Na osnovu člana 67. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora, Skupština Srbije i Crne Gore, na sednici od 29. juna 2005. godine, donela je

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA ZA SPROVOĐENJE AMANDMANA I I II NA USTAVNU POVELJU DRŽAVNE ZAJEDNICE
SRBIJA I CRNA GORA

Proglašava se Zakon za sprovođenje Amandmana I i II na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora, koji su usvojile Narodna skupština Republike Srbije, na sednici od 2. juna 2005. godine, Skupština Republike Crne Gore, na sednici od 23. juna 2005. godine i Skupština Srbije i Crne Gore, na sednici od 29. juna 2005. godine.

* * *

ZAKON
ZA SPROVOĐENJE AMANDMANA I I II NA USTAVNU POVELJU DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJA I CRNA GORA

("Sl. list SCG", br. 26/2005)

Član 1

Prve neposredne izbore za poslanike Skupštine Srbije i Crne Gore raspisaće predsednik Srbije i Crne Gore narednog dana od dana raspisivanja izbora za Narodnu skupštinu Republike Srbije, odnosno za Skupštinu Republike Crne Gore, tako da se oni održe istovremeno kad i izbori za Narodnu skupštinu Republike Srbije, odnosno za Skupštinu Republike Crne Gore.

Član 2

U pogledu razloga za prestanak mandata i postupka posrednog izbora poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore primenjuju se pravila koja su važila na dan izbora delegacije države članice u Skupštinu Srbije i Crne Gore.

Član 3

Posle verifikacije mandata poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore izabranih na prvim neposrednim izborima u jednoj od država članica, Skupština Srbije i Crne Gore nastavlja rad do održavanja neposrednih izbora u drugoj državi članici.

Verifikacijom mandata poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore izabranih na prvim neposrednim izborima u jednoj od država članica prestaje i mandat predsednika ili potpredsednika Skupštine Srbije i Crne Gore iz reda posredno izabranih poslanika iz te države članice.

Predsednik Srbije i Crne Gore nastavlja mandat dok, posle verifikacije mandata poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore izabranih na neposrednim izborima u obe države članice, ne bude izabran novi predsednik Srbije i Crne Gore, osim u slučaju prestanka mandata u skladu sa članom 30. Ustavne povelje.

Ministri i zamenici ministara spoljnih poslova, odnosno odbrane nastavljaju mandat dok, posle verifikacije mandata poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore izabranih na neposrednim izborima u obe države članice, ne budu izabrani novi ministri i zamenici ministara, osim u slučaju prestanka mandata u skladu sa članom 39. Ustavne povelje.

Član 4

Ovaj zakon usvaja se i proglašava u Skupštini Srbije i Crne Gore u istovetnom tekstu u kome su ga prethodno usvojile Narodna skupština Republike Srbije i Skupština Republike Crne Gore i stupa na snagu istovremeno sa Amandmanima I i II na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora.