PRAVILNIK
O NAČINU UTVRĐIVANJA I ISPRAVKE SRAZMERNOG PORESKOG ODBITKA

("Sl. glasnik RS", br. 67/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način utvrđivanja srazmernog poreskog odbitka i način utvrđivanja ispravke srazmernog poreskog odbitka.

1. Način utvrđivanja srazmernog poreskog odbitka

Član 2

Srazmerni poreski odbitak iz člana 30. stav 2. Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 86/04 i 61/05 - u daljem tekstu: Zakon), utvrđuje se primenom procenta srazmernog poreskog odbitka (u daljem tekstu: procenat srazmernog odbitka) na iznos PDV koji čini zbir iznosa PDV obračunatog od strane prethodnog učesnika u prometu i iznosa PDV plaćenog pri uvozu (u daljem tekstu: ukupan prethodni porez) u poreskom periodu, umanjenog za iznos prethodnog poreza iz člana 30. stav 1. Zakona, kao i za iznos prethodnog poreza za koji obveznik nema pravo na odbitak u smislu člana 29. stav 1. Zakona u tom poreskom periodu.

Obveznik PDV utvrđuje procenat srazmernog odbitka stavljanjem u odnos iznosa naknade za izvršeni promet dobara i usluga sa pravom na odbitak prethodnog poreza i iznosa naknade ukupnog prometa dobara i usluga sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza, od 1. januara tekuće godine do isteka poreskog perioda za koji se podnosi poreska prijava.

Naknade iz stava 2. ovog člana ne sadrže PDV.

Procenat srazmernog odbitka utvrđuje se po sledećoj formuli:

Procenat srazmernog odbitka

=

Iznos naknade za promet dobara i usluga sa pravom na odbitak prethodnog poreza, od 1. januara tekuće godine do isteka poreskog perioda za koji se podnosi poreska prijava

x

100

Iznos naknade za ukupan promet dobara i usluga sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza, od 1. januara tekuće godine do isteka poreskog perioda za koji se podnosi poreska prijava

U ukupan promet za izračunavanje procenta srazmernog odbitka ne uračunava se promet dobara i usluga iz člana 6. Zakona i promet dobara i usluga koji se ne smatra predmetom oporezivanja PDV u smislu Zakona.

Izuzetno od odredaba st. 2-4. ovog člana, obveznik koji otpočinje obavljanje delatnosti utvrđuje procenat srazmernog odbitka uzimajući u obzir iznos naknade za promet dobara i usluga sa pravom na odbitak prethodnog poreza i iznos naknade za ukupan promet dobara i usluga sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza, od dana početka obavljanja delatnosti tekuće godine do isteka poreskog perioda za koji se podnosi poreska prijava.

Nakon utvrđivanja procenta srazmernog odbitka, obveznik PDV utvrđuje iznos srazmernog poreskog odbitka.

Član 3

Iznos srazmernog poreskog odbitka dobija se primenom procenta srazmernog odbitka na iznos PDV koji je u poreskom periodu utvrđen na način iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika.

Iznos srazmernog poreskog odbitka utvrđuje se po sledećoj formuli:

Iznos srazmernog poreskog odbitka

=

Iznos ukupnog
[prethodnog
poreza

-

Iznos prethodnog (poreza iz člana 30. stav 1. Zakona

+

Iznos prethodnog poreza iz člana 29)] stav 1. Zakona

x

procenat
srazmernog
odbitka

2. Način utvrđivanja ispravke srazmernog poreskog odbitka

Član 4

U poslednjem poreskom periodu kalendarske godine, obveznik PDV vrši ispravku srazmernog poreskog odbitka iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika.

Ispravka srazmernog poreskog odbitka iz stava 1. ovog člana, vrši se primenom procenta srazmernog odbitka iz člana 2. stav 4. ovog pravilnika, na iznos prethodnog poreza iz svih poreskih perioda u kalendarskoj godini.

Iznos ispravke srazmernog poreskog odbitka utvrđuje se po sledećoj formuli:

Iznos ispravke srazmernog poreskog odbitka

=

Iznos ukupnog
prethodnog
[poreza u
kalendarskoj
godini

-

Iznos prethodnog
poreza iz
(člana 30. stav 1.
Zakona u
kalendarskoj
godini

+

Iznos prethodnog poreza iz
člana 29. stav 1)]
Zakona u
kalendarskoj
godini

x

procenat
srazmernog
odbitka iz
poslednjeg
poreskog
perioda
kalendarske
godine

Član 5

Izuzetno od člana 4. ovog pravilnika, obveznik koji prestaje sa obavljanjem delatnosti utvrđuje iznos ispravke srazmernog poreskog odbitka u poreskom periodu u kome je prestao sa obavljanjem delatnosti.

Ispravka srazmernog poreskog odbitka iz stava 1. ovog člana, vrši se primenom procenta srazmernog odbitka iz člana 2. stav 4. ovog pravilnika, na iznos prethodnog poreza iz svih poreskih perioda u godini u kojoj prestaje sa obavljanjem delatnosti.

Iznos ispravke srazmernog poreskog odbitka iz stava 1. ovog člana utvrđuje se po formuli iz člana 4. stav 3. ovog pravilnika, s tim što se primenjuju vrednosti za period obavljanja delatnosti.

Član 6

Ako je iznos ispravljenog poreskog odbitka veći od zbira iznosa srazmernog poreskog odbitka utvrđenog u toku kalendarske godine, odnosno do prestanka obavljanja delatnosti, iznos prethodnog poreza u poslednjem poreskom periodu uvećava se za iznos te razlike.

Ako je iznos ispravljenog poreskog odbitka manji od zbira iznosa srazmernog poreskog odbitka utvrđenog u toku kalendarske godine, odnosno do prestanka obavljanja delatnosti, iznos prethodnog poreza u poslednjem poreskom periodu umanjuje se za iznos te razlike.

Iznos prethodnog poreza utvrđen na način iz st. 1. i 2. ovog člana iskazuje se na rednom broju 8. u polju 108 Obrasca PPPDV propisanog Pravilnikom o obliku i sadržini prijave za evidentiranje obveznika PDV, postupku evidentiranja i brisanja iz evidencije i o obliku i sadržini poreske prijave PDV ("Službeni glasnik RS", broj 94/04), za poslednji poreski period.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. oktobra 2005. godine, osim odredaba čl. 4-6, koje će se primenjivati od 1. januara 2006. godine.