ODLUKA
O RADNOM VREMENU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I OBJEKATA ZA PRIREĐIVANJE IGARA ZA ZABAVU I IGARA NA SREĆU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 13/2000, 10/2001 - dr. odluka, 23/2001 - dr. odluka, 11/2003 i 27/2005 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se radno vreme ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću.

Član 2

Ugostiteljskim objektom smatra se objekat za smeštaj (hotel, motel, pansion, turistički apartman, kamp, odmaralište i dr.) i objekat za pružanje usluga ishrane i pića (restoran, kafana, pivnica, picerija i dr.).

Objektom za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, u smislu ove odluke, smatra se objekat, prostorija ili prostor u kome se priređuju igre za zabavu i igre na sreću.

Član 3

Pod radnim vremenom, u smislu ove odluke, smatra se vreme u kome ugostiteljski objekti i objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću mogu da rade i obavljaju svoju delatnost.

II RADNO VREME

Član 4

Ugostiteljski objekti mogu da rade svakog dana od 05,30 do 23,00 sata, izuzev petka i subote, kada mogu da rade od 05,30 do 01,00 sat sledećeg dana.

Izuzetno od stava 1. ovog člana u periodu od 15. maja do 01. oktobra ugostiteljski objekti mogu raditi jedan sat duže od propisanog radnog vremena.

Član 5

Objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću mogu da rade svakog dana od 05,30 do 23,00 sata, izuzev petka i subote, kada mogu da rade od 05,30 do 24,00 sata.

Ukoliko se koristi prostor ugostiteljskog objekta, tada može da se odredi radno vreme koje važi za ugostiteljski objekat.

Član 6

Radno vreme ugostiteljskih objekata, utvrđeno u članu 4. ove odluke ne odnosi se na hotele i motele, kao i na one ugostiteljske objekte koji se nalaze van zone stanovanja.

Van zone stanovanja, u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se područja koja odgovarajućim planskim aktom nisu predviđena za stambenu izgradnju i u svom okruženju nemaju izgrađene stambene objekte.

Ugostiteljski objekti iz stava 1. ovog člana samostalno utvrđuju radno vreme.

Član 7

U dane državnih i republičkih praznika, kao i za vreme održavanja značajnih međunarodnih i drugih manifestacija, Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada može da odobri da ugostiteljski objekti rade duže od radnog vremena koje je utvrđeno u skladu sa ovom odlukom.

Član 8

(Brisan)

Član 9

Preduzeće, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik koji pruža pojedine ugostiteljske usluge ili priređuje zabavne igre (na sajmovima, vašarima, prigodnim proslavama i sl.), dužni su da se pridržavaju radnog vremena koje odredi organizator manifestacije, a koje ne može biti suprotno odredbama ove odluke.

Član 10

Preduzeće, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik dužni su da utvrde raspored radnog vremena u skladu sa ovom odlukom, da ga istaknu na ulazu u objekat i da ga se pridržavaju u svom poslovanju.

Član 11

Rad u ugostiteljskom objektu i objektu za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću mora biti organizovan tako da se ne remeti kućni red, javni red i mir i komunalni red.

III KAZNENE ODREDBE

Član 12

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. odredi radno vreme suprotno ovoj odluci;

2. radi duže od utvrđenog radnog vremena.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se poslovođa radnje novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Nadzor nad izvršenjem ove odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za privredu.

Inspekcijski nadzor vrši organ Gradske uprave putem komunalnih inspektora.

Član 14

Preduzeće, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik dužni su da usklade svoje radno vreme sa odredbama ove odluke, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 15

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 10/93).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 11/2003)

Član 5

Preduzeće, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik dužni su da usklade svoje radno vreme sa odredbama ove odluke, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".