PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA REFAKCIJU PLAĆENE AKCIZE NA DERIVATE NAFTE IZ ČLANA 9. STAV 1. TAČ. 1) I 2) ZAKONA O AKCIZAMA KOJI SU PRODATI KUPCIMA SA TERITORIJE AP KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 54/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi, način i postupak za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 1) i 2) Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 73/01, 80/02, 43/03, 72/03, 43/04, 55/04, 135/04 i 46/05 - u daljem tekstu: Zakon), koji su prodati i otpremljeni kupcima sa teritorije AP Kosovo i Metohija.

Član 2

Refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 1) i 2) Zakona koji su prodati i otpremljeni kupcima sa teritorije AP Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: refakcija akcize) mogu da ostvare pravna lica, odnosno preduzetnici koji su registrovani i bave se delatnošću proizvodnje derivata nafte (u daljem tekstu: proizvođači derivata nafte).

Proizvođačem derivata nafte, u smislu stava 1. ovog člana, smatra se i lice koje proizvodi derivate nafte na osnovu ugovora o preradi nafte iz člana 4. stav 2. Uredbe o posebnim uslovima i načinu uvoza i prerade nafte, odnosno naftnih derivata ("Službeni glasnik RS", br. 37/03 i 90/03).

Član 3

Proizvođač derivata nafte iz člana 2. ovog pravilnika može da ostvari refakciju akcize pod uslovom da:

1) je proizvođač derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 1) i 2) Zakona (u daljem tekstu: derivati nafte) prodao i otpremio kupcima sa teritorije AP Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: APKM);

2) da su otpremljeni derivati nafte iz tačke 1) ovog stava plaćeni;

3) je proizvođač na derivate nafte platio propisani iznos akcize.

Član 4

Refakcija akcize vrši se najranije po isteku meseca za derivate nafte koje je proizvođač derivata nafte prodao i otpremio na teritoriju APKM.

Refakcija akcize vrši se na osnovu pismenog zahteva koji proizvođač derivata nafte podnosi u dva primerka nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave (u daljem tekstu: Poreska uprava), od 1. do 20. u mesecu.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) naziv i mesto sedišta, pretežnu delatnost i poreski identifikacioni broj podnosioca zahteva (u daljem tekstu: PIB);

2) naziv, mesto sedišta i poreski broj kupca sa teritorije APKM;

3) vrstu, količinu i vrednost derivata nafte koja je prodata i otpremljena kupcima sa teritorije APKM;

4) obračunat i plaćen iznos propisane akcize po vrsti i količini derivata nafte koji su prodati i otpremljeni kupcima sa teritorije APKM;

5) broj poslovnog računa kod banke.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana proizvođač derivata nafte podnosi:

1) dokaz o registraciji delatnosti proizvodnje derivata nafte, kao i dokaz o PIB-u;

2) overenu kopiju važećeg ugovora o preradi nafte iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika;

3) kopije računa o prodatim i otpremljenim derivatima nafte kupcima sa teritorije APKM;

4) overen Obrazac EL - Evidencioni list iz člana 10. stav 2. Uredbe o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244 ("Službeni glasnik RS", broj 15/05);

5) izvod iz poslovnog računa da je za prodate derivate nafte izvršen prenos novčanih sredstava sa poslovnog računa kupca derivata nafte sa teritorije APKM na poslovni račun proizvođača derivata nafte;

6) dokaz o izvršenoj prodaji deviza Narodnoj banci Srbije, odnosno ostvarenoj dinarskoj protivvrednosti o prodaji tih deviza, ako je za prodate i otpremljene derivate nafte plaćanje izvršeno u devizama.

Dokaze iz stava 4. tač. 1) i 2) ovog člana proizvođač derivata nafte podnosi samo kod prvog podnošenja zahteva.

Račun iz stava 4. tačka 3) ovog člana mora da sadrži podatke i o vrsti, količini, vrednosti derivata nafte, kao i mestu i adresi skladišta proizvođača derivata nafta iz kojih su otpremljene prodate količine.

Račun koji ne sadrži podatke iz stava 6. ovog člana ne može se upotrebiti u postupku refakcije akcize po odredbama ovog pravilnika.

Član 5

Poreska uprava, po prijemu zahteva za refakciju akcize proverava tačnost dostavljenih podataka i dokaza, kao i da li je proizvođač derivata nafte platio obračunat propisan iznos akcize.

Ukoliko se utvrdi da su dostavljeni podaci tačni i ispravni, kao i da je proizvođač platio obračunat propisan iznos akcize, Poreska uprava u roku od deset dana od dana podnetog zahteva donosi rešenje kojim odobrava refakciju akcize u visini plaćene akcize na te derivate nafte, a po jedan primerak rešenja dostavlja podnosiocu zahteva i Upravi za javna plaćanja radi refakcije akcize.

Rešenje iz stava 2. ovog člana sadrži sledeće podatke: datum i broj rešenja, period za koji se vrši refakcija akcize, naziv, adresu i mesto sedišta, PIB podnosioca zahteva, broj poslovnog računa sa nazivom banke, količinu derivata nafte za koju se vrši refakcija i iznos akcize za refakciju.

Poreska uprava - Centrala vodi evidenciju o licima iz člana 2. ovog pravilnika kojima je odobrena refakcija plaćene akcize, količini derivata nafte za koju je izvršena refakcija i o iznosu akcize za koji je izvršena refakcija u toku kalendarske godine.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".