ODLUKA
O OBRAZOVANJU SAVETA ZA KOSOVO I METOHIJU

("Sl. glasnik RS", br. 139/2004 i 67/2005)

1. Obrazuje se Savet za Kosovo i Metohiju (u daljem tekstu: Savet), kao savetodavno telo Vlade.

2. Polazeći od suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore i Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, odredaba Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i interesa državne zajednice i Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, Savet:

- predlaže mere radi planiranja i usmeravanja delovanja Vlade, ministarstava, posebnih organizacija, državnih i drugih organa i organizacija na zaštiti interesa srpskih i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji;

- predlaže mere radi usaglašavanja stavova i obezbeđivanja saradnje i jedinstvenog nastupa organa i organizacija i predstavnika srpske i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji;

- predlaže mere i aktivnosti na uspostavljanju dijaloga sa predstavnicima albanske nacionalne zajednice radi rešavanja problema na Kosovu i Metohiji;

- predlaže mere i aktivnosti na obezbeđivanju podrške međunarodne zajednice za saglasno rešavanje problema na Kosovu i Metohiji;

- daje mišljenja Vladi, ministarstvima i posebnim organizacijama o pitanjima iz njihove nadležnosti vezanim za Kosovo i Metohiju.

3. Radi izvršavanja svojih zadataka, Savet se može obratiti svim državnim organima i drugim relevantnim subjektima, organima, organizacijama, institucijama i zajednicama na Kosovu i Metohiji, u zemlji i svetu, sa zahtevom da iznesu svoj stav o pojedinim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, pri čemu može da ih obavesti i o stavovima Saveta o tim pitanjima.

4. Savet ima predsednika, potpredsednike, članove i sekretara koje imenuje Vlada posebnim rešenjem.

Predsednik Vlade je predsednik Saveta.

U skladu sa ulogom i zadacima Saveta, pri određivanju potpredsednika i članova Saveta obezbeđuje se zastupljenost predstavnika svih relevantnih subjekata srpske i drugih nealbanskih zajednica sa Kosova i Metohije, kao i predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Srpske akademije nauka i umetnosti i drugih organa i organizacija čiji je rad od značaja za izvršavanje zadataka Saveta.

Savet može u svoj rad uključivati pojedince i predstavnike drugih organa i organizacija.

4a Na osnovu obrazloženog i dokumentovanog zahteva, članu Saveta isplaćuje se naknada za službeno putovanje (u daljem tekstu: naknada).

Na visinu, uslove i način isplate naknade shodno se primenjuje Uredba o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", br. 37/94, 40/94, 6/99, 37/01, 73/04, 88/04 i 38/05).

Naknada se isplaćuje iz sredstava predviđenih u budžetu Republike Srbije, u okviru razdela 5 - Vlada Republike Srbije - Generalni sekretarijat Vlade, funkcija 110 - Izvršni i zakonodavni organi, finansijski i fiskalni poslovi i spoljni poslovi, ekonomska klasifikacija 422 - Troškovi putovanja.

5. Savet donosi poslovnik o svom radu.

6. Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta obavlja Generalni sekretarijat Vlade.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".