ODLUKA
O NAČINU I USLOVIMA POD KOJIMA SE POTROŠAČI MOGU OBAVEŠTAVATI O ALKOHOLNIM PIĆIMA I DUVANSKIM PRERAĐEVINAMA PUTEM SREDSTAVA JAVNOG INFORMISANJA

("Sl. list SFRJ", br. 34/79 i 57/80)

1. Organizacije udruženog rada i druge organizacije i lica koja samostalno ličnim radom sredstvima u svojini građana proizvode alkoholna pića i duvanske prerađevine (u daljem tekstu: proizvođači) mogu, putem sredstava javnog informisanja, obaveštavati potrošače o tim proizvodima na način i pod uslovima koji su propisani ovom odlukom.

2. Proizvođači mogu putem štampe, radija i televizije obaveštavati potrošače alkoholnih pića i duvanskih prerađevina:

1) o osvojenim nagradama i drugim javnim priznanjima za kvalitet pojedinih proizvoda;

2) o radnim, proizvodnim i drugim uspesima koji se postižu u proizvodnji alkoholnih pića, odnosno duvanskih prerađevina, ali bez poimeničnog navođenja naziva proizvoda;

3) o kvalitetu i drugim svojstvima novih proizvoda.

Obaveštenje potrošača u smislu stava 1. ove tačke može se vršiti jednokratno i istovremeno.

3. Proizvođači mogu obaveštavati potrošače alkoholnih pića i duvanskih prerađevina o kvalitetu i drugim svojstvima svojih proizvoda:

1) za vreme održavanja specijalizovanih sajmova i izložbi alkoholnih pića i duvanskih prerađevina u okviru sajamskog, odnosno izložbenog prostora;

2) za vreme degustacije novih proizvoda koju organizuju u zatvorenim prostorijama;

3) za vreme raznih proslava koje organizuju, kao i prilikom poseta od strane potrošača alkoholnih pića i duvanskih prerađevina.

4. Proizvođači, organizacije udruženog rada i druge organizacije koje se bave prometom alkoholnih pića i duvanskih prerađevina, kao i lica koja samostalno ličnim radom sredstvima u svojini građana učestvuju u prometu alkoholnih pića i duvanskih prerađevina mogu obaveštavati potrošače o kvalitetu i drugim svojstvima tih proizvoda, i to u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, kioscima i drugim javnim objektima u kojima se vrši prodaja alkoholnih pića, odnosno duvanskih prerađevina, pod uslovom da se ti proizvodi mogu kupovati u tim objektima.

5. Odredbe tač. 2. i 3. ove odluke primenjuju se i na organizacije udruženog rada i druge organizacije koje se bave uvozom alkoholnih pića i duvanskih prerađevina.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".