ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA PREDLAGANJE MERA ZA POMOĆ DOMAĆIM LICIMA KOJA ORGANIZOVANO BORAVE U STRANOJ ZEMLJI U VREME NASTUPANJA VANREDNIH OKOLNOSTI U TOJ ZEMLJI

("Sl. glasnik RS", br. 78/2005)

1. Obrazuje se Komisija za predlaganje mera za pomoć domaćim licima koja organizovano borave u stranoj zemlji u vreme nastupanja vanrednih okolnosti u toj zemlji (u daljem tekstu: Komisija).

2. Zadatak Komisije je da razmatra nastale vanredne okolnosti u stranoj zemlji nastale kao posledica elementarnih nepogoda, terorističkog napada, ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti i slično, da ocenjuje stepen ugroženosti naših građana, da o tome sastavlja izveštaj i da u roku od 24 časa od nastupanja vanrednih okolnosti predloži Vladi mere u cilju pomoći našim građanima.

3. Komisija ima predsednika i šest članova i čine je predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i usluga, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva za kapitalne investicije, JP "JAT AIRWAYS" i "YUTA" Poslovnog udruženja turističkih agencija Srbije i Crne Gore.

Predsednik ima zamenika koji ga zamenjuje u slučaju odsustva i sprečenosti za obavljanje poslova.

4. Predsednika, zamenika predsednika i članove Komisije imenuje Vlada posebnim rešenjem, na predlog ministra nadležnog za poslove trgovine, turizma i usluga.

5. Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja Ministarstvo trgovine, turizma i usluga.

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".