ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZADUŽENJU JP "ELEKTROPRIVREDA SRBIJE" KOD NEMAČKE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE KFW

("Sl. glasnik RS", br. 61/2005)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zaduženju kod nemačke finansijske organizacije KFW, u iznosu od 16 miliona evra, po osnovu Ugovora o zajmu i finansiranju između JP "Elektroprivreda Srbije" i KFW, Frankfurt na Majni, zaključenog 24. decembra 2003. godine.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju državne zajednice Srbija i Crna Gora kod nemačke finansijske organizacije KFW po Ugovoru o zajmu i finansiranju između JP "Elektroprivreda Srbije", Beograd, i KFW, Frankfurt na Majni, zaključenog 24. decembra 2003. godine ("Službeni list SCG", broj 7/05).

Korisnik zajma

Član 3

Korisnik zajma iz člana 1. ovog zakona je JP "Elektroprivreda Srbije" (u daljem tekstu: Korisnik zajma).

Način povlačenja sredstava

Član 4

Korisnik zajma će izdavati naloge KFW, na osnovu kojih će KWF vršiti isplate po ugovorima sa komercijalnim partnerima Korisnika zajma.

Otplata zajma

Član 5

Otplatu zajma vrši Korisnik zajma, na račun KFW, u evrima.

Obaveze Korisnika zajma

Član 6

Sredstva za otplatu zajma obezbediće Korisnik zajma, iz sopstvenih prihoda.

Korisnik zajma dužan je da sredstva za otplatu zajma obezbeđuje prema planu otplate za svaku povučenu tranšu, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu, proviziju na nepovučena sredstva, proviziju na osiguranje zajma i prateće troškove.

Ako po osnovu izdate kontragarancije Republika Srbija izvrši obavezu umesto Korisnika zajma, ima pravo na povraćaj glavnice, kamate i pratećih troškova koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, do visine iznosa izmirene obaveze, kao i pravo da od Korisnika zajma naplati obračunatu zakonsku kamatu.

Pravo na povraćaj Sredstava iz stava 3. ovog člana Republika Srbija ostvariće tako što će Korisniku zajma umanjiti sredstva od utvrđenih budžetskih aproprijacija i subvencija ili, ako Korisnik zajma nije korisnik budžetskih sredstava Republike Srbije, inicirati naplatu sa računa Korisnika zajma, na osnovu ovlašćenja dobijenog od Korisnika zajma ili drugih instrumenata obezbeđenja, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet.

Stupanje na snagu

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".