UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA MENJAČKIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2005 i 77/2005)

1. Banke, ovlašćeni menjači i Narodna banka Srbije menjačke poslove obavljaju u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova (u daljem tekstu: Odluka) i ovim uputstvom, a ovlašćeni menjači koji menjačke poslove obavljaju u svoje ime a za račun Narodne banke Srbije, odnosno banke - i u skladu sa ugovorom o obavljanju menjačkih poslova (u daljem tekstu: ugovor).

2. Ugovorom se uređuju međusobna prava i obaveze banke, odnosno Narodne banke Srbije i ovlašćenog menjača.

Ugovor sadrži naročito:

- naziv i sedište ugovornih strana;

- spisak menjačkih mesta ovlašćenog menjača;

- minimalne tehničke uslove za obavljanje menjačkih poslova;

- način predaje efektive i čekova;

- način obračuna i naplate provizije koja se primenjuje za obavljanje menjačkih poslova;

- obaveze u slučaju raskida ugovora.

Ovlašćeni menjač koji je zaključio ugovor s Narodnom bankom Srbije obavezan je da:

- priloži kopiju ugovora o otvaranju i vođenju tekućeg računa kod banke;

- nabavi odgovarajuću opremu prema specifikaciji Narodne banke Srbije, a posebno savremene uređaje za otkrivanje falsifikata (uređaji sa senzorima za markere i magnetnu detekciju koji otkrivaju većinu falsifikata SAD dolara, uređaji koji otkrivaju falsifikate evra i UV lampu);

- menjačko mesto opremi brojačkom mašinom.

3. Narodna banka Srbije ovlašćenom menjaču s kojim je zaključila ugovor uručuje, za svako menjačko mesto, ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova (u daljem tekstu: ovlašćenje) i nalepnicu, koje je ovlašćeni menjač dužan da istakne na menjačkom mestu, kao i identifikacione kartice za obavljanje menjačkih poslova korišćenjem standardnog softvera Narodne banke Srbije.

4. Ako se gotovina u dinarima (u daljem tekstu: gotovina) i efektivni strani novac (u daljem tekstu: efektiva) koji su namenjeni menjačkom poslovanju čuvaju s drugom gotovinom i efektivom u istoj kasi, odnosno trezoru - ovlašćeni menjač je dužan da obezbedi da gotovina i efektiva namenjene menjačkom poslovanju budu odvojeno pakovane i obeležene natpisom "Menjačko poslovanje".

Ovlašćeni menjač je dužan da stanje gotovine i efektive u dnevniku blagajne svakoga dana sravnjuje sa stvarnim stanjem gotovine i efektive u kasi.

5. Radnici koji rade na menjačkim poslovima mogu u prostoriji menjačkog mesta van kase držati samo svoju gotovinu, i to najviše u iznosu dinarske protivvrednosti 100 evra (džeparac).

Ako su na blagajničkom mestu prisutna i lica iz tačke 17. stav 2. Odluke, njihova gotovina ne može biti veća od iznosa iz stava 1. ove tačke.

6. Banka, odnosno Narodna banka Srbije ugovornoj strani s kojom je zaključila ugovor dostavlja važeće kursne liste za efektivu, obaveštenja u vezi sa obavljanjem menjačkih poslova i informacije o tehničkoj opremi koja se koristi za obavljanje ovih poslova, a pruža i stručnu pomoć u obuci radnika koji će raditi na tim poslovima.

7. Ovlašćeni menjač mora na menjačkom mestu posedovati sledeću dokumentaciju:

1) ovlašćenje Narodne banke Srbije za to menjačko mesto;

2) kopiju važećeg ugovora;

3) potvrde o otkupu i o prodaji efektive i čekova, kursne liste i potvrde ostalih transakcija iz prethodna tri meseca;

4) ažurnu zbirku opisa stranih i opisa lažnih stranih novčanica, koju izdaje Narodna banka Srbije, overenu pečatom menjačnice.

