ODLUKA
O OBAVEZNOJ REZERVI BANAKA KOD NARODNE BANKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 48/2004, 86/2004, 90/2004, 136/2004, 46/2005, 69/2005, 77/2005 i 80/2005)

1. Banke su dužne da obračunavaju i izdvajaju obaveznu rezervu - u visini, na način i u rokovima koji su utvrđeni ovom odlukom.

Pod bankama, u smislu stava 1. ove tačke, podrazumevaju se banke osnovane u skladu sa Zakonom o bankama i drugim finansijskim organizacijama ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99 i 36/2002 i "Službeni glasnik RS", broj 72/2003).

2. Obaveznu rezervu banke obračunavaju:

1) na obaveze po dinarskim depozitima, dinarskim sredstvima pribavljenim izdavanjem hartija od vrednosti i korišćenim dinarskim kreditima;

2) na obaveze po deviznim depozitima i deviznim kreditima, kao i na druge devizne obaveze;

3) na delove depozita primljenih po poslovima koje banka obavlja u ime i za račun trećih lica a koji prelaze iznose plasmana koje je banka dala iz tih depozita.

3. Izuzetno od tačke 2. ove odluke, obaveznu rezervu banke ne obračunavaju:

1) na iznos obaveza prema Narodnoj banci Srbije;

2) na iznos obaveza prema bankama koje izdvajaju obaveznu rezervu kod Narodne banke Srbije;

3) na iznos obaveza po osnovu devizne štednje položene kod banaka posle 30. juna 2001. godine;

4) na iznos obaveza po poslovima sprovođenja zakona i drugih propisa kojima je regulisan javni dug države po osnovu devizne štednje građana i na iznos namenskih depozita po osnovu kupoprodaje obveznica emitovanih radi regulisanja tog duga;

5) na iznos obaveza prema poveriocima Pariskog i Londonskog kluba, kao i na iznos transformisanih obaveza prema državi na osnovu Zakona o regulisanju odnosa između Savezne Republike Jugoslavije i pravnih lica i banaka sa teritorije Savezne Republike Jugoslavije koje su prvobitni dužnici ili garanti prema poveriocima Pariskog i Londonskog kluba ("Službeni list SRJ", broj 36/2002);

6) (brisana)

Pri obračunu obavezne rezerve - iznos depozita, kredita i drugih obaveza banke utvrđenih u smislu tačke 2. ove odluke umanjuje se za iznos blokiranih deviznih sredstava banke u inostranstvu pod uslovom da je blokada izvršena pre 31. decembra 2000. godine, za iznos plasmana u humanitarne svrhe odobrenih iz deviznih kredita primljenih od međunarodnih finansijskih organizacija po osnovu ugovora koji su zaključeni od 31. decembra 2004. godine, kao i za iznos dugoročnih stambenih kredita pod uslovom da su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

4. (Brisana)

5. Obaveznu rezervu banke obračunavaju 10. u mesecu, i to:

1) po stopi od 20% na iznos prosečnog dnevnog knjigovodstvenog stanja dinarskih sredstava u prethodnom kalendarskom mesecu utvrđenih u smislu tačke 2. te odluke (u daljem tekstu: dinarska osnovica);

2) po stopi od 29% na iznos prosečnog dnevnog knjigovodstvenog stanja deviznih sredstava u prethodnom kalendarskom mesecu utvrđenih u smislu tačke 2. te odluke (u daljem tekstu: devizna osnovica).

Izuzetno od stava 1. odredbe pod 2 ove tačke, banke obaveznu rezervu obračunavaju po stopi od 7% na iznos prosečnog dnevnog knjigovodstvenog stanja obaveza po deviznim kreditima kod stranih pravnih lica sa ugovorenim rokom dospeća dužim od četiri godine, pod uslovom da su ugovori o tim kreditima, uključujući i anekse tih ugovora, registrovani do 31. decembra 2004. godine u skladu s propisima kojima se regulišu kreditni odnosi sa inostranstvom.

Obavezna rezerva obračunata na način iz stava 1. ove tačke važi za obračunski period od 11. u mesecu do 10. u narednom mesecu (u daljem tekstu: obračunski period).

6. Obaveznu rezervu obračunatu na dinarsku osnovicu (u daljem tekstu: dinarska obavezna rezerva) banke izdvajaju na svoj žiro račun.

Obaveznu rezervu obračunatu na deviznu osnovicu (u daljem tekstu: devizna obavezna rezerva) banke izdvajaju na devizne račune Narodne banke Srbije, u evrima i SAD dolarima.

Izuzetno od stava 2. ove tačke, u obračunskom periodu od 11. maja do 10. juna 2004. godine, banke mogu deviznu obaveznu rezervu izdvajati u valutama propisanim tačkom 1. Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje Narodna banka Srbije kupuje i prodaje na deviznom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 23/2003).

7. Banke su dužne da u obračunskom periodu održavaju prosečno dnevno stanje izdvojene dinarske obavezne rezerve na svom žiro računu u iznosu obračunatom na način iz tačke 5. stav 1. odredba pod 1. ove odluke.

