ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA MENJAČKIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2005 i 77/2005)

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja poslova kupovine od fizičkih lica i prodaje tim licima efektivnog stranog novca i čekova koji glase na stranu valutu i mogu biti unovčeni u stranu valutu (u daljem tekstu: menjački poslovi).

2. Menjačke poslove mogu obavljati banke i Narodna banka Srbije, kao i rezidenti - pravna lica i preduzetnici koji su registrovani kao privredni subjekti kod nadležnog organa (u daljem tekstu: privredni subjekti), imaju ovlašćenje Narodne banke Srbije za obavljanje menjačkih poslova i s bankom, odnosno Narodnom bankom Srbije zaključen ugovor o obavljanju tih poslova.

3. Pojedini pojmovi, u smislu ove odluke, imaju sledeća značenja:

- banka je ovlašćena banka i banka;

- menjač je banka, Narodna banka Srbije i ovlašćeni menjač;

- ovlašćeni menjač je privredni subjekt koji ima ovlašćenje Narodne banke Srbije za obavljanje menjačkih poslova i te poslove obavlja u svoje ime a za račun banke, odnosno Narodne banke Srbije, kao i banka koja je s Narodnom bankom Srbije zaključila ugovor o obavljanju menjačkih poslova u svoje ime a za račun Narodne banke Srbije;

- ovlašćenje je pismeno ovlašćenje Narodne banke Srbije koje ona izdaje privrednom subjektu za obavljanje menjačkih poslova;

- menjačko mesto je prostorna i organizaciona jedinica u kojoj se obavljaju menjački poslovi, a može da sadrži jedno ili više blagajničkih mesta;

- blagajničko mesto je deo menjačkog mesta na kome blagajnik obavlja menjačke poslove;

- privremeno menjačko mesto je prostorna i organizaciona jedinica u kojoj se menjački poslovi privremeno obavljaju, a može da sadrži jedno ili više blagajničkih mesta;

- putujući menjač je radnik banke, Narodne banke Srbije ili ovlašćenog menjača, koji menjačke poslove obavlja na teritoriji Republike Srbije u prevoznom sredstvu u međunarodnom putničkom saobraćaju i posluje kao samostalno blagajničko mesto u okviru menjačkog mesta.

4. Banka i ovlašćeni menjač, odnosno Narodna banka Srbije i ovlašćeni menjač međusobne odnose u vezi sa obavljanjem menjačkih poslova regulišu ugovorom.

5. Narodna banka Srbije menjačke poslove obavlja u svoje ime i za svoj račun.

Banka menjačke poslove obavlja u svoje ime i za svoj račun.

Ovlašćeni menjač menjačke poslove obavlja u svoje ime a za račun banke, odnosno Narodne banke Srbije - na osnovu ugovora o obavljanju menjačkih poslova (u daljem tekstu: ugovor) zaključenog s bankom, odnosno Narodnom bankom Srbije.

6. Ovlašćeni menjač može zaključiti ugovor samo s jednom bankom ili s Narodnom bankom Srbije.

7. Narodna banka Srbije i ovlašćeni menjač koji je s Narodnom bankom Srbije zaključio ugovor - otkup, odnosno prodaju efektivnog stranog novca (u daljem tekstu: efektiva) i otkup čekova obavljaju u skladu s propisom kojim se utvrđuju vrste deviza i efektive koje Narodna banka Srbije kupuje i prodaje na deviznom tržištu.

Češku krunu (CZK), mađarsku forintu (HUF), slovenački tolar (SIT), konvertibilnu marku (BAM) i poljski zlot (PLN), Narodna banka Srbije i ovlašćeni menjač koji je s Narodnom bankom Srbije zaključio ugovor otkupljuju do iznosa čija protivvrednost ne prelazi 1.000 evra po transakciji.

Ako su novčanice iz stava 2. ove tačke oštećene ili su van opticaja - Narodna banka Srbije i ovlašćeni menjač iz tog stava te novčanice neće otkupljivati, odnosno zamenjivati.

Banka, odnosno ovlašćeni menjač koji je s bankom zaključio ugovor - otkup, odnosno prodaju efektive i čekova obavljaju u skladu s propisom kojim se utvrđuju vrste deviza i efektive koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

8. Menjač od rezidenta - fizičkog lica i nerezidenta - fizičkog lica otkupljuje efektivu i čekove po kupovnom kursu za efektivu, odnosno za čekove koji važi na dan otkupa.