8. Na osnovu podataka iz obaveštenja Narodne banke Srbije u vezi sa obavljanjem menjačkih poslova i podataka iz zbirke iz tačke 7. odredba pod 4 ovog uputstva, menjači su dužni da pri obavljanju menjačkih poslova utvrde da li je strana novčanica ispravna, odnosno da li je u opticaju, da li je istekao rok za njenu zamenu i da li je eventualno u pitanju falsifikat te novčanice.

Strana novčanica nije ispravna:

- ako je falsifikovana;

- ako je novčanicu proglasio bezvrednom nadležni organ emitenta;

- ako je procent površine preostalog dela novčanice manji od procenta koji utvrđuje Narodna banka Srbije, odnosno banka;

- ako je deo koji nedostaje na novčanici nadoknađen drugom vrstom papira ili papirom s druge novčanice, što se kvalifikuje kao pokušaj prepravke i podleže ekspertizi;

- ako su glavni motivi ili oznake apoena prepravljeni na bilo koji način i iz bilo kojih pobuda;

- ako je pranjem ili delovanjem neke supstance izbledela u tolikoj meri da su njene osnovne karakteristike (vrsta valute, apoen, elementi zaštite i dr.) neprepoznatljive;

- ako je umrljana jarkom bojom ("alert colours"), odnosno bojama kojima se zaštićuju novčanice tokom transporta;

- ako na postojećem delu novčanice nedostaju svi zaštitni elementi (npr. vodeni žig, magnetna zaštita, obojena vlakna, sigurnosna nit, mikrotekst) ili su ovi elementi nečitljivi;

- ako na postojećem delu novčanice nedostaju sva obeležja autentičnosti (npr. naziv banke, serijski broj, vrednost novčanice iskazana slovima i brojevima, glavna slika);

- ako je novčanica do te mere lepljiva, natopljena uljem, uništena vatrom, hemikalijama, truljenjem i sl., odnosno kontaminirana da ne može biti ispitana.

9. Menjači su dužni da, radi pravilnog rukovanja efektivom i sprečavanja otkupa falsifikovanih i nevažećih novčanica, ažurno vode zbirku iz tačke 7. odredba pod 4 ovog uputstva i evidenciju o svim obaveštenjima iz tačke 8. stav 1. tog uputstva.

Ažurnim vođenjem zbirke iz stava 1. ove tačke smatra se vođenje kojim su sve izmene i dopune te zbirke izvršene u skladu s podacima Narodne banke Srbije.

10. Ako ovlašćeni menjač nije siguran da je neka novčanica u opticaju, podnosioca takve novčanice uputiće na banku s kojom je zaključio ugovor, odnosno na Narodnu banku Srbije.

Na način iz stava 1. ove tačke postupa se i ako je strana novčanica do te mere oštećena ili pohabana da se ne može identifikovati.

11. Ako pri podnošenju strane novčanice na otkup menjač posumnja da je u pitanju falsifikat, dužan je da na odgovarajući način pokuša da zadrži lice koje je podnelo tu novčanicu i da odmah pozove radnika organa unutrašnjih poslova. U prisustvu radnika tog organa sačinjava se zapisnik o oduzimanju sumnjive novčanice, u tri primerka, s podacima o podnosiocu, kao i o samoj novčanici (vrsta valute, apoen, serijski broj i dr.). Sumnjiva novčanica se, uz jedan primerak zapisnika, dostavlja organizacionoj jedinici Narodne banke Srbije u čijem su delokrugu poslovi trezora, radi ekspertize, drugi primerak zapisnika dostavlja se nadležnom sekretarijatu ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, a treći zadržava menjač za svoje potrebe. Licu koje je podnelo sumnjivu novčanicu izdaje se potvrda o oduzimanju te novčanice.

