PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA PROJEKTE U OBLASTI INFORMISANJA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 35/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: dotacije), za realizaciju projekata kojima se obezbeđuje rad javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina i etničkih zajednica, kao i nesmetano korišćenje prava invalida, hendikepiranih lica i drugih lica sa posebnim potrebama u javnom informisanju.

Član 2

Dotacije iz člana 1. ovog pravilnika obezbeđuju se za:

- projekte namenjene nacionalnim manjinama i etničkim zajednicama u cilju informisanja na sopstvenom jeziku i negovanju sopstvene kulture i identiteta, i

- projekte namenjene zaštiti interesa invalida, hendikepiranih lica i drugih lica sa posebnim potrebama radi nesmetanog korišćenja prava ovih lica u javnom informisanju, a posebno slobode primanja ideja, informacija i mišljenja.

Član 3

Projekat iz člana 2. ovog pravilnika sadrži:

- naziv projekta,

- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj i broj tekućeg računa nosioca projekta,

- opis projekta (učesnici, značaj, mesto, vreme i način realizacije, praćenje realizacije i očekivani rezultati), kao i budžet projekta (prikaz pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom sa iznosima sredstava neophodnih za njegovu realizaciju),

- izvore sredstava za finansiranje projekta, sa specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih izvora, od donatora, drugih izvora i očekivanog iznosa dotacije,

- odgovornu osobu za sprovođenje projekta i angažovanje sredstava.

Član 4

Za realizaciju projekata iz člana 2. ovog pravilnika, dodela dotacija vrši se putem javnog konkursa koji raspisuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Član 5

Akt o raspisivanju javnog konkursa donosi Gradonačelnik.

Akt iz stava 1. ovog člana sadrži:

- projekte za koje se javni konkurs sprovodi,

- datum objavljivanja konkursa,

- moguće učesnike na konkursu,

- rok za dostavljanje prijave na konkurs,

- dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu na konkurs.

Član 6

Postupak javnog konkursa iz člana 4. ovog pravilnika sprovodi Gradska uprava za kulturu (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 7

Javni konkurs iz člana 4. ovog pravilnika objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Član 8

Prijava na javni konkurs podnosi se Gradskoj upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs neće biti razmatrane.

Član 9

Gradska uprava razmatra projekte prispele na javni konkurs i sačinjava predlog za dodelu dotacija za realizaciju ovih projekata.

Član 10

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa sa predlogom za dodelu dotacija za realizaciju projekata iz člana 2. ovog pravilnika, Gradska uprava dostavlja Gradonačelniku u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

Gradonačelnik, nakon razmatranja izveštaja i predloga iz stava 1. ovog člana, donosi akt o odobravanju projekata i utvrđuje visinu sredstava po projektu.

Član 11

Sredstva iz člana 10. stav 2. ovog pravilnika prenose se na osnovu ugovora o realizaciji projekta koji zaključuje nosilac projekta kome je odobren projekat sa Gradskom upravom.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuju se način i rokovi za realizaciju projekta, prenosa sredstava i dr.

Član 12

Korisnici sredstava za realizaciju projekata iz člana 2. ovog pravilnika dužni su da, u roku od 30 dana od dana realizovanja projekta, dostave Gradskoj upravi izveštaj o realizaciji projekta sa odgovarajućom dokumentacijom.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".