UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA IZVOĐENJA GEOLOŠKIH ISTRAŽNIH RADOVA ZA 2005. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 74/2005)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program izvođenja geoloških istražnih radova iz oblasti: izrade geoloških karata, hidrogeoloških istraživanja, inženjerskogeoloških istraživanja, istraživanja energetskih, metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina, geoekoloških istraživanja i geološki informacioni sistem.

Član 2

Geološki istražni radovi u Republici Srbiji u 2005. godini vršiće se prema Programu izvođenja geoloških istražnih radova za 2005. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

PROGRAM

IZVOĐENJA GEOLOŠKIH ISTRAŽNIH RADOVA ZA 2005. GODINU

I

U 2005. godini predviđa se nastavak započetih osnovnih geoloških istraživanja iz prethodne godine i to:

- izrada geoloških karata i regionalna istraživanja čiji se rezultati koriste za izradu geoloških karata;

- hidrogeološka istraživanja-izrada osnovne hidrogeološke karte Srbije razmere 1:100.000, istraživanje kvaliteta podzemnih voda za vodosnabdevanje;

- inženjerskogeološka istraživanja-izrada osnovne inženjersko-geološke karte Srbije razmere 1.100.000, specijalizovanih karata i istraživanja za potrebe prostornog planiranja;

- mineralne sirovine-istraživanje energetskih, metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina;

- geoekološka istraživanja-održivo korišćenja geoloških resursa i mineralnih sirovina;

- informacioni sistemi - razvoj informacionog sistema Geol - ISA

- ostale aktivnosti - revizija, priprema i štampanje geoloških karata i tumača.

II

1. IZRADA GEOLOŠKIH KARATA

Osnovu svih geoloških i rudarskih delatnosti kao i rezultata koji slede iz ovih radova čine osnovna geološka istraživanja. Ona obuhvataju izradu geoloških karata razmera od 1:50.000 do 1:10.000.000 i kompleksne studije i projekte u funkciji izrade, dopuna i inoviranja geoloških karata.

Za 2005. godinu planira se nastavak izrade geoloških karata, korišćenjem svih dostupnih podataka dobijenih izradom tematske geološke karte (TGK), istraživanjem energetskih, nemetaličnih i metaličnih mineralnih sirovina, inženjersko-geoloških i hidrogeoloških istraživanja.

Obaviće se dopuna podataka reambuliranjem i dokartiranjem, pre svega tematske geološke karte, da bi se kompletirala i formatizovala u vidu listova karte. Očekuje se da novi pristup izradi, uz digitalizaciju pripremljenih listova i razmenu podataka sa zemljama EU radi usklađivanja sa standardima u ovoj oblasti, ubrza realizaciju geološke karte Srbije 1:50.000.

1.1. Geološka karta Srbije 1:50.000

U 2005. godini planiran je završetak istraživanja na listu Prijepolje 1 (jugozapadna Srbija), izrada finalne verzije lista i tumača i nastavak istraživanja na listu Užice 4. U zapadnoj Srbiji planiran je nastavak radova na listu Zvornik 2. Na području severoistočne Srbije planira se rad na listovima Kladovo 3, Zaječar 1 i Negotin 1.

Finalizacijom istraživanja na listovima Prijepolje 1, Užice 4, Kladovo 3 i Zaječar 1 u 2005. godini stekli bi se uslovi za štampanje ovih listova.

1.2. Geološke karte 1:100.000 - 1:10.000.000

Planirana je kompilacija geoloških karata krupnih i srednjih razmera za teritoriju Srbije kao osnova za dugoročni plan izrade Geološke karte Srbije (GK 50) i završetak pripreme geomorfološke karte za štampu u razmeri 1:300.000.

2. HIDROGEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Planirana osnovna hidrogeološka istraživanja obuhvatiće nastavak izrade Osnovne hidrogeološke digitalizovane karte razmere 1:100.000 na listu Beograd i digitalizaciju lista Obrenovac.

Regionalna hidrogeološka istraživanja izvodiće se u cilju definisanja kvaliteta i kategorije podzemnih voda teritorije Vojvodine za potrebe vodosnabdevanja.

3. INŽENJERSKOGEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Osnovna inženjerskogeološka istraživanja vršiće se sa aspekta sagledavanja inženjersko-geoloških uslova i karakteristika terena za lociranje deponija, njihovu sanaciju i rekultivaciju, u urbanim centrima Vojvodine.

Pored toga planiran je nastavak istraživanja za potrebe izrade Osnovne inženjersko-geološke karte razmere 1:100.000 na listovima Pančevo i Bela Crkva i digitalizacija lista Obrenovac.