Narodna banka Srbije obaveštava menjača o izvršenoj ekspertizi - na obrascu Izveštaj o ekspertizi novca, koji se sastoji od četiri numerisana primerka: prvi primerak dostavlja se nadležnom sekretarijatu ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove na teritoriji na kojoj je falsifikat otkriven, drugi i treći primerak dostavljaju se menjaču, a četvrti ostaje u arhivi Narodne banke Srbije. Ako se ekspertizom ustanovi da je dostavljena novčanica ispravna, novčanica se vraća pošiljaocu.

Kod otkrivanja falsifikata strane novčanice posle otkupa, bez obzira na to da li je njen podnosilac poznat, zapisnik se sastavlja komisijski - u četiri primerka: jedan primerak zapisnika i sumnjiva novčanica dostavljaju se organizacionoj jedinici Narodne banke Srbije u čijem su delokrugu poslovi trezora, jedan nadležnom sekretarijatu ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, a dva zadržava menjač.

Ako sumnjivu novčanicu na otkup podnese lice s diplomatskim pasošem, tom licu se izdaje potvrda o oduzimanju novčanice, ako je moguće na jednom od svetskih jezika. Od tog lica se (bez prisustva radnika organa unutrašnjih poslova) uzimaju potrebni podaci i o tome obaveštava nadležni sekretarijat ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove. Sastavljanje i dostava zapisnika o oduzimanju ove novčanice vrše se na način utvrđen u stavu 1. ove tačke.

Ovlašćeni menjač koji je zaključio ugovor s Narodnom bankom Srbije dužan je da nadoknadi iznos dobijen za predate novčanice apoena od 50 i 100 SAD dolara za koje se pri preradi efektive u Narodnoj banci Srbije utvrdi da su falsifikati.

12. Putnički ček se otkupljuje po sledećem postupku: korisnik čeka je dužan da drugi potpis na čeku, koji mora da odgovara prvom potpisu, stavi u prisustvu menjača na šalteru. Radi utvrđivanja autentičnosti potpisa, odnosno utvrđivanja da ček na naplatu podnosi pravi korisnik - menjač potpise na čekovima upoređuje s potpisom korisnika na njegovoj putnoj ispravi.

Ako treće lice ovlašćenom menjaču podnese na otkup putnički ček koji je korisnik na oba mesta već potpisao i na kome je, na mestu predviđenom za popunjavanje naredbe (pay to order), naredba već popunjena na ime lica koje taj ček podnosi na otkup - ovlašćeni menjač podnosioca ovog čeka upućuje na banku s kojom je zaključio ugovor.

Kod svakog otkupa putničkog čeka, ovlašćeni menjač je dužan da u potvrdu o otkupu unese: ime i prezime rezidenta - fizičkog lica i nerezidenta - fizičkog lica, lični broj iz važeće lične karte ili broj važeće putne isprave, mesto stalnog prebivališta i adresu, serijski broj i mesto izdavanja čeka.

13. Ako bankarski ček podnet na otkup ispunjava sve potrebne uslove, menjač će od korisnika (remitenta) zahtevati da ga indosira pred njim - stavljanjem potpisa na poleđini čeka (po njegovoj širini), a identitet korisnika utvrdiće na osnovu važeće putne isprave ili važeće lične karte. Kad se identitet korisnika utvrđuje na osnovu putne isprave, potpis mora biti identičan potpisu na toj ispravi.

Ako ovlašćeni menjač primi na šalteru bankarski ček na kome se iznos ispisan slovima ne slaže sa iznosom ispisanim ciframa, takav ček neće otkupiti, a korisnika će uputiti na banku s kojom je zaključio ugovor da ga preuzme na naplatu (inkaso).

Ako na bankarskom čeku nedostaje neki od bitnih elemenata čeka, ili je neki od tih elemenata prepravljen, nečitak ili radiran (sastrugan) - ovlašćeni menjač takav ček neće otkupiti, a korisnika će uputiti na banku s kojom je zaključio ugovor. Ovlašćeni menjač neće otkupiti ni bankarski ček koji je izdat u više primeraka (što se vidi iz oznake na samom čeku - First, Original, Second, Duplicate) ako se ne podnesu svi primerci tog čeka.

