ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO KREDITU VLADE REPUBLIKE POLJSKE ZA FINANSIRANJE PROJEKATA OBNOVE ELEKTROPRIVREDE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 61/2005)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije Crne Gore po kreditu Vlade Republike Poljske, u iznosu od 50 miliona USD, po osnovu Sporazuma između Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Poljske o davanju kredita, potpisanog 16. oktobra 2002. godine u Varšavi, za finansiranje projekata obnove elektroprivrede u Republici Srbiji.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije kod Vlade Republike Poljske o davanju kredita u iznosu od 50 miliona dolara za projekte obnove elektroprivrede Srbije ("Službeni list SRJ", broj 65/02), kojim se Savezna vlada Savezne Republike Jugoslavije zadužuje u svoje ime, a za račun Republike Srbije u iznosu od 50 miliona USD kod Vlade Republike Poljske, za finansiranje projekata obnove elektroprivrede u Republici Srbiji i Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Poljske o davanju kredita ("Službeni list SRJ - Međunarodni ugovori", broj 11/02).

Korisnik kredita

Član 3

Korisnik kredita iz člana 1. ovog zakona u Republici Srbiji je JP "Elektroprivreda Srbije" (u daljem tekstu: Korisnik kredita).

Način povlačenja sredstava kredita

Član 4

Sredstva kredita povlače se po zahtevu Korisnika kredita, prosleđenog preko Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, kao banke agenta, putem direktnih plaćanja koja se vrše od strane poljske banke poljskim firmama.

Otplata kredita

Član 5

Otplata kredita vrši se po nalogu zajmoprimca, preko Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, u USD.

Obaveze korisnika kredita

Član 6

Sredstva za otplatu kredita obezbediće Korisnik kredita, prenosom sredstava na poseban račun kod Vojvođanske banke a.d. Novi Sad.

Korisnik kredita dužan je da sredstva za otplatu kredita obezbeđuje prema planu otplate za svaku povučenu tranšu, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu i prateće troškove.

Ako po osnovu izdate kontragarancije Republika Srbija izvrši obavezu umesto Korisnika kredita, ima pravo na povraćaj glavnice, kamate, i pratećih troškova koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, do visine iznosa izmirene obaveze, kao i pravo da od Korisnika zajma naplati obračunatu zakonsku kamatu.

Pravo na povraćaj sredstava iz stava 3. ovog člana Republika Srbija ostvariće tako što će Korisniku kredita umanjiti sredstva od utvrđenih budžetskih aproprijacija i subvencija ili, ako Korisnik kredita nije korisnik budžetskih sredstava Republike Srbije, inicirati naplatu sa računa Korisnika kredita, na osnovu ovlašćenja dobijenog od Korisnika kredita ili drugih instrumenata obezbeđenja, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet.

Stupanje na snagu

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".