ODLUKA 4.1
O VREDNOVANJU MEDIJA NOSAČA KOJI SADRŽE PROGRAME ZA OPREMU ZA OBRADU PODATAKA

(Odluka WTO Komiteta za vrednost usvojena na prvom zasedanju 12. maja 1995. godine)

Komitet za carinsku vrednost ODLUČIO je kako sledi:

1. Potvrđuje se da je transakcijska vrednost primarna osnova za vrednovanje prema Zakonu o ratifikaciji Sporazuma o primeni člana VII Opšteg Sporazuma o carinama i trgovini i protokola uz Sporazum o primeni člana VII Opšteg Sporazuma o carinama i trgovini ("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori", br. 1/82 - dalje: Sporazum) i da je njena primena u pogledu podataka ili instrukcija (software), koji su snimljeni na mediju nosaču za opremu za obradu podataka, u potpunosti u skladu sa Sporazumom.

2. Budući da je nastala jedinstvena situacija u pogledu podataka ili instrukcija (software) snimljenih na mediju nosaču za opremu za obradu podataka, kao i da neke zemlje članice traže različit pristup, bilo bi, takođe, saglasno Sporazumu, za one zemlje članice koje žele da to čine, da prihvate sledeću praksu:

Pri utvrđivanju carinske osnovice uvezenih medija nosača, koji sadrže podatke ili instrukcije, samo troškovi ili vrednost medija nosača, kao takvog, će biti uzeti u obzir.

Carinska osnovica neće, stoga, sadržavati troškove ili vrednost podataka ili instrukcija, pod uslovom da su ovi razdvojeni od troškova ili vrednosti medija nosača.

Za svrhe ove odluke izraz "medij nosač" neće se smatrati da obuhvata integralna kola poluprovodnike i slične uređaje ili artikle koji sadrže takva kola ili uređaje; izraz "podaci ili instrukcije" neće se smatrati da obuhvata zvučne, kinematografske ili video snimke.

3. One zemlje članice, koje usvajaju praksu navedenu u tački 2. ove odluke, obavestiće Komitet o datumu njene primene.

4. One zemlje članice, koje usvajaju praksu iz tačke 2. ove odluke, činiće to na bazi principa najpovlašćenije nacije (m.f.n.), bez štete po bilo koju zemlju članicu, koja nastavlja da primenjuje praksu transakcijske vrednosti.

Izjava predsedavajućeg na zasedanju Komiteta za carinsku vrednost od 24. septembra 1984. pre usvajanja Odluke o vrednovanju medija nosača, koji sadrže programe za opremu za obradu podataka

"U slučaju uvezenih medija nosača, na kojima se nalaze podaci ili instrukcije za korišćenje na opremi za obradu podataka (software), bitan je nosač-medij, kao takav, npr. traka ili magnetni disk, koji je podložan dažbinama prema carinskoj tarifi. Međutim, uvoznik je u stvari zainteresovan za korišćenje instrukcija ili podataka; medij nosač je sporedan. U stvari, ukoliko bi tehničke mogućnosti bile na raspolaganju partnerima u poslu, programi (software) bi mogli biti preneti preko telefonske linije ili satelita, u kom slučaju pitanje carinskih dažbina se ne bi ni javljalo. Pored toga, medij nosač je, uobičajeno, samo privremeno sredstvo skladištenja instrukcija ili podataka; da bi se oni koristili, kupac treba da prenese ili reprodukuje podatke ili instrukcije u memoriju ili bazu podataka svog sistema.

Prema međunarodnoj carinskoj praksi vrednovanja, koja je prethodila Sporazumu vrednost programa nije, kao opšte pravilo, bila uračunavana kada su se vrednovali mediji nosači. Nakon usvajanja Sporazuma, one zemlje, koje su sledile raniju međunarodnu praksu su ili izmenile svoja pravila za vrednovanje medija nosača, koji sadrže programe za računare ili su zadržali svoju raniju praksu.

Predložena odluka Komiteta za carinsku vrednost o vrednovanju medija nosača, koji sadrže programe za obradu podataka, indicira da je transakcijska vrednost primaran metod za vrednovanje prema Sporazumu i da je njegova primena u odnosu na programe snimljene na mediju nosaču, za opremu za obradu podataka, potpuno u skladu sa Sporazumom. Ona bi, takođe, trebalo da omogući, budući da je "jedinstvena situacija" u pogledu programa, kako je upravo opisano, kao i zbog činjenice da neke zemlje članice traže različit pristup, da bi bilo, takođe, saglasno Sporazumu, za one članice koje žele da to čine, da samo uzmu u obzir troškove ili vrednost samog medija nosača prilikom utvrđivanja carinske vrednosti uvezenih medija nosača na kojima se nalaze podaci ili instrukcije.

Pri donošenju ove odluke o vrednovanju medija nosača na kojima se nalaze programi za opremu za obradu podataka, podrazumeva se da ukoliko bilo kakve teškoće nastanu u sprovođenju i primeni ove odluke, bilo bi korisno, da ove teškoće razmotre strane ugovornice Sporazuma."