ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OBEZBEĐENJA LIKVIDNOSTI ISPLATE DEVIZNIH DEPOZITA FIZIČKIH LICA KOD BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 57/2004, 118/2004, 122/2004, 69/2005 i 77/2005)

1. Radi obezbeđenja likvidnosti isplate deviznih depozita fizičkih lica kod banaka, ovlašćena banka, odnosno banka (u daljem tekstu: banka) dužna je da održava deviznu likvidnost u skladu sa odredbama ove odluke.

2. Pod održavanjem devizne likvidnosti u smislu ove odluke podrazumeva se držanje deviznih štednih uloga banke na deviznim računima kod Narodne banke Srbije u iznosu 43%, a banke u sanaciji u iznosu 100% deviznih štednih uloga sa stanjem poslednjeg dana u mesecu, umanjenih za iznos deviza, odnosno efektivnog stranog novca položenih radi ugovorenog namenskog korišćenja, kao i za iznos neisplaćenih deviza primljenih po osnovu deviznih penzija.

Devizama, odnosno efektivnim stranim novcem položenim kod Narodne banke Srbije, u smislu ove odluke, banka može slobodno raspolagati radi isplate deviznih štednih uloga na zahtev štediša.

Deviznim štednim ulogom, u smislu ove odluke, smatraju se devize, odnosno efektivni strani novac koji građani polažu na devizne račune i devizne štedne knjižice kod banaka od 1. jula 2001. godine.

Pod ugovorenim namenskim korišćenjem u smislu stava 1. ove tačke podrazumevaju se odobreni dinarski krediti i novčane kartice izdate za plaćanja u inostranstvu.

Banka je dužna da iznos deviznih štednih uloga utvrđen u smislu stava 1. ove tačke položi kod Narodne banke Srbije najkasnije do 11. u tekućem mesecu.

3. Obaveza održavanja devizne likvidnosti iz tačke 2. ove odluke ne odnosi se na prvoklasnu banku, kao ni na banku za koju prvoklasna banka d pismenu izjavu kojom se obavezuje da svojom imovinom odgovara za izvršenje obaveza te banke utvrđenih ovom odlukom - pod uslovom da najmanje 75% deviznih štednih uloga plasira na finansijskom tržištu Republike Srbije.

Ako banka iz stava 1. ove tačke ne plasira na finansijskom tržištu Republike Srbije najmanje 75% deviznih štednih uloga, dužna je da razliku do 75% tih uloga prenese na račun Narodne banke Srbije.

4. Na devize, odnosno efektivni strani novac položene na devizne račune Narodne banke Srbije, Narodna banka Srbije plaća banci kamatu u devizama, odnosno u efektivnom stranom novcu - u visini vodeće referentne kamatne stope na svaku deponovanu valutu.

5. Devize, odnosno efektivni strani novac koji su položeni kod Narodne banke Srbije u smislu ove odluke vode se na posebnom deviznom računu i ne mogu se prodavati na deviznom tržištu, a ne mogu se ni koristiti za druge namene osim za namene utvrđene tom odlukom.

6. Narodna banka Srbije je dužna da, u roku od dva radna dana od dana podnošenja zahteva za povlačenje deviza, odnosno efektivnog stranog novca, isplati banci devize, odnosno efektivni strani novac u visini 43%, a banci u sanaciji u visini 100% smanjenja stanja deviznih štednih uloga.

7. Ako na račun Narodne banke Srbije ne prenese devize, odnosno efektivni strani novac u iznosu i roku iz ove odluke, banka na dinarsku protivvrednost tih deviza, odnosno efektivnog stranog novca plaća Narodnoj banci Srbije kamatu po kamatnoj stopi od 4% mesečno.

8. Banka može tromesečno promeniti valutnu strukturu deviza, odnosno efektivnog stranog novca koji su položeni kod Narodne banke Srbije, a prema stanju štednje poslednjeg dana tromesečja. Promena valutne strukture obračunavaće se po srednjem kursu koji važi poslednjeg dana tromesečja.

9. Međusobna prava i obaveze koji proističu iz ove odluke Narodna banka Srbije i banka regulisaće ugovorom.

9a. Devizni štedni ulog položen kod banke u periodu obeležavanja Svetskog dana štednje, odnosno od 1. do 7. novembra 2004. godine smatraće se ugovorenim namenskim korišćenjem u smislu ove odluke.

10. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama
Odluke o uslovima i načinu obezbeđenja likvidnosti isplate deviznih depozita fizičkih lica kod banaka

("Sl. glasnik RS", br. 69/2005)

3. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama
Odluke o uslovima i načinu obezbeđenja likvidnosti isplate deviznih depozita fizičkih lica kod banaka

("Sl. glasnik RS", br. 77/2005)

3. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".