PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU UPUĆIVANJA OSIGURANIH LICA NA LEČENJE U INOSTRANSTVO

("Sl. glasnik RS", br. 68/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi pod kojima osigurana lica Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Zavod) mogu da se upute na lečenje u inostranstvo, indikacije za upućivanje na lečenje u inostranstvo, način rešavanja zahteva za upućivanje na lečenje u inostranstvo, prava koja osiguranim licima pripadaju u vezi sa odlaskom, boravkom i povratkom sa lečenja u inostranstvu, kao i učešće stručnog konzilijuma referentnih zdravstvenih ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene delatnosti i rad Lekarske komisije za upućivanje osiguranih lica na lečenje u inostranstvo (u daljem tekstu: Lekarska komisija) u vezi sa lečenjem u inostranstvu.

Član 2

Osigurano lice koje boluje od bolesti, stanja i povreda, utvrđenih ovim pravilnikom, koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji može se pod uslovima i na način propisan ovim pravilnikom uputiti na lečenje u inostranstvo u zdravstvenu ustanovu u kojoj postoji mogućnost uspešnog lečenja, odnosno izlečenja zasnovanog na primeni priznatih naučnih medicinskih metoda i medicinskih sredstava koje su potvrđeni u lekarskoj praksi.

Osigurano lice Zavoda ne može se uputiti na eksperimentalno lečenje ili ispitivanje u inostranu zdravstvenu ustanovu.

Član 3

Pod lečenjem u inostranstvu u smislu ovog pravilnika podrazumeva se ambulantno, polikliničko i bolničko lečenje, a izuzetno i pretraživanje međunarodnih registara organa i tkiva.

Član 4

Na lečenje u inostranstvo mogu se uputiti osigurana lica radi lečenja oboljenja, stanja ili povreda utvrđenih indikacijama za upućivanje na lečenje u inostranstvo.

Član 5

O pravu osiguranog lica na lečenje u inostranstvu u prvom stepenu rešava direktor Zavoda, a u drugom stepenu Komisija za žalbe Zavoda (u daljem tekstu: Komisija za žalbe).

Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi se na osnovu ocene Lekarske komisije, u zakonskom roku od dana podnošenja zahteva odnosno žalbe.

Indikacije za upućivanje na lečenje u inostranstvo

Član 6

Lekarska komisija na predlog stručnih konzilijuma referentnih zdravstvenih ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene delatnosti utvrđuje i tromesečno usklađuje indikacije za upućivanje osiguranih lica na lečenje u inostranstvo (u daljem tekstu: indikacije).

Indikacije iz stava 1. ovog člana Lekarska komisija utvrđuje posebnim aktom - Odlukom.

Uslovi za upućivanje

Član 7

Osigurano lice Zavoda može da bude upućeno na lečenje u inostranu zdravstvenu ustanovu ako su pored indikacija iz člana 6. ovog pravilnika ispunjeni i sledeći uslovi:

1. da odgovarajuće lečenje (tretman) nije moguće u Srbiji usled nedostatka odgovarajućeg stručnog kadra, odnosno kada nema tehničkih mogućnosti za njegovu primenu;

2. da lečenje koje se preporučuje ima dokazanu delotvornost u odgovarajućim kliničkim studijama i mora biti delotvoran kada se primeni u svakodnevnoj praksi lekara, što se ustanovljava pregledom literature;

3. da predloženo lečenje (tretman) mora biti isplativo što znači:

- da su dugoročne uštede za sistem zdravstvene zaštite veće od inicijalnih troškova, i

- da su troškovi za unapređenje zdravstvenog stanja osiguranog lica prihvatljivi kada se uporede sa drugim prioritetima Ministarstva zdravlja (ovo se ustanovljava na osnovu tabele sa troškovima svake dobijene kvalitetne godine života).

4. da nedobijanje predloženog lečenja (tretman) može dovesti do ozbiljnih ireverzibilnih promena zdravstvenog stanja osiguranog lica ili uslovljava nemogućnost vraćanja izgubljenih funkcija, odnosno ozbiljnog zaostajanja u normalnom rastu i razvoju deteta;

5. da će predloženo lečenje (tretman) dovesti do značajnog produženja i poboljšanja kvaliteta života osiguranog lica (merenih kvalitetnim godinama života koje se takođe ustanovljavaju pregledom literature za određeno oboljenje i stanje);

6. da je predloženo lečenje (tretman) poznat u praksi i da ne predstavlja eksperimentalni oblik lečenja.

