PRAVILNIK
O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE I IZDAVANJU JAVNIH ISPRAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI

("Sl. glasnik RS", br. 58/92, 64/92 - ispr., 14/2000, 44/2002, 90/2003, 117/2003, 88/2004, 27/2005 i 59/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci evidencije koju škola vodi: matična knjiga, dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga, evidencija o polaganju ispita - zapisnik o popravnim, razrednim, ispitima za obrazovanje odraslih i drugim ispitima i evidencija o izdatim svedočanstvima.

Evidenciju o uspehu učenika na kraju školske godine i o podeli predmeta na nastavnike škola vodi u okviru dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige, a evidenciju o izdatim svedočanstvima i drugim javnim ispravama u okviru matične knjige.

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i obrasci javnih isprava koje izdaje škola: đačka knjižica, svedočanstvo o završenoj školi, odnosno razredu, prevodnica i uverenje o položenom ispitu iz stranog jezika.

Član 2

Matična knjiga se vodi posebno za svakog učenika u okviru odeljenja, počev od upisa u školu do završetka sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Spoljni tabak matične knjige sadrži evidenciju o izdatim svedočanstvima o završenoj osnovnoj školi ili pojedinačnom razredu, izdatoj prevodnici, uverenju o položenom ispitu stranog jezika, kao i o izdatim duplikatima ovih javnih isprava.

Matična knjiga se vodi na obrascu broj 1, u obliku tabaka veličine 29 x 42 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično veličine 35 x 50 cm.

Matična knjiga za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od prvog do četvrtog razreda) vodi se na obrascu broj 1-v, u obliku spoljnjeg tabaka i unutrašnjeg lista veličine 29 x 42 cm, 100 gramska hartija, a kada se štampa i vodi dvojezično iste je veličine.

Spoljni tabak matične knjige vodi se za svako odeljenje, a unutrašnji list za svakog učenika.

Član 3

Matična knjiga odraslih vodi se posebno za svakog odraslog u okviru odeljenja - grupe, počev od upisa u školu do završetka sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Spoljni tabak matične knjige sadrži evidenciju o izdatim javnim ispravama.

Matična knjiga se vodi na obrascu broj 2, u obliku tabaka veličine 21 x 29 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično veličine 25 x 35 cm.

Član 4

Matična knjiga osnovne muzičke - baletske škole vodi se u obliku spoljnjeg tabaka i unutrašnjeg lista, na obrascu broj 3a veličine 25 x 35 cm, 100-gramska hartija, a kada se štampa i vodi dvojezično, veličine je 29 x 42 cm.

Spoljni tabak matične knjige vodi se za svaki odsek - glavni predmet.

Unutrašnji list je poseban za svakog učenika i popunjava se od upisa u prvi do završetka završnog razreda.

Član 5

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga vodi se posebno za svako odeljenje i sadrži lične podatke o svakom učeniku, evidenciju o uspehu u učenju i vladanju u prvom i drugom polugodištu, dnevnik rada (razredna knjiga), evidenciju o uspehu svih učenika na kraju polugodišta i na kraju školske godine i evidenciju o podeli predmeta na nastavnike u svakom odeljenju.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga vodi se odvojeno za razrednu i predmetnu nastavu, na Obrascu br. 4 i na Obrascu br. 4a, u obliku knjige sa tvrdim koricama veličine 35 x 25 cm.

Kada se nastava izvodi i na jeziku nacionalne manjine, evidencija se vodi i na jeziku te nacionalne manjine osim dnevnika rada (razredna knjiga), koji se vodi samo na jeziku na kome se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada za prvi razred prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od prvog do četvrtog razreda) vodi se na obrascu broj 4-1, za drugi razred na obrascu 4-2, za treći razred na obrascu broj 4-3, u obliku knjige sa tvrdim plastificiranim koricama, veličine 35 x 25 cm, a kada se štampaju i vode dvojezično iste su veličine.

Kada se nastava izvodi na jeziku nacionalnih manjina, evidencija iz stava 4. ovog člana vodi se na tom jeziku, na obrascima iz stava 4. ovog člana.

Član 6

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga za odrasle vodi se posebno za svako odeljenje - grupu i sadrži lične podatke odraslih, evidenciju o uspehu u učenju u prvom i drugom polugodištu, dnevnik rada, evidenciju o uspehu svih učenika na kraju polugodišta i na kraju školske godine i evidenciju o podeli predmeta na nastavnike u svakom odeljenju - grupi.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga za odrasle vodi se za svaku školsku godinu, na obrascu broj 5, u obliku knjige u broširanom povezu, veličine 29 x 42 cm.

