PRAVILNIK
O POSTUPKU JAVNOG UVIDA, PREZENTACIJI I JAVNOJ RASPRAVI O STUDIJI O PROCENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 69/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje postupak javnog uvida, prezentacije i javne rasprave o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu (u daljem tekstu: studija o proceni uticaja).

Član 2

Nadležni organ obezbeđuje javni uvid, organizuje prezentaciju i javnu raspravu o studiji o proceni uticaja.

Izlaganje studije o proceni uticaja na javni uvid vrši se u roku od sedam dana od dana prijema zahteva za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja.

Izlaganje studije o proceni uticaja na javni uvid se oglašava u dnevnom, odnosno lokalnom listu na svakom od službenih jezika koji izlazi na području koje će biti zahvaćeno uticajem planiranog projekta, odnosno aktivnosti i traje najmanje 20 dana od dana obaveštavanja.

Izlaganje studije o proceni uticaja na javni uvid može se vršiti i putem elektronskih medija.

Oglašavanje izlaganja studije o proceni uticaja na javni uvid sprovodi nadležni organ.

Oglas o izlaganju studije o proceni uticaja na javni uvid sadrži: pun naziv organa koji sprovodi oglašavanje, naziv studije o proceni uticaja čije se izlaganje oglašava, podatke o vremenu i mestu izlaganja studije o proceni uticaja na javni uvid, podatke o vremenu i mestu javne prezentacije i javne rasprave, način na koji zainteresovani organi i organizacije i javnost mogu dobiti informacije o studiji o proceni uticaja i dostaviti primedbe, kao i druge informacije koje mogu biti od značaja za proces javnog uvida.

Član 3

Studija o proceni uticaja se izlaže na javni uvid u zgradi nadležnog organa u posebnoj prostoriji ili u posebnoj prostoriji koja je određena za izlaganje studije o proceni uticaja na javni uvid.

Ako saglasnost na studiju o proceni uticaja izdaje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine, odnosno nadležni organ autonomne pokrajine, studija o proceni uticaja se mora izložiti i u prostoriji organa lokalne samouprave na čijoj se teritoriji planira izvođenje projekta.

Nadležni organ dužan je da na ulazu u upravnu zgradu istakne na vidnom mestu oglas o izlaganju studije o proceni uticaja na javni uvid uz tačno navedeno vreme kada se može vršiti uvid.

Ako se studija o proceni uticaja izlaže na javni uvid u posebnoj prostoriji, potrebno je na ulazu u zgradu ili u centralnom holu zgrade istaći obaveštenje o tome u kojoj je prostoriji studija o proceni uticaja izložena na javni uvid i vreme kada se može vršiti uvid.

Član 4

Nadležni organ dužan je da svim zainteresovanim organima i organizacijama i javnosti koji vrše uvid u izloženu studiju o proceni uticaja pruži potrebne informacije i pomoć prilikom tumačenja pojedinih rešenja i eventualnog davanja primedbi i mišljenja na studiju o proceni uticaja.

Zainteresovani organi, organizacije i javnost podnose primedbe i mišljenja na izloženu studiju o proceni uticaja za vreme trajanja javnog uvida u pismenom obliku i predaju ih nadležnom organu koji je izložio studiju o proceni uticaja na javni uvid.

U toku trajanja javnog uvida nadležni organ je dužan da vodi evidenciju o izvršenom javnom uvidu (u vidu dnevnika ili službene beleške) i koja čini sastavni deo dokumentacije o sprovedenom javnom uvidu.

Član 5

Nadležni organ obezbeđuje vođenje zapisnika na javnoj raspravi u koji se unose sve primedbe, predlozi i mišljenja dati u toku javne rasprave.

U zapisnik sa javne rasprave unose se podaci o vremenu i mestu održavanja javne rasprave, svim prisutnim na javnoj raspravi i popis svih učesnika u diskusiji.

Nosilac projekta učestvuje u javnoj prezentaciji i javnoj raspravi o studiji o proceni uticaja.

U toku javne rasprave sva prisutna pravna i fizička lica koja su podnela primedbe na studiju o proceni uticaja u pisanom obliku mogu u određenom vremenu obrazložiti primedbe pred nadležnim organom i nosiocem projekta. Na svaku iznetu primedbu nosilac projekta zauzima stav i javno ga iznosi pred nadležnim organom, podnosiocem primedbi i prisutnima na javnoj raspravi.

Član 6

Zainteresovani organi i organizacije i zainteresovana javnost za vreme trajanja javnog uvida podnose primedbe i mišljenja na studiju o proceni uticaja u pisanom obliku i predaju ih nadležnom organu.

Član 7

Nadležni organ u roku od 15 dana od dana završetka javne rasprave, na osnovu mišljenja zainteresovanih organa i organizacija i zainteresovane javnosti, dostavlja nosiocu projekta pregled mišljenja sa predlozima za izmene i dopune studije o proceni uticaja.

Nosilac projekta nadležnom organu podnosi studiju o proceni uticaja po potrebi izmenjenu i dopunjenu sa pregledom mišljenja i predlozima iz stava 1. ovog člana u roku od 15 dana od dana njihovog prijema.

Nadležni organ u roku od 15 dana od dana prijema izmenjene i dopunjene studije o proceni uticaja, dostavlja tehničkoj komisiji tu studiju sa sistematizovanim pregledom mišljenja zainteresovanih organa i organizacija i zainteresovane javnosti i izveštajem o sprovedenom postupku procene uticaja.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".