ODLUKA
O ULICAMA LOKALNIM I NEKATEGORISANIM PUTEVIMA

("Sl. list grada Beograda", br. 3/2001 i 15/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se upravljanje, održavanje, zaštita i razvoj ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Ulice su javni putevi u naseljenom mestu, koji služe za kretanje vozila i pešaka, sa elementima koji odgovaraju potrebama naselja (ivičnjaci, trotoari, kišna kanalizacija i dr.).

Ulice se dele na glavne i sporedne.

Glavne ulice su ulice od posebnog značaja za odvijanje saobraćaja.

Sporedne ulice su ostale ulice.

Član 3

Lokalni putevi su javni putevi koji povezuju naseljena mesta na području gradske opštine, naseljena mesta sa područja gradske opštine sa magistralnim i regionalnim putevima i koji su od značaja za saobraćaj za gradsku opštinu, a nemaju elemente ulice.

Član 4

Nekategorisani putevi su seoski putevi, poljski putevi, šumski putevi i putevi na nasipima za odbranu od poplava.

Član 5

Glavne ulice i lokalne puteve na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, utvrđuje Skupština grada Beograda.

Glavne ulice i lokalne puteve na području gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, utvrđuju skupštine tih opština.

Član 6

Skupština grada Beograda, područja gradskih opština iz člana 5. stav 1. odnosno skupštine gradskih opština iz člana 5. stav 2. ove odluke mogu ulicu ili lokalni put odrediti za deo magistralnog ili regionalnog puta, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije.

Član 7

Nekategorisane puteve na teritoriji grada Beograda, utvrđuju skupštine gradskih opština na čijem području se nekategorisani put nalazi.

II UPRAVLJANJE

Član 8

Poslove upravljanja, održavanja, zaštite i razvoja ulica i lokalnih puteva na području gradskih opština iz člana 5. stav 1. obavlja Direkcija za puteve grada Beograda (u daljem tekstu: Direkcija za puteve).

Član 9

Poslove upravljanja, održavanja, zaštite i razvoja ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva na području gradskih opština iz člana 5. stav 2. ove odluke, obavljaju te gradske opštine.

Član 10

Poslove upravljanja održavanja, zaštite i razvoja nekategorisanih puteva na teritoriji gradskih opština iz člana 5. stav 1. ove odluke, obavljaju te gradske opštine.

III IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJA

Član 11

(Brisan)

Član 12

Direkcija za puteve izdaje saglasnost na tehničku dokumentaciju za izgradnju ili rekonstrukciju ulica, lokalnih puteva i putnih objekata, koji se predaju Direkciji za puteve za održavanje.

Izgrađene ili rekonstruisane ulice, puteve i putne objekte, Investitor je dužan da, sa odgovarajućom tehničkom dokumentacijom, preda Direkciji za puteve na održavanje, u roku od 5 dana od dana dobijanja upotrebne dozvole.

IV ODRŽAVANJE

Član 13

Održavanje ulica i lokalnih puteva obuhvata radove kojima se obezbeđuje nesmetan i bezbedan saobraćaj vozila i kretanje pešaka i čuva upotrebna i realna vrednost ulica, lokalnih puteva i putnih objekata.

Član 14

Radovi na održavanju ulica i lokalnih puteva su:

- popravka, obnavljanje i zamena delova kolovoza, trotoara i trupa javnog puta, sa odgovarajućim korekcijama kojima se bitno ne menjaju konstruktivni elementi;

- popravka i zamena ivičnjaka;

- popravka mostova, tunela, potpornih i obložnih zidova, pešačkih pasarela i drugih putnih objekata;

- obnavljanje oznaka na kolovozu;

- popravka, čišćenje i farbanje saobraćajnih znakova, svetlosnih saobraćajnih znakova i svetlosnih oznaka, sa pripadajućim stubovima;

- popravka podzemnih pešačkih prelaza ispod ulice, s pripadajućim pokretnim stepenicama;

- nivelacija postojećih slivnika i šahtova u kolovozu trotoaru;

- čišćenje propusta, jarkova i rigola koji služe za odvodnjavanje površinskih voda sa ulice ili lokalnog puta;

- čišćenje snega i leda sa kolovoza;

- drugi radovi na održavanju.