Kada se nastava izvodi i na jeziku nacionalne manjine, evidencija se vodi i na jeziku te nacionalne manjine osim dnevnika rada (razredna knjiga), koji se vodi samo na jeziku na kome se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad.

Član 7

U osnovnim muzičkim, odnosno baletskim školama vode se dva dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige: za glavni predmet - individualni rad i za teorijske predmete. Ove knjige se vode za svaku školsku godinu, posebno za svako odeljenje - klasu i za svaki glavni predmet.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga za glavni predmet - individualni rad vodi se na obrascu broj 6, u obliku knjige u broširanom povezu, veličine 25 x 35 cm, a dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga za teorijske predmete na obrascu broj 7, u obliku knjige u broširanom povezu iste veličine.

Član 8

Škola vodi evidenciju o polaganju ispita.

Zapisnik o polaganju ispita vodi se prilikom polaganja popravnih i razrednih ispita; ispita u muzičkoj, odnosno baletskoj školi; ispita odraslih, ispita iz stranog jezika i drugih.

Zapisnik o polaganju ispita vodi se za svakog učenika pojedinačno i može se koristiti u više ispitnih rokova. Podaci i evidencija iz njega se unose u odgovarajuću matičnu knjigu.

Zapisnik o polaganju ispita učenika osnovne škole vodi se na obrascu broj 8, u obliku lista veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i vodi dvojezično, iste je veličine.

Član 9

Osnovna škola izdaje svakom učeniku đačku knjižicu prilikom upisa u školu, u koju se unose lični podaci učenika i podaci o uspehu i vladanju na kraju prvog i drugog polugodišta svakog razreda u toku trajanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Đačka knjižica se štampa na obrascu broj 9, u tvrdom povezu, veličine 10 x 14 cm, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Đačka knjižica za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od prvog do četvrtog razreda) vodi se u skladu sa stavom 1. ovog člana i štampa se na obrascu broj 9-v sa tvrdim plastificiranim koricama, veličine 14 x 19 cm, iste boje kao i dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u prvom, drugom i trećem razredu osnovne škole.

Đačka knjižica za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 10

Škola za osnovno muzičko, odnosno baletsko obrazovanje izdaje svakom učeniku đačku knjižicu prilikom upisa u školu u koju se unose lični podaci učenika, podaci o uspehu i vladanju na kraju prvog i drugog polugodišta za svaki razred u toku školovanja.

Đačka knjižica se štampa na obrascu broj 10, u broširanom povezu, veličine 10 x 14 cm.

Član 11

Osnovna škola izdaje učeniku svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju, na obrascu broj 11, u obliku tabaka veličine 21 x 29 cm, 100-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine je 25 x 35 cm.

Član 12

Osnovna škola za obrazovanje odraslih izdaje odraslom svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju odraslih, na obrascu broj 11, u obliku tabaka veličine 21 x 29 cm, 100-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine je 25 x 35 cm.

Član 13

Škola za osnovno, muzičko, odnosno baletsko obrazovanje i vaspitanje izdaje učeniku svedočanstvo o završenom osnovnom muzičkom - baletskom obrazovanju i vaspitanju, na obrascu broj 13, u obliku tabaka veličine 21 x 29 cm, 100-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine je 25 x 35 cm.

Član 14

Učeniku koji odlazi u inostranstvo ili kome je prestala obaveza pohađanja nastave osnovna škola izdaje svedočanstvo o završenom pojedinačnom razredu osnovne škole, na obrascu broj 14, u obliku lista veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine je 25 x 35 cm.

Član 15

Škola izdaje svedočanstvo o završenom pojedinačnom razredu osnovnog obrazovanja odraslih, na obrascu broj 14, u obliku lista veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine je 25 x 35 cm.

Član 15a

Učeniku koji odlazi u inostranstvo ili kome je prestala obaveza pohađanja nastave osnovna škola izdaje svedočanstvo prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja o završenom prvom razredu osnovne škole, na obrascu broj 14-a, u obliku tabaka veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, iste je veličine.

Član 15b

Učeniku koji odlazi u inostranstvo ili kome je prestala obaveza pohađanja nastave osnovna škola izdaje svedočanstvo prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja o završenom pojedinačnom razredu osnovne škole, na obrascu broj 14-b, u obliku lista veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine je 25 x 35 cm.

