REŠENJEO UTVRĐIVANJU JUGOSLOVENSKIH STANDARDA ZA SOKOVE OD VOĆA I POVRĆA("Sl. list SCG", br. 36/2005) |
1. Utvrđuju se jugoslovenski standardi za sokove od voća i povrća:
|
1) Sokovi od voća i povrća. Određivanje pH-vrednosti |
JUS EN 1132 |
|
2) Sokovi od voća i povrća. Određivanje formalnog broja |
JUS EN 1133 |
|
3) Sokovi od voća i povrća. Određivanje pepela |
JUS EN 1135 |
|
4) Sokovi od voća i povrća. Enzimsko određivanje sadržaja limunske kiseline (citrata). NADH spektrometrijska metoda |
JUS EN 1137 |
|
5) Sokovi od voća i povrća. Enzimsko određivanje sadržaja L-jabučne kiseline (L-malata). NADH spektrometrijska metoda |
JUS EN 1138 |
|
6) Sokovi od voća i povrća. Enzimsko određivanje sadržaja D-izolimunske kiseline. NADH spektrometrijska metoda |
JUS EN 1139 |
|
7) Sokovi od voća i povrća. Enzimsko određivanje sadržaja D-glukoze i D-fruktoze. NADPH spektrometrijska metoda |
JUS EN 1140 |
|
8) Sokovi od voća i povrća. Određivanje sadržaja pulpe centrifugiranjem |
JUS EN 12134 |
|
9) Sokovi od voća i povrća. Određivanje ukupnog sadržaja karotinoida i pojedinih frakcija karotinoida |
JUS EN 12136 |
|
10) Sokovi od voća i povrća. Enzimsko određivanje sadržaja D-jabučne kiseline. NAD spektrometrijska metoda |
JUS EN 12138 |
|
11) Sokovi od voća i povrća. Procena sadržaja rastvorljive suve materije. Refraktometrijska metoda |
JUS EN 12143 |
|
12) Sokovi od voća i povrća. Određivanje ukupne suve materije. Gravimetrijska metoda sa gubitkom mase sušenjem |
JUS EN 12145 |
|
13) Sokovi od voća i povrća. Enzimsko određivanje sadržaja saharoze. NADP spektrometrijska metoda |
JUS EN 12146 |
|
14) Sokovi od voća i povrća. Određivanje titrirane kiselosti |
JUS EN 12147 |
2. Jugoslovenski standardi iz tačke 1. ovog rešenja objavljeni su u posebnom izdanju Zavoda za standardizaciju.