Ugovaranje lečenja osiguranih lica Zavoda sa inostranim zdravstvenim ustanovama

Član 8

Zavod do kraja tekuće godine objavljuje međunarodni javni oglas kojim poziva inostrane zdravstvene ustanove za zaključivanje ugovora za pružanje usluga zdravstvene zaštite, osiguranim licima Zavoda, u narednoj godini.

Inostrana zdravstvena ustanova, koja se javi na međunarodni javni oglas iz stava 1. ovog člana, treba da ispuni sledeće uslove:

- uslove iz člana 2. ovog pravilnika;

- da ponudi najpovoljnije uslove u vezi standarda zdravstvenih usluga, troškova lečenja, dužine trajanja lečenja;

- da ponudi saradnju, sa zdravstvenim ustanovama u Srbiji, po prestanku lečenja u inostranoj zdravstvenoj ustanovi i

- druge uslove od značaja za efikasno i racionalno lečenje.

Po sprovedenom postupku, u skladu sa st. 1. i 2. ovog člana sa izabranom inostranom zdravstvenom ustanovom Zavod zaključuje ugovor.

Član 9

Ugovorom zaključenim sa izabranom inostranom zdravstvenom ustanovom utvrđuju se:

- odgovarajući standard lečenja, odnosno zdravstvenih usluga u odnosu na raspoloživa sredstva Zavoda;

- način prijema na lečenje, tretman primljenog osiguranika na lečenje;

- cene zdravstvenih usluga ili paketa usluga koje se sprovode za lečenje oboljenja, stanja ili povreda, utvrđenih indikacijama na osnovu člana 6. ovog pravilnika (cene zdravstvenih usluga ne mogu biti veće od cena koje inostrana zdravstvena ustanova primenjuje za lečenje domicilnih osiguranika) i utrošenih medicinskih sredstava;

- planirano trajanje dužine lečenja - broj dana, obaveza i rokovi dostavljanja izveštaja o sprovedenom lečenju sa specifikacijom pruženih zdravstvenih usluga i medicinskom dokumentacijom, kao i druga pitanja od značaja za efikasno i racionalno lečenje u inostranoj zdravstvenoj ustanovi.

II USLOVI I NAČIN UPUĆIVANJA NA LEČENJE U INOSTRANSTVO

Zahtev i predlog za lečenje

Član 10

Postupak za upućivanje na lečenje u inostranstvu pokreće se na zahtev osiguranika, roditelja, usvojioca, zakonskog staraoca osiguranog lica ili organa starateljstva osiguranog lica (u daljem tekstu: podnosilac zahteva).

Zahtev za upućivanje za lečenje u inostranstvo podnosi se na osnovu predloga stručnog konzilijuma odgovarajuće specijalnosti referentne zdravstvene ustanove tercijarne zdravstvene delatnosti (u daljem tekstu: referente zdravstvene ustanove). Uz zahtev se podnosi medicinska dokumentacija o sprovedenom lečenju u zemlji.

Predlog iz stava 2. ovog člana podnosi se za oboljenja utvrđena u indikacijama iz člana 6., na obrascu koji sadrži sledeće podatke:

1. da li su iskorišćene sve mogućnosti lečenja u Srbiji, odnosno da li su sprovedeni svi medicinski postupci u vezi sa postavljenom dijagnozom, i da ne postoji mogućnost lečenja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. U predlogu se obavezno navode odgovarajući razlozi za upućivanje u inostranstvo (oprema, iskustvo, znanje i slično);

2. da je moguće uspešno lečenje u inostranstvu u skladu sa članom 7. ovog pravilnika, uključujući i zdravstvene ustanove u inostranstvu koje se predlažu, sa kojom je zaključen ugovor, predlog vrste lečenja koji treba sprovesti u inostranstvu (ambulantno-polikliničko ispitivanje, lečenje, bolničko lečenje, kontrolni pregled i dužina trajanja predloženog lečenja i dr);

3. medicinsku dokumentaciju na osnovu koje se daje predlog (poslednji klinički nalaz, radiološki nalaz, laboratorijski nalazi) i predlog dijagnostičkih, terapijskih postupaka koje je potrebno sprovesti u inostranstvu jer se ne rade u zemlji;

4. da li se lečenje može sprovesti angažovanjem inostranog medicinskog stručnjaka u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji i pod kojim tehničkim, organizacionim i finansijskim uslovima.

III OBRAZOVANJE I DELOKRUG RADA LEKARSKE KOMISIJE

Član 11

O zahtevu osiguranog lica i predlogu stručnog konzilijuma referentne zdravstvene ustanove za upućivanje na lečenje u inostranstvo, ocenu daje Lekarska komisija.