Član 16

Osnovna škola izdaje prevodnicu o prelasku učenika iz jedne u drugu osnovnu školu u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja, na obrascu broj 16, u obliku lista veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine je 25 x 35 cm.

Član 16a

Osnovna škola izdaje prevodnicu prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja o prelasku učenika prvog razreda iz jedne u drugu osnovnu školu u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja, na obrascu broj 16-a, u obliku tabaka veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, iste je veličine.

Član 16b

Osnovna škola izdaje prevodnicu prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja o prelasku učenika iz jedne u drugu osnovnu školu na obrascu broj 16-b, u obliku lista veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine je 25 x 35 cm.

Član 16v

Osnovna škola izdaje prevodnicu o prelasku učenika iz jedne u drugu školu za osnovno muzičko-baletsko obrazovanje i vaspitanje, na obrascu broj 17, u obliku lista veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine je 25 x 35 cm.

Član 16g

Izveštaj o upisu učenika vodi se na obrascu broj 16-1 u obliku lista veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, iste je veličine.

Član 16d

Škola vodi spisak dece za upis u osnovnu školu na obrascu broj 19, u obliku spoljnjeg i unutrašnjeg tabaka veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, iste je veličine.

Obrazac iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 17

Škola za osnovno muzičko, odnosno baletsko obrazovanje i vaspitanje izdaje prevodnicu o prelasku učenika iz jedne osnovne muzičke, odnosno baletske škole u drugu, na obrascu broj 17, u obliku lista veličine 21 x 29 cm.

Član 18

Škola izdaje učeniku uverenje o položenom ispitu iz stranog jezika za svaki razred, na obrascu broj 18, u obliku lista veličine 21 x 29 cm, 80-gramska hartija, a kada se štampa i izdaje dvojezično, iste je veličine.

Obrazac iz stava 1 ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 19

Škola u kojoj stiču obrazovanje i vaspitanje učenici ometeni u razvoju vodi evidenciju i izdaje javne isprave na obrascima propisanim ovim pravilnikom za obavezno osnovno obrazovanje.

Član 20

Obrasci javnih isprava br. 14, 14-a, 14-b, 16, 16-a, 16-b, 17 i 18, štampaju se na svetložutoj podlozi, a obrasci br. 11 i 13 na svetloplavoj podlozi.

Obrasci evidencija i javnih isprava iz ovog pravilnika odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 21

Duplikati javnih isprava iz ovog pravilnika izdaju se na obrascima propisanim ovim pravilnikom na čijem se gornjem desnom uglu prve strane ispisuje reč: "DUPLIKAT" slovima veličine 5 mm.

Član 22

Pogrešno upisani podaci u evidenciju precrtavaju se tako da ostanu čitljivi, a ispravka se potpisuje i overava pečatom škole.

Član 23

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 47/90 i "Službeni glasnik Republike Srbije", br. 24/91, 29/91 i 30/92).

Član 24

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmeni
Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi

("Sl. glasnik RS", br. 44/2002)

Član 2

Obrazac br. 4 i Obrazac br. 4a odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi

("Sl. glasnik RS", br. 90/2003)

Član 3

(Prestao da važi)

 

Samostalni član Pravilnika o dopunama
Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi

("Sl. glasnik RS", br. 117/2003)

Član 2

(Prestao da važi)

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi

("Sl. glasnik RS", br. 88/2004)

Član 4

Obrasci iz čl. 1, 2. i 3. ovog pravilnika odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 5

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Službeni glasnik RS", broj 90/2003) i Pravilnik o dopunama Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Službeni glasnik RS", broj 117/2003).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi

("Sl. glasnik RS", br. 27/2005)

Član 13

Obrasci iz evidencija i javnih isprava iz ovog pravilnika primenjuju se od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, osim obrasca broj 3a koji se primenjuje počev od školske 2005/2006. godine.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama
Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi

("Sl. glasnik RS", br. 59/2005)

Član 4

Obrasci iz čl. 1, 2. i 3. ovog pravilnika odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, osim obrasca 4-2 iz člana 2. ovog pravilnika, koji je odštampan uz Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Službeni glasnik RS", broj 88/04) i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Obrasci evidencija i javnih isprava iz ovog pravilnika primenjuju se počev od školske 2005/2006. godine.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrasci evidencije i javnih isprava objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 58/92 - str. 1987-2072, a izmenjeni su u "Sl. glasniku RS", br. 44/2002 - str. 5-64, 88/2004 - str. 4-47, 27/2005 - str. 13-41. i 59/2005 - str. 6-65.