PRAVILNIK
O SMEŠTAJU I ISHRANI UČENIKA I STUDENATA

("Sl. glasnik RS", br. 12/95 i 35/2001)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju: način i postupak sprovođenja konkursa i raspodele mesta i uslovi prijema učenika u domove učenika, način i postupak ostvarivanja prava na ishranu u ustanovama za ishranu studenata, odnosno u drugim odgovarajućim organizacijama, način i postupak sprovođenja konkursa i raspodele mesta i uslovi prijema studenata u ustanove za smeštaj studenata.

II USLOVI PRIJEMA UČENIKA U DOMOVE UČENIKA, NAČIN I POSTUPAK SPROVOĐENJA KONKURSA I RASPODELE MESTA U DOMOVIMA UČENIKA

Član 2

Pravo na smeštaj i ishranu u domu učenika imaju redovni učenici srednjih škola, u skladu sa zakonom.

Učenicima se obezbeđuje smeštaj i ishrana u domu za vreme trajanja redovne nastave u školi koju pohađaju.

Učenicima koji su isključeni iz doma ne obezbeđuje se smeštaj i ishrana u tom domu za tu školsku godinu.

Član 3

Ministarstvo prosvete najmanje dva meseca pre početka školske godine raspisuje konkurs za prijem učenika u dom, u skladu sa zakonom.

Konkursom se oglašava broj raspoloživih mesta u domu, uslovi prijema, potrebna dokumenta i rokovi za prijavljivanje na konkurs, u skladu sa zakonom.

Član 4

Direktor doma učenika u roku od 30 dana od isteka roka za prijavu na konkurs donosi odluku o prijemu učenika u dom učenika na osnovu utvrđenog redosleda za prijem.

Član 5

Kandidati na konkursu podnose sledeća dokumenta:

1) prijavu na konkurs;

2) uverenje o prihodima po članu domaćinstva;

3) uverenje o uspehu u prethodnoj školskoj godini;

4) diplomu i ostale dobijene nagrade na takmičenju u domu i van doma;

5) rešenje o izrečenim disciplinskim merama;

6) lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju.

Član 6

Uspeh učenika dokazuje se uverenjem škole u kojoj je pohađao prethodni razred.

Učešće na takmičenjima i nagrade na takmičenjima dokazuju se diplomama, pohvalnicama, potvrdama i sl. organizatora takmičenja, priredbi i sl.

Prosečni prihod po članu domaćinstva učenika dokazuje se potvrdom nadležnog organa.

Član 7

Kandidat za smeštaj u dom učenika podnosi prijavu na konkurs sa potrebnom dokumentacijom iz člana 5. ovog pravilnika u roku predviđenim konkursom.

Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se nadležnom organu doma.

Izuzetno od stava 1. ovog člana zainteresovani učenik koji je bio objektivno sprečen (teža bolest i sl.) da se prijavi na konkurs može i naknadno da se prijavi na konkurs u roku od 20 dana po isteku roka za konkurs uz potrebnu dokumentaciju i dokaz o sprečenosti da se blagovremeno prijavi na konkurs, i to nadležnom organu doma.

Član 8

Kriterijumi za utvrđivanje redosleda za prijem u dom učenika su:

1) uspeh učenika u prethodnom školovanju;

2) prihod porodice učenika.

Pod uspehom učenika podrazumeva se uspeh učenika u prethodno završenom razredu i uspeh u vladanju u prethodnoj školskoj godini.

Pod prihodom porodice učenika podrazumeva se prosečni mesečni prihod po članu domaćinstva učenika za period januar - mart tekuće godine.

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. ovog člana utvrđuje se redosled učenika za prijem u ustanovu.

U slučaju jednakog broja bodova prednost imaju učenici koji imaju veći broj bodova na osnovu uspeha.

Član 9

Kriterijumi iz člana 8. ovog pravilnika vrednuju se, i to:

1. Uspeh učenika

a) za učenike koji su završili osmi razred osnovne škole koji su upisani u prvi razred srednje škole, broj bodova se izračunava tako što se srednja ocena od petog do osmog razreda množi koeficijentom sedam;

b) za učenike koji su završili neki od razreda srednje škole koji su upisani u naredni razred, broj bodova se izračunava tako što se srednja ocena iz prethodnog razreda množi koeficijentom sedam i dodaje tri boda;

v) za učenike koji su u osmom razredu osnovne škole, prvom, drugom ili trećem razredu srednje škole osvojili prvo mesto na međunarodnom, saveznom ili republičkom takmičenju, na ukupan broj bodova dodaje se pet bodova, za osvojeno drugo mesto četiri boda i za osvojeno treće mesto tri boda. Pod republičkim takmičenjem podrazumeva se ono takmičenje čiji je organizator Ministarstvo prosvete i sporta. Ovo pravo učeniku se priznaje najviše dva puta, odnosno za dva takmičenja.