Član 12

Lekarska komisija ima 25 članova, koji su istaknuti stručnjaci, različitih specijalnosti.

Direktor Zavoda obrazuje lekarsku komisiju.

Lekarska komisija ima predsednika i zamenika predsednika koji organizuju rad i učestvuju u radu Lekarske komisije.

Lekarska komisija donosi Poslovnik o radu.

Član 13

Lekarska komisija radi u veću od 3 člana. Predsednik lekarske komisije, odnosno zamenik predsednika u odsustvu predsednika određuje sastav veća iz reda od članova Lekarske komisije, vodeći računa da predsedavajući veća mora da bude lekar odgovarajuće specijalnosti.

Predsedavajući veća saziva i vodi sednicu veća na kojima se razmatraju predlozi i daju ocene za upućivanje osiguranih lica na lečenje u inostranstvo, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Ocenu o upućivanju na lečenje u inostranstvo veće Lekarske komisije donosi jednoglasno.

O radu veća na sednicama vodi se zapisnik koji potpisuju članovi tog veća i overavaju faksimilom lekara.

Član Lekarske komisije koji je potpisnik predloga za upućivanje na lečenje u inostranstvo ne može učestvovati u radu veća Lekarske komisije koja daje ocenu o potrebi upućivanja osiguranog lica na lečenje u inostranstvo.

Lekarska komisija periodično (najmanje tromesečno) u punom sastavu razmatra sve odobrene zahteve i na osnovu analize predlaže mere za unapređenje zdravstvene službe u zemlji.

Stručne i administrativne poslove za rad Lekarske komisije obavlja stručna služba Zavoda.

Ostala pitanja iz rada lekarske komisije uređuju se poslovnikom.

Član 14

Na zahtev osiguranog lica i predloga za upućivanje na lečenje u inostranstvo ocenu za upućivanje osiguranog lica na lečenje u inostranstvo daje Lekarska komisija.

Ocena iz stava 1. sadrži sledeće konstatacije:

- da su iskorišćene sve mogućnosti za lečenje u zemlji;

- da postoji mogućnost uspešnog lečenja u inostranstvu u inostranoj zdravstvenoj ustanovi sa kojom je Zavod zaključio Ugovor o upućivanju osiguranih lica na lečenje u inostranstvo u tekućoj godini;

- da predloženo lečenje (tretman) ispunjava uslove iz člana 7. ovog pravilnika;

- način lečenja koji se sprovodi u inostranoj zdravstvenoj ustanovi (stacionarno lečenje, kontrolni pregled, ili obezbeđenje inostranog stručnjaka za lečenje u zemlji) i vreme neophodno za lečenje u inostranstvu, predviđeno ugovorom sa inostranom zdravstvenom ustanovom;

- potrebu pratioca, odnosno stručnog pratioca, davaoca organa ili tkiva vreme angažovanja pratioca osiguranog lica;

- način i vrsta prevoznog sredstva (voz, kola za spavanje, autobus, avion, kola hitne pomoći i dr.);

- da li je radi nastavka lečenja u zemlji potrebno nabaviti lek kojim je osigurano lice lečeno u inostranstvu u količini potrebnoj za obezbeđivanje leka u skladu sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima i opštim aktima Zavoda;

- da li je neophodno produženje, odnosno skraćenje lečenja u inostranoj zdravstvenoj ustanovi, s obzirom na mogućnost nastavka lečenja u zemlji.

IV ODLUČIVANJE O ZAHTEVU ZA LEČENJE U INOSTRANSTVU

Član 15

Na osnovu ocene komisije, saglasnosti inostrane zdravstvene ustanove o prijemu osiguranog lica na lečenje i utvrđenog dana prijema na lečenje, direktor Zavoda u zakonskom roku donosi rešenje.

Rešenjem o upućivanju na lečenje u inostranstvu određuje se zemlja, mesto, zdravstvena ustanova u koju se osiguranik upućuje sa kojom je Zavod zaključio Ugovor o upućivanju na lečenje, dan početka lečenja, dužina trajanja lečenja, pratilac (stručni pratilac, davalac organa i tkiva), iznose akontacija troškova lečenja, prevoza i dnevnica, vrsta prevoza, način plaćanja troškova lečenja, obaveza podnosioca zahteva, odnosno pratioca i stručnog pratioca u određenom roku da podnesu pisani izveštaj sa potrebnom dokumentacijom o obavljenom lečenju, pouka o pravnom leku.

