ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE ZAJEDNICE ZA IZMIRENJE DOSPELIH A NEPLAĆENIH UGOVORNIH OBAVEZA PREMA EVROPSKOJ INVESTICIONOJ BANCI

("Sl. glasnik RS", br. 61/2005)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zajmu Evropske zajednice, u delu koji se odnosi na Republiku Srbiju, u iznosu od 223.796.611,37 evra, po osnovu Sporazuma o zajmu između Evropske zajednice, kao zajmodavca, Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca, i Narodne banke Jugoslavije, kao zastupnika zajmoprimca, koji je potpisan 14. septembra 2001. godine u Beogradu.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Savezne Republike Jugoslavije kod Evropske zajednice ("Službeni list SRJ", broj 53/01 - u daljem tekstu: Zakon o zaduženju), radi izmirivanja dospelih a neplaćenih ugovornih obaveza za finansijske ugovore sklopljene između Evropske investicione banke i jugoslovenskih preduzeća - zajmoprimaca za finansiranje projekata iz člana 4. stav 1. Zakona o zaduženju i Zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Evropske zajednice, kao zajmodavca, Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca, i Narodne banke Jugoslavije, kao zastupnika zajmoprimca sa aneksima ("Službeni list SRJ - Međunarodni ugovori", broj 7/01).

Korisnici zajma

Član 3

Korisnici zajma iz člana 1. ovog zakona u Republici Srbiji su JP "Elektroprivreda Srbije", u iznosu od 2.483.107,32 evra, JŽTP "Beograd", u iznosu od 35.768.623,03 evra i Republička direkcija za puteve, u iznosu od 185.544.881,02 evra (u daljem tekstu: korisnici zajma).

Otplata zajma

Član 4

Otplata zajma vrši se po nalogu zajmoprimca, preko evro računa zajmodavca kod Kredietbank S.A. Luxemburg, br. računa 52.319440.65 ili preko drugog računa koji zajmodavac bude dao zajmoprimcu i zastupniku putem pismenog obaveštenja najmanje šest radnih dana pre relevantnog datuma dospeća.

Obaveze korisnika zajma

Član 5

Sredstva za otplatu zajma obezbediće korisnici zajma.

Korisnici zajma dužni su da sredstva za otplatu zajma obezbeđuju prema planu otplate, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu i prateće troškove.

Korisnici zajma će obezbeđivati sredstva za otplatu zajma iz sopstvenih prihoda, uplatom dinarske protivvrednosti dospelih deviznih obaveza po obračunu Narodne banke Srbije i obaveštenju Ministarstva finansija.

Ako po osnovu izdate kontragarancije Republika Srbija izvrši obavezu umesto korisnika zajma, ima pravo na povraćaj glavnice, kamate i pratećih troškova koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, do visine iznosa izmirene obaveze, kao i pravo da od korisnika zajma naplati obračunatu zakonsku kamatu.

Pravo na povraćaj sredstava iz stava 4. ovog člana Republika Srbija ostvariće tako što će korisniku zajma umanjiti sredstva od utvrđenih budžetskih aproprijacija i subvencija ili, ako korisnik zajma nije korisnik budžetskih sredstava Republike Srbije, inicirati naplatu sa računa korisnika zajma, na osnovu ovlašćenja dobijenog od korisnika zajma ili drugih instrumenata obezbeđenja, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet.

Stupanje na snagu

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".