2. Prihod porodice

a) prihodom porodice smatra se prihod po članu porodice učenika koji se utvrđuje radi ostvarivanja prava na materijalno obezbeđenje po propisima o obezbeđenju socijalne sigurnosti i o socijalnoj zaštiti, u periodu januar - mart tekuće godine.

Dokaz o prihodu po članu porodice učenik pribavlja od nadležnog organa opštine gde njegov roditelj, odnosno staratelj ima prebivalište.

Broj bodova prema proseku ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice (prosek za januar - mart tekuće godine) je:

- od 80 do 99% od proseka: 1 bod

- od 60 do 79% od proseka: 2 boda

- od 40 do 59% od proseka: 3 boda

- od 20 do 39% od proseka: 4 boda

- od 00 do 19% od proseka: 5 bodova

3. Specifične razlike

U slučaju jednakog broja bodova prednost imaju učenici:

1) bez oba ili jednog roditelja;

2) koji u zbiru bodova imaju veći broj bodova po osnovu školske uspešnosti;

3) učenicima kojima je prethodne školske godine u domu učenika izrečena disciplinska mera pedagoškog veća ili disciplinska mera direktora, umanjuje se ukupan broj bodova za pet bodova, a učenicima kojima je izrečena mera isključenja iz doma, ukupan broj bodova umanjuje se za sedam bodova;

4) učenicima koji su za ukupan rad i aktivnosti prethodne školske godine u domu učenika nagrađeni ili pohvaljeni odlukom pedagoškog veća, na ukupan broj bodova dodaju se tri boda.

III NAČIN I POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA ISHRANU STUDENATA U USTANOVAMA ZA ISHRANU STUDENATA, ODNOSNO DRUGIM ODGOVARAJUĆIM ORGANIZACIJAMA

Član 10

Pravo na regresiranu ishranu u ustanovi za ishranu studenata, odnosno u drugoj odgovarajućoj organizaciji imaju studenti fakulteta i viših škola čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, u skladu sa zakonom.

Studenti iz stava 1. ovog člana ostvaruju pravo na regresiranu ishranu na osnovu overenog zahteva za izdavanje abonentske knjižice o prvi put upisanom zimskom semestru odgovarajuće godine studija koji izdaje nadležni organ fakulteta, odnosno više škole.

Student koji ponovi godinu studija nema pravo na regresiranu ishranu za tu godinu, u skladu sa zakonom.

Član 11

Abonentske knjižice se izdaju za tekuću školsku godinu, a poslednji rok za njihovo izdavanje je 30. novembar tekuće godine. Konačan izveštaj o broju izdatih abonentskih knjižica podnosi se Ministarstvu prosvete. U izuzetnim slučajevima abonentske knjižice mogu se izdavati do 20. decembra tekuće godine.

Abonentska knjižica ima važnost od 1. novembra tekuće kalendarske godine do 31. oktobra naredne kalendarske godine.

Abonentska knjižica je dokumenat materijalne vrednosti koji služi za kupovinu bonova za dnevne obroke (doručak, ručak i večera).

Član 12

U slučaju zloupotrebe abonentska knjižica se oduzima, i to:

1) privremeno, ako student narušava pravila ponašanja u ustanovi studentskog standarda;

2) trajno, ako je student pravo na regresiranu ishranu stekao na osnovu netačne ili falsifikovane isprave, odnosno ako je ustupa ili neovlašćeno koristi abonentsku knjižicu drugog studenta.

Član 13

Pravo na regresiranu ishranu student ostvaruje studentskim bonovima Ministarstva prosvete.

Bonovi iz stava 1. ovog člana imaju jedinstvene oznake; Republika Srbija, Ministarstvo prosvete, ustanova (naziv ustanove studentskog standarda), studentski bon, naziv obroka (doručak, ručak i večera), datum, mesec i serijski broj. Tekst na bonovima ispisuje se ćiriličnim pismom.