Član 16

Ako je lečenje trajalo duže nego što je utvrđeno rešenjem iz člana 15. ovog pravilnika opravdanost produženja lečenja ceni Lekarska komisija.

Zahtev sa obrazloženim predlogom inostrane zdravstvene ustanove podnosi se, pre isteka 2/3 vremena odobrenog lečenja.

Na osnovu saglasnosti komisije za produženje lečenja, direktor Zavoda donosi rešenje i obaveštava se podnosilac zahteva i inostrana zdravstvena ustanova.

Kad Lekarska komisija oceni da ne postoje uslovi za produženje lečenja direktor Zavoda donosi rešenje kojim se odbija zahtev za produženje lečenja.

V POSTUPAK O ŽALBI

Član 17

Protiv rešenja koje donosi direktor Zavoda podnosilac zahteva može da izjavi žalbu Komisiji za žalbe u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Komisija za žalbe, većinom glasova, donosi rešenje koje je konačno u upravnom postupku.

VI PRATILAC

Član 18

Osigurano lice ukoliko je iz medicinskih razloga neophodno ima pravo na pratioca, odnosno stručnog pratioca, u odlasku i povratku sa lečenja u trajanju od tri dana.

Osigurano lice do 7 godina života za vreme lečenja u inostranoj zdravstvenoj ustanovi ima pravo na pratioca za vreme stacionarnog lečenja.

Za više osiguranih lica, koji se istovremeno u isto mesto upute na lečenje u inostranstvo može se odobriti jedan stručni pratilac.

Član 19

Pratilac, odnosno stručni pratilac je dužan da osiguranom licu pruži potrebnu pomoć u odlasku na lečenje u i povratku sa lečenja, prilikom smeštaja, da obavi sve neophodne poslove u vezi sa lečenjem i boravkom i da se odmah po obavljenim poslovima prvim prevoznim sredstvom vrati u zemlju.

Pratilac, odnosno stručni pratilac je dužan da se odmah po dolasku na lečenje i pri odlasku sa lečenja javi inostranoj zdravstvenoj ustanovi.

Po završenom lečenju osiguranog lica u inostranoj zdravstvenoj ustanovi pratilac, odnosno stručni pratilac je dužan da u roku od 15 dana podnese izveštaj o lečenju sa potrebnom medicinskom i drugom dokumentacijom.

Izveštaj o lečenju sadrži: dan i čas polaska na put, dan i čas prijema u inostranu zdravstvenu ustanovu, dan i čas otpusta iz inostrane zdravstvene ustanove, dan obavljanja ambulantnog lečenja, dan i čas povratka u zemlju.

Uz izveštaj o lečenju podnosi se: medicinski izveštaj o obavljenom lečenju, otpusna lista, dokazi o izvršenim ambulantnim pregledima i drugim medicinskim uslugama, originalni računi o plaćenim uslugama, avionske, odnosno vozne karte i druga dokumentacija.

Član 20

Osigurano lice je dužno da se u roku od 15 dana po završenom lečenju u inostranstvu javi zdravstvenoj ustanovi koja je dala predlog za lečenje sa potrebnom medicinskom dokumentacijom radi nastavka lečenja.

VII NABAVKA LEKOVA

Član 21

Osigurano lice koje je lečeno u inostranstvu na teret Zavoda može nabaviti pri povratku iz inostranstva lek kojim je lečen u inostranoj zdravstvenoj ustanovi ako se lek sa istim ili sličnim dejstvom ne proizvodi u Srbiji.

Količina leka ne može biti veća od količine potrebne za sprovođene utvrđene terapije u trajanju najduže do 30 dana, a do obezbeđivanja leka u skladu sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima i opštim aktima Zavoda.

Član 22

Opravdanost nabavke leka iz člana 21. ovog pravilnika ceni Lekarska komisija na osnovu izveštaja lekara inostrane zdravstvene ustanove.

Saglasnost za nabavku leka po podnetom zahtevu i naknadno pribavljene ocene lekarske komisije daje se osiguranom licu rešenjem direktora Zavoda.

Član 23

Podnosilac zahteva je dužan da odmah po povratku osiguranika u Srbiju preda nabavljenu količinu leka zdravstvenoj ustanovi u kojoj mu se obezbeđuje nastavak lečenja i da o nabavljenoj količini i vrsti leka obavesti Zavod.