Ovlašćeni menjač može otkupiti bankarski ček kad korisnik preda i original i kopiju tog čeka i kad oba primerka prethodno potpiše (indosira) na poleđini. I original i kopiju čeka ovlašćeni menjač dostavlja banci s kojom je zaključio ugovor.

Ovlašćeni menjač koji je zaključio ugovor s Narodnom bankom Srbije dužan je da nadoknadi dinarsku protivvrednost koju je Narodna banka Srbije uplatila tom ovlašćenom menjaču i troškove neuspele naplate primljenog čeka za koji se naknadno utvrdi da nije naplativ u inostranstvu.

14. Narodna banka Srbije neposredno prodaje efektivu na zahtev ovlašćenog menjača s kojim ima zaključen ugovor isključivo za dinarska sredstva koja potiču iz menjačkog poslovanja.

Ovlašćeni menjač je dužan da, pri uplati gotovine Narodnoj banci Srbije u visini dinarske protivvrednosti efektive iz stava 1. ove tačke, dostavi i potvrdu o internom izlazu dinara iz dinarske blagajne menjačkog mesta.

15. Menjač otkupljuje i prodaje efektivu i čekove primenom kurseva i provizije iz tač. 8. i 10. i tačke 14, alineje treća i peta Odluke.

16. Rezidenti - fizička lica koja efektivu kupuju u iznosu većem od 5.000 evra, ili u odgovarajućoj protivvrednosti u drugoj stranoj valuti, dužni su da tu kupovinu najave 48 sati ranije.

17. Menjač o izvršenom otkupu i prodaji efektive i čekova izdaje potvrdu, koja ima najmanje jednu kopiju. Original potvrde menjač predaje rezidentu - fizičkom licu, odnosno nerezidentu - fizičkom licu, a kopiju, bez obzira na medij na kome se nalazi, čuva do isteka zakonom utvrđenog roka za čuvanje knjigovodstvene dokumentacije.

Potvrda iz stava 1. ove tačke obavezno sadrži sledeće podatke:

- naziv menjača;

- naziv banke s kojom ovlašćeni menjač ima zaključen ugovor, odnosno tekst "Narodna banka Srbije" ako ovlašćeni menjač ima zaključen ugovor s Narodnom bankom Srbije;

- naziv i adresu menjačkog mesta;

- šifru blagajničkog mesta;

- oznaku posla (otkup, prodaja) i redni broj potvrde koji se ne sme ponavljati;

- ime i prezime rezidenta - fizičkog lica i nerezidenta - fizičkog lica, njihov lični broj iz važeće lične karte ili broj važeće putne isprave kod svake transakcije čija protivvrednost u dinarima prelazi iznos propisan zakonom ili podzakonskim aktom kojim je uređeno sprečavanje pranja novca;

- šifru osnova otkupa (796 i 701 za efektivu a 795 i 699 za čekove) ili prodaje (700 i 701 za efektivu a 795 i 699 za čekove);

- oznaku valute, iznos u stranoj valuti i u dinarima;

- kurs po kome je obavljena transakcija;

- procent i iznos provizije;

- napomenu "Potvrdu je potrebno čuvati radi ostvarenja prava nerezidenta - fizičkog lica na reotkup neutrošenih dinara" - na srpskom jeziku i najmanje na jednom od svetskih jezika ako se prodaja vrši nerezidentu;

- datum i mesto izdavanja potvrde;

- vreme izvršene transakcije;

- potpis blagajnika ili njegovu šifru.