4. ISTRAŽIVANJE MINERALNIH SIROVINA

Program istraživanja ležišta mineralnih sirovina obuhvata nastavak istraživanja metaličnih, energetskih i nemetaličnih mineralnih sirovina sa pratećim mineragenetskim proučavanjima i istraživanjima. Cilj istraživanja je utvrđivanje potencijalnosti određenih područja u pogledu mineralnih sirovina. U tom smislu planiraju se istraživanja na perspektivnom područjima sa pozitivnim mineragenetskim preduslovima u pogledu otkrivanja ekonomski značajnih ležišta mineralnih sirovina.

4.1. Energetske mineralne sirovine

Planirana istraživanja u oblasti energetskih mineralnih sirovina nafte i gasa treba da ukažu na eventualne potencijalne prostore u Srbiji i ona prethode obimnim i kompleksnim istraživanjima koja na ovim prostorima uglavnom sprovodi "Naftagas". Osim podloge za detaljna istraživanja energenata i procenu potencijalnosti, ova istraživanja će omogućiti definisanje geoloških formacija i olakšati izradu geoloških karata, redukujući na ovim istražnim prostorima potrebu za kompleksnim geološkim kartiranjem.

Planira se nastavak realizacije projekata istraživanja mineralnih sirovina, koji imaju širi geološki pristup u vezi istraživanja svih pratećih nemetaličnih, metaličnih kao i tehnogenih mineralnih sirovina.

4.2. Metalične mineralne sirovine

Tokom 2005. godine, geološka istraživanja će se realizovati kroz osnovna geološka istraživanja:

- plemenitih i teških minerala u rečnim nanosima,

- metaličnih mineralnih sirovina na području Jastrebca, i

- zlata, srebra i šelita u istočnom kontaktnom pojasu Neresničkog granitoida.

4.3. Nemetalične mineralne sirovine

Koncepcija istraživanja nemetaličnih mineralnih sirovina zasniva se na potrebi definisanja potencijalnosti određenih nemetaličnih mineralnih sirovina i geoloških sredina, sa aspekta pozitivnih rezultata dosadašnjih geoloških istraživanja a u cilju primene u privredi Republike Srbije, planiran je nastavak realizacije osnovnih geoloških istraživanja:

- kvarcnih sirovina,

- istraživanja ostalih mineralnih sirovina, i

- izrada Minaregenetske karte i tumača Republike Srbije u razmeri 1:300.000,

- tehničkog građevinskog kamena uz koridor 10 na deonici Niš-Dimitrovgrad,

- karbonatnih formacija Srbije kao nosioca građevinskih materijala i nemetaličnih mineralnih sirovina.

5. GEOEKOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

U cilju definisanja geoloških činilaca kao faktora ugroženosti životne sredine u funkciji različitog korišćenja svih geoloških vrednosti (mineralna blaga, podzemna voda, geotermalna energija, građevinsko zemljište, prirodni prostori posebnih vrednosti i geološke retkosti), revitalizacije izmenjenih i degradiranih terena (područja rudnika, akumulacija, saobraćajnih koridora, područja kapitalnih industrijskih objekata i aglomeracije bez kontrolisanog urbanog razvoja) i zaštite ugroženih i potencijalno ugroženih terena planira se nastavak istraživanja rezervata prirode Stari Begej - Carska bara.

6. INFORMACIONI SISTEM

Nastavak izrade Geološkog informacionog sistema Srbije ima za cilj digitalno arhiviranje geoloških podataka i informacija, odnosno obezbeđenje savremene i efikasne informativne osnove za obavljanje svih aktivnosti vezanih za planiranja, projektovanja i odlučivanja u oblasti geologije, objektivno sagledavanje celokupnog mineralnog blaga države, kao i pripreme određene dokumentacije po svetskim standardima.

U cilju sveobuhvatnog testiranja i demostriranja mogućnosti geološkog informacionog sistema, kroz njegovu inplementaciju, planira se realizacija test primera i izrada dokumentacije i upustva za njegovo korišćenje.

7. OSTALE STRUČNE AKTIVNOSTI

Planira se praćenje izrade, ocene kvaliteta i vršenje godišnje i konačne revizije autorskih originala državnih karata razmere 1:50.000 i manje, štampanje i priprema za štampu završenih listova državne karte.

III

Struktura raspodele finansijskih sredstva po Programu geoloških istražnih radova za 2005. godinu:

A. PRIHODI

 

1. Sredstva budžeta za geološka istraživanja

59.200.000,00 din.

B. RASHODI

 

1. Geološki istražni radovi u 2005. godini

59.200.000,00 din.

- izrada geoloških karata

15.200.000,00 din.

- hidrogeološka istraživanja

7.000.000,00 din.

- inženjerskogeološka istraživanja

6.500.000,00 din.

- istraživanje mineralnih sirovina

23.700.000,00 din.

- geoekološka istraživanja

2.300.000,00 din.

- geološki informacioni sistem

4.500.000,00 din.