MERILA
ZA OCENU MINIMUMA USPEŠNOSTI VRŠENJA SUDIJSKE DUŽNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 36/2002, 41/2002 i 80/2005 - dr. merila)

Opšte odredbe

Član 1

Merila za ocenu stručnosti i savesnosti vršenja sudijske dužnosti su: broj predmeta u radu po sudiji, vrsta i složenost predmeta, broj predmeta koji bi sudija trebalo da reši mesečno, broj ukinutih, potvrđenih i preinačenih odluka, vreme izrade odluke, blagovremeno i ažurno postupanje u predmetu kao i odnos prema učesnicima postupka.

Član 2

Period ocene uspešnosti rada sudije ne može biti kraći od dve godine.

Predsednik suda svake dve godine vrši ocenu uspešnosti rada sudije.

Neostvarivanje minimuma rezultata rada određenih ovim merilima predstavlja razlog za pokretanje postupka u smislu člana 55. Zakona o sudijama.

Merila za ocenu stručnosti

Član 3

Ocena stručnosti rada sudija prema kriterijumima iz člana 1. ovih merila vrši se na osnovu broja rešenih predmeta u mesecu u osnovnim materijama prema koeficijentu ažurnosti.

Koeficijent ažurnosti dobija se kada se broj nerešenih predmeta u posmatranom periodu podeli sa prosečnim mesečnim brojem primljenih predmeta u tom periodu.

Član 4

U opštinskom sudu sudija mesečno treba da reši sledeći broj predmeta: istražnih Ki - 18; krivičnih K - 14; parničnih P - 21; radnih sporova P 1-25, ili da ostvari koeficijent ažurnosti predmeta u radu po studiji: istražnih - tromesečni, krivičnih - petomesečni, parničnih - petomesečni, izvršnih I (na nepokretnostima, fizička deoba, iseljenje iz stana i poslovnih prostorija i predaja zajedničkog deteta) - četvoromesečni, vanparničnih - četvoromesečni, ostavinskih - četvoromesečni.

U ostalim izvršnim, vanparničnim, zemljišno knjižnim predmetima i platnim nalozima kao i predmetima Kv, Kri, Kp, Ik, treba obezbediti jednomesečni koeficijent ažurnosti.

Član 5

U okružnom sudu sudija mesečno treba da reši sledeći broj predmeta; istražnih Kio - 5, krivičnih K - 4; Kim i Km - 8 i parničnih P -18, ili ostvari koeficijent ažurnosti predmeta u radu po sudiji: istražnih - četvoromesečni, krivičnih - petomesečni, krivičnih predmeta protiv maloletnika - tromesečni, parničnih - petomesečni.

Član 6

Predsednik suda u opštinskim sudovima sa manje od deset sudija mesečno rešava 50% od broja predmeta utvrđenih merilima, u sudovima sa 10-20 sudija, rešava 40%, a u ostalim sudovima predsednik suda nije vezan merilima.

Član 7

U Apelacionom sudu broj rešenih predmeta po sudiji treba da obezbedi tromesečni koeficijent ažurnosti predmeta u radu po sudiji u krivičnom i građanskom odeljenju ili da sudija reši mesečno 15 krivičnih, odnosno 20 parničnih predmeta.

Član 8

U trgovinskom sudu sudija specijalizovanog veća u osnovnim materijama treba da bezbedi četvoromesečni koeficijent ažurnosti predmeta u radu po sudiji ili mesečno reši: privrednih prestupa - 30, predmeta sa inoelementom - 16; bankarskih sporova - 16; građevinskih sporova - 16; sporova iz autorskog prava i industrijske svojine - 20.

U sprovedenim postupcima prinudnog poravnanja, stečaja i likvidacije: prinudnog poravnanja - 5; stečaja - 3; likvidacija - 5.

Ako rad u trgovinskom sudu nije organizovan po specijalizovanim većima sudija treba mesečno da reši 20 parničnih predmeta, ili broj predmeta naveden u stavu 2. ovog člana.

U vanparničnoj materiji sudija treba da reši sve primljene predmete u toku meseca, uključujući i predmete prinudnog poravnanja, stečaja i likvidacije u kojima se postupak ne sprovodi.

Član 9

U Višem trgovinskom sudu broj rešenih predmeta po sudiji treba da obezbedi dvomesečni koeficijent ažurnosti parničnih predmeta u radu po sudiji, a svih ostalih predmeta jednomesečni koeficijent ili da sudija reši mesečno 25 privrednih prestupa odnosno 20 parničnih predmeta.

Član 10

U Upravnom sudu broj rešenih predmeta po sudiji treba da obezbedi tromesečni koeficijent ažurnosti predmeta u radu po sudiji od broja predmeta ustupljenih sudiji u rad posle provedenog prethodnog postupka (pribavljanje spisa) ili da sudija mesečno reši 23 predmeta.

Član 11

U Vrhovnom sudu Srbije broj rešenih predmeta po sudiji treba da obezbedi tromesečni koeficijent ažurnosti predmeta u radu po sudiji u Krivičnom, Građanskom i Upravnom odeljenju ili da sudija mesečno reši 15 krivičnih; 20 građanskih i 23 upravna predmeta.

Član 12

Predsednik suda može po pribavljenom mišljenju predsednika odeljenja da obustavi priliv predmeta pojedinim većima ili sudijama u slučaju potrebe njihovog većeg angažovanja na radu u složenim predmetima.

Član 13

Osnovni kriterijum za ocenu kvaliteta rada sudija u opštinskim i okružnim sudovima kao i u trgovinskom sudu je procenat ukinutih, potvrđenih i preinačenih odluka u odnosu na broj razmotrenih odluka u višem sudu ili u odnosu na broj pravnosnažno okončanih predmeta meritornom odlukom.

Član 14

Sudija ima zadovoljavajući kvalitet ako broj ukinutih odluka u odnosu na broj razmotrenih odluka ne prelazi procenat: za opštinski sud u građanskoj materiji 25%, krivičnoj 15%; za okružni sud u građanskoj materiji 20%, krivičnoj 15%; za trgovinski sud 20%.

Ukoliko je u periodu ocene uspešnosti rada sudije u višem sudu razmatran manji broj odluka, kvalitet rada oceniće se stavljanjem u odnos broja ukinutih odluka prema broju pravnosnažno okončanih predmeta meritornom odlukom.

Merila za ocenu savesnosti rada sudije

Član 15

Merila za ocenu savesnosti rada sudije su trajanje postupka, blagovremeno zakazivanje rasprava i postupanje po predmetu, odnos prema učesnicima postupka i vreme izrade odluke.

Član 16

Vreme izrade odluke je zakonom propisan rok, osim u složenim krivičnim, građanskim, trgovinskim i upravnim predmetima, kada se ovaj rok može produžiti najviše do 30 dana.

Završna odredba

Član 17*

Ova merila stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od dana početka primene odredaba čl. 21. do 28. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 63/2001).

 

Samostalni član izmene i dopune
Merila za ocenu minimuma uspešnosti vršenja sudijske dužnosti

("Sl. glasnik RS", br. 41/2002)

Član 2

Ove izmene i dopune stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Danom stupanja na snagu Merila za ocenu minimuma uspešnosti vršenja sudijske dužnosti koja će se privremeno primenjivati do dana početka primene odredaba čl. 21. do 28. Zakona o uređenju sudova ("Sl. glasnik RS", br. 80/2005), odnosno 28. septembra 2005. godine, prestaju da važe odredbe člana 17. stav 2. Merila za ocenu minimuma uspešnosti vršenja sudijske dužnosti ("Sl. glasnik RS", br. 36/2002 i 41/2002).