Zdravstvena ustanova koja obezbeđuje nastavak lečenja lekom iz inostranstva dužna je da vodi evidenciju o vrstama i količini primljenih i izdatih lekova nabavljenih u inostranstvu.

Lista čekanja

Član 24

Lekarska komisija iz člana 12. ovog pravilnika utvrđuje Listu čekanja za upućivanje osiguranih lica u inostranstvo, shodno Objašnjenju za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama broj: 011-00-00018/04-03, koje je doneo ministar zdravlja, izuzev u slučaju postojanja apsolutne hitnosti a što utvrđuje nadležno veće Lekarske komisije.

Prednost za redosled stavljanja osiguranih lica na Listu čekanja kojima je ocenom Lekarske komisije data saglasnost za lečenje u inostranstvu, imaju deca i mladi do navršenih 26 godina života.

Saglasnost na Listu čekanja obzirom na realizaciju prihoda Zavoda utvrđenog Finansijskim planom, daje direktor Zavoda.

VIII DOVOĐENJE INOSTRANOG MEDICINSKOG STRUČNJAKA U ZEMLJU

Član 25

Osiguranom licu, ukoliko je to celishodnije i ekonomičnije, može se, pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom, umesto upućivanja na lečenje u inostranstvo, obezbediti lečenje u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji uz angažovanje inostranog medicinskog stručnjaka.

Za angažovanje inostranog medicinskog stručnjaka, pribavlja se saglasnost nadležnih organa Republike Srbije.

Član 26

Za lečenje osiguranog lica u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji dovođenjem inostranog medicinskog stručnjaka predlog daje stručni konzilijum referentne zdravstvene ustanove a ocenu daje Lekarska komisija.

Na osnovu ocene iz stava 1. ovog člana Zavod, odnosno Zavod i referentna zdravstvena ustanova kao saugovarači zaključuju ugovor o radu sa inostranim medicinskim stručnjakom kojim se reguliše:

- vreme trajanja boravka inostranog medicinskog stručnjaka u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji;

- iznos i način plaćanja naknade i drugi uslovi u vezi sa boravkom i radom inostranog medicinskog stručnjaka u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.

Kontakte sa inostranim medicinskim stručnjakom u vezi sa zaključenjem ugovora iz stava 2. ovog člana Zavod ostvaruje neposredno i preko referentne zdravstvene ustanove u Srbiji.

Uslove ugovora iz stava 2. utvrđuje Upravni odbor Zavoda.

Član 27

Zavod sa odgovarajućom zdravstvenom ustanovom obezbeđuje potrebne uslove u vezi sa dovođenjem, boravkom inostranog medicinskog stručnjaka i načinom lečenja osiguranih lica.

IX OBRAČUN I NAKNADA TROŠKOVA

Član 28

Troškove lečenja osiguranog lica u inostranstvu, odnosno angažovanje inostranog stručnjaka obezbeđuje se na teret sredstava zdravstvenog osiguranja.

Troškovima lečenja u smislu stava 1. smatraju se:

- troškovi lečenja u inostranoj zdravstvenoj ustanovi (ambulantno i stacionarno lečenje),

- troškovi dovođenja, boravka i rada inostranog medicinskog stručnjaka u Srbiji,

- nabavka leka iz inostranstva po članu 21. ovog pravilnika,

- naknada putnih troškova (troškovi prevoza i dnevnica na ime troškova ishrane i smeštaja),

- troškovi sahrane i prevoza posmrtnih ostataka,

- troškovi za izdavanje viza, aerodromskih taksi i svih drugih zavisnih troškova bez kojih se ne može realizovati putovanje, odnosno odlazak na lečenje.

Obračun troškova

Član 29

Osiguranom licu upućenom na lečenje u inostranstvo i njegovom pratiocu, odnosno davaocu tkiva i organa, kao i stručnom pratiocu pripada naknada troškova na teret sredstava zdravstvenog osiguranja:

- naknada troškova prevoza,

- naknada troškova ishrane i smeštaja koji se obračunava putem dnevnica.

Naknada troškova prevoza pripada za redovna prevozna sredstva javnog saobraćaja (avion - turistička klasa, železnica - I klasa). Izuzetno se može odobriti i druga vrsta prevoza ako to zahteva priroda bolesti osiguranog lica.

Dnevnice iz stava 1. ovog člana određuju se u iznosu od 70,00 EURA, odnosno u odgovarajućoj protivvrednosti u drugoj valuti.

Osiguranom licu do 7. godine života za vreme putovanja i ambulantnog lečenja pripada na ime troškova ishrane i smeštaja dnevnica u visini od 50% dnevnica utvrđenih u smislu stava 3. ovog člana.