Član 14

Studentski bonovi se mogu koristiti u objektima studentskog standarda u kojima postoje tehnički uslovi za proizvodnju i distribuciju gotove hrane (linijski restorani, odgovarajući restorani na fakultetima i drugi objekti gde može da se organizuje proizvodnja i distribucija gotove hrane).

Prodajna vrednost studentskog bona odgovara visini participacije studenta u ceni ishrane.

Član 15

U slučaju da student izgubi abonentsku knjižicu, zamena iste će se vršiti uz podnošenje posebnog zahteva za izdavanje duplikata. Izdavanje duplikata obaviće se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Izdavanje duplikata abonentskih knjižica kao i zamena neiskorišćenih bonova posebno se evidentira od strane ustanove studentskog standarda, a Ministarstvu prosvete se dostavlja izveštaj za protekli mesec.

Ustanova studentskog standarda konstatuje broj realizovanih - neiskorišćenih bonova za ishranu studenata i dostavlja Ministarstvu prosvete izveštaj do 10. u mesecu za protekli mesec, i to po obrocima (doručak, ručak i večera).

IV USLOVI PRIJEMA STUDENATA U USTANOVE ZA SMEŠTAJ STUDENATA, NAČIN I POSTUPAK SPROVOĐENJA KONKURSA I RASPODELE MESTA U USTANOVAMA

Član 16

Pravo na smeštaj u ustanovama za smeštaj studenata imaju studenti čije se školovanje finansira iz budžeta Republike, u skladu sa zakonom.

Pravo na smeštaj u ustanovama studentskog standarda mogu ostvarivati i studenti strani državljani, stipendisti jugoslovenskih organa, na osnovu međudržavnih ugovora, u skladu sa zakonom.

Član 17

Apsolventi podnose ustanovi studentskog standarda svakog meseca potvrdu sa fakulteta da im traje apsolventski staž.

Član 18

Ministarstvo prosvete najmanje dva meseca pre početka školske godine raspisuje konkurs za prijem studenata u ustanovu, u skladu sa zakonom.

Konkursom iz stava 1. ovog člana oglašavaju se uslovi prijema, broj raspoloživih mesta u ustanovi, potrebna dokumenta i rokovi za prijavljivanje na konkurs, u skladu sa zakonom.

Kandidati na konkurs iz stava 1. ovog člana podnose sledeća dokumenta:

1) prijavu na konkurs;

2) potvrdu fakulteta, odnosno više škole o uspehu u toku studiranja;

3) potvrdu fakulteta, odnosno više škole da je student upisao zimski semestar odgovarajuće godine;

4) uverenje o mesečnim prihodima porodice;

5) lekarsko uverenje za studente rekonvalescente.

Član 19

Direktor ustanove u roku od 30 dana od isteka roka za prijavu na konkurs donosi odluku o prijemu u ustanovu.

Zainteresovani student može i naknadno da se prijavi na konkurs u roku od 20 dana po isteku roka za konkurs uz dokaz o sprečenosti da se blagovremeno prijavi na konkurs i to nadležnom organu ustanove.

Član 20

Raspodela mesta vrši se na osnovu redosleda studenata utvrđenog na osnovu uspeha u toku studiranja i prihoda porodice, u skladu sa zakonom.

Za studente rekonvalescente utvrđuje se poseban redosled za prijem u ustanovu.

Redosled iz stava 2. ovog člana utvrđuje se na osnovu kriterijuma iz stava 1. ovog člana.

Zdravstveno stanje dokazuje se uverenjem odgovarajuće zdravstvene ustanove u mestu studiranja.

Član 21

Utvrđivanje redosleda studenata vrši se na osnovu uspeha na fakultetu, odnosno višoj školi (prosečna ocena, broj položenih ispita, godina studija, izgubljena godina), i prihoda po članu domaćinstva studenta.

Pod prihodom po članu domaćinstva studenta podrazumeva se prosečni mesečni prihod za period januar-jun tekuće godine.

Uspeh na fakultetu, odnosno višoj školi vrednuje se, i to:

1) Za studente prve godine studija uspeh se računa po sledećoj formuli (ŠU + 3,0) x 8

(ŠU = školski uspeh iz prethodnog školovanja iskazan ocenama od 2-5, sveden na dve decimale,

3,00 = korektivni faktor da bi se došlo na zajedničku rang listu zbog različitih ocena na fakultetu,

8 = korektivni fektor).