Ovlašćeni menjač koji je zaključio ugovor s Narodnom bankom Srbije, radi zaštite od falsifikata, pored podataka iz stava 2. ove tačke, u potvrdu iz stava 1. te tačke unosi:

- kod svake prodaje novčanice apoena od 50 i 100 SAD dolara - ime i prezime rezidenta - fizičkog lica i nerezidenta - fizičkog lica, njegov lični broj iz važeće lične karte ili broj iz važeće putne isprave, kao i serijske brojeve novčanica;

- kod svakog otkupa putničkog čeka - ime i prezime rezidenta - fizičkog lica i nerezidenta - fizičkog lica, njihov lični broj iz važeće lične karte ili broj važeće putne isprave, mesto stalnog prebivališta i adresu, serijski broj čeka i mesto izdavanja čeka.

Potvrda iz stava 1. ove tačke mora biti sačinjena u skladu s računovodstvenim standardima i mora da sadrži redni broj, koji se ne sme ponavljati. Programska oprema mora biti izrađena tako da se posle unošenja prvog rednog broja potvrde unose naredni brojevi, koji se do kraja predviđene serije više ne mogu menjati.

U slučaju prekida rada elektronskog sistema na blagajničkom mestu, menjač koristi odštampane obrasce potvrda o otkupu i prodaji efektive i čekova koji već sadrže redne brojeve i vodi evidenciju o utrošenim obrascima tih potvrda. Ove potvrde se štampaju u blokovima - u okviru određenih serijskih brojeva.

Menjač je dužan da, posle uspostavljanja rada elektronskog sistema na blagajničkom mestu, u dnevnik blagajne odmah unese podatke s ručno izrađenih obrazaca potvrda o otkupu i prodaji efektive i čekova.

18. Menjač svakodnevno sačinjava dnevnik blagajne o kupovini i prodaji efektive i čekova, koji obavezno sadrži:

- naziv menjača;

- naziv i mesto banke s kojom je ovlašćeni menjač zaključio ugovor;

- vrstu valute, iznos u valuti, kurs, obračunatu dinarsku protivvrednost, iznos obračunate provizije i ukupan iznos dinara;

- početno stanje efektive i gotovine i njihovo stanje na kraju dana;

- serijske brojeve potvrda o kupovini, odnosno o prodaji i podatke o drugim transakcijama na blagajničkom mestu;

- vreme izvršene transakcije;

- šifru osnova kupovine, odnosno prodaje (efektiva, čekovi);

- pečat i potpis, odnosno numeričku oznaku ovlašćenog menjača;

- mesto i datum.

Podaci u dnevniku blagajne moraju se unositi hronološki, prema vremenskom redosledu transakcija, i moraju odgovarati podacima o iznosima otkupljene, odnosno prodate efektive i čekova, kao i podacima o drugim transakcijama na blagajničkom mestu - po vrsti i iznosima, prema pojedinačnim potvrdama.

Dnevnik blagajne ovlašćeni menjač zaključuje na kraju svakog radnog dana, štampa ga i dostavlja banci, odnosno Narodnoj banci Srbije - u elektronskom ili štampanom obliku.

Dnevnik blagajne u štampanom obliku menjač čuva do isteka zakonom utvrđenog roka za čuvanje knjigovodstvene dokumentacije.

19. Efektivu iz tačke 11. Odluke, ovlašćeni menjač predaje banci, odnosno Narodnoj banci Srbije na način i u terminima predviđenim Odlukom i ugovorom, uz potvrdu o izlazu efektive radi predaje banci, odnosno Narodnoj banci Srbije.

20. Prilikom predaje Narodnoj banci Srbije novčanica u apoenima od 50 i 100 SAD dolara, ovlašćeni menjač je dužan da priloži specifikaciju tih novčanica s podacima o ovlašćenom menjaču (naziv menjačnice, ime i prezime vlasnika), datumu predaje, apoenskoj strukturi i serijskim brojevima. Specifikacija mora biti overena pečatom ovlašćenog menjača i mora je potpisati ovlašćeni menjač, odnosno lice koje je on ovlastio, a uz specifikaciju se prilaže i overena i potpisana izjava ovlašćenog menjača da pod punom materijalnom odgovornošću prihvata da nadoknadi iznos za predate novčanice apoena od 50 i 100 SAD dolara za koje se pri preradi efektive u Narodnoj banci Srbije utvrdi da su falsifikati.

