ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA FINANSIRANJE PROJEKTA UPRAVLJANJA ELEKTROENERGETSKIM SISTEMOM

("Sl. glasnik RS", br. 120/2004 i 61/2005)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zajmu Evropske investicione banke, u iznosu od 22 miliona evra, po osnovu Ugovora o finansiranju između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca, i Evropske investicione banke, kao zajmodavca, zaključenog 30. oktobra 2003. godine u Veneciji, za finansiranje Projekta upravljanja elektroenergetskim sistemom.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kotragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Srbije i Crne Gore kod Evropske investicione banke (Projekat upravljanja elektroenergetskim sistemom) ("Službeni list SCG", broj 14/2004), kojim se Srbija i Crna Gora zadužuje u svoje ime, a za račun Republike Srbije, u iznosu od 22 miliona evra za finansiranje Projekta upravljanja elektroenergetskim sistemom i Zakona o ratifikaciji Ugovora o finansiranju između Srbije i Crne Gore i Evropske investicione banke (Projekat upravljanja elektroenergetskim sistemom) ("Službeni list SCG - Međunarodni ugovori", broj 5/2004).

Korisnik zajma

Član 3

Korisnik zajma iz člana 1. ovog zakona je Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" (u daljem tekstu: Korisnik zajma).

Način povlačenja sredstava zajma

Član 4

Sredstva zajma povlače se po zahtevu Korisnika zajma, na specijalni račun "EIB P.S.C. Zajam", koji će biti otvoren na ime Korisnika zajma kod ovlašćene banke u Republici Srbiji.

Otplata zajma

Član 5

Otplata zajma vrši se po nalogu zajmoprimca, preko Narodne banke Srbije, u evrima.

Obaveze Korisnika zajma

Član 6

Sredstava za otplatu zajma obezbediće Korisnik zajma.

Korisnik zajma dužan je da sredstva za otplatu zajma obezbeđuje prema planu otplate za svaku povučenu tranšu, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu i prateće troškove za tu tranšu.

Korisnik zajma će obezbeđivati sredstva za otplatu zajma iz sopstvenih prihoda, uplatom dinarske protivvrednosti dospelih deviznih obaveza po obračunu Narodne banke Srbije i obaveštenju Ministarstva finansija.

Korisnik zajma daće ovlašćenje Ministarstvu finansija, u skladu sa članom 4. stav 4. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003 i "Službeni glasnik RS", broj 43/2004), sa instrukcijom za naplatu sa računa za prikupljanje prihoda od električne energije JP "EPS", koji se vodi u Ministarstvu finansija - Upravi za javna plaćanja, koje će biti upotrebljeno u slučaju da Korisnik zajma ne izvrši obavezu iz stava 3. ovog člana.

Stupanje na snagu

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".