ODLUKA
O DAVANJU SAGLASNOSTI NA ULAGANJE KAPITALA U BANKE U INOSTRANSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 54/2005)

1. Banka koja ulaže kapital u banku u inostranstvu, tj. kupuje akcije banke u inostranstvu (u daljem tekstu: banka ulagač) dužna je da, radi dobijanja saglasnosti Narodne banke Srbije, podnese pismeni zahtev.

2. Zahtev iz tačke 1. ove odluke sadrži:

- naziv, sedište i adresu banke ulagača;

- naziv, sedište i adresu banke u inostranstvu u koju se ulaže kapital, tj. koja emituje akcije (u daljem tekstu: banka u inostranstvu);

- podatak da li je u pitanju prvo ulaganje u banku u inostranstvu;

- razlog zbog koga se vrši ulaganje (ekonomska analiza interesa) i podatak o pravima koja banka ulagač stiče kupovinom akcija;

- iznos i izvor sredstava za kupovinu akcija banke u inostranstvu;

- podatke o vrsti, broju i ukupnoj vrednosti objavljene emisije akcija banke u inostranstvu;

- podatak o procentu učešća banke ulagača u kapitalu banke u inostranstvu i podatak o glasačkim pravima;

- podatak o procentu učešća banke ulagača u kupovini akcija objavljene emisije i podatak o procentu glasačkih prava koja se time stiču;

- podatke o bonitetu banke ulagača;

- podatke o bonitetu, odnosno rejtingu banke u inostranstvu.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke, banka ulagač prilaže:

- odluku svog nadležnog organa o ulaganju kapitala u banku u inostranstvu;

- nacrt ugovora o kupovini akcija banke u inostranstvu;

- izveštaj ovlašćenog revizora o poslovanju banke ulagača za prethodne dve godine;

- izveštaj ovlašćenog revizora o poslovanju banke u inostranstvu za prethodne tri godine;

- pismenu izjavu odgovornog lica banke ulagača da će u roku od pet dana od dana kupovine akcija banke u inostranstvu o tome obavestiti Narodnu banku Srbije.

3. Pri davanju saglasnosti iz tačke 1. ove odluke, Narodna banka Srbije naročito ceni bonitet banke ulagača, iznos i izvor sredstava za kupovinu akcija banke u inostranstvu, kao i bonitet banke u inostranstvu.

4. Narodna banka Srbije će o zahtevu iz tačke 2. ove odluke doneti rešenje, i to u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva - ako oceni da su ispunjeni propisani uslovi iz te tačke, ako iz izveštaja o poslovanju banke ulagača i druge dokumentacije kojom Narodna banka Srbije raspolaže proizlazi da je banka ulagač poslovala u skladu s čl. 26. i 27. Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama i ako banka ulagač realno raspolaže sredstvima koja namerava uložiti u banku u inostranstvu, tj. u kupovinu akcija banke u inostranstvu.

Rešenje iz stava 1. ove tačke je konačno.

5. Banka ulagač je dužna da, u roku od šest meseci od dana dobijanja rešenja iz tačke 4. ove odluke, Narodnoj banci Srbije dostavi izvod iz registra nadležnog organa u inostranstvu kojim se dokazuje da je u taj registar upisano učešće banke ulagača u kapitalu banke u inostranstvu.

Ako banka ulagač ne postupi na način iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije ukinuće toj banci ulagaču rešenje iz tačke 4. ove odluke, a banka ulagač je dužna da unese u zemlju sredstva izneta za kupovinu akcija banke u inostranstvu u skladu sa zakonom kojim se uređuje devizno poslovanje.

6. Banka ulagač je dužna da o promeni vlasništva na akcijama koje je kupila u inostranstvu obavesti Narodnu banku Srbije u roku od 30 dana od dana nastale promene.

7. Narodna banka Srbije vodi evidenciju saglasnosti izdatih u skladu sa ovom odlukom.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".