ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA FINANSIRANJE PROJEKTA EVROPSKIH PUTEVA
B - SRBIJA I CRNA GORA

("Sl. glasnik RS", br. 61/2005)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zajmu Evropske investicione banke, u iznosu od 120 miliona evra, po osnovu Ugovora o finansiranju između Srbije i Crne Gore i Evropske investicione banke Projekat evropskih puteva - B (Srbija i Crna Gora), zaključenog 17. maja 2004. godine u Luksemburgu.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Srbije i Crne Gore kod Evropske investicione banke (Projekat evropskih puteva B - Srbija i Crna Gora) ("Službeni list SCG", broj 31/04), kojim se Srbija i Crna Gora zadužuje u svoje ime, a za račun Republike Srbije, u iznosu od 120 miliona evra radi finansiranja Projekta evropskih puteva B - Srbija i Crna Gora i Zakona o ratifikaciji Ugovora o finansiranju (Projekat evropskih puteva B - Srbija i Crna Gora) između Srbije i Crne Gore i Evropske investicione banke ("Službeni list SCG - Međunarodni ugovori", broj 15/04).

Korisnik zajma

Član 3

Korisnik zajma iz člana 1. ovog zakona je Republika Srbija (u daljem tekstu: Korisnik zajma).

Izvođač radova je Republička direkcija za puteve (u daljem tekstu: Izvođač radova).

Način povlačenja sredstava zajma

Član 4

Sredstva zajma povlače se po zahtevu Izvođača radova, koji zastupa zajmoprimca, preko Ministarstva finansija, na specijalni račun - "EIB E.R.P. Loan S & M (Serbia)", koji će biti otvoren na ime Republike Srbije kod Narodne banke Srbije.

Otplata zajma

Član 5

Otplata zajma vrši se po nalogu zajmoprimca, preko Narodne banke Srbije, u evrima.

Obaveze Korisnika zajma

Član 6

Sredstva za otplatu zajma obezbediće Korisnik zajma.

Korisnik zajma dužan je da sredstva za otplatu zajma obezbeđuje prema planu otplate za svaku povučenu tranšu, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu i prateće troškove.

Obaveze Izvođača radova

Član 7

Radi otplate zajma Izvođač radova dužan je da Korisniku zajma obezbeđuje sredstva iz sopstvenih prihoda, u iznosu i po dinamici utvrđenoj u članu 6. stav 2. ovog zakona, uplatom dinarske protivvrednosti dospelih deviznih obaveza po obračunu Narodne banke Srbije i obaveštenju Ministarstva finansija.

Ako po osnovu izdate kontragarancije Republika Srbija izvrši obavezu umesto Izvođača radova, ima pravo na povraćaj glavnice, kamate i pratećih troškova koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, do visine iznosa izmirene obaveze, kao i pravo da od Izvođača radova naplati obračunatu zakonsku kamatu.

Pravo na povraćaj sredstava iz stava 2. ovog člana Republika Srbija ostvariće tako što će Izvođaču radova umanjiti sredstva od utvrđenih budžetskih aproprijacija i subvencija ili, ako Izvođač radova nije korisnik budžetskih sredstava Republike Srbije, inicirati naplatu sa računa Izvođača radova, na osnovu ovlašćenja dobijenog od Izvođača radova ili drugih instrumenata obezbeđenja, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet.

Stupanje na snagu

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".