Menjač rezidentu - fizičkom licu prodaje efektivu i čekove za dinare, po prodajnom kursu za efektivu, odnosno za čekove koji važi na dan prodaje.

Nerezidentu - fizičkom licu menjač prodaje efektivu isključivo u visini neutrošenih dinara koji potiču od prethodno prodate efektive, odnosno čekova (reotkup), uz podnošenje potvrde o otkupu te efektive, odnosno čekova.

Banka utvrđuje sopstveni kupovni i prodajni kurs za efektivu i za čekove, pri čemu kupovni kurs za čekove ne može biti manji od kupovnog kursa za efektivu.

Ovlašćeni menjač koji menjačke poslove obavlja u svoje ime a za račun Narodne banke Srbije, kupovni i prodajni kurs za efektivu i za čekove utvrđuje u rasponu između kupovnog i prodajnog kursa za efektivu iz važeće kursne liste Narodne banke Srbije, pri čemu kupovni kurs za čekove ne može biti manji od kupovnog kursa za efektivu.

Ovlašćeni menjač koji menjačke poslove obavlja u svoje ime a za račun banke, kupovni i prodajni kurs za efektivu i čekove utvrđuje u rasponu između kupovnog i prodajnog kursa za efektivu iz važeće kursne liste banke, pri čemu kupovni kurs za čekove ne može biti manji od kupovnog kursa za efektivu.

Kupovni i prodajni kurs za efektivu i za čekove iz st. 4, 5. i 6. ove tačke utvrđuje se jednom dnevno - na početku radnog dana.

9. Banka, odnosno Narodna banka Srbije neposredno prodaje efektivu na zahtev ovlašćenog menjača s kojim ima zaključen ugovor, i to prenosom s tekućeg računa dinarskih sredstava tog menjača ili uplatom gotovog novca podignutog iz blagajne menjačkog mesta - u visini dinarske protivvrednosti tražene efektive.

Ovlašćeni menjač je dužan da, pri uplati Narodnoj banci Srbije gotovog novca u visini dinarske protivvrednosti efektive iz stava 1. ove tačke, dostavi i potvrdu o internom izlazu dinara iz dinarske blagajne menjačkog mesta.

10. Za obavljanje menjačkih poslova menjač može naplatiti proviziju koja se primenjuje na dinarsku protivvrednost efektive, odnosno čekova, obračunatu po kupovnom, odnosno prodajnom kursu koji važi na dan otkupa, odnosno prodaje.

11. Ovlašćeni menjač na kraju radnog dana utvrđuje blagajnički maksimum za efektivu, i to do 30% iznosa efektive otkupljene tog radnog dana, bez obzira na strukturu te efektive po vrstama valuta.

Efektivu iznad blagajničkog maksimuma iz stava 1. ove tačke, ovlašćeni menjač je dužan da preda banci, odnosno Narodnoj banci Srbije.

12. Privredni subjekt preko banke podnosi Narodnoj banci Srbije zahtev za dobijanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova (u daljem tekstu: ovlašćenje) - radi zaključenja ugovora s bankom, odnosno neposredno Narodnoj banci Srbije - radi zaključenja ugovora s Narodnom bankom Srbije.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke prilaže se:

- za privrednog subjekta koji zahtev podnosi preko banke - predlog ugovora s bankom, koji obavezno sadrži spisak menjačkih mesta;

- rešenje o upisu u registar kod nadležnog organa;

- potvrda o plaćenim troškovima postupka za dobijanje ovlašćenja, u skladu sa odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj se naplaćuju naknade za usluge koje vrši Narodna banka Srbije;

- dokaz o osnovu korišćenja poslovnog prostora za obavljanje menjačkog posla (dokaz o svojini nad poslovnim prostorom, odnosno ugovor o zakupu na najmanje godinu dana);

- podaci o radnicima koji će neposredno obavljati menjačke poslove, uz kopije njihovih ličnih karata;

- dokaz o stečenoj najmanje srednjoj stručnoj spremi za radnike koji će neposredno obavljati menjačke poslove;

- dokaz da se protiv vlasnika, odnosno protiv osnivača privrednog subjekta i radnika koji će neposredno obavljati menjačke poslove ne vode krivični postupci, kao i dokaz da ova lica nisu osuđivana za krivična dela;

- obaveštenje o radnom vremenu.