Nadoknada falsifikovanih novčanica iz stava 1. ove tačke vrši se predajom ispravnih novčanica u istoj valuti - i to odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od dana prijema izveštaja o ekspertizi.

21. Ovlašćeni menjač koji je zaključio ugovor s Narodnom bankom Srbije dužan je da Narodnoj banci Srbije dostavi otkupljene čekove u roku od tri dana od dana otkupa.

22. Prilikom predaje banci, odnosno Narodnoj banci Srbije otkupljenih čekova, ovlašćeni menjač je dužan da za putničke čekove koji glase na stranu valutu stavi svoj pečat na lice čeka (na mestu za popunjavanje naredbe - order), kao i na njegovu poleđinu (po širini), s potpisom ovlašćenog lica. U slučaju da korisnik čeka nije popunio datum, datum otkupa čeka dužan je da stavi ovlašćeni menjač.

23. Ovlašćeni menjač može gotovinu i efektivu iz blagajne jednog menjačkog mesta prenositi u blagajnu drugog menjačkog mesta.

Prenos iz stava 1. ove tačke mora pratiti potvrda o internom izlazu, odnosno ulazu gotovine, odnosno efektive, kao i dokument s popisom specifikovanih iznosa u gotovini i efektivi koje su predmet prenosa, koji je potpisao ovlašćeni menjač ili lice koje je on ovlastio i koji je overen pečatom ovlašćenog menjača, i to sa oba menjačka mesta.

24. Putujući menjač mora u vreme poslovanja, pored potvrde da je uključen u menjačko mesto menjača, koju mu izdaje menjač, posedovati ovlašćenje menjača čiji je on deo, kao i na vidnom mestu istaknut bedž sa svojim imenom i prezimenom i oznakom "PUTUJUĆI MENJAČ".

Putujući menjač posluje sa efektivom i gotovinom koje mu dnevno dotira menjačko mesto u koje je uključen. Posle završetka smene, putujući menjač sastavlja dnevnik blagajne i ukupnu efektivu i gotovinu predaje menjačkom mestu u koje je uključen.

25. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije elektronski dostavlja podatke o obavljenim menjačkim poslovima, u skladu s propisom Narodne banke Srbije za sprovođenje odluke kojom se uređuju uslovi i način plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i u dinarima.

Ako Narodna banka Srbije elektronski ne potvrdi prijem podataka iz stava 1. ove tačke, banka joj dekadni izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima dostavlja u štampanoj formi, najkasnije u roku utvrđenom propisom iz tog stava, i to na obrascu koji je kao Prilog 1 odštampan uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo.

Dekadni izveštaj iz stava 2. ove tačke obuhvata i dekadni promet efektive i čekova po osnovu menjačkih poslova ovlašćenih menjača s kojima banka ima zaključen ugovor.

Dekadom u smislu ovog uputstva smatra se period od deset dana računajući od prvog dana u mesecu.

26. Ovlašćeni menjač koji je s bankom, odnosno s Narodnom bankom Srbije zaključio ugovor, o obavljenim menjačkim poslovima sastavlja dnevni izveštaj i elektronski ga dostavlja banci, odnosno Narodnoj banci Srbije, a u slučaju prekida rada elektronskog sistema - dostavlja ručno sačinjen izveštaj, i to na obrascu koji je kao Prilog 2 odštampan uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo.

27. U slučaju prestanka poslovanja na menjačkom mestu, ovlašćeni menjač koji je zaključio ugovor s Narodnom bankom Srbije obavezan je da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana prestanka važnosti ugovora, odnosno prestanka poslovanja na određenom menjačkom mestu - svu efektivu preda Narodnoj banci Srbije, gotovinu uplati na svoj tekući račun, a ovlašćenje, nalepnicu i identifikacione kartice za rad na tom menjačkom mestu vrati Narodnoj banci Srbije, kao i da omogući deinstaliranje standardnog softvera Narodne banke Srbije.