Banke su dužne da u obračunskom periodu održavaju prosečno dnevno stanje izdvojene devizne obavezne rezerve na deviznim računima Narodne banke Srbije u iznosu obračunatom na način iz tačke 5. stav 1. odredba pod 2. i stav 2. ove odluke.

Radi ostvarivanja prosečnog dnevnog stanja izdvojene obavezne rezerve u smislu st. 1. i 2. ove tačke, dnevno stanje izdvojene dinarske obavezne rezerve, odnosno devizne obavezne rezerve banke može biti veće ili manje od obavezne rezerve obračunate na način iz tačke 5. ove odluke, s tim da ne sme biti manje od 80% dinarske obavezne rezerve, odnosno devizne obavezne rezerve obračunate na taj način.

8. Narodna banka Srbije, za sve dane obračunskog perioda, plaća bankama kamatu na iznos ostvarenog prosečnog dnevnog stanja izdvojene dinarske obavezne rezerve u obračunskom periodu koji ne prelazi iznos obračunate dinarske obavezne rezerve - po kamatnim stopama predviđenim odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije.

9. Banka koja u obračunskom periodu nije ostvarila prosečno dnevno stanje izdvojene dinarske obavezne rezerve, odnosno devizne obavezne rezerve u obračunatim iznosima, na razliku između obračunatog iznosa i ostvarenog prosečnog dnevnog stanja izdvojene dinarske obavezne rezerve, odnosno prosečnog dnevnog stanja dinarske protivvrednosti izdvojene devizne obavezne rezerve plaća Narodnoj banci Srbije kamatu za sve dane obračunskog perioda - po kamatnim stopama predviđenim odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije.

Banka koja je obračunala iznos obavezne rezerve manji od iznosa propisanog ovom odlukom, na razliku između propisanog i obračunatog iznosa dinarske obavezne rezerve, odnosno dinarske protivvrednosti devizne obavezne rezerve plaća Narodnoj banci Srbije kamatu - po kamatnim stopama predviđenim odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije, i to za onoliko obračunskih perioda koliko je trajao pogrešan obračun.

Kamata u smislu ove tačke obračunava se i naplaćuje u dinarima.

10. Za izračunavanje prosečnog dnevnog knjigovodstvenog stanja sredstava koja čine dinarsku osnovicu, odnosno deviznu osnovicu u smislu tačke 5. ove odluke, kao i prosečnog dnevnog stanja izdvojene dinarske obavezne rezerve, odnosno devizne obavezne rezerve u smislu tačke 7. st. 1. i 2. te odluke, uzimaju se u obzir samo radni dani.

Za izračunavanje dinarske protivvrednosti prosečnog dnevnog knjigovodstvenog stanja deviznih sredstava u smislu tačke 5. stav 1. odredba pod 2. i stav 2. ove odluke - primenjuju se zvanični srednji kursevi dinara koji važe za svaki radni dan u mesecu.

Za izračunavanje dinarske protivvrednosti prosečnog dnevnog stanja devizne obavezne rezerve u smislu tačke 7. stav 2. i tačke 9. ove odluke - primenjuje se zvanični srednji kurs dinara koji važi na dan obračuna obavezne rezerve, tj. 10. u mesecu.

11. Obračun obavezne rezerve na način iz tačke 5. stav 1. ove odluke, banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije u roku iz tog stava.

12. Radnim danima, u smislu ove odluke, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se reguliše rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

13. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije doneće uputstvo.

14. Prvi obračun obavezne rezerve po odredbama ove odluke banke će izvršiti 10. maja 2004. godine, prema stanju dinarske osnovice, odnosno devizne osnovice u aprilu 2004. godine.

15. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 36/2003, 48/2003 i 68/2003).

16. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 10. maja 2004. godine.

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni
Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 86/2004)

2. Prvi obračun obavezne rezerve po odredbama ove odluke banke će izvršiti 10. avgusta 2004. godine, prema stanju dinarske, odnosno devizne osnovice u julu 2004. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 90/2004)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od obračunskog perioda 11. avgust - 10. septembar 2004. godine.

 

Samostalne odredbe Odluke o dopunama
Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 136/2004)

3. Prvi obračun devizne obavezne rezerve po odredbama ove odluke banke će izvršiti 10. januara 2005. godine, prema stanju devizne osnovice u decembru 2004. godine.

4. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama
Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 46/2005)

4. Prvi obračun obavezne rezerve po odredbama ove odluke banke će izvršiti 10. juna 2005. godine, prema stanju dinarske, odnosno devizne osnovice u maju 2005. godine.

5. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni
Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 69/2005)

2. Prvi obračun obavezne rezerve po odredbama ove odluke banke će izvršiti 10. avgusta 2005. godine, prema stanju dinarske, odnosno devizne osnovice u julu 2005. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 77/2005)

5. Prvi obračun obavezne rezerve po odredbama ove odluke banke će izvršiti 10. septembra 2005. godine, prema stanju dinarske osnovice, odnosno devizne osnovice u avgustu 2005. godine.

6. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni
Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 80/2005)

2. Prvi obračun obavezne rezerve po odredbama ove odluke banke će izvršiti 10. oktobra 2005. godine, prema stanju dinarske osnovice, odnosno devizne osnovice u septembru 2005. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".