Da bi s Narodnom bankom Srbije zaključio ugovor, privredni subjekt koji je dostavio dokumentaciju iz stava 2. ove tačke dužan je da priloži i:

- dokaz da poseduje opremu prema specifikaciji Narodne banke Srbije, uključujući i telefonsku liniju;

- tekst ugovora koji je taj privredni subjekt potpisao;

- kopiju ugovora o tekućem računu otvorenom kod banke;

- za radnike koji će neposredno obavljati menjačke poslove u privrednom subjektu - certifikat Narodne banke Srbije o završenoj obuci za obavljanje menjačkih poslova korišćenjem softverske aplikacije za obavljanje tih poslova.

13. Narodna banka Srbije proverava da li je privredni subjekt koji je podneo zahtev iz tačke 12. stav 1. ove odluke ispunio uslove za obavljanje menjačkih poslova i o podnetom zahtevu odlučuje u roku od 30 dana od dana dostavljanja tog zahteva s kompletnom dokumentacijom.

Ako oceni da je privredni subjekt koji s bankom želi da zaključi ugovor ispunio uslove za obavljanje menjačkih poslova, Narodna banka Srbije će tom privrednom subjektu izdati ovlašćenje, i to posebno za svako menjačko mesto navedeno u ugovoru.

Ako, na osnovu dokumentacije iz tačke 12. st. 2. i 3. ove odluke, oceni da je privredni subjekt koji s njom želi da zaključi ugovor ispunio uslove za obavljanje menjačkih poslova - Narodna banka Srbije će tom privrednom subjektu izdati ovlašćenje, i to posebno za svako menjačko mesto navedeno u ugovoru, i sa ovim privrednim subjektom zaključiće ugovor.

Nadležna organizaciona jedinica Narodne banke Srbije će privrednom subjektu iz stava 3. ove tačke uručiti ovlašćenje i ugovor i instaliraće mu aplikativni softver tek posle pružanja dokaza o uplati naknade za taj softver, koji će tom privrednom subjektu biti dat na korišćenje za sve vreme trajanja ugovora s Narodnom bankom Srbije.

Banka, i to za ovlašćenog menjača koji menjačke poslove obavlja u svoje ime a za račun banke, odnosno ovlašćeni menjač koji te poslove obavlja u svoje ime a za račun Narodne banke Srbije - dužni su da Narodnu banku Srbije obaveste o promeni podataka iz tačke 12. stav 2. ove odluke, i to u roku od pet dana od dana nastanka te promene, s tim da su dokaz o promeni poslovnog prostora za obavljanje menjačkih poslova dužni da dostave pre nastanka ove promene.

14. Menjač je dužan:

- da na vidnom mestu, ispred prostora gde se nalazi menjačko mesto, stavi natpis "MENJAČNICA" - na srpskom jeziku i na jednom od svetskih jezika;

- da fizičkom licu, korišćenjem standardnog softvera, izda potvrdu o izvršenom otkupu i prodaji efektive i čekova, a u slučaju prekida rada elektronskog sistema - da tom licu izda ručno izrađenu potvrdu, sa svim elementima propisanim uputstvom za sprovođenje ove odluke;

- da sopstvenu kursnu listu istakne na mestu i na način koji su vidljivi za stranke, s tim da pri otkupu i prodaji efektive i čekova može primeniti i povoljnije kurseve - u rasponu utvrđenih kurseva, prema obaveštenju o tim kursevima koje treba da bude istaknuto na istom mestu i na isti način kao i kursna lista;

- da na reklamnoj tabli koja je istaknuta na menjačkom mestu ili ispred menjačkog mesta istakne minimalan iznos koji plaća prilikom otkupa, odnosno maksimalan iznos koji naplaćuje prilikom prodaje efektive za sve valute iz kursne liste menjača (po jedinici inostrane valute). Minimalan iznos, u smislu ove alineje, predstavlja garantovani iznos koji menjač isplaćuje fizičkom licu prilikom otkupa efektive i sastoji se od kupovnog kursa za efektivu menjača za tu valutu umanjenog za maksimalni procenat provizije. Maksimalan iznos, u smislu ove alineje, predstavlja garantovani iznos koji menjač naplaćuje od fizičkog lica prilikom prodaje efektive i sastoji se od prodajnog kursa za tu efektivu menjača uvećanog za maksimalni procenat provizije.

