NAREDBA
O PREDUZIMANJU MERA RADI SPREČAVANJA ŠIRENJA I ISKORENJIVANJA KROMPIROVIH CISTOLIKIH NEMATODA

("Sl. glasnik RS", br. 74/2005)

1. Radi sprečavanja širenja i iskorenjivanja krompirovih cistolikih nematoda (u daljem tekstu: KCN), na zaraženoj parceli zabraniće se od strane nadležnog fitosanitarnog inspektora:

1) proizvodnja osetljivih useva (krompir, paradajz, plavi patlidžan);

2) proizvodnja sadnog materijala i semena čija tehnologija proizvodnje uključuje i iznošenje i raznošenje zemljišta sa zaražene parcele, sa ili bez samog biljnog materijala;

3) neproizvodne aktivnosti koje uključuju promet krompira i iznošenje i raznošenje zemljišta sa zaražene parcele.

Zabrana iz stava 1. ove tačke određuje se na osnovu laboratorijske analize ovlašćene organizacije.

2. Zabrana iz tačke 1. ove naredbe ne odnosi se na slučajeve kada se proizvodnja vrši u naučnoistraživačke svrhe.

3. Provera prisustva KCN na zaraženoj parceli vrši se laboratorijskom analizom, u roku od pet godina od dana utvrđivanja zabrane iz tačke 1. ove naredbe na zahtev lica kome je mera zabrane izrečena.

4. Ako se proverom iz tačke 3. ove naredbe utvrdi prisustvo KCN u ispitivanim uzorcima zemljišta, mere se primenjuju i u periodu od narednih pet godina nakon čega je moguća ponovna provera prisustva KCN u zemljištu.

5. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o preduzimanju mera radi sprečavanja širenja, suzbijanja i iskorenjivanja krompirove cistolike nematode (Globodera rostochiensis) i proglašenju područja zaraženih ovim štetnim organizmom ("Službeni list SRJ", broj 39/02).

6. Ova naredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".