.

Ako nadležni organ ustanovi da je vodomer neispravan Preduzeće je dužno da ispravi račun za vodu a količinu isporučene vode obračuna po prosečnoj dnevnoj potrošnji za isti period u protekloj godini, odnosno u periodu po izvršenoj zameni vodomera.

Troškove ispitivanja vodomera snosi Preduzeće, osim u slučaju ako nadležni organ ustanovi da je vodomer ispravan, kada je ove troškove dužan da snosi podnosilac zahteva. Ako je zahtev podnet po isteku roka važenja žiga kojim se potvrđuje ispravnost vodomera, podnosilac zahteva neće snositi troškove provere ispravnosti vodomera.

KAZNENE ODREDBE

Član 33

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće:

1. ako kod planiranih ili iznenadnih prekida u snabdevanju vodom ne izda saopštenje preko sredstava javnog informisanja u roku određenom u članu 4. st. 1. i 2. odluke;

2. ako ne obezbedi snabdevanje vodom u smislu člana 4. stav 4. odluke;

2a. ako odmah po završetku radova iz člana 6a ne dovede javnu površinu u ispravno stanje;

2b. ako ne postupi u skladu sa odredbama stava 3. člana 9;

3. ako na zahtev investitora ne postavi vodovodni priključak i ne ugradi vodomer u roku iz člana 15. stav 2. odluke;

4. ako priključi unutrašnje vodovodne instalacije na javni vodovod pre nego što je izdato odobrenje za upotrebu zgrade, odnosno odobrenje za upotrebu unutrašnjih vodovodnih instalacija (član 17. odluke);

5. ako ne održava vodovodni priključak u ispravnom stanju (član 20. odluke);

6. ako isključi unutrašnje vodovodne instalacije sa javnog vodovoda mimo slučajeva predviđenih u odluci (čl. 4. i 27);

7. ako ne postupi u skladu sa stavom 2. člana 32. odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara i odgovorno lice u Preduzeću.

Član 34

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. kao nosilac prava u pogledu upravljanja, korišćenja i raspolaganja zgradom, odnosno sopstvenik zgrade ne podnese zahtev za spajanje sa uličnom vodovodnom i kanalizacionom mrežom (član 9);

2. ne pribavi saglasnost preduzeća (član 15. stav 2);

3. samovoljno izvede vodovodni priključak (član 19. stav 1. tačka 1) ili ugradi individualni vodomer, protivno članu 15. odluke;

4. poveže unutrašnje vodovodne instalacije spojene sa javnim vodovodom sa vodovodnim instalacijama i uređajima, koji dobijaju vodu iz individualnog izvorišta ili ako ugradi odvodnu cev na vodovodnom priključku ispred vodomera (član 19. stav 1. tač. 2. i 3);

5. priključi unutrašnje vodovodne instalacije iz javnog vodovoda, preko unutrašnjih vodovodnih instalacija susedne ili druge zgrade ili omogući takvo priključenje (član 19. stav 1. tačka 4);

6. koristi vodu iz javnog vodovoda protivno odredbi člana 6. (član 19. stav 1. tačka 5. i člana 18. stav 2);

7. zatvori ventil, zatvarač ispred vodomera protivno članu 21. odluke;

8. sklonište za vodomer ne održava, tako da je uvek čisto i suvo i vodomer ne zaštiti od mraza, oštećenja i krađe (član 22);

9. ne dopusti pristup u zgradu ili na drugu nepokretnost radnicima preduzeća za vodovod, ovlašćenim za čitanje vodomera i održavanje vodovodnog priključka, kontrolu ispravnosti hidroforskih postrojenja, uređaja za centralno grejanje i drugih uređaja čija bi neispravnost mogla da nanese štetu javnom vodovodu (član 24);

10. koristi vodu iz hidranta, bez ugovora sa preduzećem za vodovod ili suprotno uslovima predviđenim u ugovoru (član 25);

11. postupi protivno odredbama člana 27. stav. 1. tač. 1-6;

12. ovlašćenom radniku preduzeća za vodovod ne omogući čitanje vodomera (član 30).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara fizičko lice.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara preduzetnik.

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se pravno lice ili preduzetnik, a novčanom kaznom od 2.500 dinara odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice za prekršaj iz stava 1. tač. 6. i 11. ovog člana.

Novčanu kaznu iz stava 5. ovog člana naplaćuje na licu mesta komunalni inspektor.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe: Odluka o gradskom vodovodu ("Sl. list grada Beograda", br. 5/75, 14/76 i 1/81) koju je donela Skupština grada Beograda i odluke odnosno odgovarajuće odredbe odluka koje su u ovoj oblasti donele skupštine opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot.

Član 36

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama Odluke o snabdevanju grada vodom

("Sl. list grada Beograda", br. 13/90)

Član 20

Ovlašćuje se Komisija za propise da utvrdi prečišćen tekst ove odluke.

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama Odluke o snabdevanju grada vodom

("Sl. list grada Beograda", br. 9/93)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama Odluke o snabdevanju grada vodom

("Sl. list grada Beograda", br. 25/93)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama Odluke o snabdevanju grada vodom

("Sl. list grada Beograda", br. 31/93)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama Odluke o snabdevanju grada vodom

("Sl. list grada Beograda", br. 20/94)

Član 12

Ovlašćuje se Komisija za propise da utvrdi prečišćen tekst Odluke o snabdevanju grada vodom.

Član 13

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjivaće se od 1. januara 1995. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama Odluke o snabdevanju grada vodom

("Sl. list grada Beograda", br. 2/95)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmeni Odluke o snabdevanju grada vodom

("Sl. list grada Beograda", br. 11/2005)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".