Pod reklamnom tablom u smislu stava 1. ove alineje podrazumeva se svaki vid obaveštenja, odnosno elektronske ili bilo koje druge reklame, koji služi za informisanje građana o minimalnom i maksimalnom iznosu iz tog stava;

- da obaveštenje o visini maksimalnog procenta provizije istakne na početku radnog vremena na način koji je vidljiv za stranke, i to na istom mestu i na isti način na kome je, odnosno na koji je istaknuta kursna lista, kao i da proviziju naplaćuje do visine procenta naznačenog u tom obaveštenju, s tim da ovo obaveštenje ne može menjati u toku radnog vremena;

- da na mestu i na način koji su vidljivi za stranke istakne sledeći tekst: "VAŽNO OBAVEŠTENJE: Menjač je obavezan da, pre obavljanja transakcije, fizičko lice obavesti o ukupnom iznosu dinara koje fizičko lice dobija po jedinici inostrane valute koju želi da proda, odnosno o ukupnom iznosu dinara koje fizičko lice plaća po jedinici inostrane valute koju želi da kupi, pri čemu ovi iznosi moraju biti istovetni ili za fizičko lice povoljniji od istaknutih na reklamnoj tabli" i da postupi u skladu s tim obaveštenjem;

- da dnevnik blagajne vodi korišćenjem standardnog softvera i da u taj dnevnik unese podatke iz ručno izrađenih potvrda odmah posle uspostavljanja rada elektronskog sistema;

- da menjačko poslovanje knjigovodstveno odvoji od druge delatnosti koju obavlja;

- da menjačko poslovanje obavlja prema obaveštenju o radnom vremenu koje je dostavljeno Narodnoj banci Srbije;

- da kod svake transakcije čija protivvrednost u dinarima prelazi iznos propisan zakonom ili podzakonskim aktom kojim je uređeno sprečavanje pranja novca postupi u skladu s tim zakonom, odnosno podzakonskim aktom.

15. Ovlašćeni menjač je, pored obaveza propisanih tačkom 14. ove odluke, dužan da ispuni i sledeće obaveze:

- da na vidnom mestu istakne naziv menjačnice i naziv, odnosno ime i prezime vlasnika, odnosno osnivača;

- da banci, odnosno Narodnoj banci Srbije, i to istog a najkasnije narednog radnog dana do 12,00 časova, preda efektivu iznad blagajničkog maksimuma za efektivu - osim u slučaju da je njegovo menjačko mesto udaljeno više od dvadeset kilometara od najbližeg šaltera banke, odnosno od najbliže organizacione jedinice Narodne banke Srbije ili da je u pitanju viša sila, što se utvrđuje ugovorom;

- da na tekući račun kod banke, i to istog a najkasnije narednog radnog dana, uplati višak dinara iznad trostrukog prosečnog iznosa dinara kojim je vršen otkup efektive u prethodnom mesecu;

- da otkupljene čekove dostavi banci, odnosno Narodnoj banci Srbije u roku i na način koji su utvrđeni ugovorom;

- da na menjačkom mestu drži samo onu gotovinu u dinarima, efektivu i čekove koji su namenjeni menjačkom poslovanju i ostvareni menjačkim poslovanjem, koji su evidentirani na propisan način, uz odgovarajuću dokumentaciju;

- da ako, pored menjačkog poslovanja, obavlja i drugu delatnost - obezbedi da se gotovina u dinarima, efektiva i čekovi koji su namenjeni menjačkom poslovanju čuvaju odvojeno od gotovine, efektive i čekova iz druge delatnosti, a ako se drže u zajedničkoj kasi - moraju biti odvojeno pakovani i obeleženi natpisom "Menjačko poslovanje";

- da banci, odnosno Narodnoj banci Srbije svakodnevno dostavlja izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima.

