PRAVILNIK
O OBAVEZAMA CARINSKIH ORGANA U SPOLJNOJ TRGOVINI NAORUŽANJEM, VOJNOM OPREMOM I ROBOM DVOSTRUKE NAMENE

("Sl. glasnik RS", br. 67/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obaveze carinskih organa u postupku kontrole spoljne trgovine, transporta i tranzita naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene (u daljem tekstu: kontrolisana roba).

Član 2

Carinski organi, prilikom davanja odobrenja za stavljanje kontrolisane robe u odgovarajući carinski postupak, dužni su da utvrde da li je uz jedinstvenu carinsku ispravu (u daljem tekstu: JCI) priložena dozvola iz člana 14. Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene i da li podaci iz dozvole o obavljanju spoljne trgovine kontrolisanom robom odgovaraju podacima iz JCI i stvarnom stanju robe.

Član 3

Carinski organi, prilikom davanja odobrenja za stavljanje robe u carinski postupak tranzita naoružanja i vojne opreme, dužni su da utvrde da li je uz JCI priloženo odobrenje iz člana 30. Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene.

Član 4

Carinski organi će primeniti carinski postupak i privremeno zadržati kontrolisanu robu ako utvrde:

1) da uz JCI nije priložena odgovarajuća dozvola, odnosno odobrenje;

2) da podaci navedeni u JCI ne odgovaraju podacima navedenim u dozvoli, odnosno odobrenju;

3) da stvarno stanje robe ne odgovara podacima navedenim u dozvoli, odnosno odobrenju.

O prekidu carinskog postupka i privremenom zadržavanju robe carinski organ je dužan da odmah obavesti nadležno ministarstvo uz navođenje razloga zbog kojih je to učinjeno.

Član 5

Ako se vrši delimično carinjenje kontrolisane robe, ovlašćeni carinski službenik na poleđini originala dozvole stavlja zabelešku da se vrši delimičan otpis robe navedene u dozvoli a na propisanom obrascu za otpis (list za otpis) u rubriku napomena upisuje naziv, matični broj i adresu izvoznika ili uvoznika navedenog u dozvoli, kao i broj i datum izdavanja dozvole i rok njenog važenja.

Član 6

Kontrolu spoljnotrgovinskog prometa, tranzita i skladištenja kontrolisane robe u smislu člana 33. Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene carinski organi vrše na način propisan Pravilnikom o načinu sprovođenja radnji i mera u postupku kontrole prihvaćene deklaracije ("Službeni glasnik RS", broj 53/04).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".