PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU OPREME I OBJEKATA ZA VRŠENJE DELATNOSTI I O NAČINU SPROVOĐENJA ISPRAVKE ODBITKA PRETHODNOG POREZA ZA OPREMU I OBJEKTE ZA VRŠENJE DELATNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 67/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se šta se smatra opremom i objektima za vršenje delatnosti i uređuje način sprovođenja ispravke odbitka prethodnog poreza za opremu i objekte za vršenje delatnosti.

Član 2

Oprema za vršenje delatnosti, u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 86/04 i 61/05 - u daljem tekstu: Zakon), jeste dobro pojedinačne vrednosti najmanje 500.000 dinara, bez PDV, koje ima karakter opreme, čiji je vek upotrebe duži od jedne godine, a koje se koristi ili će se koristiti za vršenje delatnosti.

Objekti za vršenje delatnosti, u smislu Zakona, jesu objekti iz zakona kojim se uređuje planiranje i izgradnja, kao i ekonomski deljive celine u okviru tih objekata, a koji se koriste ili će se koristiti za vršenje delatnosti.

Član 3

Ispravka odbitka prethodnog poreza vrši se u poreskom periodu u kojem je nastala izmena uslova koji su važili za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza pri nabavci ili proizvodnji opreme, odnosno objekata za vršenje delatnosti.

Kalendarski mesec u kojem je nastala izmena uslova za korišćenje poreskog odbitka dodaje se periodu u kojem je obveznik ispunjavao uslove za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza.

Iznos ispravljenog odbitka prethodnog poreza utvrđuje se po sledećoj formuli:

Iznos odbitka prethodnog poreza ostvarenog pri nabavci opreme, odnosno objekata za vršenje delatnosti

x

Period iz člana 32. stav 2. Zakona izražen u broju meseci

=

Iznos ispravljenog odbitka prethodnog poreza

Rok od pet, odnosno deset godina iz člana 32. stav 1.
Zakona, izražen u broju meseci

Kod utvrđivanja dužine perioda iz člana 32. stav 2. Zakona, u period u kome sticalac opreme, odnosno objekata za vršenje delatnosti ispunjava uslove za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza, računaće se i periodi u kojima su prenosioci opreme, odnosno objekata ispunjavali uslove za ostvarivanje pomenutog prava.

Iznos ispravljenog odbitka prethodnog poreza obveznik je dužan da iskaže kao dugovani PDV u poreskoj prijavi, u poreskom periodu u kojem je nastala izmena uslova koji su važili za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza pri nabavci ili proizvodnji opreme, odnosno objekata za vršenje delatnosti.

Član 4

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju opreme i objekata za vršenje delatnosti i o načinu utvrđivanja srazmernog poreskog odbitka i sprovođenja ispravke odbitka prethodnog poreza za opremu i objekte za vršenje delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 94/04), osim člana 2. koji prestaje da važi 1. oktobra 2005. godine.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".