Osigurano lice i pratilac imaju pravo na troškove ishrane i smeštaja (dnevnice) za boravak u inostranstvu najduže do 30 dana.

Pratiocu i stručnom pratiocu pripada naknada troškova smeštaja i ishrane (dnevnice) za vreme putovanja, ambulantnog i stacionarnog lečenja osiguranog lica.

Kada je osiguranom licu i drugim licima kojima se po odredbama ovog pravilnika odobravaju dnevnice obezbeđen smeštaj i ishrana putem plaćanja tzv. paketa usluga inostrane zdravstvene ustanove ili pomoći ili drugom vrstom humanitarne pomoći posredovanjem inostranih fondacija i humanitarnih organizacija, pripadajući iznos dnevnica se srazmerno umanjuje za iznos obezbeđene humanitarne pomoći.

Član 30

Na osnovu podnetog izveštaja o lečenju u inostranstvu i priložene dokumentacije iz člana 19. ovog pravilnika direktor Zavoda donosi rešenje o konačnom obračunu troškova lečenja.

Pri obračunu troškova uzima se u obzir:

- dan odlaska na lečenje i dan povratka sa lečenja,

- vreme provedeno na stacionarnom, odnosno ambulantnom lečenju u inostranoj zdravstvenoj ustanovi,

- iznos primljene akontacije za osigurano lice i pratioca, stručnog pratioca, odnosno davaoca tkiva i organa.

Obračun dnevnica vrši se u valuti u kojoj je primljena akontacija dnevnica.

Ako je iznos primljene akontacije veći od pripadajućih dnevnica i stvarnih troškova prevoza utvrđuje se obaveza osiguranika, odnosno pratioca (stručnog pratioca) da u roku od 15 dana po prijemu rešenja izvrši povraćaj više primljenih sredstava na ime troškova prevoza i dnevnica u valuti u kojoj je primio akontaciju.

Ako je iznos primljene akontacije manji od dnevnica i stvarnih putnih troškova koji osiguraniku, odnosno pratiocu (stručnom pratiocu i davaocu organa ili tkiva) pripadaju, razlika se isplaćuje u dinarskoj protivvrednosti obračunata po srednjem zvaničnom kursu koji važi na dan isplate.

Naknada troškova sahrane i prevoza posmrtnih ostataka

Član 31

U slučaju smrti osiguranog lica za vreme putovanja, ambulantnog ili stacionarnog lečenja u inostranoj zdravstvenoj ustanovi licu koje je snosilo troškove nabavke pogrebne opreme, otpreme i prevoza posmrtnih ostataka u Srbiju, Zavod naknađuje najneophodnije troškove u skladu sa propisima i po tarifama koje bi važile za osiguranike zemlje u kojoj je osigurano lice lečeno.

Odredba stava 1. odnosi se i na pratioca, odnosno stručnog pratioca kao i na davaoca organa ili tkiva.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Osiguranom licu o čijem zahtevu za upućivanje na lečenje u inostranstvo nije odlučeno do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, odlučiće se po odredbama Pravilnika koji je važio do donošenje ovog pravilnika.

Član 33

Osigurano lice koje je lečeno u inostranoj zdravstvenoj ustanovi, a da nije upućeno na lečenje u skladu sa ovim pravilnikom nema pravo na naknadu troškova tog lečenja po odredbama ovog pravilnika.

Član 34

Zavod najmanje jednom godišnje podnosi informaciju o upućivanju osiguranih lica na lečenje u inostranstvo Upravnom odboru Zavoda.

Informacija iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o broju podnetih zahteva, broju osiguranih lica upućenih na lečenje u inostranstvo po oboljenjima i zemljama, podatke o dužini lečenja, rezultatima lečenja, starosnoj i strukturi lečenih lica, visini troškova i broj odbijenih zahteva.

Član 35

Do sprovođenja postupka za zaključivanje ugovora sa inostranim zdravstvenim ustanovama o upućivanju osiguranih lica, osigurana lica će se upućivati u zdravstvenu ustanovu koju predloži Lekarska komisija.

Za vođenje postupka po odredbama ovog pravilnika utvrđuju se odgovarajući obrasci i evidencije posebnom odlukom direktora Zavoda.

Član 36

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu upućivanja osiguranika na lečenje u inostranstvo ("Službeni glasnik SRS", br. 86/93 i 89/93).

Član 37

Ovaj pravilnik stupa na snagu i primenjuje se osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".