16. Ovlašćeni menjač koji menjačke poslove obavlja u svoje ime a za račun Narodne banke Srbije dužan je da, pored ispunjenja obaveza propisanih tač. 14. i 15. ove odluke, i to korišćenjem standardnog softvera Narodne banke Srbije:

- vodi dnevnik blagajne;

- izdaje potvrdu o otkupu i prodaji efektive i o otkupu čekova;

- dnevne izveštaje o obavljenim menjačkim poslovima predaje elektronski, a u slučaju prekida rada elektronskog sistema - da predaje ručno sačinjene izveštaje.

17. Menjačke poslove kod ovlašćenog menjača neposredno mogu obavljati samo lica iz tačke 12. stav 2, alineja peta, ove odluke.

Pored lica iz stava 1. ove tačke, na blagajničkom mestu mogu biti prisutni još samo radnici čije je prisustvo opravdano (radnici obezbeđenja, radnici zaduženi za transport i dr.), dok je drugim licima pristup zabranjen.

Pristup menjačkom mestu dozvoljen je kontrolnom organu kada vrši kontrolu.

18. Banka je, pored ispunjenja obaveza propisanih tačkom 14. ove odluke, dužna i da Narodnoj banci Srbije elektronski dostavlja podatke o obavljenim menjačkim poslovima, u skladu s propisom Narodne banke Srbije za sprovođenje odluke kojom se uređuju uslovi i način plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i u dinarima.

Ako Narodna banka Srbije elektronski ne potvrdi prijem podataka iz stava 1. ove tačke - banka je dužna da joj dekadni izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima dostavi najkasnije u roku utvrđenom propisom iz tog stava.

Dekadni izveštaj iz stava 2. ove tačke obuhvata i dekadni promet efektive i čekova po osnovu menjačkih poslova ovlašćenih menjača s kojima banka ima zaključen ugovor.

Dekadom u smislu ove tačke smatra se period od deset dana računajući od prvog dana u mesecu.

19. Ovlašćenom menjaču koji je s Narodnom bankom Srbije zaključio ugovor, Narodna banka Srbije za otkupljenu efektivu isplaćuje dinarsku protivvrednost te efektive obračunatu po kupovnom kursu za efektivu koji važi na dan otkupa uvećanu za 1% - osim za češku krunu (CZK), mađarsku foritu (HUF), slovenački tolar (SIT), konvertibilnu marku (BAM) i poljski zlot (PLN), kao i za otkupljene čekove, kad se ova dinarska protivvrednost ne uvećava.

20. Putujući menjač je dužan da poseduje potvrdu da je uključen u menjačko mesto menjača, koju mu izdaje menjač.

Za putujućeg menjača koji je uključen u menjačko mesto ovlašćenog menjača, u ugovoru, pored podataka utvrđenih za svako blagajničko mesto, mora biti utvrđeno i gde taj menjač obavlja menjačke poslove.

Putujući menjač je dužan da izdaje ručno izrađenu potvrdu o otkupu, odnosno o prodaji efektive.

Izveštaj putujućeg menjača uključuje se u izveštaj menjača čiji je on deo.

21. Menjački poslovi se na privremenom menjačkom mestu obavljaju u vreme većih privrednih, turističkih ili sličnih manifestacija, u skladu sa ugovorom koji je ovlašćeni menjač zaključio s bankom, odnosno Narodnom bankom Srbije.

22. Menjački poslovi mogu se obavljati i na bankomatu, koji je sastavni deo blagajničkog mesta.

23. Za sprovođenje ove odluke guverner Narodne banke Srbije donosi uputstvo.

24. Ovlašćeni menjači su dužni da obavljanje menjačkih poslova usklade sa odredbama ove odluke u roku od 90 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Ovlašćeni menjači su dužni da na način predviđen tačkom 15, alineja treća, ove odluke postupaju od dana stupanja na snagu te odluke.

Ako ovlašćeni menjači ne postupe na način i u roku iz stava 1. ove tačke - Narodna banka Srbije oduzeće im ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova.

25. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova i postupku kontrole menjačkih poslova ("Službeni list SRJ", br. 25/2002, 34/2002, 53/2002 i 69/2002 i "Službeni glasnik RS", br. 15/2003 i 23/2003).

26. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama i dopuni Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova

("Sl. glasnik RS", br. 77/2005)

3. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. oktobra 2005. godine.