2) Za studente II, III, IV i V godine studija, broj bodova prema uspehu vrednuje se po sledećoj formuli:

- BB = PO x 8 - BZI x 2 - za sve studente,

- BB = PO x 8 - BZI x 1 - za apsolvente koji su preneli ispite iz poslednje godine studija,

- BB = PO x 8 - BZI x 2 - za apsolvente koji su preneli ispite iz ostalih godina studija,

(BB = broj bodova, PO = prosečna ocena iz prethodne godine studiranja,

BZI = broj zaostalih ispita, 8 = korektivni faktor).

3) Za studente postdiplomskih studija broj bodova se vrednuje po sledećoj formuli: BB = PO x 8.

4) Dodatni broj bodova za efikasnost studiranja za studente II, III, IV, V i VI godine, za apsolvente i studente I i II godine postdiplomskih studija, vrednuje se studentima koji nisu gubili ni jednu godinu, i to:

- II godina - 3 boda;

- III godina i apsolventi viših škola - 6 bodova;

- IV godina - 8 bodova;

- V godina i apsolventi fakulteta koji traju 4 godine - 10 bodova;

- VI godina i apsolventi fakulteta koji traju 5 godina - 12 bodova;

- apsolventi fakulteta koji traju 6 godina - 14 bodova;

- I godina postdiplomskih studija - 14 bodova;

- II godina postdiplomskih studija - 15 bodova;.

5) Studentima IV i V godine i apsolventima, ako su izgubili dve godine studiranja, oduzima se 3 boda.

6) Po osnovu vremena sticanja školskog uslova za upis u narednu godinu (junski, septembarski, oktobarski ispitni rok) utvrđuje se sledeći broj bodova:

- do 30.7. - 4 boda;

- do 30.9. - 2 boda;

- do 31.10. - 0 bodova.

Prihod po članu domaćinstva vrednuje se, i to:

1) do 25% prosečne zarade ostvarene u privredi Republike Srbije za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine - 5 bodova;

2) do 50% prosečne zarade ostvarene u privredi Republike Srbije za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine - 3 boda;

3) do 100% prosečne zarade ostvarene u privredi Republike Srbije za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine - 1 bod;

4) preko 100% prosečne zarade ostvarene u privredi Republike Srbije za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine - 0 bodova.

Studentima koji imaju status izbeglice, odnosno status raseljenog lica a nisu u mogućnosti da pribave uverenje o prihodu po članu domaćinstva, prihod po članu domaćinstva boduje se sa tri boda.

Član 22

U slučaju da dva ili više kandidata imaju isti broj bodova prednost ima kandidat koji ima veću prosečnu ocenu.

Član 23

Redosled mesta utvrđuje odgovarajuća organizacija odnosno služba koju odredi Ministarstvo prosvete, u skladu sa zakonom.

Član 24

Prilikom raspodele mesta polazi se od ravnomerne zastupljenosti fakulteta, odnosno viših škola.

Broj mesta po fakultetima, odnosno višim školama utvrđuje se na osnovu broja kandidata koji ispunjavaju uslove za prijem u ustanovu i raspoloživih mesta u ustanovama za smeštaj studenata.

Član 25

Kandidat koji je primljen u ustanovu za smeštaj studenata lično podiže uput za smeštaj uz indeks, odnosno ličnu kartu.

Izuzetno, u slučaju teže bolesti i drugim opravdanim slučajevima uput za smeštaj može podići i drugo lice uz ličnu kartu i sa ovlašćenjem.

Član 26

Odgovarajuća organizacija, odnosno služba iz člana 23. ovog pravilnika dostavlja fakultetima, odnosno višim školama odgovarajući broj uputa za smeštaj u ustanove.

Uput iz stava 1. ovog člana sadrži ime i prezime kandidata, broj dosijea, naziv ustanove studentskog standarda, godinu studija i broj sobe.

Član 27

Useljavanje kandidata koji su ostvarili pravo na smeštaj u ustanovu vrši ustanova studentskog standarda.

Ovlašćena organizacija, odnosno ustanova studentskog standarda može godišnje vršiti najviše dve raspodele mesta za smeštaj studenata.

Član 28

Kandidat prilikom useljenja u ustanovu nadležnom organu ustanove prilaže:

1) uput za smeštaj;

2) lekarsko uverenje nadležne zdravstvene organizacije;

3) dve fotografije;

4) indeks;

5) ličnu kartu.

Kandidat koji je primljen u ustanovu za smeštaj studenata blagovremeno se obaveštava o roku za useljenje u ustanovu.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 29

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".