U slučaju prestanka poslovanja na menjačkom mestu, ovlašćeni menjač koji menjačke poslove obavlja na osnovu ugovora koji je zaključio s bankom dužan je da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana prestanka važnosti ugovora, odnosno prestanka poslovanja na određenom menjačkom mestu - svu efektivu preda banci, gotovinu uplati na svoj tekući račun, a ovlašćenje vrati Narodnoj banci Srbije preko banke s kojom ima zaključen ugovor.

28. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova i postupku kontrole menjačkih poslova ("Službeni list SRJ", br. 25/2002, 31/2002, 53/2002 i 69/2002 i "Službeni glasnik RS", broj 23/2003).

29. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalna odredba Uputstva o izmeni
Uputstva za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova

("Sl. glasnik RS", br. 77/2005)

2. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. oktobra 2005. godine.

 

Prilog 1

 

_____________________________________________

 

__________________________________________

(naziv banke)

 

(matični broj)

 

DEKADNI IZVEŠTAJ
O OBAVLJENIM MENJAČKIM POSLOVIMA

(otkupljena i prodata efektiva i otkupljeni i prodati čekovi)
ZA PERIOD _____________________

Oznaka valute

OTKUP EFEKTIVE

OTKUP ČEKOVA

PRODAJA EFEKTIVE

PRODAJA ČEKOVA

Od rezidenata fizičkih
lica

Od nerezidenata fizičkih
lica

UKUPNO

Od rezidenata fizičkih
lica

Od nerezidenata fizičkih
lica

UKUPNO

Rezidentima fizičkim
licima

Nerezidentima fizičkim
licima

UKUPNO

Rezidentima fizičkim licima

Nerezidentima fizičkim licima

UKUPNO

šifra (796)

šifra (701)

(2+3)

šifra (795)

šifra (699)

(5+6)

šifra 700)

šifra (701)

(8+9)

šifra (795)

šifra (699)

(11+12)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


___________________________________________

 

_________________________________________

(mesto i datum)

 

(pečat i potpis)

 

Prilog 2

_________________________________________

 

______________________________________

(naziv ovlašćenog menjača)

 

(matični broj, odnosno šifra)

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

 

(matični broj, odnosno naziv banke s kojom ovlašćeni menjač ima ugovor)

 

 

DNEVNI IZVEŠTAJ
O OBAVLJENIM MENJAČKIM POSLOVIMA

(otkupljena, predata i prodata efektiva i otkupljeni, predati i prodati čekovi)
NA DAN ____________________________

Oznaka valute

Početno stanje*

 

OTKUP EFEKTIVE

OTKUP ČEKOVA

PRODAJA EFEKTIVE

PRODAJA ČEKOVA

PREDATA EFEKTIVA

Stanje efektive na kraju dana

Stanje dinara na kraju dana

PREDATI ČEKOVI

Kupljena efektiva od banke

Od rezidenata fizičkih lica

Od nerezidenata fizičkih lica

UKUPNO

Od rezidenata fizičkih lica

Od nerezidenata fizičkih lica

UKUPNO

Rezidentima fizičkim licima

Nerezidentima fizičkim licima

UKUPNO

Rezidentima fizičkim licima

Nerezidentima fizičkim licima

UKUPNO

 

šifra (796)

šifra (701)

(3+4+5)

šifra (795)

šifra (699)

(7+8)

šifra (700)

šifra (701)

(10+
11)

šifra (795)

šifra (699)

(13+
14)

 

(2+6-12-16)

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


___________________________________________

 

_________________________________________

(mesto i datum)

 

(pečat i potpis)

*Iznos dinara uključuje se u početno stanje.