ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA FINANSIRANJE PROJEKTA OBNOVE ŽELEZNICE

("Sl. glasnik RS", br. 61/2005)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zajmu Evropske investicione banke, u delu koji se odnosi na Republiku Srbiju, u visini do 70 miliona evra, Po osnovu Ugovora o finansiranju između Savezne Republike Jugoslavije i Evropske investicione banke, zaključenog 19. marta 2002. godine u Beogradu, za finansiranje Projekta obnove železnica.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Savezne Republike Jugoslavije kod Evropske investicione banke za Projekat obnove železnica ("Službeni list SRJ", broj 36/02 - u daljem tekstu: Zakon o zaduženju), kojim se Savezna Republika Jugoslavija zadužuje u svoje ime, a za račun Republike Srbije, u visini do 70 miliona evra, za finansiranje određenih komponenata Projekta obnove železnice u Republici Srbiji, navedenih u članu 3. stav 1. Zakona o zaduženju i Zakona o potvrđivanju Ugovora o finansiranju između Savezne Republike Jugoslavije i Evropske investicione banke za Projekat obnove železnica ("Službeni list SRJ - Međunarodni ugovori", broj 6/02).

Korisnik zajma

Član 3

Korisnik zajma iz člana 1. ovog zakona u Republici Srbiji je Javno železničko transportno preduzeće "Beograd" (u daljem tekstu: Korisnik zajma).

Način povlačenja sredstava zajma

Član 4

Sredstva zajma povlače se po zahtevu Korisnika zajma, preko Ministarstva finansija, na specijalni račun - "EIB R.R.P. Loan F.R.Y. (Srbija)", koji će biti otvoren u ime Republike Srbije kod Narodne banke Srbije.

Otplata zajma

Član 5

Otplata zajma vrši se po nalogu zajmoprimca, preko Narodne banke Srbije, u evrima.

Obaveze Korisnika zajma

Član 6

Sredstva za otplatu zajma obezbediće korisnik zajma.

Korisnik zajma dužan je da sredstva za otplatu zajma obezbeđuje iz sopstvenih prihoda, prema planu otplate za svaku povučenu tranšu, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu i prateće troškove.

Ako po osnovu izdate kontragarancije Republika Srbija izvrši obavezu umesto Korisnika zajma, ima pravo na povraćaj glavnice, kamate i pratećih troškova koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, do visine iznosa izmirene obaveze, kao i pravo da od Korisnika zajma naplati obračunatu zakonsku kamatu.

Pravo na povraćaj sredstava iz stava 3. ovog člana Republika Srbija ostvariće tako što će Korisniku zajma umanjiti sredstva od utvrđenih budžetskih aproprijacija i subvencija ili, ako Korisnik zajma nije korisnik budžetskih sredstava Republike Srbije, inicirati naplatu sa računa Korisnika zajma, na osnovu ovlašćenja dobijenog od Korisnika zajma ili drugih instrumenata obezbeđenja, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet.

Stupanje na snagu

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".