Član 15

Održavanje, zaštita i razvoj ulica i lokalnih puteva na području gradskih opština iz člana 5. stav 1. ove odluke obavlja se na osnovu programa razvoja i godišnjih programa radova, koje na predlog Direkcije za puteve, donosi Gradonačelnik.

Održavanje, zaštita i razvoj nekategorisanih puteva na području gradskih opština iz člana 5. stav 1. ove odluke obavlja se na osnovu programa razvoja i godišnjih programa radova, koje donose skupštine tih opština.

Održavanje, zaštita i razvoj ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva na području gradskih opština iz člana 5. stav 2. ove odluke, obavlja se na osnovu programa razvoja godišnjih programa radova, koje donose skupštine tih opština.

Član 16

Održavanje ulica i lokalnih puteva Direkcija za puteve poverava preduzeću koje je osnovala Skupština grada Beograda za obavljanje ovih poslova ili drugom preduzeću.

Član 17

Direkcija za puteve, odnosno preduzeće kome su povereni poslovi održavanja, je dužna da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje ulica i lokalnih puteva i odgovara za štetu koja nastane zbog neblagovremenog izvršenja pojedinih potrebnih radova i mera na njihovom održavanju.

Član 18

Tramvajski kolosek održava preduzeće koje obavlja tramvajski prevoz.

Tramvajski kolosek, koji je sastavni deo kolovoza i kojim se obavlja i saobraćaj ostalih vozila, održava preduzeće koje obavlja tramvajski saobraćaj, a kolovoz održava Direkcija za puteve.

Član 19

Sopstvenici, odnosno pravna i fizička lica koja se staraju o objektima postavljenim ili ugrađenim u javni put, pri izvođenju radova na održavanju ulice, puta ili putnog objekta dužni su da o svom trošku izmeste te objekte, odnosno prilagode ih nastalim promenama.

Član 20

Sopstvenici, odnosno korisnici, zemljišta koje se graniči sa ulicama i lokalnim putevima, dužni su da uklanjaju grane sa stabala koje su nad kolovozom i trotoarom u visini manjoj od 7 m, računajući od najviše tačke kolovoza.

Član 21

Zauzeće delova ulica i lokalnih puteva, a naročito raskopavanje, može se obavljati samo na osnovu dozvole sa tehničkim uslovima, koju izdaje Direkcija za puteve, uz prethodno pribavljenu saglasnost organizacione jedinice gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja.

Član 22

Uz zahtev za izdavanje dozvole za raskopavanje ulice ili lokalnog puta mora se priložiti:

- odobrenje za gradnju, odnosno odobrenje nadležnog komunalnog preduzeća sa tehničkim uslovima;

- overeni projekat sa izvodom iz plana podzemnih instalacija;

- dokaz o obezbeđenju sredstava za popravku ulice ili lokalnog puta.

Član 23

Raskopavanje ulice ili lokalnog puta zbog hitne popravke podzemnih instalacija ili tramvajskog koloseka, može započeti i pre dobijanja dozvole, s tim da se pre početka radova mora obavestiti Direkcija za puteve.

Član 24

Popravku oštećenog dela ulice ili lokalnog puta, usled zauzeća ili raskopavanja, obavlja investitor radova, prema tehničkim uslovima i uz nadzor Direkcije za puteve, odnosno preduzeća koje Direkcija za puteve ovlasti.

Garantni rok za radove iz stava 1. ovog člana je tri godine od dana prijema radova.

Član 25

Postavljanje saobraćajnih znakova, svetlosnih saobraćajnih znakova, svetlosnih oznaka i oznaka na kolovozu, na ulicama i lokalnim putevima, može se obaviti samo na osnovu dozvole sa tehničkim uslovima Direkcije za puteve i rešenja organa gradske uprave nadležnog za poslove saobraćaja.

Član 26

Priključenje na ulicu ili lokalni put, sa zemljišta koje se graniči sa ulicom ili lokalnim putem, može se obaviti samo uz dozvolu sa tehničkim uslovima, koju izdaje Direkcija za puteve.

