PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA UTVRĐIVANJE TRŽIŠNE VREDNOSTI ZEMLJIŠTA U POSTUPKU DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 35/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se određuju kriterijumi za utvrđivanje tržišne vrednosti neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta, prema vrsti i nameni objekta, a u zavisnosti od načina davanja u zakup građevinskog zemljišta.

Član 2

Tržišna vrednost neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta utvrđuje se prema vrsti i nameni objekta, i to:

1. za porodične stambene objekte, proizvodne i skladišne objekte i javne objekte od opšteg interesa - kao proizvod površine parcele i tržišne cene zemljišta uvećane za 20%, i

2. za višeporodične stambene, stambeno-poslovne objekte i poslovno-stambene objekte, poslovne objekte i objekte ostalih namena (bazeni, sportski tereni, garaže, benzinske pumpe i dr.) - kao 6% proizvoda bruto površine objekta i tržišne cene m2 novoizgrađenih nekretnina iste namene na najbližem lokalitetu.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, za verske objekte tradicionalnih konfesija tržišna vrednost neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta utvrđuje se u iznosu od 10% proizvoda površine parcele i tržišne cene zemljišta.

Tržišna vrednost ostalog građevinskog zemljišta, utvrđena u skladu sa kriterijumima iz stava 1. ovog člana, uvećava se za iznos dodatno uloženih sredstava Javnog preduzeća "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu u povećanje vrednosti građevinske parcele.

Član 3

Kriterijumi utvrđeni u članu 2. ovog pravilnika, primenjuju se u zavisnosti od načina davanja u zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta i to u slučaju:

1. javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda javnim oglasom radi davanja u zakup ostalog građevinskog zemljišta, primenom člana 2. stav 1. ovog pravilnika,

2. javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda javnim oglasom radi davanja u zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta na određeno vreme do privođenja planiranoj nameni, primenom člana 2. stav 1. tačka 1. ovog pravilnika.

3. neposredne pogodbe radi formiranja potpune građevinske parcele, i to:

- prema površini parcele koja se daje u zakup, primenom člana 2. stav 1. tačka 1. ovog pravilnika, i

- srazmerno učešću površine parcele koja se daje u zakup, u površini potpune građevinske parcele, primenom člana 2. stav 1. tačka 2. ovog pravilnika,

4. neposredne pogodbe radi ispravke granica katastarskih parcela, bez obzira na vrstu objekta, primenom člana 2. stav 1. ovog pravilnika,

5. neposredne pogodbe radi davanja zemljišta u zakup vlasniku postojećeg objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, primenom člana 2. stav 1. ovog pravilnika, i

6. neposredne pogodbe radi izgradnje objekata za potrebe državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu, koji posluju sredstvima u državnoj svojini, primenom člana 2. stav 1. tačka 1. ovog pravilnika.

Član 4

Tržišnu cenu zemljišta i drugih nekretnina iz člana 2. ovog pravilnika, utvrđuje organizacija ovlašćena za procenu nepokretnosti.

Član 5

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za utvrđivanje tržišne vrednosti zemljišta u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 12/2004 i 13/2004).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".