Član 27

Natpisi i reklame u okviru ulice i lokalnog puta postavljaju se na osnovu dozvole sa tehničkim uslovima, koju izdaje Direkcija za puteve.

Član 28

Vozilo koje prekoračuje dozvoljenu težinu, osovinsko opterećenje ili dimenzije (vanredni prevoz) može se koristiti samo na osnovu dozvole Direkcije za puteve.

Dozvolom za vanredni prevoz određuju se način i uslovi tog prevoza.

Član 29

Direkcija za puteve vodi evidenciju ulica i lokalnih puteva, putnih objekata i saobraćajne signalizacije.

V FINANSIRANJE

Član 30

Sredstva za finansiranje upravljanja, održavanja, zaštite i razvoja ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva, obezbeđuju se iz:

1. dela naknade za puteve koja se obračunava i naplaćuje iz cene derivata nafte;

2. godišnje naknade za upotrebu javnog puta za drumska motorna vozila, traktore i priključna vozila;

3. godišnje naknade za zaprežna vozila i vozila na motorni pogon koja nisu obuhvaćena tačkom 2. ovog člana;

4. godišnje naknade za držanje motornih vozila, traktora i priključnih vozila;

5. naknade za korišćenje građevinskog zemljišta;

6. naknade za upotrebu zakup ili zauzeće ulice, lokalnog puta ili putnog objekta;

7. naknade za postavljanje vodova i instalacija na i u ulici ili lokalnom putu;

8. naknade za raskopavanje ulice ili lokalnog puta;

9. naknade za priključenje na ulicu ili lokalni put;

10. naknade za postavljanje reklama i natpisa na ulici ili lokalnom putu;

11. naknade za vanredni prevoz;

12. drugih sredstava u skladu sa zakonom.

Visinu naknada iz tačaka 6. do 11. utvrđuje Gradonačelnik.

VI NADZOR

Član 31

Nadzor nad izvršavanjem odredaba ove odluke obavlja gradski organ uprave nadležan za poslove saobraćaja.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 32

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće:

1. ako izgrađene i rekonstruisane ulice, lokalne i nekategorisane puteve i putne objekte ne preda na održavanje Direkciji za puteve shodno odredbi člana 12. stav 2;

2. ako tramvajski kolosek ne održava u skladu sa odredbom člana 18;

3. ako pri izvođenju radova na održavanju ulice, lokalnog i nekategorisanog puta ili putnog objekta ne postupa shodno odredbi člana 19;

4. ako raskopava ulicu, lokalni ili nekategorisani put suprotno odredbama člana 21;

5. ako prilikom raskopavanja ulice, lokalnog i nekategorisanog puta zbog hitne popravke podzemnih instalacija ne postupi u skladu sa odredbom člana 23;

6. ako popravku oštećenog dela ulice, lokalnog i nekategorisanog puta usled zauzeća ili raskopavanja ne obavi shodno odredbama člana 24;

7. ako postavljanje novih saobraćajnih znakova, svetlosnih saobraćajnih znakova, svetlosnih oznaka i oznaka na kolovozu na ulicama, lokalnim i nekategorisanim putevima obavlja suprotno odredbi člana 25.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Član 33

Novčanom kaznom od 5.000 do 375.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće:

1. ako ne uklanja grane sa stabala koje su iznad kolovoza i trotoara shodno odredbi člana 20;

2. ako zauzima deo ulice, lokalnog i nekategorisanog puta suprotno odredbi člana 21;

3. ako za priključenje sa zemljišta koje se graniči sa ulicom, lokalnim i nekategorisanim putem ne pribavi dozvolu shodno članu 26;

4. ako natpise i reklame postavlja suprotno odredbama člana 27;

5. ako vozilo koje prekoračuje dozvoljenu težinu, osovinsko opterećenje ili dimenzije koristi suprotno odredbi člana 28.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o ulicama i nekategorisanim putevima ("Službeni list grada Beograda", br. 31/93, 4/94, 23/94 i 6/99).

Član 35

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".